Basisonderwijs Suriname zonder boeken nieuwe methode

34

PARAMARIBO, 27 okt – De nieuwe leermethode is ingevoerd in het basisonderwijs, leerkrachten zijn getraind, maar er zijn geen boeken beschikbaar. Onderwijzers slaan alarm omdat ze niet goed aan de slag kunnen.

Vooral de eerste leerjaren schreeuwen om nieuwe boeken. Volgens de Ware Tijd hebben zowel het onderwijs in de kustvlakte als in het binnenland te lijden. Het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur loopt met de aanvulling van boeken nu al achter op schema. De eerste leerjaren zouden voorzien moeten worden om de nieuwe methode voor elkaar te krijgen. Dit jaar zouden de hogere jaren bedacht moeten worden.

Imro Leidsman, onderwijzer in het binnenland, geeft aan dat het nieuwe schooljaar al een maand loopt. Van het ministerie wordt weinig vernomen en is er geen zicht op wanneer het zover is. Volgens de nieuwe methode wordt het basisonderwijs samengetrokken met de kleuterjaren. Uiteindelijk wordt ook het ‘middenonderwijs’ van Mulo, LBGO en andere richtingen, samengetrokken tot een geheel.

34 REACTIES

 1. ..of zijn wij alleen maar bezig met gewijzigde beleidsinzichten?

  wat zo dom is, omdat ik me kan indenken dat de beleidsinzichten wijzigen, maar waarom dan niet het personeel invullen en verder opleiden?


  Maak melding

 2. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31945

  er zit weer een vrije dag in de lucht: het javaanse nieuwjaar. hoever staat de teller: braziliaans nieuwjaar, chinees nieuwjaar, creools nieuwjaar, javaans nieuwjaar, indiaans nieuwjaar, schurken nieuwjaar, boeven nieuwjaar, buitenlanders nieuwjaar.

  ik snap het verder wel, het gebeurde ook in amerika, maar op gegeven moment heeft een sterke man (…) alle vrije dagen gecategoriseerd en gebundeld en de rest is geschiedenis.

  wat onverlet laat dat jij jouw eigen nieuwjaar mag vieren, zonder dat anderen dat hoeven meevieren. gewoon met bijzonder verlofdagen. of zijn bijzonder verlofdagen voor kort verblijf hotels?


  Maak melding

 3. Onderwijs zonder boeken ? Natuurlijk is dat mogelijk neem aan dat de kinderen dan voorzien worden van laptops of tablets. Kansloze zaak in Suriname. De boeken zijn beschikbaar echter is het een geld kwestie. De regering is skeer en de kinderen zijn de dupe. Zo simpel is het.


  Maak melding

 4. @ Koos,

  De enige juiste visie, denk ik. Hoe lang duurt de grote schoolvakantie? Bijna twee maanden. Dan moet het toch mogelijk zijn in die tijd het nieuwe schooljaar voor te bereiden? Maar als de ambtenaren van het ministerie van MINOVWC in hun hobbelstoel op de balkons van het ministerie zich alleen maar bezighouden met het verwijzen naar andere afdelingen, zo lang gebeurt er niets. Peneux, de zweep erover!!!!


  Maak melding

 5. @Blaka Bakra, de uitkomsten van 5 jaar Bouterse worden langzaam maar zeker zichtbaar. Deze kinderen hebben geen toekomst in Suriname. Suriname herbergt minder inwoners dan een stad als Rotterdam. Het land telt 40.000 ambtenaren en de staatsschuld rijst de pan uit. Het land is een zinkend schip.

  Goed onderwijs is cruciaal voor de kracht van een samenleving. In de jaren 80 waren de hoogopgeleiden ook al gevlucht voor de staatsgreep en daarna de binnenlandse oorlog. Tot de dag van vandaag ondervindt Suriname de gevolgen hiervan. Bouterse heeft vrouwe Justitia al meerdere malen verkracht en nu is onderwijs aan de beurt.

  Voorzie wederom een exodus van hoogopgeleiden die straks vluchten.


  Maak melding

 6. We gaan vo nog vijv swai if yu de eens nanga mi…die hadden nog een beetje scholing…de komende generatie gaat niet eens kunnen lezen welke lijnbus aankomt…sari baya soso sari. Hoe kan een volk zichzelf laten leiden door een charlatan met een mulo diploma…bestuurlijke nul…omringd door jaknikkers en middelmaat.


  Maak melding

 7. Korte metten harde taal
  Nog meer snoeppauzes, sorry vruchtpauzes organiseren zodat er geld van de arme kinderen binnengehaald wordt voor copieerpapier en inkt.
  De vakantieperiodes verlengen zodat de leerlingen en leerkrachten minder last ondervinden van ontbrekend lesmateriaal.
  Toelatingsnormen verlagen zodat de slagingspercentage wordt opgekrikt.
  We gaan nog voor 5 en ja hoor, iedereen maar zwaaien want we zijn natuurlijk mee eens


  Maak melding

 8. Dit is wel erg schrijnend!
  Kunnen er geen noodoplossingen bedacht worden?

  Het is daarom handig dat er op iedere school een professioneel kopieerapparaat (en sealapparaat) staat waarmee je a.d.h.v. slechts 1 exemplaar van een leerboek syllabussen voor in de klas zou kunnen bundelen. Op voorwaarde dat dit natuurlijk qua auteursrecht is toegestaan. logischerwijs mag je natuurlijk niet bladzijde na bladzijde kopiëren. Boeken mag je eigenlijk nooit kopiëren, en zeker niet grote oplages.

  Universiteiten en Hoge Scholen maken veel gebruik van syllabussen dus waarom niet ook op andere scholen? Let op: een syllabus is geen gekopieerd boek. Als de auteur niets toestaat kan de school dan eigen essentiële samenvattingen van de leerstof maken en deze uitprinten en bundelen voor de kinderen. Je moet je toch behelpen?


  Maak melding

 9. Zo teurig is het in ons land nog nooit geweest,dat we niet in staat zijn op tijd boeken te kopen.Bij welk land zullen we gaan bedelen? China , Venezuela of Cuba? Meer smaken hebben we niet.


  Maak melding

 10. Ik ga er niet versteld van staan als mocht blijken dat incompetente aanhangers van de oppositie met sabotage acties bezig zijn om het onderwijsvernieuwingsproces te stagneren. Deze lieden zijn tot alles in staat.Zij hebben alle belang bij om de regering is diskrediet te brengen.Dit soort figuren met hun thuisbasis in Groen Djarie en de Olifant mogen geen podium krijgen waarop ze worden bewierookt door de valse messiassen en valse profeten.


  Maak melding

 11. “Van 1502 tot 1863
  Dit is wel erg schrijnend!
  Kunnen er geen noodoplossingen bedacht worden?”

  Ja! De moordenaar via Boxel naar Santo Boma.

  Ziedaar het resultaat van volgens Anna_Z (RobG) van zonder Geld de meest vooruitstrevende president of
  moet ik zeggen de meest vooruitstervende president.

  School kindeneren, nog VIJF dan zitten jullie in de 6e klas.
  Daarna kunnen jullie gediplomeerd parkeerwachter spelen.


  Maak melding

 12. Robg. Jij bent nog triester! Tuurlijk is het weer de schuld van ‘ de oppositie ‘. Jij bent echt rijp voor het gesticht!
  Jij weet zelf donders goed wie er achter de knoppen zit, c.q. wie er aan de touwtjes trekt. De door jou verafgode. paarse bende die zich maar 1 zaak ten doel steld en dat is zelfverrijking. Het volk, en in deze, de kinderen hebben het nakijken. wrang dat een groot gedeelte dit over zichzelf afgeroepen heeft.


  Maak melding

 13. Volgens mij is het enige ministerie dat niet klaagt het ministerie van defensie.
  Bang voor een nieuwe staatsgreep worden deze jongens te vriend gehouden. Voor de rest schijnt alles een grote puinzooi te zijn:. Wat hebben we al gehad:
  onderwijs
  gezondheidszorg.
  vervoer
  financien
  handel en werkgelegenheid
  buitenlandse zaken

  Volgens mij heb ik niet alles opgesomd maar dat is slechts een kwestie van tijd.


  Maak melding

 14. De staatsinkomsten zijn in de jaren 2010-2013 in de geshiedenis van Suriname nog nooit zo hoog geweest vanwege de toen record hoge prijzen van goud en aardolie op de wereldmarkt.
  Waar is al het geld naartoe?Trieste zaak.
  Op curacao en Aruba is de waarde van de NAF 1.80 voor 1USD al 100 jaar.in Su gaan we behalve nog voor 5 ook voor 5 srd.voor de 1 USD en dat is slechts het begin.


  Maak melding

 15. Ja natuurlijk hoe kan het ook anders het is de schuld van de oppositie, zij hebben de boeken niet op tijd besteld, de oppositie heeft ervoor gezorgd dat de regering nu falliet is.

  Maar neks no fout de regering heeft nog 5 jaar de tijd om orde op zaken te stellen, hopelijk zullen deze incompetente beleidsmakers daartoe in staat zijn.
  Het zou me ook niet verwonderen als de oppositie de oorzaak is van de hitte en van el niño.
  We gaan nog voor 5 jaar oppositie beschuldigen.


  Maak melding

 16. @RobG, neen dit heeft echt niets te maken met sabotage of het in diskrediet willen brengen van deze regering hoor! Op dit beleidsniveau zitten er sowieso geen oppositionele mensen; die zijn reeds lang weggezet vanwege veranderde beleidsinzi chten. Dit wat nu gebeurd heeft puur te maken met wanbeleid en mismanangement! We moeten niet steeds denken in termen van voor of tegenstanders maar gewoon als volwassenen op constructieve wijze kritiek leveren! Daar hebben we wat aan !


  Maak melding

 17. @ Amaranta,

  Dit is bij Rob G. aan dovemansoren gezegd! Hij kent het verschil niet tussen constructief en destructief. Deze paarse smurf is al zo gebrainwashed dat hij achter iedere boom iemand van de oppositie ziet. De schuld aan anderen geven is er bij die domme paarse meute ingestampt!


  Maak melding

 18. Beste RobG : Komt dit ook in de geschiedenisboeken”?

  “Tijdens de discussie die na de presentatie volgde, uitten de VN-vertegenwoordigers hun ernstige bezorgdheid over de trage gang van zaken in het Decembermoordenproces.

  De VN deskundigen stelden dat de Amnestiewet van april 2012 daartoe heeft bijgedragen. Ze uitten ook hun misnoegen dat de wet Constitutioneel Hof die de weg vrij zou moeten maken om misdaden tegen de menselijkheid in Suriname te vervolgen, ofschoon het sinds 2013 bij het parlement is ingediend, nog steeds niet is behandeld.

  Eén van de deskundigen zei, dat de VN bezorgd is over de straffeloosheid in Suriname. De Surinaamse regering heeft de verplichting erop toe te zien dat plegers van misdrijven worden berecht. “Regeringen hebben niet het recht om zich eenzijdig te verschonen van die verplichting”. De VN-commissie was niet tevreden over de beantwoording van veel vragen door de Surinaamse delegatie. Een commissielid hield de Surinaamse delegatie voor zich bij de beantwoording van de vragen liever te concentreren op het uiteenzetten van “preventieve acties in plaats van anekdotes”.


  Maak melding

 19. hallo,, de boeken zitten in een container op de haven deze moeten ingeklaard worden,maar z.a. eerder gezegd door het opperhoofd money nó dé..

  dus die liggen te verrotten aldaar..

  josefzoon heeft al dat geld minus plus 10 miljoen euro verbrast in holland..

  en nog eens 10 miljoen euro van de trein van nergens naar nergens op gegeten..nu dokt hij overal in het binnenland..


  Maak melding

 20. RobG, als er 1 is die er belag bij heeft om leerlingen schoolboeken te onthouden is het die crimineel met minder dan een Mulo opleiding wel, stel je voor dat die kinderen te slim worden en zich geen rad voor ogen laten draaien, nee je moet het volk domhouden dan blijven ze wel in je geloven.
  Achterlijke reactie niet? maar niet half zo achterlijk als die van jou, mijn God man wat ben jij paranoia, welke psychiatrische inrichting ben je opgenomen?, sturen we je even een kaartje


  Maak melding

 21. @ Beste Henk,

  Een duidelijke uiteenzetting, waarvoor dank. Maar ik ben bang dat dit aan dovemansoren is besteed. Surinamers kunnen nu eenmaal niet assertief en progressief denken, dus ze gaan straks de schuld aan de VN geven. Let maar op!


  Maak melding

 22. @marcel
  Onze jozef zoon die dokt niet in het binnenland. Hij is regelmatig te zien bij de princess casino’s waar hij n vorstelijke behandeling krijgt vanwege zijn groffe spel met ons belastingsgeld (en brunchen voor $45) dit is geen verzinsel omdat ik ook de casino’s bezoek maar wel met mijn eigen geld.


  Maak melding

 23. De kinderen hoeven niet achter te raken in deze tijd van reproductie door: internet, kopiëren scannen.

  Ze zijn eerder meer afhankelijk van de KUNDIGHEID van hun meesters en juffrouwen om die kennisstof wat op hun niveau vereist is over te brengen op de leerlingen door hun vindingrijkheid in dit tijdperk van techniek.

  Een leerkracht WEET als het goed is wat een kind op een bepaald moment moet kunnen beheersen!!!
  Crisis is van alle tijden!


  Maak melding

 24. @Lakca
  Bij een spoorlijn zijn meer fees (vergoedingen zonder tegenprestatie) voor vrienden te verbergen dan bij Schoolboeken.
  De prijs van Schoolboeken is transparant die van een Spoorlijn niet.

  Toen ik in 2012 met Hok sprak over de mogelijkheden van Biomassa voor energie opwekking.
  Was zijn eerste reactie dan hebben we een Nieuwe haven nodig voor de hout export terwijl mijn reactie was dat hout voer je uit via met de containers die nu leeg retour gaan.

  Bij de bouw van een Haven kun je vrienden in zetten. Aan het vullen van lege retour containers heb je niets als bestuurder.
  De minister vergat echter dat de hele economie er van zou genieten. Meer omzet huidige haven en lagere transportkosten naar Suriname omdat de containers nu niet leeg terug gaan maar gevuld, dus geld op brengen.

  Jammer maar Surinaamse politici zijn heel kortzichtig. of zoals een vriend het uitdrukte.
  “Suriname is het enige eiland ter wereld dat aan drie zijden vast zit aan het vasteland van een continent”


  Maak melding

 25. =Sommige Surinamers zullen nooit voorruit komen om steeds weer anderen de schuld te geven en niet naar zich zelfs te kijken wat zij verkeerd hebben gedaan.

  -Suriname gaat richting Congo, waar de wet al veranderd is en de president tot de dood mag blijven zitten.

  Ik hoop dat een drone al klaar staat boven het huis van Bouterse als dit gaat gebeuren.

  @amaranta, je hebt gelijk.


  Maak melding

 26. De minister van onderwijs heeft het te druk met het reshuffelen van bekwame ambtenaren, en heeft nu effe geen tijd voor het plebs in het binnenland.

  De ouders van deze kinderen hebben het te druk om te overleven, en hebben daarnaast geen busgeld om naar Paramaribo af te reizen en protest aan te tekenen.

  Kortom, alweer een verloren generatie!


  Maak melding

 27. @Ira
  In Congo hebben ze onder tussen in de gaten dat ze het zelf moeten doen en dat begint effect te hebben.
  Suriname moet nog naar dat niveau zakken.


  Maak melding

 28. Mensen, tegen domheid valt niet te strijden. En de leiders van paars hebben het licht echt niet uitgevonden. Suriname wordt teruggeworpen richting de middeleeuwen. Hebben de leiders alle belang bij. Het volk dom houden. Een instrument is het volk- de kinderen- goed onderwijs onthouden. Weet niet als jullie het al weten, maar de president blinkt toch ook niet uit in intelligentie. En tot overmaat van ramp blijkt die man ook nog seniel te worden. Leidt hij aan de ziekte van korsakov?? Het is niet pluis in die man zijn bovenkamer heb ik ontdek.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.