Surinaamse rechter moet massaontslagen voorkomen

13

PARAMARIBO, 2 nov – De rechter zal moeten beslissen over het lot van honderden arbeiders in de goudwinning. De vakbond bij goudproducent Rosebel Gold Mines maakt een rechtszaak aanhangig. Veel keus is er niet.

Volgens de ware Tijd is de afkoopregeling van het bedrijf niet echt een alternatief. Het is gebaseerd op het basisloon dat volgens vakbondsleider Lloyd Read ‘enorm laag’ is. De directie van Rosebel Gold Mines stelt zich bovendien keihard en onwrikbaar op. Volgens Read is het een kwestie van slikken of stikken. De directie stelt zich op het standpunt dat elk alternatief te duur zal uitvallen.

Alleen het huidige aanbod zou meer ontslagen kunnen voorkomen. Aanleiding tot de ontslagen is de tegenvallende prijs voor goud. Iamgold, moederbedrijf van Rosebel Gold Mines, treft intern ook maatregelen. Onder meer wordt getracht een partner uit te kopen om zo af te komen van het moeten betalen van royalty’s. De Surinaamse overheid neemt voor vijf en twintig procent deel in lokale activiteiten van Rosebel Gold Mines.

13 REACTIES

 1. Phoe phoe de rechter wordt erbij gehaald. Nieuwe investeerders staan echt te springen om zaken te met Suriname.

  Ik zou zeggen stuur de rekening maar door naar Desi en zijn trawanten. Die lui waren ruim schoots op de hoogte. Zij hebben echter verzuimd om hun werk goed te doen.


  Maak melding

 2. Ik weet niet voor strakjes hoor,of de rechters gaan huilen of juist gaan springen uit blijdschap wannee zij het vonnis van ‘je bent vergeven’; gaan uitspreken.
  blij dat hun leven gespaard is of verdrietig zijn dat zij de bevolking gefaald hebben voor de zoveelste maal,voor zoveel onmacht.
  Ellendige rechters,waardeloos zijn ze ,echtwaar!


  Maak melding

 3. Surinaamse rechters moeten massa ontslagen voorkomen. Wat een pretentie van het artikel, wetende dat er in de bananenrepubliek Suriname geen rechtstaat meer bestaat. In Suriname bestaat het recht van de sterksten, degenen die geld hebben en degenen die macht hebben, allemaal geafficheerd aan de NDP.
  verder is het allemaal een bananenrepubliek pur sang. Aan het hoofd van de broka bana staat, staat een pathologische seriemoordenaar die zich heeft omringd met collega’s in het kwaad, dus ook seriemoordenaars. Verder allemaal kontlikkers en goedpraters en pathologische leugenaars in het parlement die het NDP kabinet schragen. Het kabinet van roof hebben zitten schragen en geholpen om de rechtstaat Suriname om zeep te helpen. NDP-ers die het grote graaien hebben gelegitimeerd en ook hebben gefacilieerd. Mensen die het wanbeleid van de NDP allemaal hebben goed gepraat en de boel de hemel hebben geprezen. Voor deze soort schorem moeten we een tribunaal post-Bouta in het leven roepen om deze schorie monie ter verantwoording te roepen. Denk maar aan Misi Kaba, Abdoel, Simons etc. etc.
  Wij weten al te goed wat het lot was van onze Goebels (de pathologische leugenaar van het nazi regime).
  Verder heb je een idioot die zich afficheert met het slavenperiode. Weet niet waarom hij dat doet. Denk om zijn genetische pathologische luiheid en falen te maskeren. Anders zou ik het niet weten. En nog een soort ingebakken aversie tegen mensen die een academische titel in de wacht hebben gesleept. Nou ik had gehoopt dat zijn minister van onderwijs, een zekere intellectuele lilliputter Peneux wel zo eentje had. Dan had hij geen koeterwaals onderwijs beleid in Suriname hoeven te voeren. Beleid gebisseerd op onzin en futiliteiten.
  Weet deze heerschap niet dat het slavensysteem is gefaciliteerd en in stand is gehouden door zijn eigen zwarte mensen of zo u wilt zijn zwarte broeders. Denk maar aan Ghana. En zeker niet door mensen uit India. En weet deze quasi intellectueel niet dat het periode contract arbeiders niet minder inhumaan was dan de slavenperiode. Ter nuance. In het systeem van de contractarbeiders (koelies) is de productiekracht een wegwerp artikel. In het systeem van het slavenarbeid is de slaaf een investering. En met een stuk investering ga je voorzichtig mee om.
  Denk aan de onmenselijke systeem van contractarbeid met zijn vele opstanden. Denk aan Marienburg, waarbij er zoveel doden zijn gevallen.
  Maar ik denk nog steeds dat we blij moeten zijn dat we allemaal producten zijn van koloniaal Suriname. Anders waren we nu nog ingekapseld in armoede, intellectuele domheid en in het donkere middeleeuwen. O, ja ik denk dat die heerschap die zich continu afficheert met het slavenperiode zich hier in deze maatschappij heeft ingegraven en geniet van alle geneugten en comfort dat deze maatschappij hem heeft te bieden.

  Maar het grote feest geïnitieerd door paars moet nog beginnen. Dan gaat de armoede zich in de maand februari in vol ornaat en in al zijn lelijkheid presenteren aan de bevolking van Suriname. Mark mij words.


  Maak melding

 4. de rechters zijn net zo waardeloos net als hun baas..

  het ka volk heeft gekozen voor deze stronterij en moet nu zelf het gelag betalen..

  ba soekoe ba venie ba tjarie..

  nog 5..a.u.b. en dan nog 5..


  Maak melding

 5. De rechters zijn toch onbetrouwbaar volgens de minister(es) van justitie?

  Minister ondertussen, terwijl de ‘onbetrouwbare’ rechters zich buigen over de ‘RGM’-case, kunt u een update geven over:
  -de brand bij Justitie afdeling vergunningen. In hoeverre draagt de 60.000$ schenking van China bij aan de bouw van een nieuw (vergunningen)gebouw en wordt het een Chinees ICT-systeem?
  -de scallians. Wie zijn de eigenaren en wordt het milieu- (locatie) probleem verplaatst na het betalen van de boete?
  -het Turkse-kartel op de Haven? Wordt niet genoemd, waarom niet?
  – de case Bosbouw, wat is waarheid.
  – wanneer wordt het December proces voort gezet?
  -wanneer wordt het Constitutioneel Hof opgericht?
  -Wat is de naam van het 3ᵉ Ministerie die betrokken is bij de grootschalige corrupte praktijken.
  -Hoe zit het met de rotte appels bij de politie en douane?

  Veel geschreeuw en weinig wol.
  Geen enkele zaak is van begin tot eind afgehandeld.


  Maak melding

 6. @ Esmerald,

  Zo is dat. Ik denk niet dat welke rechter dan ook een uitspraak gaat doen tegen de werkgevers. Dat is spelen met vuur. En zo ja, dan gaan alle multinationals en buitenlandse bedrijven inpakken en wegwezen!


  Maak melding

 7. Wat een pretentie dat de Surinaamse rechter moet voorkomen dat er massa ontslagen gaan vallen. De rechtstaat is al lang ontmanteld in de bananenrepubliek die Suriname heet. Een bananenrepubliek waarbij de president verdachte is van de 8 decembermoorden.
  Dit grote feest is mede geïnitieerd door de NDP. Bedrog en list is er gebruikt om de economische situatie goed te praten terwijl aan andere kant de grote roof gaande was. Grondroof, roof van de staatsmiddelen, corruptie, het accommoderen van de inner circle en wanbeleid zijn debet aan de situatie waarin Suriname nu verkeert. Het grote feest moet nog beginnen. De armoede gaat zich in vol ornaat en in al zijn lelijkheid gaan presenteren in de maand februari aan de Surinaamse bevolking.
  Degenen die het volk hebben belogen en gebruik hebben gemaakt van de instrumenten list, bedrog en demagogie die zouden zich in een strafrechtelijke proces moeten verantwoorden. Anarchie, chaos, verpaupering staat te trappelen aan de voordeur van de staat Suriname om binnen te komen.


  Maak melding

 8. Simpel toch, Geen geld geen loon.

  De president staat toe dat ondanks bijna 2 jaar geleden met hem gemaakte afspraken de Roma Pit leeg gestolen wordt.

  Beste toekomstige werkloze ex IAMGold medewerkers. Timmer de dieven uit de ROMA pit zodat jullie aan het werk kunnen blijven.
  Op je achterwerk gaan zitten en claimen leidt bij Multinationals tot niets. Dan vertrekken ze.


  Maak melding

 9. @ Utopia

  U schrijft: Maar ik denk nog steeds dat we blij moeten zijn dat we allemaal producten zijn van koloniaal Suriname. Anders waren we nu nog ingekapseld in armoede, intellectuele domheid en in het donkere middeleeuwen.

  En u denkt dat er enige verandering is opgetreden in Suriname?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.