Jacht op onhygiënische ondernemingen in Suriname

17

PARAMARIBO, 28 okt – Restaurants en supermarkten die het niet nauw nemen met de volksgezondheid hangt sluiting boven het hoofd. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, is een ware jacht begonnen. Enkele zaken zijn al gesloten.

Het betreft zowel supers als eetgelegenheden. In het noorden van Paramaribo, met zijn meer welgestelde woonwijken, is het helemaal aan. Een van de bekendste supermarkten, Best Mart, is gesloten betrapt op het aanbieden van vervallen producten. Het BOG en andere autoriteiten houden niet daar op. “Al moeten we alle zaken sluiten, we schromen niet om op te treden”, zegt BOG-functionaris David Bakker tegenover de Ware Tijd.

Behalve vervallen producten, zijn bij Best Mart ook onhygiënische toestanden aangetroffen. Zaken die zich niet houden aan de gezondheidsregels worden gesloten. Het gevaar blijft dat na de controlegolf alles weer op de schappen terecht komt. Wie betrapt, moet schoonmaken en na controle mag alles weer open. Bakker heeft liever een fikse boete erbij. “Laten ze in hun zak voelen, als mensen ziek worden, komt het door hen.”

17 REACTIES

 1. Niets nieuws.
  Het hoort gewoon zo te zijn .
  In je vergunning staan de regels geschreven enj dient je eraan te houden.et isniet iets waarvan je in 2015 hoort.


  Maak melding

 2. Ga kijken in de gaarkeukens.
  Ga kijken hoe er van jompo meti word gegeten in het binnenland.
  Hahaha de gezondheidszorg blablabla en dan het gebruik van kwik in het binnenland en de kwik dampen in de stad en de rottende stinkende kadavers op straat en de vieze stinkende trenzen en de onhygiënische poephuizen op de woonerven en de vis die s’middag bijna bedorven zijn na een hele dag in de zon te hebben gehangen.
  Moet ik doorgaan????????


  Maak melding

 3. Ze moeten zulke bedrijven kei-, kei-, en keihard aanpakken want zo spelen ze met de gezondheid van anderen.
  De vervallen data op de spullen is ook een heel groot probleem. We zijn hier gewend om de datum op een verpakking te checken en dat deden we ook in Suriname en telkens was het raak.

  Niet alles hoef je direct weg te gooien als de uiterste verkoop datum verlopen is maar we moeten oppassen want bij sommige producten proef je dat verschil (a sani tesi kaster).

  De hygiëne is nog belangrijker en daarom moeten zulke bezoeken ONAANGEKONDIGD gebeuren.


  Maak melding

 4. tig keren worden ze gewaarschuwd en ze trekken zich er geen reet van aan en spelen met de violksgezondheid, adequate maatregelen treffen, 1 x de kans geven de boel op orde te krijgen anders, zo niet dan de tent maar sluiten voor een bepaalde periode.


  Maak melding

 5. Dit zijn de manieren puur van de Witmans( Bakras) ze hebben te veel ze gooien alles weg wat over de datum is,in dit wereld worden ook dode ratten opgegeten waar armoede heerst of is! Die meneer David bakker heb nooit iets gegeten wat over datum was of is kom nou!Begin op de markt langs te gaan sukkel dan kom j wel tegen wat j op zoek naar bent!!!!! Me ba ri!


  Maak melding

 6. @ Bhaai,

  Foei toch. Je bent aan het bagatelliseren, maar dit is een serieus probleem. Bij b.v. Best Mart vindt je direct na de ingang een schap waarop artikelen in de aanbieding staan die nog net niet over de houdbaarheidsdatum zijn. Ik vind dat dat moet kunnen. Alleen bij baby- en kindervoeding kan dat niet.De volwassen mens is gelukkig iets resistenter. Maar dat er hoognodig iets aan de hygiene moet gebeuren is wel duidelijk. Ik zou mijn varkens nog niet in de Centrale Markt willen loslaten. (Er zijn daar al varkens genoeg!).


  Maak melding

 7. De slachtoffers moeten gecompenseerd worden.

  De eigenaren v.d zaken moeten fors beboet worden en als ze wederom in vervolg vallen, dan de zaak voor altijd sluiten en de eigenaar mag nergens met een soortgelijke zaak beginnen.

  De consumenten moeten ook stikt letten op Hygiëne en de verval data’s en eventueel door bellen naar B.O.G.

  Ik heb zelf een keer schaamharen gevonden in een zak verpakte zuurgoed bij een benzinepomp en een paar keren bij de Chinese supers producten die ver van de vervaldatum waren. nadat ik iets van zei, kreeg ik wel een goede!!! Ik zeg wel bij dat, het hoeft niet alleen bij de chinezen te zijn, maar kijk bij een ieder!!

  Kijk bij de restaurants, winkel alwaar met eten te maken heeft naar de rond zwervende ratten, kakkerlakken, muizen etc.etc.

  Je stelt je gezondheid naar nummer 1!!!! en als kan ook voor de anderen! leef en laat ook leven!!!

  Zij moeten geld hebben van jou door verkoop, al ga je naar de kloten! Bij hun is het als volgt!! de ene zijn dood, maar voor hun het geld/brood!!


  Maak melding

 8. Er was nog niet zo lang geleden een item over hygiene en vooral over het handenwassen. Dat liet nog wel eens te wensen over bij sommige mensen. Er was toen een reactie van iemand die zei dat de persoonlijke hygiene van bakra’s nog wel eens te wensen overliet omdat ze zich niet veelvuldig baadden. Ik kan nu verzekeren dat de hygiene bij bakra’s 1000x beter is dan bij Surinamers! Als ze hebben gepist geven ze even daarna vrolijk een hand zonder die eerst gewassen te hebben.. En als ik nu lees dat er controles worden gehouden door het BOG op supermarkten en restaurants en daar onverwikkelijke dingen ontdekken, dan slaat de schrik mij om het hart. Hoofdkapjes in de keukens van restaurants verplicht stellen. Handenwassen met afwasmiddel is not done, gebruik speciale handzeep! In keukens moet dat verplicht worden, evenals houders met papieren handdoeken of iets dergelijks. Dat gebeurt in Nederland wel!!!! Dus qua hygiene kunnen Surinamers nog wel het een en ander leren van de bakras. Maar goed, als het BOG nu maar doorgaat met die controle’s en dat ook volhoudt, ben ik al tevreden.


  Maak melding

 9. Goede zaak !!!!! Maar wanneer wordt het ook serieus aangepakt. Jammer dat het nu moet gebeuren daar de meeste ondernemers creperen in su. Vooral de chinezen moeten aangepakt worden want bij hun is een hele puinhoop.


  Maak melding

 10. De eigenaren van deze zaken hebben Absoluut geen respect voor de Surinaamse bevolking. Dit Vreten durven ze niet aan hun kinderen te geven! Ze zullen een kleine boete krijgen en een flinke tjoekoe betalen om weer open te gaan.

  Bravo BOG! Helaas zullen jullie binnenkort gereorganiseerd worden. Er moeten nog een hoop NDP leden geplaatst worden.


  Maak melding

 11. Het niet veelvuldig douchen door bakras stamt uit de tijd dat niet iedere woning van een douche was voorzien. Men moest zich in de keuken met een teil behelpen of naar het badhuis gaan. Het gebeurt overigens nog veelvuldig dat mannen die hebben geplast hun poten niet wassen. Of vrouwen dat ook doen is mij niet bekend. Bij mij op kantoor werd vaak buiten het urinoir gepiest en dat werd dan niet opgeruimd anders dan door de schoonmaaksters. Als ik zelf wilde piesen moest ik wijdbeens staan om niet in andermans zeik te staan. Vaak zelf de boel m.b.v. tissues opgeruimd.


  Maak melding

 12. als we dan wat te zeiken hebben, vergelijk een gemiddelde wc/bad ruimte in een restaurant/horeca gelegenheid of woonhuis binnen in Suriname met dan die van Nederland, ik weet wel welke er frisser en netter uitziet hetzelfde geldt voor de restaurants en klets dan over hygiene, ik zou in veel ruimtes in Su.inderdaad mijn handen haast niet willen wassen, zo smerig zijn ze soms, als er al water uitkomt, dan lik ik ze bij wijze van spreken nog liever schoon, mijn handen dan


  Maak melding

 13. Heel wat eethuizen zijn smerig, maar toch staat men in de rij om eten te kopen. Omoe gewoon dooie rat als cha siew blijven verkopen. O, ja en ook die hond van tante Sjane die je hebt gemarineerd met hoisin sauce en 5-spice powder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.