Guyanese president: Suriname moet maar naar tribunaal

35

PARAMARIBO, 23 okt – Suriname zou maar naar een internationaal tribunaal moeten stappen wat betreft de grenskwestie met Guyana. Dit zegt de Guyanese president David Granger. Het kan er bij de Guyanese leider niet in dat Suriname blijft claimen zonder verdere stappen.

“Als Suriname zo overtuigd is van de legaliteit van zijn claim, moet het de zaak maar voorleggen aan een internationaal erkend lichaam”, zei Granger tot het Guyanese parlement. Het door Suriname als Tigri aangeduide gebied wordt sinds 1969 bezet gehouden door het Guyanese leger. Suriname heeft vaker internationaal protest aangetekend. President Desiré Bouterse zegt de bezetting weer op de ‘bilaterale agenda’ te zullen plaatsen.

Georgetown heeft er kennelijk geen boodschap aan. Parlementariër Gregory Rusland van de oppositionele NPS vindt dat politiek Suriname op één lijn moet staan. “We willen goed overleg hebben, omdat we vinden dat we een standpunt moeten innemen, waarbij als een geheel kunnen staan achter die standpunten. Dit is een voorbeeld van een nationale issue en wat dat betreft zal Guyana ons niet komen vertellen wat we moeten doen.”

35 REACTIES

 1. Ja is goed gaan we toch aan de bel trekken bij het tribunaal, ja als de pres er geen gras over laat groeien hoor, want echt korte metten worden er maar niet gemaakt… slap zooitje man…bang dat we een kolonie weer worden van Ned maar niet bang om land te verliezen ???? pffffffffffff

  Hee cool man 5 min bewerkingstijd na het posten TOP 🙂


  Maak melding

 2. Het Tribunaal!!!
  Het Tribunaal is TABOE voor bouta!!!
  Hij moet berecht worden door het Tribunaal voordat hij anderen durft ernaar te slepen. Zijn heden en verleden schreeuwt om een Tribunaal gebeuren !


  Maak melding

 3. Paraman, ben het nooit met je eens maar inderdaad het wordt tijd dat Suriname haar manschappen tichting Tigri moet sturen. Die gasten moeten uitgeroeid worden.


  Maak melding

 4. Hebben we wel voldoende wapentuig? En dat niet alleen maar moedige goed getrainde en gemotiveerde soldaten die bereid zijn hun leven te riskeren voor hun land? Eerlijk gezegd heb ik mijn bedenkingen hierover !!!


  Maak melding

 5. Ik vind dat Bouterse een oproep moet laten uitvaardigen dat alle Surinaamse Nederlanders zich moeten aanmelden om deel te nemen aan de grensbewaking van ons land. Al zijn zij de man Bouterse niet lief maar dit is een Surinaams belang en niet alleen van Bouterse.


  Maak melding

 6. Brullende muis Bouta is te schijterig om naar welk tribunaal dan ook te stappen . Hij is al jaren op de vlucht voor Interpol en Nederland. Laat hij liever de financieel/economische puinhoop in het land, die HIJ heeft veroorzaakt, opruimen.
  Tigri is en blijft Guyana.


  Maak melding

 7. Bij gebrek aan nieuws,lezen maar;

  Ritfeld: ‘Ik wil mij liever erbuiten houden’

  8 Decemberverdachte Edgar Ritfeld is er niet happig op om deel te nemen aan het plan van Dew Baboeram ofwel columnist Sandew Hira in het kader van waarheidsvinding naar schending van mensenrechten in de jaren tachtig. De hoofdmoot zal toch zijn de 8 decembermoorden. ‘Ik wil mij liever erbuiten houden’, zegt Ritfeld vandaag, vrijdag 23 oktober 2015, in de Ware Tijd.

  Ritfeld wil dat de zaak door de rechter wordt afgehandeld en dat Bouterse voor de rechtbank een verklaring aflegt.

  Hira neemt interviews af van belanghebbenden in voorbereiding op het vraaggesprek dat hij eind volgende maand met hoofdverdachte Desi Bouterse zal hebben. Ritfeld twijfelt vooral eraan of Bouterse de waarheid zal vertellen. Hij twijfelt er ook aan of de verklaring tegenover Hira enige rechtskracht zal hebben. Desondanks benadrukt hij zijn respect voor Hira en zijn initiatief.

  De verdachte hoopt dat het strafproces niet zal worden doorkruist door het plan. Ritfeld vecht al vijftien jaar voor zuivering van zijn naam. Hij is als verdachte aangemerkt in het decemberstrafproces, maar ontkent alle betrokkenheid.

  Ook de poging van De Nationale Assemblee om alle verdachten, onder wie Bouterse, vrijuit te laten gaan via amnestie, valt niet goed bij Ritfeld. Hij heeft zich hiertegen openlijk verzet en is nu tot bij het internationaal gerechtshof uitgekomen om de rechterlijke macht in Suriname te dwingen het proces tegen hem voort te zetten, zodat hij vrijgesproken kan worden.

  Ritfeld zegt voldoende ‘harde’ bewijzen te hebben om aan te tonen dat hij totaal niet betrokken was bij de moorden. Hij zegt onder meer, dat getuigen kunnen beamen dat hij in de nacht van 7 op 8 december 1982 op een feest was bij zijn jarige zus.

  Zelfs de partners in crime hebben hun twijfels in Sandew hira en bouta.


  Maak melding

 8. Paraman en Koos, een oorlog kost een heleboel geld. Tegenwoordig moeten de bijzondere scholen uit pure ellende weer om een bijdrage vragen aan de ouders omdat de overheid de subsidiegelden niet stort, zonder de ouderbijdrage hebben de scholen geen krijt en toiletpapier, ook de naschoolse opvang is stopgezet omdat de overheid het voedsel bestemd voor de kinderen, die nablijven, niet meer kan betalen. Jullie verwachten toch niet dat onze soldaten met ‘bambusi kanu’, ‘watra kanu’ en lege magen ten strijde trekken tegen de Guyanezen? Zonder oorlog is Suriname al skeer, met een oorlog zijn we dubbel skeer, stel dat het ons lukt om Tigri te heroveren, dan zullen we de komende 10 jaar niet in staat zijn een expeditie naar dat gebied te bekostigen.


  Maak melding

 9. het is hoogste tijd dat deze moordenaar,,je kan hem niet anders omschrijven wordt opgepakt en uitgeleverd aan het buitenland met name Holland of Amerika..

  je kunt zo als volk niet doorgaan..

  iedereen leidt er onder welke komaf je ook bent maakt geen bal uit je voelt het aan den lijve..

  hoelang moet je als volk eronder lijden..kijk naar je zelf ,heb je het goed,breed,leef je gelukkig in ons land..

  de ziekenhuizen beginnen ook al te mekkeren, niks gaat goed in ons land..

  onze kinderen zijn ook al een verloren generatie geen toekomst perspectieven..

  er is maar een kleine groep elieten die de moordenaar aanhangen het beter hebben de rest ook jij zelf verpauperen..

  dus suries sta op en doe iets,laat je kennen of je gaat ziende ogen zelf ten onder aan deze missaire….

  je toekomst en kinderen ligt aan je zelf..


  Maak melding

 10. -Er is oorlog op de wereld en Suriname volg nu!!!!NIET TE HOPEN DUS!!!!

  -Ik hoop niet op een escalatie tussen Suriname en Guyana.

  -Aan Guyana zou ik zeggen, denk eerst goed na, omdat Suriname je kan boycotten met al die schepen van jou die over de Surinaamse wateren moeten varen richting een ander land, Jou economie zal dan achteruit gaan.


  Maak melding

 11. Suriname moet niet in de val trappen die Guyana kennelijk voor ogen heeft. Tactisch diplomatie moet boven opportunisme en wapengekletter prevaleren.

  Het is duidelijk dat het Guyana allerminst zint dat Suriname en Venezuela gezamenlijk optrekken. Het parlementair bezoek van het Guyanese parlement was naast een vriendelijk tegenbezoek ook bedoeld om de sfeer in het parlement te polsen aangaande de grenskwestie.


  Maak melding

 12. @Natonais
  Guyana zegt niet dat ze een oorlog willen of bereid zijn oorlog te voeren met Suriname om Tigri.,wel dagen ze de lijder uit om het grensgeschil voor het TRIBUNAAL brengen..Of de lijder van Suriname het durft is de vraag. Hijzelf moet verantwoording gaan afleggen voor zijn wandaden en oorlogsmisdaden.
  En vrees niet er komt geen oorlog want de lijder van Suriname is geen figuur van wie je verwacht dat hij zich zou willen opofferen voor land en volk,hij offert juist surinaamse burgers op Eigen handig. voor zijn Eigen zelfzuchtige bedoelingen..En schreeuwen kan hij alleen doen in Ocer,.Verder denk ik niet dat het Tribunaal graag aan de zijde zou willen staan van een amnestie lijder en die tevens de boel aan het smeken is voor vergiffenis.


  Maak melding

 13. En een antwoord van de president blijft weer uit, van zijn harde taal eind september in het parlement is nu niks meer over.
  Geen beeld geen geluid.

  Granger heeft kennelijk het aanbod om mee te reizen naar Equatoriaal Guinee in Desi’s prive SLM Boeing afgewimpeld.
  Bovendien in het Caraibisch gebied kunnen staatshoofden de verkiezing verliezen indien ze Desi tot vriend nemen.


  Maak melding

 14. Dat het Tigri probleem nu op tafel ligt is om de enorme financiële crisis die Bouterse veroozaakt heeft te verdoezelen.
  Surinamers wees eens slim en laat je niet nogmaals voor het kar van moordenaar Desi Bouterse spannen.
  Toen het tussen 2010 tot met 2012 goed ging in Suriname met vele miljarden aan inkomsten had de moordenaar nooit over Tigri gerept.
  Daarom praat ik niet eens over Tigri voor mij op dit moment een non issue, Bouterse wil ons afleiden van de inmense financiële crisis die hij voor Suriname heeft gecreëerd.
  Nogmaals zolang deze vloek aan de macht is en vrij rondloopt zal er geen ontwikkeling in goede richting zijn voor ons land.
  Desi Bouterse dwarsboomt onze ontwikkeling al ruim 35 jaar en volgens mij is dat zat.


  Maak melding

 15. @,afro , je hebt volkomen gelijk ! Hij lifte de vorige pres.om de haverklap met onze carrier en geen woord toen over Tigri.nu denkt hij ons idd.af te leiden van de financiele chaos in het land denkende dat iedereen hier een hersenloze paarse zombie is !!!


  Maak melding

 16. op kaieteurnewsonline.com van 17 october 2015 las ik dat de president van Guyana David Granger(oud Brig Gen) het Guyanese leger wil versterken. zelfs kinderen van 12 moeten ook in het programma opgenomen worden. verder, milities moeten weer paraat zijn. Surinamers moeten niet slapen. lees zelf maar.


  Maak melding

 17. De Sranang-staatsschuld is THANS,
  afgezien onze kosten voor het district
  TIGRI, TIEN MILJARD !!!

  PS : Het DESI-staatsFAILISSEMENT is
  een feit !

  GILMORE zal binnenkort, wegens gebrek
  aan VALUTA, gedoemd zijn te stoppen
  met de steun tbv de SRD-koers !!

  Dus bereid U voor op een HARDE VAL
  en LANDING ! Helaas is het niet anders
  door de MEGA-NDP-VERKWISTING
  van overheidsgeld, Geld van het Sranang-Volk !!!


  Maak melding

 18. Het zit de Guyanezen niet lekker dat Suriname dit gebied opeist. Het gebied herbergt een maagdelijke fauna, uniek in haar soort en het gebied is rijk aan grondstoffen. De belangen zijn dus groot. Het steekt Guyana ook dat Venezuela heeft besloten om geen Guyanese rijst meer af te nemen maar te kiezen voor de import van het goedkopere rijst uit Suriname.


  Maak melding

 19. Als een Nederlandse of Amerikaanse diplomaat deze opmerking gemaakt had, was hij/zij reeds lang op het matje geroepen door Buza. Heeft u een reactie gehoord van het Kabinet van de President; van Amzad Abdoel en Misiekaba, of via Bakana Tori?


  Maak melding

 20. @Ray
  De discussie gaat over de grenskwestie,en niet over 8 dec.je leeft en denkt nog 30 terug in de tijd,we zitten in 2015,in de tijd van mobiele telefoons en niet meer van de telefooncel.pak een ijskoude douche en wordt wakker mie mang !.


  Maak melding

 21. Bijdrage van printa-sleeping-slave :

  “De discussie gaat over de grenskwestie,
  en niet over 8 dec.”

  MAARRRRR,
  Door de dictatoriale internationaal gezochte
  lijder kan Sranang niet adequaat handelen.

  Wij zijn als land geisoleerd door onze drugs-
  veroordeelde voorman, die ook nog de
  Rechterlijke Macht van Sranang vernietigt,
  omdat hij leiding heeft gegeven aan
  Massamoorden !

  De Massamoordzaak is nog steeds “Ondere
  de Rechter” en Onze President schendt
  dagelijks zijn eed !

  Dit alles geschiedt NU, NIET dertig jaar terug !

  PS : Het hele land ligt NU in Financiele PUIN,
  SRD faya, Importen faya, Loonbetalingen faya,
  ziekenzorg e brong !
  ALLA LANTI MONNIE LASSIE !!!

  DESI, BEDANKT !!!


  Maak melding

 22. @Printa
  ik kan het niet helpen als je niet verstaat wat erbij geschreven staat.
  Er staat geschrevenb’bij gebrek aan nieuws’,
  dat wil zeggen;reakties op de originele topics lieten op zich wachten,dus dan andere aktuele nieuws inlassen. En het is geen ramp om een ander nieuws te introduceren.
  Bovenden hebben originele en niet orginele nieuws 1 ding gemeen, Ze gaan beideb o ver je lijder en wel op een NEGATIEVE wijze zoals het hoort als het om je baasje gaat!


  Maak melding

 23. Als ik opa Desi was zou ik het Tigri gebied gaan verkavelen en onder de NDP leden gaan uitdelen; of gewoon aan China verkopen/ ruilen/erfpachten.


  Maak melding

 24. @Eduard Lupson, je hebt 1000% gelijk en inderdaad gebeurt hetzelfde in Venezuela.
  Wel, moet Bouterse oppassen, omdat de Surinamers GEEN Venezolanen zijn.

  =Een ieder heeft een grote mond over al die ontslagen bij die goudbedrijven.
  Zie maar hoe Bouterse als leiding met zijn volk omgaat. Een ieder moet naar de branding kijken en naar de volgende personen luisteren. let wel op de overeenkomsten::::::::
  -Ismene Krishnadath en
  -Jim Hok

  -Hooghart heeft een grote mond over het koloniale verleden, maar ik vraag mij dan steeds af of het gedrag dat nu vertoond wordt in Suriname het de “Surinaamse gedrag” moet zijn waar een ieder zich moet houden.

  =Een stelletje rot,,,,,,,in Suriname en een WAARDELOZE president.


  Maak melding

 25. @printa, je schrijft:::::

  @Ray
  De discussie gaat over de grenskwestie,en niet over 8 dec.je leeft en denkt nog 30 terug in de tijd,we zitten in 2015,in de tijd van mobiele telefoons en niet meer van de telefooncel.pak een ijskoude douche en wordt wakker mie mang !.

  ===Je spreekt je zelf tegen, omdat jou baas Bouterse nog in de jaren 80 leeft en is NOOIT veranderd.==


  Maak melding

 26. Granger en Bouterse,
  Respectievelijk een brigade generaal en een sergeant majoor (die zichzelf ooit heeft benoemd tot bevelhebber)

  Ter vergelijking:
  Een brigade generaal geeft leiding aan 3000 tot 5000 militairen, heeft een strategische vorming op hoog niveau, heeft leren schaken op meerdere borden (zowel offensief als defensief)

  Een sergeant majoor is een plaatsvervangend pelotonscommandant. Bij afwezigheid van de commandant mag hij leiding geven aan een peloton (maximaal 40 man)
  Conclusie zou dan ook moeten zijn dat het Surinaams leger met zijn ongeveer 4000 manschap(p)en (land, lucht en marine) niet 1 generaal zou kunnen herbergen.

  Daarom is de verhouding Suriname-Guyana op het gebied van militair intellect vergelijkbaar met David en Goliath.
  We hebben het natuurlijk nog niet gehad over de hardware (wapen arsenaal) van beide landen, maar dat maakt niet zoveel uit omdat je moet weten waar, wanneer en hoe je je wapens moet inzetten. Dus degene met de betere wapens hoeft niet per sé als winnaar uit de bus te komen.


  Maak melding

 27. Zo scherp deze indiaan is moet ook gezegd worden dat hij de beste wolf in schaapkleding rond loopt. Binnenlands problematiek is te groot, zodat men een afleidingsmanoeuvre zoekt. Men weet dat je op deze manier het volk achter de regering krijgt door de draak te steken met Guyana.


  Maak melding

 28. Pffffft, al die betweters en zgn. Commentaristen focussen zich alleen maar op de man,niet op de bal. Achter fakenames een grote bek opzetten en anderen aansteken tot getuigt van lafheid.wie bindt de kat de bel aan en stapt uit de duisternis om leiding te geven aan jullie zo verlangd verzet.come out in the open…. ik dacht het al, geen van ze. Waar blijven jullie, ray,su, tune, eduard lupson, wie durft. Stelletje hufters!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.