woensdag, juni 12, 2024
HomeNieuws uit NederlandEredoctoraat voor Professor Dr. Philomena Essed

Eredoctoraat voor Professor Dr. Philomena Essed

-

Does Travel - naar Suriname

Professor Dr. Philomena Essed ontvangt vandaag (17 oktober 2015) een Eredoctoraat aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Umeå Universiteit in Zweden waarmee zij sinds 2007 samenwerkt. Vanaf 2013 was Philomena Essed ook Visiting Professor van de Faculteit van Educatie van de Umeå Universiteit, waarbij zij zich vanuit een genderperspectief de verdere ontwikkeling van educatieve onderzoek en onderwijs ondersteunde.

Professor Philomena Essed werd geboren in 1955 in Nederland, waar ze de basis legde voor haar academische werk en haar inspirerende en kritische onderzoek naar gendervraagstukken, identiteit, racisme en etniciteit. In 1990 behaalde zij cum laude haar Doctoraat Sociale Wetenschappen, aan de Universiteit van Amsterdam. In haar publicatie Alledaags Racisme en haar proefschrift Inzicht in Alledaags Racisme lanceerde zij de term ‘alledaagse racisme’ waarmee ze – aan de hand van voorbeelden waarmee zwarte vrouwen worden geconfronteerd – liet zien hoe racisme in Nederland en de VS dagelijkse praktijk was geworden, terwijl tegelijkertijd het bestaan van discriminatie en racisme binnen de samenleving ontkend werd. Meest recente publicatie over Nederland is Dutch Racism dat Philomena Essed met Isabelle Hoving samenstelde. Door een twintigtal auteurs wordt hierin aandacht besteed aan racisme, antisemitisme en islamfobie en de wijze waarop ideeën uit de tijd van slavernij, arbeidsmigratie en kolonialisme nu nog doorwerken (bijvoorbeeld in de discussie over Zwarte Piet).

Voor TIYE International speelt Professor Dr. Philomena Essed als wetenschapper en medeactivist een buitengewoon belangrijke rol zoals bij het mede ontwikkelen van de Strategie Sociale en Culturele Diversiteit binnen het project Towards a Workforce Without Discrimination en als nationale en internationale expert op het gebied van Gender and Race.

Sinds het begin van de 21e eeuw woont en werkt Philomena Essed afwisselend in de Verenigde Staten en Nederland, aanvankelijk aan de Universiteit van California en de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2005 is ze hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies aan de Antioch Universiteit in de Verenigde Staten en daarnaast geaffilieerd onderzoeker van het Graduate Gender Program aan de Universiteit van Utrecht. Op 5 september 2011 kreeg Philomena Essed in Zuid Afrika een Eredoctoraat aan de Faculty of Education, University of Pretoria. In april van dat jaar kreeg zij ook een Koninklijke onderscheiding.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. @ Printa,

  Ik durf te wedden dat Bouta het woord ‘intelligentie’ niet eens foutloos kan schrijven. Wat een merkwaardige vergelijking tussen academica professor doctor en een sportinstructeur met een paar jaar handelsavondschool.


  Maak melding
 2. @ Freedom2U:

  Henk M. is niet de enige die in zijn broek piest als hij sommige postings leest. En je Engels moet je ook eens bijschaven! YOU KEEP STILL MY BROTHER zal geen enkele Engelssprekende begrijpen. Ik begrijp wat je bedoelt, maar YOU ARE STILL MY BROTHER is juister.


  Maak melding
 3. Suriname positief op de kaart zetten? Sorry hoor maar ze is – helaas voor jullie – in 1955 in Nederland geboren en wordt voor Nederlandse aangezien. Ze heeft andere belangen anders woonde ze wel in Suriname. Velen zijn blij als er enigszins weer iets positiefs te melden valt want dan is het plotseling “hun Surinamer” en niet die vervelende klagende “Surned” die maar gewoon zijn/haar kop moet houden daar aan de Noordzee. Toch…?

  Ga maar gerust verder met dat mulo zooitje waar jullie tegen opkijken.


  Maak melding
 4. Zo! Mevrouw Essed, nog van harte gefeliciteerd!

  Niks geen Professor Doctor Essed, maar gewoon Mevrouw!

  Koningin Juliana wou ook liever met Mevrouw aangesproken worden i.p.v. met Majesteit. Ze was wars van titels; had ze ook niet want die heeft een geboren leider niet nodig.

  Mevrouw Essed laat zien dat ze als een creoolse in diaspora zonder kapsones dingen aan de orde stelt die voortvloeien uit onze geschiedenis en hardnekkige racistische vooroordelen dat we qua intellect minder scoren terwijl studies dat bestrijden. Alleen door de Calvinistische inslag van bescheiden zijn en niet naast je schoenen lopen, lopen we daar dus ook niet mee te koop.

  Laten we hoogmoed dus overboord gooien. Daar kom je niet ver mee, al heb je kwantitatief veel papieren in huis gesleept. Naast je schoenen lopen past niet bij onze Nederlandse opvoeding. Ik schrijf dit allemaal niet voor niets op maar het is een gevolg van een rasitische aanval elders hier over Professor Doctor gedoe. Jammer!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES