Surinaamse kinderen in NL wonen steeds vaker bij ouders

7

Het aandeel 15-jarige kinderen in Nederland dat bij beide ouders woont is in bijna twintig jaar tijd gedaald van 80 naar 71 procent. In alle herkomstgroeperingen deed zich een daling voor, behalve bij kinderen van Surinaamse herkomst. Het aandeel uit die groep dat bij beide ouders woont is tussen 1996 en 2015 juist met een kwart gestegen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren.

Van de Surinaamse kinderen woont 44 procent bij beide ouders, een kwart meer dan in 1996. Het CBS kan geen duidelijke verklaring voor deze stijging geven. In Surinaamse en Antilliaanse/Arubaanse gemeenschappen komt het alleenstaand moederschap vaak voor, maar dat lijkt aan het afnemen.

Wanneer de ouders niet meer bij elkaar zijn, woont het kind meestal alleen met de moeder. In 2015 was dit in 57 procent van de gezinnen het geval. Kinderen van Surinaamse en Antilliaans/Arubaanse herkomst woonden in 71 procent van de gevallen bij hun moeder. Autochtone en westers allochtone kinderen wonen vaker bij de moeder en haar nieuwe partner of alleen bij de vader.


7 REACTIES

 1. Vrouwen hebben begrijpen dat die hit en run loverboys alleen ellende voor het leven bezorgen. De alleenstaande moeders leven meestal in armoede zorgen voor kinderen van verdwenen vaders. Lang leve voorbehoedsmiddelen.


  Maak melding

 2. Mannen hebben nu door dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen, en voor hun gezin moeten zorgen.

  Ik vermoed dat het vooral te maken heeft met het alimentatie-systeem.
  In Nederland wordt de vrouw(gezin) terecht beschermd.

  Dit is één van de wetten die suri mag overnemen.
  Ze zijn toch gek op copy/paste.


  Maak melding

 3. En ik vermoed dat in Nederland de Surinaamse mannen en vrouwen dat zijn gaan inzien Esmerald maar hier in Suriname is het helaas nog niet tot zowel man als vrouw doorgedrongen hoe belangrijk een stabiel gezin er wel niet is.Ik moet zeggen dat ik als vrouw persoonlijk vind dat het aan de vrouw meer ligt.Ze stellen geen eisen voor een duurzame relatie; ik denk dat ze een laag zelfbeeld hebben van zichzelf waardoor ze gauw tevreden zijn!


  Maak melding

 4. Sandew hira je moet eisen dat het gesprek als nog in het openbaar wordt gevoerd onder toeziende ook van het P.G O-M..met de media erbij..

  we leven in een democratie en geen dictatuur..

  anders moet je het niet doen..


  Maak melding

 5. Wat ik uit het verhaal begrepen heb is het volgende: ‘het was in het geval van Surinaamse kinderen tot voor kort zo erg, dat het haast niet erger kon, daarom is het logisch dat in dit opzicht vooral Surinamers vooruitgang kunnen boeken (een baby zal ook harder groeien dan een 20 jarige), maar ondanks alle vooruitgang die er binnen de Surinaamse groep geboekt wordt, is de situatie binnen de Surinaamse groep nog steeds beroerder in vergelijking met andere groepen. Daarom wil ik tegen mijn landgenoten zeggen: Surinamers zet ‘m op, jullie hebben nog een lange weg af te leggen’.


  Maak melding

 6. @ Marcel, zo hoort het idd.maar deze Hira heeft niks te eisen; dit is reeds lang bekokstoofd!. Gezellig buiten de stad in een hangmat volkomen ontspannen met heerlijke lunches en drinken hoe in Godsnaam zal er daaruit geheel en al volkomen objectief iets uitkomen?? Daar heb je een tribunaal voor nodig !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.