Nationale Kunstbeurs in Suriname

9

Bezoekers bewonderen kunstwerken op de Nationale Kunstbeurs (NK) 2015. Minister Robert Peneux, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei bij de opening donderdagavond dat hij graag heeft dat kunst en cultuur geïntegreerd worden in het curriculum van het Surinaams onderwijs. Om dit te bewerkstelligen zal hij binnenkort een werkgroep installeren. Hij liet zijn gedachten de vrije loop bij de opening van de 50ste editie van de NK in de tuin van De Surinaamsche Bank. De beurs wordt gehouden van 30 oktober tot en met 7 november.

9 REACTIES

 1. Positieve ontwikkeling nationale kunstbeurs in Suriname tot verbroedering tussen verschillende bevolkingsgroepen “Verbeelding is het scharnier tussen wat een kunstenaar wil en een toeschouwer ontdekt, Het Scherpt de Geest


  Maak melding

 2. Positieve ontwikkeling nationale kunstbeurs in Suriname tot verbroedering tussen verschillende bevolkingsgroepen ” Verbeelding is het scharnier tussen wat een kunstenaar wil en een toeschouwer ontdekt, Het Scherpt de Geest “


  Maak melding

 3. Ik heb mooie kunst in Suriname gezien. Ook bij VACO soms als Souvenier en bij READY TEX. Van oude strati osos tot schilderijen, dekenkisten en bangi’s al dan niet voorzien van prachtig houtsnijwerk.Ik zag soms ook mooie oude Surinaamse attributen.

  Alleen ik heb me rot gezocht naar de KROPATU, voorloper van de petroleum en spiritus stoof maar nergens kunnen vinden. We moeten dus meer naar richting kunst en antiek want je merkt dat zulke gewoontes van conserveren van geschiedenis etc. In Suriname nog moet groeien hoewel best vraag naar is.

  Dus mensen, nooit zomaar oude dingen weggooien want dankzij de conservatieve Hollanders uit het verleden zijn musea hier STAMPVOL!


  Maak melding

 4. @Van 1502 tot 1863,gelijk heb je,niet alles moet men weg gooien maar op waarde schatten, Kunst verbreed de horizon van een mens en verdiep hem in zijn eigen geschiedenis en cultuur om het door te geven aan andere mensen .


  Maak melding

 5. @amaranta,
  Dat zou fantastisch zijn!!
  Ik kom misschien over een jaar weer maar bewaar dat zeker want mi lobi owru sani!
  Ze moeten ook zeker bewaard worden voor Surinaamse musea.
  Ik heb bijvoorbeeld de laatste keer de serie boeken:
  Loes en Mama, Wij en de wereld, André Loor vertelt…. direct gekocht en meegenomen vanwege de nostalgie.

  We moeten ook dingen, verloren gegane gebouwen, vooral in de stad gaan reconstrueren zoals hier Holland. In de binnenstad moet het bijvoorbeeld verboden worden om zomaar nieuwe gebouwen neer te zetten die niet passen in het originele koloniale plaatje van de binnenstad want dáármee moeten we ons onderscheiden in de toeristen industrie!!!!!!!!!!!!!

  Ik zag bijvoorbeeld vlak bij het gebouw van buitenlandse zaken een ruïne van een afgebrand gebouw. Mijn zoon en ik hebben kunnen achterhalen dat het de resten van het OUDSTE STENEN GEBOUW van Paramaribo zijn.
  We hebben later ook een foto ervan op internet terug kunnen vinden. Nou dan vind ik dat zo’n gebouw gereconstrueerd moet worden in belang van de toerisme, de koloniale architectuur en het nageslacht.

  Dus Sranang mang, ung luku bung sa unu e ruim op want eenmaal weg = weg!!!!!


  Maak melding

 6. @1502-1863 zal ik zeker doen hoor ! Ik heb een tijdje geleden ook de tiendelige boekenserie gekocht bij Vaco van Wij en de Wereld .Kent u die gedichten nog ? Herinnering : “moeder weet je nog hoe vroeger toen ik klein was wij tezaam iedre nacht een liedje moeder zongen voor het raam? Moe gespeeld en moe gesprongen zat ik op Uw schoot en dacht in mijn nachtgoed kleine jongen aan het geheim der nacht” dat was onze heerlijke onschuldige tijd he ?


  Maak melding

 7. @amaranta,
  Ik ken nog heel veel versjes en liedjes van vroeger maar deze ken ik helaas niet. We zongen ook veel uit: Hoezee voor Suriname. Tegen vakantietijd (dre tem) dan het meest de laatste uur voordat de school uitging.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.