TV serie ‘Enkele Reis Paramaribo-Rotterdam’ i.v.m. Srefidensi

5

Op 25 november 2015 is Suriname veertig jaar onafhankelijk. Daar wordt door OPEN Rotterdam uitgebreid bij stilgestaan met de televisieserie Enkele Reis Paramaribo-Rotterdam. De serie vertelt het verhaal van twee Surinaamse families die vlak voor de onafhankelijkheid naar Rotterdam emigreerden. Ze kwamen om een nieuw bestaan op te bouwen, kregen kinderen en kleinkinderen. We onderzoeken wat emigratie voor deze families betekend heeft, en wat er van hun oorspronkelijke Surinaamse roots nog voortleeft onder hun nageslacht. In Enkele Reis Paramaribo-Rotterdam is indrukwekkend historisch beeldmateriaal uit de jaren zeventig te zien (Polygoon, AVRO, Stadsarchief, Fotomuseum Rotterdam), waaronder een reportage van Avro Televizier uit 1976 over de drugsproblematiek op de West-Kruiskade.

De geportretteerde families zijn van oorsprong Hindoestaans en Afro-Surinaams en geen onbekenden binnen de Surinaamse gemeenschap in Rotterdam. Zo maken we kennis met de familie van Narsingh Balwantsingh. Narsingh is cabaretier, muzikant en televisiepresentator voor RTV Rijnmond en de Hindoestaanse omroep OHM. De moeder van Narsingh, Swami Dewpriyavani, emigreerde in 1974 van Suriname naar Rotterdam. Sinds 2011 leeft zij als monnik zonder vaste woonplaats.

Gina Heerenveen heeft Afro-Surinaamse voorouders. Naast een baan in de psychiatrie heeft zij een hoedenzaak aan de West-Kruiskade. Samen met haar vader Chuck Heerenveen verkocht ze jarenlang hoeden tijdens de Dag van de Romantische Muziek. Vader Chuck kwam in 1964 als fotopijplasser naar Rotterdam en werd bekend als danser onder zijn artiestennaam Chuck Lonely.

https://www.youtube.com/watch?v=1fq2CZPYXnY

Net als Chuck Heerenveen komt bijna een kwart van de Surinamers al voor de onafhankelijkheid naar Nederland. De immigratiestroom groeit enorm in de jaren zeventig. Het dan zittende kabinet Den-Uyl verwacht dat die zal stoppen, zodra de onafhankelijkheid een feit is. Dat blijkt een misvatting. Er komen juist meer Surinamers naar Nederland, omdat de economische en politieke situatie in het vrije Suriname dan erg onzeker zijn. Na Amsterdam en Den Haag, is Rotterdam het meest in trek om een nieuw leven te beginnen. De immigratie beleeft in 1975 een piek, eenderde van de Surinaamse bevolking woont dan in Nederland.

Vanaf 30 oktober iedere vrijdag van 18.20 (herhaling elk uur)
Te zien op: OPEN Rotterdam TV (Ziggo 36 KPN 636) en OPEN Rotterdam Digitaal (website, facebook, twitter).

5 REACTIES

 1. Tja, wat moet je dan zeggen over deze herinneringen ophalen? Toen het begon met dat je als enige donkere was in de klas en/ of één van de weinigen op school was het nog leuk. Elk kind wou toen bevriend met je zijn. Maar je had ook mensen die je ” SAMBO!” naschreeuwden. De omslag van positieve bejegening kwam toen de ‘enkele vluchten’ uit Paramaribo maar bleven komen. Er was toen zelfs een demonstratie in Den Haag met spandoeken waarop kreten stonden zoals: WEG MET SURINAMERS!

  Er kwamen toen ook heel veel randfiguren uit Suriname die ook hier niet van plan waren om hun leven te verbeteren. Ze bezorgden de Surinaamse gemeenschap een slechte naam. Ze hingen uit op beruchte hangplekken zoals: Kruiskade in Rotterdam, Nieuwmarktbuurt in Amsterdan en berucht geworden flats zoals Gliphoeve in Amsterdam.

  Ik kijk met gemengde gevoelens terug naar de emigratie vanuit Suriname. Net als de Indonesiërs in de jaren 50, kregen ook wij niet echt een warm onthaal hier als (ex) rijksgenoten. Persoonlijk vind ik dat asielzoekers die vanaf de 80-er jaren Holland massaal aandoen een stuk beter worden opgevangen. Wij moesten het allemaal zelf uitzoeken omdat men vanuit ging dat je de taal toch al machtig ben.

  Vlak vóór de onafhankelijkheid was het helemaal erg en soms gênant om naar bepaalde actualiteiten programma’s zoals Brandpunt (KRO) of Televisier Magazine (AVRO) wanneer de op handen zijnde onafhankelijkheid besproken werd met Surinaamse bewindslieden want het was één en al ZWARTMAKERIJEN en dat is nooit opgehouden. Brrrrr, ik krijg een unheimisch gefuhl als ik aan de tijd van vlak voor de onafhankelijkheid van Suriname terug denk.


  Maak melding

 2. @ blaka bakra,
  Onrecht door complot heeft ertoe geleid dat Desi Delano Bouterse nu niet makkelijk meer voet op de Hollandse bodem zal zetten mits Holland, die symbool staat voor REBECCA, haar fouten toegeeft over haar gesjoemel met
  ‘HET RECHT’!

  Wat vanaf rondom de onafhankelijkheid van Suriname is ontstaan tot heden is als voorbeeld ter overdenking te lezen in GENESIS 27 1:40
  REBECCA = SYMBOOL voor smerige rol van HOLLAND in overdracht rechten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.