Prof. dr. Ruben Gowricharn bijzonder hoogleraar aan de VU

18

Prof. dr. Ruben Gowricharn wordt per 1 november 2015 de nieuwe bijzonder hoogleraar Hindostaanse Diasporastudies aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. De benoeming is voor een periode van vijf jaar. De bijzondere leerstoel is door de Stichting Diaspora Leerstoel Lalla Rookh gevestigd aan de faculteit Geesteswetenschappen van de VU.

De in Suriname geboren Gowricharn is nu hoogleraar Sociale Cohesie en Transnationale Vraagstukken aan de Universiteit van Tilburg. Aan de VU volgt hij prof. dr. Chan Choenni op, die de bijzondere leerstoel de afgelopen vijf jaar succesvol op de kaart heeft gezet. De Hindostaanse migratie werd de afgelopen vijf jaar bestudeerd in de context van de Indiase diaspora. Vanuit het voormalige Hindostan (Brits-Indië) zijn naar schatting 30 miljoen mensen in verschillende delen van de wereld terecht gekomen, onder meer in Suriname.

Prof. dr. Michel ter Hark, decaan van de faculteit Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit: “De faculteit is erg blij met de benoeming van prof. Ruben Gowricharn. We zetten hiermee een vruchtbare samenwerking voort met de Stichting Diaspora Leerstoel Lalla Rookh, en verwachten juist binnen de VU veel belangstelling voor het onderwijs van prof. Gowricharn”.
Secretaris Rajendre Khargi van de Stichting Diaspora Leerstoel Lalla Rookh ziet de benoeming van prof. dr. Gowricharn als een logische volgende stap. “De achtergrond en expertise van professor Gowricharn passen in de ambitie van de leerstoel om studies naar positie en impact van de doelgroep verder te verdiepen”.

Prof. dr. Ruben Gowricharn is geboren in Suriname. In Nederland studeerde hij sociologie en economie, waarna hij een succesvolle wetenschappelijke carrière opbouwde met vele (internationale) publicaties en lezingen op het gebied van de multiculturele samenleving, ontwikkeling van identiteit van verschillende bevolkingsgroepen, vraagstukken van ontwikkelingslanden en sociale cohesie. Hij was de eerste bijzonder hoogleraar multiculturele samenleving op de toenmalige Verwey-Jonker-leerstoel aan de Universiteit van Tilburg. Sinds 2007 bekleedt hij de leerstoel Sociale Cohesie en Transnationale Vraagstukken aan dezelfde universiteit. Gowricharn is ook oprichter en bestuurder van de Promotiekamer, die zich richt op het opleiden van intellectueel kader dat kan bijdragen aan capaciteitsopbouw van gemeenschappen en organisaties.

18 REACTIES

 1. Ze blijven allemaal het zelfde!
  Deze mensen houden niet van eenheid.

  Als ze denken dat ze uit Azië komen moeten ze maar na toe gaan.
  Wie hun afkomst wil verloochenen moeten dat zelf weten.


  Maak melding

 2. @Sjang, niet moeilijk jouw afkomst te raden. Wees blij dat deze mensen in Suriname terecht zijn gekomen. De Aziaten hebben Suriname helpen ontwikkelen. Terwijl de negroïde zich tegoed deed aan vrouwen, feesten en beesten en NATUURLIJK criminaliteit, ging de aziaat aan het werk om Suriname op te bouwen.Denk jij dat SU het zonder Aziaten het redt ? dan wordt het net zo een arm land als Angola.
  Ik lees in het stukje nergens dat hij zijn afkomst verloochent. Maar waar moet een Surinamer trots op zijn ?


  Maak melding

 3. Dit is typisch een verhaal waar ELKE SURINAMER, ongeacht zijn etnische achtergrond, trots op kan zijn. Pakara en Sjang, waarom jullie er een racistische draai aan moesten geven, zal alleen de duivel in jullie weten.


  Maak melding

 4. @ Henkes, ik ben het roerend met je eens hoor en vroeg me ook af waarop dat racistische of etnische nou op slaat ; wanneer gaan we nou eindelijk beseffen dat ras geen rol mag spelen in onze menselijke relaties maar dat ons menszijn alleen bepaald wordt door ons karakter engedrag ???


  Maak melding

 5. Om doctor voor je naam te kunnen zetten moet je gestudeerd (hebben,) en wel een proefschrift maken !
  Anders kan je alleen Drs voor je naam zetten zonder proefschrift, en een professor wordt benoemd.
  Wat ben ik blij voor deze Land genoot, ik ben geen Hindustaan maar een Surinamer van een andere etnische,
  groep. Maar je hebt altijd mensen die altijd commentaar hebben, terwijl zij zelf misschien geen ene moer van betekenis hebben !!


  Maak melding

 6. Codjo, onder alle bevolkingsgroepen zijn doctorandussen, ingenieurs en professoren dun bezaaid, maar blijkbaar heb jij een klap van een kodja op je kop gehad, waardoor jij alleen selectief kan waarnemen.


  Maak melding

 7. @ Zwartmans.

  Je hebt helemaal gelijk. Ik heb eens een sollicitant gehad die zei dat hij bachelor was. Toen ik hem vroeg om het op te schrijven wist hij niet hoe hij het woord bachelor moest schrijven. Hij schreef bacheler. Dit geeft aan hoe zielig het gesteld is met de educatieve opleidingen in Suriname. Bovendien kon hij nog geen woord rechtuit Nederlands schrijven. Doctorandus, me mars!


  Maak melding

 8. Q Zwartmans……. Met een beetje geld aan de suri president en een beetje slijmen kan je heel snel aan een Adrek ere doctoraat komen. Dr Gessel, Dr Clarence zeedorp, Dr dobroe etc allemaal caliber van bouta


  Maak melding

 9. Pakara wat hebben ze voor Su gedaan behalve grondroof vraag het aan de vhp de mythe moet nu uit de wereld geholpen worden alleen maar eigen belang telt bij de ……….


  Maak melding

 10. @ Blaka Bakra @ Ramsingh.

  Daarom stikt het van de Doctorandussen in Su.
  Een dame wordt eerder Drs in Su,omdat die bereid is
  ……….. te worden, ( de goede daar gelaten !!! )
  Sari tori mang, dan wan trawang é djalusu té wan Hindustaan é tron Proffessor na Ptata kondré.


  Maak melding

 11. U Ziet het. De ene nikkersoort die de ander uitscheldt voor nikker. Wat moet een blanke nou niet denken bij het lezen van zulke ‘pot verwijt de ketel’ dingen?

  Is @ Tigri mi met zulke acties niet bezig om ‘ de Hindostaan’ in het algemeen in een kwaad daglcht te brengen en als agressief, intolerant en gevreesde groep neer te zetten?

  Elk lagere school leerling kan ook rijmen op een uitgang met een scheldwoord voor Hindostaan als tegenreactie hierop.
  Wat hier is voorgevallen getuigt niet van geleerdheid maar is erg laag aan de grond want waarom moet de ene zwart uitziende de ander voor van alles uitmaken?

  Maar het schijnt is @ J. Zwartmans een van de weinigen hier die iets weet over het voeren van de titels professor en doctor. Na proefschrift ben je doctor en als je op de universiteit doceert ben je professor.

  Oppasen met HOOGMOED. Gelukkig moeten we in dit land niks van hebben!


  Maak melding

 12. Sorry hoor @ Tigri mi, Ik kijk weleens naar Hindostaanse uitzendingen maar zelfs ik van het negroide ras kan niet altijd het verschil zien tussen een negroide persoon en een Hindostaan dus ik vraag me af wáár jou superieur gevoel t.o.v. een ander gekleurd persoon vandaan komt. Immers je hebt witte negroide personen en zwarte negroide personen, witte Hindostanen èn pikzwarte Hindostanen. Dus!


  Maak melding

 13. Lay on your back and hold two really heavy textbooks, spread your arms to your sides, and life them straight up above your chest, meeting high above you- keep your arms straight the whole time, bring them out to your sides again. Repeat


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.