Vakbond Suriname Aluminum Co. eist drie jaar loon

20
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 29 okt – Suriname Aluminum Company, Suralco, moet drie jaar loon per afgevloeide arbeider moeten betalen. Dit eist de Paranam Werknemers Bond, de vakbond bij het bauxiet- en aluminiumbedrijf. De vakbond is verbaasd.

Dit wordt zo aangegeven in een brief waar de Ware Tijd melding van maakt. In de brief stelt de vakbond ‘met verbazing’ kennis te hebben genomen van berichten van Suralco en de regering. In de berichten wordt de stopzetting aangekondigd van de productie van aluinaarde. Dit markeert zo veel als het eind van de bauxietindustrie in Suriname. Volgens de vakbond strookt de stopzetting niet met een intentieverklaring van 2014.

Die verklaring zou een zeker optimisme hebben aangewakkerd bij de werknemers. Door de te verwachten ontslagen komen zij in grote problemen. De Surinaamse arbeidsmarkt is te klein voor het tegelijk opvangen van honderden arbeiders. Te verwachten valt dat het de zeker twee jaar zal duren eer deugdelijk werk wordt gevonden. Vandaar de looneis. Ook zou het bedrijf voor drie jaar de medische kosten moeten betalen.

20 REACTIES

 1. Deze vakbond heeft gelijk :waarschijnlijk moeten deze mensen nog 3 jaar wachten alvorens ze een baan zullen krijgen.Over 3 jaar worden weer 30000 in dienst van de overheid genomen om de verkiezingen te kunnen winnen.


  Maak melding

 2. Nog meer reden voor buitenlandse investeerders weg te blijven uit Suriname.
  De rampzalige toestand is niet te wijten aan bv Suralco maar de incompetente lijder die niks over economisch beleid voeren weet.
  Altijd krijgen anderen de schuld.


  Maak melding

 3. @Ray, je hebt groot gelijk kerel. Dit schrikt nieuwe investeerders af. En idd de regering heeft dit geweten alleen hebben ze er geen moer mee gedaan. Bouterse had het te druk met het faciliteren van family and friends. Dochter lief struint maar al te graag de winkelstraten van Parijs af. Mark my words Suriname krijgt binnenkort een paar honderd spook ambtenaren erbij. Neks no fout toch.


  Maak melding

 4. Ik heb geen idee hoe het met de belastingheffing in Suriname is gesteld maar een afvloeiingregeling betekent wel dat men in 1 jaar tijds ineens een hoog inkomen heeft. Daar gaat dan ook een niet onaardig deel richting belastingdienst als een progressief tarief wordt gehanteerd.


  Maak melding

 5. Rosebel Gold Mines NV (RGM) heeft SRD 12 miljoen uitgetrokken voor het sociaal plan voor de werknemers die worden afgevloeid. Het bedrijf zal zijn personeelsbestand knippen met 10%. Voor de 165 arbeiders die zullen worden bedankt is er met de vakbond geen overeenstemming bereikt. De RGM-directie gaat nu zelf individueel met de te bedanken werknemers praten.

  Dus een gemiddelde van SRD 72.272 per arbeider. Is een knap bedrag ware ht niet dat door de inflatie en lanti skeer dit bedrag niet de waarde heeft wat het eigenlijk zou moeten zijn.
  Dit bedrag zal maar maximaal 16 maanden het leven bekostigen en de arbeiders zijn dan weer terug bij af.
  Namelijk neks de no abi en neks de no kan doe.


  Maak melding

 6. @Dyugu dyugu
  Jij bent duidelijk iemand die niet verder kan denken,iemand die geen inzicht heeft in de toekomstJij bent duidelijk iemand die op DAG BASIS leeft.Als je vb vandaag wat te vreten hebt ben je blij, wat morgen met zich meebrengt zie je morgen wel.Je maak je niet druk op morgen .
  Zo als de arbeiders vandaag nog voor 3 jare uitbetaald worden wat gaan ze dan na 3 jaren doen,want het geld gaat zichzelve niet vermenigvuldigen .Zij gaan het geld toch gebruiken ?Het geld gaat toch een keertje opraken?Misschien eerder dan de 3 jaren om zijn . Wat gaan ze dan doen na 3 jaren?Op de hoeken staan bedelen?

  Jij denkt aan een eerste hulp geneesmiddel GELD ipv de ziekte bestuderen en een kuur ervoor te vinden!

  Deze mensen moeten alvast een werk ,een baantje gaan zoeken ,ze weten het nu al,dus kom straks niet vertellen dat ze de tijd niet hebben gehad om naar werk te zoeken.


  Maak melding

 7. @Koos

  Echt ik weet echt niet waarom de ndpers niet verder kunnen denken. Ze kunnen niet logisch denken.En je hebt gelijk ,dochtertjes winkelen in Parijs en wij die zich zorgen moeten maken met de rare dingen van pappie die geen hersenen heeft.


  Maak melding

 8. Ha, ziet je het al voor je, in één keer drie jaar salaris ontvangen, dat is de kat op het spek binden. Dat bedrag zal bij de meeste binnen een half jaar er doorheen gejaagd zijn! En dan? De bedelstaf? Buitenom dit alles, vind het nogal een eis zeg, drie jaar salaris mee! Dat zou in Europa een unicum zijn. Een weldenkend mens ziet e.e.a. toch aankomen en onderneemt actie i.p.v. af te wachten. Als de vakbond denkt zich te kunnen beroepen op een intentieverklaring uit 2014, waarbij bij werknemers een zeker optimisme is aangewakkerd? Dan denk ik, slaap lekker door! Alles wees, en wijst erop dat Suralco straks historie is!


  Maak melding

 9. 40 jaar onafhankelijkheid en het land is geen meter vooruit gekomen. Het blijft een klote zooi en zal ook altijd zo blijven onder deze klote regering.
  Afrika komt dichterbij wacht maar !!!!!


  Maak melding

 10. De pdf van de MOU, getekend door Dodson en de president van Suriname, begon ik te lezen. Maar gaandeweg ben ik gestop omdat:
  Dat het doel nagenoeg niet duidelijk naar voren komt.
  De taalkundigheid zo vaak wordt verkracht dat het lezen je word ontnomen.

  Ik vraag me af wie dit stuk heeft opgesteld en hoe de vertaling in het engels is verlopen als deze ne zo Poor is as the in Dutch writing MOU


  Maak melding

 11. Bigi Sma

  De MOU kan net zo goed op de plee gehangen worden. Hij is geen overeenkomst en wordt beheert volgens de wetten van de VS staat Deleware. U weet wel van de Deleware BV zonder eigen vermogen en aansprakelijkheid.

  Voeg er aan toe dat heel wat regels niet af zijn en meer lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Zoals die over het personeel. Er wordt niet belooft na te komen.

  Over het milieu kan men kort zijn. Klei er over zodat alles blijft waar het zit, Vervuild water blijft vervuild water en op Paraman wordt vervuiling tot 1 meter afgegraven en daarna gedumpt en afgedekt.
  Er wordt verwezen naar Surinaamse milieu wetgeving en anders VS regels.

  Ook Brokokopondo zal uitgeleefd kunnen worden overgedragen en niet zoals de Brokopondo overeenkomst beschrijft in goed werkende staat van onderhoud.
  Het overdracht moment zal goed gepland zijn. Vlak voor dat alles uit elkaar gaat vallen en de staat de hele plant zal moeten restaureren.

  Alle afspraken over Bakhuis geven aan dat de President uit zijn nek heeft staan lullen bij zijn Jaar rede.

  Dat de staat het heeft laten checken door dure juristen is banale onzin of een weerzinwekkende verspilling geweest.


  Maak melding

 12. Het grote gebeuren, de grote feest die paars mede heeft helpen initiëren is aanstaande.
  Hoe zo na 3 jaar zouden deze werklozen kunnen worden geaccommodeerd. Gaan de leiders van paars de drugindustrie weer een boost geven. Gaan ze weer zitten leuren met de afzet van drugs richting Amerika. Denk maar aan Boerenveen.
  Nee, de naakte waarheid is dat deze werklozen nooit meer aan de slag gaan komen, want Suriname zit met een krimpende arbeidsmarkt.
  En in februari gaat het grote feest beginnen. De effecten van de ontslagen van de Suralco mensen gaat zich laten voelen. De armoede zal zich in vol ornaat en in al zijn lelijkheid aan de Surinaamse bevolking presenteren. Mark my words.


  Maak melding

 13. het wordt dringend tijd,, dat abrahams en zijn kornuiten van stal worden gehaald met al dat geld meer dan 110 miljoen $ u s. een deze in staatskas terug leggen..

  al die lullen als boerenveen die andere telefoon coupplegers en alle nog resterende groep van 16 worden nu opgesloten nu ze nog ademen..,,straks kan het niet meer..

  bouta zelf is al aan het halucineren zijn bloed wordt dagelijks door gespoeld door een molen met Cubaanse doktoren privé betaald door het ka volk..

  en wij maar leiden..

  hij houdt het geen 5 jaar meer vol..


  Maak melding

 14. @Utopia, ik heb ook een donkerbruin vermoeden dat wat U daar zegt idd het scenario is dat werkelijkheid zal worden want waar in hemelsnaam zouden deze arbeiders opgevangen moeten worden ? We hebben geen andere industrieen.het bedrijsleven is meer handelsgericht( verkoop) er is niks anders.Er zou dan een totale omscholing moeten plaatsvinden naar bv.de landbouw , visserij of zo maar dat vergt tijd en wil elke arbeider dat wel zo een drastische ommekeer en is het ook qua hun leeftijd te doen ?( bij een gemiddelde leeftijd van 40 kan dat nog misschien) tja ik voorzie heel veel sociale onrust wanneer dit alles goed tot een ieder doorgedrongen zal zijn ! Ook zij van “NOG VIJF’


  Maak melding

 15. @ Bigisma dit is nog niets het lezen van de MOU, heb je Desiderius zijn uitspraak gevolgd wanneer hij engels leest ????in 1 woord VERSCHRIKKELIJK !!!! Een brabbelende ….idioot die niet begrijpt wat hij leest !! Verkeerde uitspraak , klemtonen ! Prutswerk !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.