donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidChemische lekkages bij Suriname Aluminum Co.

Chemische lekkages bij Suriname Aluminum Co.

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 19 okt – Het gaat al jaren verkeerd bij de Suriname Aluminum Company. Dit meldt de Ware Tijd. De Surinaamse dochter van metaalgigant heeft gevaarlijke stoffen opgeslagen bij de raffinaderij te Paranam.

De informatie komt van het Surinaams Bauxietinstituut. In een presentatie voor de parlementaire commissie Natuurlijke Hulpbronnen is het een en ander uit de doeken gedaan. Gevaarlijke stoffen zouden al in de vrije natuur terecht zijn gekomen. De schrik is de parlementariërs danig om het hart geslagen. “We moeten acties ondernemen, dit kan niet”, zegt parlementariër Rabin Parmessar (NDP).

Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen is al om aandacht gevraagd. Hoewel de schrik er goed in zit, wordt toch gevraagd om kalmte. Volgens de krant heeft het bedrijf ruim veertigduizend ton Spent Pot Lining opgeslagen. Het betreft een mengeling van aluminium en fluoride. Het watergevoelige spul zit in verzegelde potten. Het bauxietinstituut en milieuautoriteit Nimos hebben het bedrijf vaker op lekkages gewezen.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

8 REACTIES
 1. Spent Pot Lining is een zeer giftige afvalstof, primair gegenereerd in de aluminium smelt-industrie

  De belangrijkste kenmerken van deze, voor mensen dodelijke, chemische verbinding zijn;

  * Giftige fluoride en cyanideverbindingen die uitloogbare in water.
  * Corrosief – vertonen hoge pH als gevolg van alkalimetalen en stikstofoxiden.
  * Reactief met water -. Produceren brandbare, giftige en explosieve gassen.

  …kortom, het is gevoelig voor water, roest en schommelende temperaturen… handig in Surinames klimaat.


  Maak melding
 2. Als dit al een tijdje speelt, waarom nu pas de authoriteiten op de hoogte stellen.
  Het is taak van het instituut om de overheid ten alle tijde op de hoogte te stellen van nonconfirmities indien zaken niet conform regels geschieden en niet wachten als een toevallige commissie om info gevraagd.

  Door goudwinningsactiviteiten komt al jarenlang kwik in de kreken en rivieren terecht, door goudbedrijven in Paramaribo is de concentratie aan kwik ver boven het toegestane limiet, maar geen parlement en geen regering die zich daarover zorgen maakt.


  Maak melding
 3. Ach die Parmesswar toch.
  Altijd te vinden voor het teweeg brengen van HET NODELOZE SCHRIKEFFECT!!!
  Anderen een snel de schuld geven van alles en doen alsof jij zelf een ‘HEILIGE; bent!!


  Maak melding
 4. Opruimen de hap voor dat ze vertrekken. Ook bij vertrek alles meenemen. Milieu juristen onmiddellijk inschakelen ander zit Suriname met Chemische troep.


  Maak melding
 5. weer een aap die uit de mouw die aangeeft dat landen als Suriname zich zorgvuldiger moeten laten begeleiden ten aanzien van industriële en milieu risico’s.

  Suralco heeft zonder goede plannen 40.000 ton milieu schadelijke stoffen ergens laten staan zonder echt beheersplan.
  Normaal gesproken wordt dit materiaal opgeslagen (begraven) boven op een niet water door latende laag en afgedekt met een niet waterdoorlatende laag en wordt er een drainage onder het materiaal aangelegd zodat doorsijpelend water gecontroleerd verwerkt kan worden.
  Geen echt moeilijk oplossing maar wel een die met aandacht uitgevoerd moet worden.

  Helaas heeft niemand er aandacht voor gehad.


  Maak melding
 6. na jarenlange kwikvervuiling van lucht en water nu de volgende chemische ramp. Handen wassen doen ze in dit land ook niet aan. In dit ranzige cocaineland willen rioolratten nog niet wonen. Maar RobG en zijn paarse stemrunderen uiteraard wel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES