donderdag, april 25, 2024
HomeFotoHerdenking vermoorde slaaf Misi Seri

Herdenking vermoorde slaaf Misi Seri

-

Does Travel - naar Suriname

Schoolkinderen hebben afgelopen vrijdag, tijdens een dienst ter nagedachtenis van de op 23 oktober 1743 op wrede manier vermoorde slaaf Misi Seri, bloemen gelegd op de gebruikelijke gedenkplaats in plantage Sinabo (Commewijne). Het was vrijdag 272 jaar nadat de heldhaftige slavin werd gegeseld, doodgeschoten en onthoofd, omdat ze weigerde niet mee te werken aan een leugen van plantage-eigenaar Benjamin Pousset.

De Federatie fu Afrikan Srananman, die de herdenking organiseerde en zich inzet voor het belichten van de Afro Surinaamse geschiedenis vanuit een Surinaamse perspectief, vindt dat kinderen meer kennis moeten worden bijgebracht over de geschiedenis van Suriname.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

48 REACTIES
  1. Kinderen meer kennis moeten worden bijgebracht over de geschiedenis van Suriname.zoals het feit dat hun president verantwoordelijk is voor de dood van 15 vooraanstaande Surinamers.

    Een moordenaar en drugsdealer die voor de 2de keer met grote meerderheid is gekozen tot president. Uniek in de wereldgeschiedenis.


    Maak melding
  2. Vergeet mevrouw (!) De Plessis niet, want zij was degene die eindelijk het bevel gaf Misi Siri te vermoorden, uit jaloezie, want haar man had een oogje op haar. Wat een tijd!


    Maak melding
  3. Herdenk vooral Misi SERI en herdenk
    tevens de ONGEWAPENDE VRIJE
    Sranangmans, die zijn GEMARTELD
    en UITGEMOORD bij de 8 December-
    massamoord tijdens de periode van
    Militaire Onderdrukking !

    Herdenk ook de vermoorde vrouwen en
    kinderen van het dorp MOIWANA !

    De meeste slachtoffers van deze
    MOORDEN waren ONGEWAPENDE
    “afrikang-sranangmang” !

    Dus FEDERATIE ga dit Nu op scholen
    aan de kinderen leren en zeg aan de
    president dat deze FEITEN niet op
    dictatoriale wijze uit de geschiedenis-
    boeken mogen worden gecensureerd !

    Leer de kinderen de WAARHEID over deze
    WREDE DICTATUUR, die NA de
    verschrikkelijke periode van Slavernij, Ons
    Vredige land heeft geteisterd/Ons nog teistert !!

    UN OPO UN AI !!!


    Maak melding
  4. Entonces.Het is 272 jaar geleden. Hoe groot zijn de achteruitkijkspiegels van de Surinamers. Ga op een middelbare school vragen wie Misi Siri was, ze weten het niet, omdat de geschiedenis van Suriname door de huidige leider is vervalst en verdoezeld! Jammer, maar helaas. En als je je verleden niet kent, ken je je toekomst niet, Adjossie Sranang!


    Maak melding
  5. Misi Seri staat misschien model voor de wreedheden tijdens het koloniaal bewind, maar hoeveel andere slaven zijn niet op dezelfde wijze om het leven gekomen. Denk a tori.


    Maak melding
  6. @blaka bakra,
    Je lult onnozelmaar een eind weg! Ga zelf wat doen aan je educatie. Er zijn groepen die eeuwen na deze slaven voet op de Surinaamse bodem hebben gelegd maar ze tuk op herdenkingen van alles en nog wat. Een soort van “O moro doi doi, o moro froso” (gezegde van hoe meer je het kindje sust, hoe meer die gaat jengelen)!

    Een ander groep heeft niet het recht om hier kritiek op te leveren, dus waar haal jij het recht vandaan om waarde oordeel hier over te geven en appels met peren te gaan vergelijken? Er zijn eeuwenlang wrede dingen gebeurd met de oorspronkelijke bevolkingsgroepen. Luister: we hebben het niet om decennia maar om EEUWENLANG hè brada @blaka bakra?

    En uiteraard staat de herdenking van Misi Seri ook symbool voor alle andere op wrede wijze vermoorde slaven. Onze geschiedenis kan niet meer verdraaid, herschreven werden. Spijtig voor alle andere groepen die in Suriname die bezig zijn ‘eerste geboorte rechten’ naar zich toe te trekken, lukt het niet meer in onze tijdperk bikasi Krioro Kong Koni! We hebben heus wel door dat in Suriname groepen met andere dingen bezig zijn i.p.v. piëteit tonen voor wat wij als slaven van Suriname eeuwenlang op die plantagesmeegemaakt hebben. De herdenking Is als herdenken van alle anderen net zoals bij het graf van de ONBEKENDE SOLDAAT.


    Maak melding
  7. “A People without the knowledge of their past history,origin and culture is like a tree without roots ” Marcus Garvey ” If we as a People realized the greatness from which we came, we would be less likely to disrespect ourselves ” Marcus Garvey


    Maak melding
  8. @blaka bakra,
    Ik wil je voor de ZOVEELSTE KEER verzoeken om wat aan je educatie te doen!

    Hoewel ik in Suriname slechts gedeeltelijk mijn school heb doorlopen en dus meer van de Hollandse geschiedenis heb meegekregen kan ik constateren dat Suzanne du Plaisis met de dood van mevrouw Seri NIKS te maken had. Volgens mij was dat Alida.

    Ik zou het op prijs stellen als ik een reactie van een kenner van onze vaderlandse geschiedenis zou ontvangen mocht het niet kloppen wat ikzelf hier beweer.

    Er is een verzadigdheid in geleerdheden die op hun borsten lopen te slaan maar kennelijk minder geïnteresseerd in onze achtergrond geschiedenis!


    Maak melding
  9. Zo te zien worden de schoolkinderen van Sinabo opzettelijk achtergehouden met de TIJD!
    Wedden dat ze niet eens weten dat wij intussen in het jaar 2015 leven?
    Zij wanen zich nog steeds in de slaven tijden!
    Heden vechten wij voor de Dec slachtoffers,de Moiwana slachtoffers en alle andere slachtoffers gemaakt aan de hand van bouta!
    En zij gaan ene slaaf gedenken uit 1743!!

    Zij zijn duidelijk de nichtjes en neven.,oom en tantes van ene met de nick…VAN 1502- 1863,
    Hopeloos met deze mensen,zo in de tijd blijven hangen ,en anderen die wel meegaan met de tijd altijd de schuld gene van hun onnozele achtergesteldheid theorie.!


    Maak melding
  10. Henkk Molenaar, de raakt de spijker op zijn kop. Bouterse heeft willens en wetens de schoolboeken omtrent de dec. moorden aangepast. De man wordt in de boeken afgeschilderd als revo held. Te walgelijk voor woorden. Surinaamse onderwijs deugt voor geen meter.


    Maak melding
  11. Dus wat ?echte verhaal over de wreedheden hoe onze voorouders zijn afgeslacht mogen onze kinderen en kleinkinderen niet achter komen?
    maar wel dag en jaar alleen maar over een bouterse schijven en decembermoorden wel?Waarom schrijven jullie niet over tonny blair die heeft toegegeven dat sadamhoesein geen massa vernietiging wapens had? hoeveel mensen zijn niet in Irak dood gegaan? Of zijn dat geen mensen voor jullie omdat geen van de zo genoemde schrijvers achter hun pc zich niet in de oorlog gebied bevinden.vele van jullie als het aan mij lag mochten nieteens meer kans maken om op berichten te reageren.


    Maak melding
  12. wat moet er van ons worden? moeten wij echt iedere slaaf of slavin die het slecht gehad heeft tijdens de slavernij gedenken? kunnen wij daar niet 1 dag voor vinden om hun allemaal te gedenken? iedere keer weer verzinnen wij een reden om onszelf eraan te herinneren hoezeer wij wel niet geleden hebben. onze voorouders, dan. want wij lijden alleen onder bouterse, maar dat mag niet genoemd worden.

    stop met zinloos gedenken, maak een gedenkboekje en een gedenkdag en zet alle namen en verhalen erin.

    o, wat heb ik toch een pijn, maar niet heus.


    Maak melding
  13. Denki a tori :

    De OUDE slavenmeesters waren
    Landgenoten en familie van DESI,de ZEEUW !

    De NIEUWE slavenmeester is DESI zelf, die
    zich het recht aanmatigt Onschuldige
    Ongewapende democratische Sranangmans
    te doen FUSILEREN, onder zijn LEIDING !

    De nieuwe Slavenmeester weigert nog
    steeds, zich te melden bij de KRIJGSRAAD !

    De VN-Commissie voor de Mensenrechten
    heeft zojuist Sranang WEDEROM voor schut
    gezet vanwege de laksheid bij de vervolging
    van de daders van de december-massamoord !

    Ook de Amnestiewet ziet de VN-Commissie
    niet zitten !

    Dussss, slapende Slaven, a ting doro fu WIKI !


    Maak melding
  14. Ik begin deze onzinnige issues vervelend te vinden.
    Misikaba is bezig om van Suriname een 2e Dubai te maken en er komen afstammelingen van slaven om een feit te herdenke van 300 jaar geleden, deze onschuldige kinderen worden nu al geprogrammeerd met nutteloze zaken.
    Opoh yu eye no kantie dong.


    Maak melding
  15. Bovendien :

    De huidige Slavemeester Desi (baas),
    houdt van voetbal en presenteerde de
    presidentscup plus TOELAGE, BONUS !

    Maaarrrr de EINDSTAND bij deze
    Slavenmeester is op dit moment :

    TIEN MILJARD STAATSSCHULD !!!


    Maak melding
  16. Zunder heeft waarschijnlijk niets af geweten van deze herdenking.Anders had hij de weg naar Sinabo gebarricadeerd om te voorkomen dat het gebeurde.


    Maak melding
  17. @ Van 1502 tot 1863,

    Wentel je maar weer lekker in het slavernijverleden, daar weet je blijkbaar alles van.
    Heb je ook nog een toekosmstvisie?


    Maak melding
  18. Dat komt toch nergens in de wereld voor.
    1743 ???? Hoe kom je erbij.
    In die tijd waren de straffen in Europa verschrikkelijk.
    Maar Afrika spande altijd de kroon en doet dat nogsteeds.
    De nieuwe groepen vluchtelingen zijn al onderweg en Europa verwacht nog miljoenen mensen die onder blanke heerschappij een veilig heenkomen zoeken voor eigen ras.


    Maak melding
  19. Burgers herdenken is mooi !

    Wat ook kan is andere BELANGRIJKE
    ZAKEN/GEBEURTENISSEN herdenken
    zoals het NEERMAAIEN met UZI’s van
    Onze Democratische Rechtsstaat !

    Daarvoor is het neerzetten van desnoods
    een klein monument nodig !

    PS : Een dag om Onze Grondwet eindelijk
    eens te eren en In Ongeschonden staat terug
    te zetten, is ook een interessante gedachte !


    Maak melding
  20. @ Tante Bep,

    In principe helemaal juist, maar in het perspectief van de gemiddelde Surinamer? Mnnnn, nee! Zij hebben last van tunnelvisie. Wat er buiten hun grondgebied gebeurd zal ze een zorg wezen.


    Maak melding
  21. Ik moet trouwens even excuses maken aan @ 1502-1863. Inderdaad had De Plessis niets te maken met de moord op Misi Seri. Maar Misi Alisa blijft ook een deel van die geschiedenis. De Plessis, geboren en gestorven in Suriname, dus een Surinaamse, was een van de meest wrede slavenhouders in Suriname. Niet de kolonisten dus.


    Maak melding
  22. Waarom Bouterse erbij betrekken?

    Ik word echt moe hiervan. Sommige mensen zijn niet in staat om een discussie zuiver te houden.

    Die mensen moeten zich schamen. Waarschijnlijk zijn het niet hun voorouders die geleden hebben. Of zijn het mensen die hun eigen mensen verloochenen? Houd je bij het onderwerp, het is triest genoeg. Nondeju #%^&&$##@


    Maak melding
  23. Bij het herdenken van het lijden van
    onze VOOROUDERS is het juist van
    belang te HERKENNEN en
    TE BESTRIJDEN, de huidge personen
    met Slavenhoudersmentaliteit, die ONZE
    EIGEN Ongewapende en Onschuldige
    Afrikang-Sranangmang en ANDERE
    Sranang-staatsburgers trakteren op een
    MASSAMOORD ! En die op de koop toe
    ook nog trachten STRAFFELOOS
    TE BLIJVEN voor de onder hun leiding
    uitgevoerde EXECUTIES !

    “LEER Slapende Slaven” van het verleden en
    behoed Sranangmans van PERSONEN en
    LEIDERS met een SLAVENMENTALITEIT !

    Herdenken ALLEEN brengt ons land niet verder !

    Leve de Grondwet en Leve de Mensenrechten !

    DOWN met de Slavendrijvers !!!

    Oh ja , SRANANG HEEFT GEZEGD !!!


    Maak melding
  24. Er is een duidelijk verschil tussen de situatie Bouterse en het stelselmatig knechten, verachten, vernederen etc. van een mens omdat je vindt dat hij niets waard is.

    Wat onder Bouterse gebeurd is, komt of is in menig land gebeurd en het zal niet de laatste keer zijn.
    Ik weet niet precies wat er gebeurd is, omdat ik er niet bij was, dus ik kan er geen oordeel over vellen. Kijk overal in de wereld waar politiek dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen.

    Shame on those who disrespect the ancestors by bringing up Bouterse.

    Zielig eigenlijk.


    Maak melding
  25. @blaka bakra,
    MISI SERI was dus een moedige slavin en zoals er toen vele moedige slaven opstonden. Zij moesten hun opstand met de dood bekopen. Ze werden vaak gefolterd waarbij alle andere slaven verplicht waren om naar te kijken om ze angst in te boezemen en nederig te blijven.

    SUSANNA DU PLESSIS was dus de wrede maar ook jaloerse slavenhoudster die bekend staat als degene die de borsten van haar mooie slavin ALIDA liet afhakken en op een opdienschaal te presenteren aan haar man omdat haar man een oogje had op de slavin. Ook heeft ze in een boottocht het hoofd van een huilende baby van haar slavin buitenboord onder water gehouden totdat die verdronk. Toen het kind stil was gaf zij die weer aan de moeder!

    Verder gaat de verdeeldheid van Surinamers me wel aan het hart hoor mensen? Want de meesten willen liever overheersen dan dat ze een eenheid willen vormen!

    Als je dan moet afgaan van rechten, wel dan waarom kun in Suriname niet zoals in Holland wat Geert Wilders voor vecht, dat migranten/ contractarbeiders zich ook in Suriname aanpassen aan de normen en waarden van de bevolking die ze in Suriname aantroffen? Zullen migranten/ contractarbeiders zich in Suriname willen schikken?!
    Nee, dat is onbespreekbaar want er is juist een muiterij gaande wat nu al decennia woedt!

    De oorzaken van onze woelige samenleving liggen in:

    1) Ons ver verleden van overheersing, slavernij en als koopwaar gebruikt door de witten;
    2) Het verleden van toen we de plantages links lieten liggen na het vrijkomen van de ‘KATIBO’. Na eeuwenlang geknecht te zijn en voor niks noeste arbeid verricht te hebben voor de witten hadden we daar geen zin meer in. We wilden het liefste zo snel mogelijk weg van de plantage waar wrede planters, beulen en plantage bewakers het voor het zeggen hadden. We trokken de stad in om dat leven te lijden als onze MISI’S en MASRA’s in de stad waar we tegen op keken.
    3) Het nieuwe tijdperk. Deze bracht nieuwe problemen met zich mee door de komst van de migranten / contract arbeiders uit India. Die zagen wel heil in om de plantages te bewerken en over te nemen voor tenminste verdiensten wat de slaven NIET kregen èn ze hadden in Suriname een beter leven dan in India.

    Door die bewuste feiten bij het laatste groep ontstond in Suriname natuurlijk een soort muiterij wat nog tot HEDEN woedt!

    Om terug te komen naar ons thema van herdenken weten we dat tijdens de komst van deze arbeiders uiteraard schermutselingen ontstonden met de witten want deze ‘vechters’ uit India lieten zich geen kaas van hun brood eten. De witten konden NIET tegen ze op zoals eeuwenlang knechten van de Afrikanen 🙂

    Thans weten we dat bij deze groep de animo om mijlpalen zoals hun komst naar Suriname en schermutselingen met de witten waarbij enkele slachtoffers aan hun kant vielen te herdenken zéér groot is.

    Wie zijn wij om dan hier kritiek op te leveren?


    Maak melding
  26. Ray en friends een brul aap in sranang tongo is baboeng als ik reacties van jullie lees denk ik bij mijzelf de baboengs zijn weer bezig met hun gebrul


    Maak melding
  27. @IKZEGDOMMEDINGES

    Slavendrijvers zijn allen die Onze Grondwet
    AFSCHAFFEN,
    Onze mensenrechten STELEN , zoals Ons
    recht op Leven, Avondklok instellen en
    naar willkeur Zweepslagen uitdelen,
    en burgers mishandelen en bedreigen !

    Bovendien Alles wat los en vast zit ROVEN
    van het Volk en van Onze staat !

    IEDEREEN weet wat er tijdens de periode
    van Militaire Onderdrukking (nieuwe slavernij)
    is gebeurd !

    Daarom trachten de ONDERDRUKKERS,
    slavendrijvers aan VERVOLGING volgens
    Surinaams Recht, te ontkomen met trucjes !

    Zie de NEP-amnestiewet die zelfs door leden
    van de Mensenrechtencommissie Verenigde
    Naties, wordt afgewezen en belachelijk gemaakt !

    Herdenk de slachtoffers van de periode van
    slavernij door europeanen en de slachtoffers
    van de periode slavernij door ons eigen
    ontspoorde leger, onder leiding van een
    afstammeling van de Zeeuwen !

    Zorg er als Volk voor dat er NOOIT meer een
    Slavernij periode komt ! Bewaak Uw vrijheid
    en Mensenrechten ! VERVOLGING van de
    Moordenaars en Rovers is daar een
    onderdeel van !

    Laat niemand u opzadelen met een ROOF/
    CORRUPTIE van waardevolle EIGENDOMMEN
    van Onze Staat en met een ONUITGELEGDE/
    ONVERKLAARDE staatsschuld van
    TIEN MILJARD !!!

    WEG MET ALLE SLAVENDRIJVERS !!!

    PS : De bij onze wetten en Grondwet ingestelde
    KRIJGSRAAD bijt NIET !!!


    Maak melding
  28. @Blaka koelie
    Jou neem, ik niet kwalijk ,echter heb ik medelijden met jou en jou soortgenoten hier.
    Als je denkt dat 500 jaar geleden de slaven op een wrede manier zijn gestorven kan ik je meedelen dat de slachtoffers van bouta op een nog wredere manier zijn omgebracht !!f het
    En kijk we gaan doen alsof het nooit is gebeurd thanks to amnesty en vergiffenis,
    hahahahhaaaaaa


    Maak melding
  29. Ieder mens heeft een oorlog te strijden tegen het kwaad in zich zelf,want wie zonder zonden is werpe de eerste steen. Mattheüs 15 :18-20, Mattheüs 18-6


    Maak melding
  30. @Sorifinga,
    Zó is het. Is jammer dat verdraagzaamheid groot blijft. Je hoeft de ander niet eens je andere wang toe te keren (Lucas 6:29) Bij onrecht doet tijd toch zijn werk bikasi: Grontapo na asi tere!!!!
    We hebben onze Christelijke waarden en normen wel bijgekregen voor het besef van naastenliefde. Alleen wat moet je doen als het telkens niet wederzijds blijkt te zijn? De mensen van tegenwoordig hebben daar geen boodschap aan.

    Alleen met Kerst, Divali en Suikerfeest heb je soms even een time- out van haat en nijd maar daarna gaat alles weer rustig op de oude voet verder. Is allemaal: ikke, ikke, ikke of eigen volk eerst.

    Verder ook constant: Wel de splinter zien in de oog van de ander maar niet de balk in het eigen oog (Mattheüs 7:3-5)


    Maak melding
  31. @ Van 1502 tot 1863,

    De immigranten/contractarbeiders hebben zich in de loop van meer dan een eeuw wel degelijk aangepast aan de normen en waarden in Suriname. Daarnaast hebben ze hun eigen normen en waarden en cultuur.
    Wat is daar mis mee?
    Waarom willen creolen dat anderen zich aan hun moeten aanpassen? Hebben de creolen zich aangepast aan de Indianen? Per slot van rekening zijn zij de eerste en dus oorspronkelijke bewoners van de Suriname, de echte Surinamers dus.

    Hebben de creolen zich aangepast aan de totale normen en waarden in bijv. Nederland?
    Net zoals alle andere niet autochtone gemeenschappen houden de creolen zich ook aan de eigen normen en waarden en cultuur binnen hun gemeenschap, doch ze hebben zich ook aangepast aan de geldende normen en waarden van Nederland.

    Verder zeg je dat je voor eenheid bent van alle Surinamers, maar toch vind je dat de niet Afro-Surinamers zich niet moeten bemoeien met zaken die enkel de creolen aangaan.
    (zie jouw reactie op het herdenken van de vermoorde slavin Misi Seri).
    Juist door oog te hebben voor elkaars geschiedenis en met elkaar mee te herdenken met hetgeen bijna elke gemeenschap in Suriname of daarbuiten heeft meegemaakt (en nog steeds meemaakt), schept eenheid.

    Heb al vaker gelezen dat creolen vinden dat de niet-creolen niet moeten bemoeien aangaande interne zaken van de creolen, maar ondertussen bemoeien zij zich wel andersom met alle zaken van de andere Surinamers.

    Dat jullie voorouders meer dan 3 eeuwen in Suriname zijn vernederd en misbruikt, wil nog niet zeggen dat creolen daarom over de andere Surinamers mogen heersen.
    In heel het Caraïbisch gebied is dit de toon van de nazaten van de slaven.


    Maak melding
  32. @ Jiyani,
    Het is niet helemaal waar wat je schrijft. Met de Indiaan heeft de creool veel raakvlakken. Wij vereren ook onze indiaanse winti’s en onze winti’s zijn soms in staat om zowel in het Indiaans als in het Afrikaans te communiceren. We hebben ook onze Ingi pré etc. Ik kan verder gaan met echte Surinaamse gebruiken maar daar snapt iemand van Hindostaanse afkomst niet veel van snappen. Jammer dat zoveel onwetendheid is over elkaars culturele zaken.

    Bij een ala kondre pre hoort onze Indianen verering erbij anders klopt het ritueel niet!!! Ook de liederen verschillen niet veel van het Indiaanse. Kortom: De indiaanse cultuur is ook een deel van de creoolse cultuur en dat kan jij niet weten Jiyani, dus ik neem het je niet kwalijk!


    Maak melding
  33. @ Van 1502 tot 1863,

    Wat zijn echte Surinaamse gebruiken?

    Als je goed nagaat dan is geen enkel gebruik een echt Surinaams gebruik.
    De Indianen zijn dan weliswaar de oorspronkelijke bewoners, maar ooit zijn ook zij uit andere oorden vertrokken en hebben zich verspreid van Noord tot Zuid-Amerika.
    Heb ooit gelezen dat de Indianen afkomstig zijn uit Azië.

    Alle huidige Surinamers hebben dus hun normen, waarden, cultuur van het land van afkomst meegenomen.

    Je hoeft verder niet zo arrogant te doen dat iemand van hindustaanse afkomst de diverse gebruiken die de Surinaamse gemeenschappen kennen, niet zal snappen.
    Barst maar los, het is juist mijn bedoeling om zoveel mogelijk te weten te komen over andere culturen.

    Hoeveel snap jij van de hindustaanse cultuur, de Javaanse enz?
    Weet jij bijv. dat hindustanen niet wil zeggen dat ze allemaal hindu’s zijn?
    Dat binnen de hindustaanse gemeenschap de cultuur ook nog een divers is?
    Dat een hindustaan uit India niet te vergelijken is met een hindustaan uit de diaspora?
    Dat in India niet alle Indiërs Hindi spreken?


    Maak melding
  34. @Jiyani,
    Ik kan niet voor anderen praten maar ik weet denk ik best wel wat over de Hindostaanse achtergronden. Ik weet ook dat er heel veel verschillen zijn, maar ook dat er veel discriminatie is onder Hindostanen onderling.

    En om je hoofdvraag te beantwoorden moet ik zeggen dat het niet eenvoudig is middels een post hier. Ik weet ook niet of het mij in dank zal worden genomen om eerbiedwaardige dingen hier te posten. Creolen/Boslandcreolen en Indianen hebben raakvlakken en verschillen in dingen. De Indiaan is bij ons héél belangrijk! We respecteren de Indiaan bij alle winti dingen omdat de Indiaan ons wegwijs heeft gemaakt in tijden toen wij als slaven moesten vluchten voor de witte man. Maar globaal komen dingen neer op:
    -Creolen/ Boslandcreolen en Indianen hangen natuurgodsdiensten aan. Zelfs na kerstening door de witten.
    -We respecteren de natuurgoden dus de bossen zijn heilig. Heeft u daarom ooit soms een Indiaan of nazaat van een slaaf roekeloos bossen zien kappen in Suriname voor verdiensten? Nee! Je gaat niet zomaar een bos kappen zonder eerst eerbied te tonen aan de grond en mogelijke voorouders die daar gebleven zijn.
    -We doen aan wasi en bro takru gwe
    -We dansen kawna. Ons kawna muziek is eigenlijk hetzelfde en dat wordt in een kring gedanst. Er worden drachten gedragen wat bij dat ritueel hoort. Meestal in etappes waarbij ook verschillende soorten indiaanse winti’s zich kunnen manifesteren zoals: Busi Ingi, Watra Ingi, kaptin Ingi. Daarnaast natuurlijk ook andere Afrikaanse winti’s. De winti’s zijn te veel om aan te halen hier.

    Het is allemaal veel en bovendien zijn het geen dingen die we dagelijks doen. Verder is de gron njang typisch inheems. Casavebrood is bijvoorbeeld typisch iets wat Indianen, Creolen/ Boslandcreolen eten.

    Jiyani, ik heb een paar dingen opgenoemd waar eigenlijk niet openlijk over wordt gepraat maar ik doe het in belang van openheid naar elkaar. Succes met het verdiepen hierin!


    Maak melding
  35. MJa @Ameranta,
    Het wordt tijd dat we zulke zaken open gooien.
    Want door onwetendheid kunnen andere!groepen giechelend erbij gaan staan als culturele dingen uitgeoefend worden.

    Weer anderen kunnen zich ook afvragen waarom mensen van Afrikaanse origine zich hullen in INDIAANSE KLEDERDRACHTEN.

    Antwoord: Het komt door die konfo’s en verbondenheid. Soms zie je ook bij onze mensen zelf dat er een soort gêne is om met bepaalde onderdelen van de culturele aangelegenheden mee te doen. Bijvoorbeeld de SAMBURA!

    Te a broko kindi musu du ding suma de tang sidong!

    Enfin, ik ben geen obiaman of pijai ingi
    dus ik kan moeilijk alle zaken hier uitleggen. Je kan ook niet verwachten van een Hindoe om vragen te beantwoorden waarvoor je eigenlijk bij een Pandit moet wezen!

    Laten we beginnen met een soort Perestrojka bij Surinamers onderling!
    🇸🇷🇸🇷


    Maak melding
  36. @1502.. Ik heb respect voor alle culturen maar voor de mijne als nazaat van mijn Afrikaanse voorouders nog het meest geinteresseerd in het hoe en alles; jammer genoeg weten we veel te weinig; zou een educatiecentrum geen idee zijn ? Waar eenduidigheid geleerd kan worden ? Over alle rituelen? En medicijnen oso dresies bv.


    Maak melding
  37. @amaranta,
    Dat lijkt me een goede zaak want bijna ala ding sabi sma Dede kaba nanga ding Koni!
    Om te beginnen liggen problemen van onwetendheid bij ons zelf. Alle inheemsen van Suriname weten dat uit uitoefenen van onze natuurgodsdienst bij ons in het geniep plaats vond. Zelfs in families was dat taboe. Als schooljuffrouw mocht je bijvoorbeeld niet gespot worden bij een winti pré of dat je culturele kleding of sieraden had. Had je culturele sieraden, amuletten( tapoe’s), dan moesten ze diep onder je kleding verborgen worden.

    Families wantrouwden elkaar hierin ook. Je kan dat vergelijken met de heksen vervolging hier in de middeleeuwen. En nu dat ik de middeleeuwen aansnijd:
    we moeten ons geen zand in de ogen laten strooien door lieden die vinden dat voorvallen uit slavernij zoals het herdenken van MISI SERI zaliger, te lang geleden zijn om te gedenken.

    Hahahahaha, want het zijn juist die lieden die trachten om via een in vergetelheid te laten geraken van ons EIGEN VADERLANDSE GESCHIEDENIS door deze onder te laten sneeuwen met als doel hun eigen kaartenbak naar voren te schuiven. En dat is geschiedenis vervalsing maar niet waar Desi Delano Bouterse van beschuldigd wordt.

    Bouterse is al een deel van onze geschiedenis. We gedenken hier in Holland nog steeds schurken uit het verleden die dank zij hun roofwaar Holland op de kaart hebben gezet waardoor Holland heden tot een van de rijkste natiën is ter wereld behoort. Deze feiten mogen we dus wel verheerlijken? Haha!

    In deze tijd zal het niet meer lukken geschiedenis te vervalsen want vooral Krioro Kong Koni. Plagiaat plegers en vervalsers worden bovendien vroeg of laat in hun kraag gevat😄

    Alles wat wij ons als ex- slaven van Suriname (Indianen/Afrikanen) kunnen herinneren moeten we blijven reconstrueren en conserveren!!!!!!
    Hier in Holland is het niet anders. Bij geschiedenislessen hier in Holland moest ik ook als kind dingen uit mijn hoofd stampen vanaf de Jura/prehistorie zoals stenen tijdperk, bronsen tijd, middeleeuwen, gouden eeuw etc. Dat hoort toch ook bij de geschiedenislessen in Holland?!

    Dus Kondre Mang unu musu opo ung ai na ini Sranang!!


    Maak melding
  38. @van 1502 tot 1863: waarom rot je niet lekker terug naar SU en ga dat crimineel land opbouwen. Wat jij over migranten zegt, geldt ook voor jou. Als het jou in Nederland niet bevalt zo pak je spullen en opzouten zou ik zeggen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES