Twijfel over waarde investeringen Energiebedrijven Suriname

9

PARAMARIBO, 16 okt – Het financiële beleid bij energiebedrijf EBS geeft reden tot twijfel. Volgens bedrijfsaccountant BDO valt uit de boeken niet af te lezen wat de werkelijke waarde is van investeringen. Daar lijkt een duistere reden voor te zijn.

Met leverancier Olibis zijn minstens vreemde overeenkomsten gesloten. Ook de manier waarop gekozen is voor Olibis geeft reden tot twijfel. “Doordat er geen aanbesteding is gehouden kan BDO niet uitsluiten dat de met Olibis overeengekomen bedragen hoger zijn dan de marktwaarde. Hierdoor ontstaat onzekerheid over de waardering van de investeringen in de jaarrekening”, stelt de accountant.

Precies de onzekerheid over de waarde van investeringen speelde mee in de discussie over aanpassing van tarieven. Onder meer de vakbeweging en het bedrijfsleven hebben er vaker op gewezen. BDO sluit niet uit dat er misbruik is gemaakt van het geldgebrek bij EBS. “Het is mogelijk dat hierbij het plegen van frauduleuze handelingen is gefaciliteerd.” De regering heeft intussen beslist EBS-directeur Willy Duiker te ontslaan.


9 REACTIES

 1. Munich, 2012-12-20
  MAN Supplies Engines for Power Plants in Surinam and Indonesia
  Highly efficient engine model with low emissions
  MAN Diesel & Turbo has received two orders to supply a total of seven gensets featuring highly efficient and low-emission 18V48/60TS engines for power plants in Surinam and Indonesia. Together, the orders are worth Euro 43 million.
  The first order comes from Olibis N.V., an importer from Surinam, to supply three gensets with control systems and mechanical auxiliary equipment to energy firm Energiebedrijven Suriname (EBS) for a power plant in Paramaribo, the capital of Surinam. The MAN engines with a maximum output of 21,168 kW each will be installed in the existing EBS Saramaccastraat power plant. The 63 MW plant will play a key role in safeguarding the South American country’s power supply as part of the 287 MW grid installed nationwide.

  Olibis is van Sibilo.
  omgerekend kosten de 3 motoren 18,43 miljoen euro.
  Er is door de toenmalige regering 27 miljoen euro uitgegeven voor de levering van de 3 motoren!!!!!

  10 miljoen winst!!!! klasse. dat is pas zaken doen.


  Maak melding

 2. Niemand kan beweren dat de omvangrijke fraude vanaf 2010 voor 1980 ook zo groot was. Dat Surinamers zich keer op keer met dit soort praktijken bezighoudt is onacceptabel. Het tij resoluut keren kan alleen door eendrachtige vooruitstrevende integere personen gebeuren die van kindsbeen en dus van huisuit hart en ziel hebben voor de Surinaamse zaak en Surinaamse belangen. Na 40 jaren is hier echter geen sprake van. Hoe kan het zo zijn dat enkelingen voor ervoor zorgen dat de totale gemeenschap nadelen ondervinden vanwege hun verwerpelijk handelen alsof het kwaad sterker is dan het goede.


  Maak melding

 3. Vanaf 2010 heeft men op alle fronten zoveel mogelijk njangs gemaakt.Dit geldt niet alleen de EBS,maar ook bijvoorbeeld op OW.De huidige minister van OW probeert de kleine garnalen te vangen ,die dienstvoertuigen misbruiken,maar de grote anjoemara’s die miljoenen verduisterd hebben, worden niet aangepakt.OW is het grote voorbeeld geweest voor de ambtenaren om flink njangs te maken.Niemand durft nog steeds de schuldigen van toen aan te pakken.Is het misschien verboden?


  Maak melding

 4. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, kan de vragen over de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) niet beantwoorden. Tot deze conclusie komt oppositieparlementariër Asiskoemar Gajadien (VHP), aldus bericht de Times of Suriname in haar editie van vandaag, woensdag 19 december 2012.

  Hok houdt lippen stijf op elkaar over EBS-deals tot woede van parlementslid Gajadien.

  ‘Ik heb eenvoudige vragen gesteld over de contracten die EBS heeft getekend voor uitbreiding van de EBS aan de Saramaccastraat. Ik wil weten wie de generatoren gaat leveren en voor welk bedrag. De minister weet ons daarop alleen te vertellen dat de Staat 76 miljoen Amerikaanse dollar ter beschikking heeft gesteld hiervoor en verder weet hij niets. Het kan niet anders dan dat de minister bewust de informatie achterhoudt voor de samenleving en de regering helpt zaken te verbergen’, zegt Gajadien.

  Hij heeft sterk het vermoeden dat de minister van NH zaken die zich voordoen bij de EBS probeert te verdraaien en de samenleving misleidt.

  ‘De minister is tijdens de begrotingsbehandeling aan het woord geweest, maar heeft de vragen over de EBS bewust ontweken. Er is nog een derde beantwoordingsronde, dus we hopen dat de bewindsman alsnog terugkomt op de vragen’, zegt Gajadien.

  Het Assembleelid wilde onder andere informatie hebben over aanschaf van generatoren van het merk MANN, waarvoor een overeenkomst is getekend door de EBS. De kosten hiervan bedragen rond de 27 miljoen euro. ‘Daarnaast hebben we via een website van een maatschappij kunnen afleiden dat de EBS nog eens 40 miljoen euro zal betalen voor de installatie van deze generatoren. Het parlement wil verduidelijking in deze kwestie en wil voornamelijk weten waarom er voor een tussenmaatschappij is gekozen om de generatoren aan te schaffen, terwijl de regering de generatoren rechtstreeks bij de leverancier kon aanschaffen’, stelt de parlementariër.

  Hij heeft kunnen achterhalen dat met de firma Brinkmann & Niemeijer Olibis N.V. in Paramaribo een overeenkomst gesloten is voor de levering van de machines.

  Gajadien zei dat er verder ook vragen zijn gesteld over verschillende leningsovereenkomsten die de EBS heeft gesloten met particulieren. Er is zelfs een waarbij 9% rente zal worden gehanteerd. ‘Ook willen wij weten waarvoor de EBS een terrein achter Torarica wil aanschaffen. De minister moet maar gauw antwoord geven op deze vragen’, zegt Gajadien.

  December 19, 2012

  3 jaar na dato komt nu de deksel langzaam aan naar boven drijven. De ene na de andere ellende waar het Surinaamse volk mee geconfronteerd gaat worden! Om maar een term van de Appie Heijn te gebruiken, “HAMSTERENNNNN”.


  Maak melding

 5. Dit gevolg krijgt en verdienen allen die oliedom paars hebben gestemd. Enne nu……..gaan jullie baas en corruptelingen die de staatskas blijven leegroven dwingend moeten helpen die paarse troep die baas en co hebben gemaakt op te eten. Hihihi. De werkelijke paarse elite opdrachtgevers olv baas blijven altijd buiten schot. Hihihi. Neks no fout foe njang baas en co deng paarse ka, vol corruptive, misdaad leugens vol paarse komkommer en kwel. Soso lobi baas en corrupte boel, is daarom we hebt gestemd op hem voor non vijf. Wahahahahahaha


  Maak melding

 6. Kan PALU-ex-minister HOK de vragen
  die gerezen zijn mbt aan de scalian-
  eigenaren verstrekte GEHEIME
  toestemmingen/vergunningen nu
  WEL beantwoorden ????

  PS : What about de overtreding van milieu-
  wetgeving door de Staat en de scalian-
  eigenaren !
  Hoe zit het met de afdrachten van deze
  lieden aan de staat ? Hoeveel, wanneer
  betaald ?? Belastingen/heffingen ???

  Deng NDP-PALU-hebi disi NO E KEBA !!


  Maak melding

 7. Wie is er verbaasd over??

  Ik in ieder geval niet!!

  Minister Hok wilde niet voor niets in zijn hok blijven zitten en hopen dat Rusland die ook zijn zakken heeft gevuld de andere kant op zou blijven kijken.

  Wordt het geen tijd voor de PG om ook met deze boeven een onderhoud te hebben


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.