Surinaamse leerkrachten niet happig op oudermiddagen

12

PARAMARIBO. 22 okt – Oudermiddagen mag dan een schitterend idee lijken, leerkrachten zijn er niet bepaald van gecharmeerd. Dit blijkt uit reacties van onderwijsbonden op een voornemen van het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, OWC. Het moet een pragmatische oplossing worden.

Ouders zouden ’s morgens niet bereid of in staat zijn de school aan te doen. Het zou het gebrek aan animo verklaren voor de zogenaamde ouderochtenden. Maar om de vrije middag in te ruimen gaat veel te ver. “Wij doen zoveel voor leerlingen in onze vrije tijd en worden er niet voor betaald. Wij hebben zoveel ingeleverd”, zegt Radjinder Ramnath, bestuurslid van lerarenvakbond BvL, tegenover de Ware Tijd.

Dus zijn leerkrachten niet bereid ’s middags terug te komen of na te blijven. De vraag is waarom het de leerkrachten zijn die moeten opofferen en niet de ouders. Onderwijzersfederatie Fols denkt er niet anders over. Ouders moeten zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid. “De ouders zijn zich hier onvoldoende bewust van. Zij willen dat de school alles moet oplossen”, zegt Fols-voorzitter Marcelino Nerkust.

12 REACTIES

 1. Ouders moeten zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid. “De ouders zijn zich hier onvoldoende bewust van. Meer dan terecht, Vooral nu paars slechte voorbeeld-en randfiguren het voor het zeggen hebben. Vooral het gros der politici ndp1, die onberechte corruptelingen zijn. Soso edatie op school vooral met de kinderen wiens ouders de paarse lijder verafgoden. Na abrabrokie edatie paarse mentaliteit.


  Maak melding

 2. Precies dezelfde ouders die op de ouderochtend verschenen, zullen ook op de oudermiddag verschijnen, de rest komt gewoon niet opdagen, tenzij je ze een Ocer achtige happening met stand-up comedian Bouta in de hoofdrol belooft en aangezien ‘moni no de’ en men de ‘grappen’ van Bouta na de verkiezingen steeds minder kan waarderen, is het maar de vraag of stand-up comedian Bouta, die steeds meer als een clown wordt ervaren, effect zal hebben.


  Maak melding

 3. Hieruit blijkt maar weer dat ouders geen enkele affiniteit hebben met de scholng,cq opvoeding van hun kinderen. Vergeet niet dat kinderen 3/4 van hun jeugd op school dienen voort te brengen. Als leraren/leraressen hun tijd vrijmaken om ouders te updaten over de vorderingen van hun kind op school dan verwacht ik van de ouders ook enige adhesive. Het zal ze een zorg zijn. Daarbij komt nog dat sommige ouders zo onderontwikkeld zijn dat zij hun kinderen niet kunnen bijstaan. Ik heb medelijden met het onderwijzend personeel, die zowel opvoeders, psychologen als onderwijskrachten moeten zijn. En laten we eerlijk zijn: De jeugd vanaf 10 of 12 jaar is nauwelijks handelbaar. De zweep erover!!!!


  Maak melding

 4. Gewoon de ouderavond introduceren dan moet er van beide kanten vrije tijd ingeleverd worden, gebeurt in andere beschaafde landen toch ook, met als lokkertje een gratis bordje BB+R voor alle aanwezigen


  Maak melding

 5. Nee ouders hebben [aantal dan]idd geen affiniteit met de educatie van hun kids, laatst was een moeder op tv met 3 kids en werd er oa gevraagd in welke klassen de kids zaten, en moest ze haar zoon vragen welke klas ??? HOE kan je nou niet weten welke klas je kind zit ?????????????


  Maak melding

 6. O ja en de docenten hebben gelijk laat je ongenoegen maar flink blijken. Ze geven al veel meer en dan ook nog onbetaald ten koste van hun eigen vrije tijd,ze hebben ook een leven hoor en een gezin…pffffffff


  Maak melding

 7. Hallo! Waar praten we over?

  Ik proef en begrijp de frustratie en machteloosheid van Radjinder Ramnath. Vooral als het gaat om het gebrek van ouders on te anticiperen op de schoolontwikkeling van hun kinderen heb ik hier begrip voor. Alleen kun je hier niets aan veranderen want het zijn het dezelfde soorten ouders die geen verantwoording nemen.

  Máár… : Het is en blijft ook een van de basale taken van een onderwijskracht om een leerling te evalueren!!

  Je moet als leerkracht in staat zijn om tussentijds vorderingen en stagnaties in de cognitieve ontwikkeling van het kind in kaart te kunnen brengen middels een leerlingvolgsysteem want anders ben jij je beroep als onderwijskracht niet waardig.

  Het punt is de tijd die je erin moet steken vanwege de bureaucratie wat dit met zich meebrengt. De bureaucratie kan je samen beperken door het op een aangepaste wijze te doen. Bijhouden door regelmatig, bijvoorbeeld 1x per week voor of na schooltijd een ouder uit te nodigen voor een 10 minuten gesprek. Als elk leerkracht vrijheid krijgt over hoe die deze tijd indeelt moet het lukken. Wanneer ouders in gebreke blijven is het hun verantwoording. Ook de houding/ laakbaarheid van ouders mag aan een kantlijn geplaatst worden vind ik.

  Verder ben ik er trots op dat in Suriname nog steeds waardering en ontzag bestaat voor de beroepen in het onderwijs, verpleging etc. in tegenstelling tot situaties die we hier in Nederland kennen door steeds meer ontbreken van waarden en normen. Want het is toch te gek voor worden dat kort geleden een onderwijzeres zelfmoord heeft gepleegd omdat ze gepest werd door haar collega’s?! En dat leerlingen en hun ouders niet onder doen in dit gedrag met het intimideren van leerkrachten?

  Dat normeloosheid hier is sluipend begonnen met een leerkracht bij de naam morgen roepen. Als kind snapte ik helemaal niets van toen ik vanuit Suriname hier in de klas werd gelachen omdat ik juffrouw of meester zei i.p.v. de leerkracht bij de voornaam te noemen.

  Ik heb waardering voor de Surinaamse leerkracht omdat ze vandaag de dag nog steeds de pedagogische functie in de Surinaamse samenleving weten te bekleden. Ik ben er ook trots op dat de beleefdheidsvormen nog in Suriname bestaan. Alleen ‘Mejuffrouw’ hoeft en kan van mij meer 🙂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.