Theaterbezoekers boos op Sylvana Simons om Zwarte Pieten mening

70
Sylvana Simons

Presentatrice Sylvana Simons is van het programma van een theatertour geschrapt, nadat theaterbezoekers woest werden toen ze tijdens de voorstelling haar menig over Zwarte Piet gaf. Volgens De Telegraaf stond Simons vorige week op het podium in Den Bosch waar ze besloot van het moment gebruik te maken om haar ongezouten mening over Zwarte Piet te delen. En dat schoot sommige bezoekers in het verkeerde keelgat.

De krant schrijft dat woeste bezoekers hun geld na de show terug eisten bij het theater. Ook gingen sommigen op sociale media los op Sylvana en de organisatie. “Tsjesus, wat een kutvoorstelling in @Theateradparade met dank aan @SylvanaSimons!” schreef een bezoekster op Twitter.

De organisatie van de theatertour heeft daarna maatregelen genomen en Sylvana vervangen. Bron/Lees verder: De Telegraaf

UPDATE:
Sylvana respecteert de emoties die bij het publiek vrijkwamen, vertelt ze aan het Algemeen Dagblad, maar vindt het ‘jammer’ dat ze geen voorstellingen meer speelt. Sylvana tegen de krant:

We kunnen het in Nederland over álles hebben”, zegt Simons. ,,Van pikken en neuken tot seksime en islamofobie. Hoe kan het dan dat discussies over een fantasiefiguur zoveel kwaadheid teweegbrengen? Ik heb in de zaal ook gevraagd waar die boosheid vandaan kwam. Maar mensen liepen weg. Dan is het gesprek afgelopen”, aldus de aangedane presentatrice. ,,Waarom kunnen we het niet in vrede oneens zijn? Ik respecteer de pijn van anderen en het zou mooi zijn als zij mijn pijn óók respecteren, ondanks dat ze die misschien nooit hebben gevoeld.” (Via: Algemeen Dagblad)

70 REACTIES

 1. Dit kunnen ze alleen in de half zachte Nederland doen.Als je in Amerika één van hun nationale symbolen zou bezoedelen,zou je gelyncht worden.Als dat niet zou gebeuren, zou je een paar miljoen eisen tot schade vergoeding krijgen.En de rechter zou dat toewijzen ook.


  Maak melding

 2. Is ook dom om ongevraagd je mening te uiten over ZP in Nederland. Overigens vind ik dat wanneer je niet in Nederland bent geboren je sowieso niet moet klagen over dingen die in Nederland plaatsvinden. Toen Suriname zwarte piet heeft afgeschaft heb ik Nederlanders daar ook niet horen protesteren. We zouden het ook niet leuk vinden als Nederlanders in Suriname zouden klagen over het land ook al zouden ze gelijk hebben. Zelf ben ik niet Nederland geboren en ook vind ik ZP een racistisch karakter hebben maar van mij hoeft het niet afgeschaft te worden. Ik ben nog steeds een gast hier (in Nederland) en mocht iets me van hier niet bevallen dan leer ik ermee leven. Zo niet, dan tijd om terug te gaan Suriname of ergens waar het me wel bevalt.


  Maak melding

 3. klopt ben eens met u moet niet gekker worden ze komen nu al masaal naar binnen alles krijgen ze en nog zo ondankbaar dit is ook voor de Surinamers die ook klagen rot op dan.eerst de boel belazeren schulden maken en dan is nederland niet meer goed ze nemen de asielzoekers als familie zo zijn mijn creolen wacht tot ze met hun vriendinnen van door gaan want onze Surinamers lullen met twee monden as het hun uit komt


  Maak melding

 4. Je naam aboikoni doe je geen eer aan , geboren of niet is haar mening en dat je hier woont en je mond houd als je iets je niet zint vindt ik jouw nog zieliger dan de klagers , wees heen uncle tom en dat is ook mijn mening deal with it , dat mensen over ons heen lopen krijg je ervan van zulke kut reacties


  Maak melding

 5. Met haar mening over Zwarte Piet is de enige manier waarom Sylvana nog in het nieuws weet te komen.

  Treurig om mensen tijdens een theatervoorstelling ongevraagd lastig te vallen met haar bekrompen mening.


  Maak melding

 6. @beryl,

  Ik ben verre van een Uncle Tom. Ik draai het alleen om. Heb je ooit een Nederlander in Suriname Zwarte Piet zien verdedigen of protesteren dat Suriname het heeft afgeschaft? Nee! Weet je waarom? Suriname is niet hun land dus ze gedragen zich Dat moeten wij ook doen die niet geboren zijn in Nederland. Ik irriteer me er ook aan als mensen ongevraagd hun mening geven maar goed dat ben ik. Overigens ben ik ook geen voorstander van vrijheid van meningsuiting want tegenwoordig geldt dat alleen wanneer de meerheid dezelfde mening heeft. Alleen dan wordt het geaccepteerd. Had Sylvana moeten weten want haar publiek is voornamelijk blank. Ik respecteer je mening ook al ben ik het er niet mee eens. Ik doe niet mee aan zwarte piet and that’s it. Als iemand me vraagt waarom niet dan zal ik dat wel melden.


  Maak melding

 7. Forummers/reageerders, odi odi.

  ‘Binnen 5 jaar is Zwarte Piet helemaal uit de winkels’
  15-10-2015: (Bron-ad.nl)

  Gouden Pieten. Roze letters. En veel Sint.
  Deze krant inventariseerde als eerste hoe alle prominente bedrijven dit najaar met de pietenkwestie omgaan.

  Communicatie-expert Betteke van Ruler analyseerde de statements en concludeert: het einde van de knecht is nabij.


  Maak melding

 8. -Silvana houd van aandacht en heeft het nu weer gekregen. Laat zwarte piet discussie over aan organisaties en niet aan een individu, omdat het niet gaat werken.

  -Deze zelfde Silvana heeft de zwarte man zo neer gehaald dat ik ervan schrok. Zij heeft duidelijk vertelt hoe de zwarte mannen meerdere vrouwen hebben en thuis niets uitvoeren. Ook vind ze het niets om een relatie met een zwarte man te hebben. Ze stellen niets voor.

  Vandaag komt deze zelfde Silvana op voor zwarte piet??????????Help!!!!

  Dit was de bedoeling van die show::::::een stukje tekst:::::

  =Het was de bedoeling dat de presentatrice op een hilarische wijze zou vertellen over onder meer het mannelijk geslacht, maar Sylvana besloot van het moment gebruik te maken om haar ongezouten mening over Zwarte Piet te delen. Woeste bezoekers eisten hierop vlak na de show hun geld terug bij het theater.


  Maak melding

 9. Het gaat bergafwaarts met Sylvana.

  Onlangs nog onhebbelijk en onbeschoft gedrag tegenover een neefje, die vrijwillig meedeed aan een dans-act.
  Je hebt je laten kennen syl, een echte draq queen.

  En nu weer gezeik in een theatertour, en je was ook nog te gast.
  Kun je niet maken vrouw, de l*l was het onderwerp.
  Als je op visite bent, dan hoor je te gedragen.

  Nog effe en je staat op de zwarte lijst.


  Maak melding

 10. Denk je een avond te kunnen ontspannen in een theater krijg je Sylvana Simons met haar pieten mening. Idd eerst heeft ze de gekleurde man gebasht daarna neemt ze het op voor zwarte piet. Het heeft er alles van weg dat deze mevrouw media geil is, een aandacht junk. Weggejorist met haar.


  Maak melding

 11. Ik dacht dat Nederland wereldkampioen was in het verdedigen van de mensenrechten, daar heb ik me dus in vergist; één van de mensenrechten is namelijk het recht van vrije meningsuiting, het heeft er echter veel van dat Sylvana dat recht niet heeft, alleen de racisten die Zwarte Piet willen handhaven hebben in Nederland dat recht.


  Maak melding

 12. @Ram Singh en Henkes
  In Suriname kennen wij deze vrijheid niet.15 burgers hebben het geprobeerd eerder en toen werd hun het stilzwijgen voor altijd opgelegd.
  Weesblij dat jullie Sylvana in Nederland woont en niet in Suriname,.In Nederland kan je tenminste nog ongewenst je mening uiten zonder voor je leven te vrezen.
  Hebben jullie tweetjes hieraan gedachtalvorens hoera,hoera voor sylvana te schreeuwen hier?! .


  Maak melding

 13. Henkes
  Ik dacht dat Nederland wereldkampioen was in het verdedigen van de mensenrechten, daar heb ik me dus in vergist; één van de mensenrechten is namelijk het recht van vrije meningsuiting,

  Beste Henkes: je vergelijking slaat echt nergens op. Sylvana kwam een voorstelling geven waar mensen een kaartje voor hadden betaald. Je privé mening geef je maar in je eigen vrije tijd.


  Maak melding

 14. Nederland bevindt zich op dit moment m.b.t. zwarte piet in een veranderingsproces en ik vind het daarom zeer moedig, gedurfd en sterk van Sylvana dat ze haar mening heeft geuit en ook de mening van anderen inclusief die van mij heeft verwoord. Door dit vraagstuk op dit soort podia kenbaar te maken zorgt ze ervoor dat sommige mensen boos worden en weer anderen zich juist bewust worden van het racistisch karakter van zwartepiet.

  Dat zwartepiet in zijn huidige vorm gaat veranderen staat vast.Ook de heks Esmerald, die zich opgedrongen geaccepteerd wil voelen in deze samenleving zal dit proces niet kunnen tegenhouden.Ze is een grote voorstander van zwartepiet omdat ze geaccepteerd wil worden. Wat een karakterloze schepsel.


  Maak melding

 15. @robg,

  Jij blijft maar doorgaan met het tij en ontij misbruiken van mijn nickname!
  Oké dan…. you ask for it!

  Jij geloofd heilig dat die halfbloedjes van jou geaccepteerd zullen worden omdat Sylvana zogenaamd ‘ de kastanjes uit het vuur heeft gehaald’.
  Wat denk je zelf.
  Ze zijn zwart (bong-koro is ook zwart), dankzij jou en ze blijven zwart ondanks hun witte moeder.
  Het verwijderen van zwarte piet zal niet leiden tot acceptatie.
  Acceptatie begint bij jezelf.

  Maar tsja, wat verwacht je anders van een vader, die als een slaafse hond achter een vijftienvoudige moordenaar en drugsdealer loopt.
  Normen en waarden ver te zoeken.


  Maak melding

 16. ” Ik ben nog steeds een gast hier (in Nederland) en mocht iets me van hier niet bevallen dan leer ik ermee leven. Zo niet, dan tijd om terug te gaan Suriname of ergens waar het me wel bevalt.”

  Misschien ben JIJ gast in NL, Aboikoni, maar vele met Surinaamse afkomst zijn nog altijd geboren en getogen in NL of hebben inmiddels de Nederlandse nationaliteit.Zij hebben dus sowieso het recht om hun mening te uiten. Sterker nog, zelfs indien je niet bent geboren in NL of geen Nederlands paspoort hebt, een vrijheid van meningsuiting is nog altijd een int. grondrecht zoals je weet en dus niet gebonden aan je geboorte- of woonplaats of je nationaliteit. Jouw stelling dat vrijheid van meningsuiting tegenwoordig ‘alleen geldt wanneer de meerheid dezelfde mening heeft’ snijdt geen hout.

  Als jij slechts gebruik wil/kan maken van je vrijheid van meningsuiting wanneer de meerderheid dezelfde mening heeft, dan komt dat nogal laf over. In sommige landen kan ik dat nog begrijpen gelet op hun regime, maar in NL waardeert men nog het dialoog/de discussie, dus een andere mening moet kunnen.

  Het probleem met Sylvana vind ik eerder het moment waarop ze haar mening uit…tijdens een theatervoorstelling. Ik vind ZP ook 10x niks, maar ik ga naar een theater of concert ter vermaak en juist om even geen serieuze sociaal/politieke discussies aan te horen. Als ik dat wil ga ik wel naar de TV studio van de De Wereld Draait Door, RTL Late Night, Jinek of Pauw.


  Maak melding

 17. @robg,

  “Ook de heks Esmerald, die zich opgedrongen geaccepteerd wil voelen in deze samenleving zal dit proces niet kunnen tegenhouden.”

  Je hebt het hoogstwaarschijnlijk over jezelf.
  Het is jou soort mislukkingen die niets van hun leven hebben gemaakt, en mislukt zijn in deze maatschappij, die zich vastbijten in het paars gedoe, in de hoop dat paars ze gaat redden.
  Zwarte Piet is dus een welkome afleiding, want die vluchtelingen krijgen nu teveel aandacht ……

  Nou mooi niet, jou kansen zijn verkeken.
  Er komt een nieuwe lading ‘newcommers’ aan, die wel willen aanpakken en die we hier in Europa goed kunnen gebruiken.

  “Ze is een grote voorstander van zwartepiet omdat ze geaccepteerd wil worden. Wat een karakterloze schepsel.”

  Liegen, bedriegen, situaties omdraaien, opstoken, zich anders voordoen; fantastische karaktereigenschappen bezit jij zeg.

  Acceptatie begint bij jezelf sukkel!
  Mensen van jou soort mislukkingen, die aan een grandioos minderwaardigheidscomplex lijden, hebben de dringende behoefte, om met alle geweld geaccepteerd te worden.

  Nou ikke niet hoor, ik zal nooit iemand bedelen om mij te accepteren.
  Ik ben wie ik ben, basta!


  Maak melding

 18. De voorstanders van zwarte Piet,kunnen doen wat ze willen,het gaat verdwijnen,het hele gedoe is gedoemd te bossen.nergens op deze wereld bestaat zo`n poppenkast,die zwarte mensen zoo belachelijk maakt.


  Maak melding

 19. ja maar hoe dan ook waarom worden de nederlanders boos? als zij haar mening geeft ? dat is wat de witte holllander altijd doen? maar dan moeten wij het wel accepteren?? en aboikoni jij zegt als het niet bevalt in nederland dan moeten wij oprotten “maar de reden dat wij daar zijn komt omdat zij moeder africa leeg plunderden en wij gedwongen moesten verhuizen en mede door ons tedoen nu nederland erg erg rijk land is!! dus wij hebben best wel recht om na 500 jaar wat te roepen he? en het is niet dat het feest afgeschaft moet worden maar gewoon met of meerdere kleuren of roet vegende pieten? ? is dat zoveel gevraagd??


  Maak melding

 20. @printa, je schrijft::::nergens op deze wereld bestaat zo`n poppenkast,die zwarte mensen zoo belachelijk maakt.

  Je weet heel erg weinig en ga na welke landen dit feest nog vieren. Dit wordt niet alleen in Nederland gevierd.
  In Afrika gebeurt het omgekeerde daar schilderen mensen hun gezichten wit.


  Maak melding

 21. En dat schoot sommige bezoekers in het verkeerde keelgat. Hihi. De waarheid is hard maar waar. Als men bv kijkt hoe de zwarten elkaar afmaken in Afrika onder gekozen dictators, dan Mogen deze nakomelingen blij zijn om in Ned. hun zegje te doen. feit is en blijft, blakkamang na lesi- en soekoe trobiemang met of zonder titel voor hun naam, jong en oud. Vergelijk Lelydorp maar met Albina.


  Maak melding

 22. @henkes, @printa,

  Zoals veel Surinamers denken jullie niet voorruit. Dit gaat niet om Zwarte Piet. Van een allochtoon en zeker als iemand die niet is geboren in Nederland wordt niet geaccepteerd dat deze kritiek geeft of zijn of haar mening deelt die niet ten goede komt aan zaken die zich in Nederland afspelen.

  Vrijheid van meningsuiting wordt alleen gewaardeerd als het een mening is die door de meerderheid wordt gedeeld. Een groot deel van Nederland is voor zwarte piet dus als jij als minderheid en buitenlander vindt dat het racistisch is dan moet je niet verwachten dat men van je accepteert.


  Maak melding

 23. @Beryl
  Je naam aboikoni doe je geen eer aan , geboren of niet is haar mening

  Het gaat niet om haar mening. De mensen hebben een kaartje gekocht voor een avondje vermaak in een bepaalde context die niet met de Zwarte Piet discussie te maken heeft.
  Mevrouw Simons had zich voor LUL verhalen verhuurd dan is het ondenkbaar dat zij in Den Bosch en verhaal over Zwarte Piet gaat houden. Op het podium moet ze doen waar ze zich voor verhuurd heeft en haar mening over Zwarte Piet voor zich zelf en de kleed kamer houden tenzij het een grappig verhaal was over de edele delen van Zwarte Piet. By The Way die zijn vaak WIT omdat die niet geschminkt worden.


  Maak melding

 24. Volgens mij heeft een ieder het recht op vrijheid van mening. Ook Sylvana heeft het recht om haar mening te geven over ZP. Ze heeft tenminste lef en dat siert haar.


  Maak melding

 25. Ik vind dat alle opmerkingen over “vrijheid van meningsuiting” hier de plank misslaan. Het is een theatershow waar mensen voor betalen, en waar men dus een bepaald programma verwacht.
  Dat is niet de plaats of het moment om je persoonlijke ideeen uit te dragen, Je moete als artiest doen waar je voor betaald wordt.


  Maak melding

 26. Ongelooflijk wat een reacties zijn er weer te lezen! Voor de mensen die het (nog steeds) niet (willen) begrijpen: Vrijheid van meningsuiting is één ding! Andere ding is dat S. Simons een verkeerd moment, op de verkeerde plaats koos om haar persoonlijke mening te verkondigen, het is zoals eerdere reageerders terecht schreven dat haar toehoorders voor een show en een gezellige avond uit hadden gekozen en dus niet voor de persoonlijke mening van S. Simons gekomen waren. Daar zijn andere platforms voor.

  @Smith.
  Get a life nono!


  Maak melding

 27. Henk Molenaar, het heet ‘vrije meningsuiting’, je mag dat overal en altijd geven wanneer je maar wil, zonder dat je gevaar loopt gestraft te worden. Jij bent vrij om het met Sylvana eens te zijn of niet, zolang Sylvana met haar mening niemand schaadt of beledigt, is zij net als jij vrij om haar mening te uiten.

  Vooral Sylvana heeft het recht om haar mening over Zwarte Piet kenbaar te maken, ik weet 100% zeker dat Sylvana in Nederland op meest onverwachte momenten vaker voor Zwarte Piet is uitgemaakt (net als die zwarte voetballers van het Nederlandse elftal die een selfie plaatsten), soms was dat als grapje bedoeld, soms was dat puur uit kwaadaardig racisme, hoe dan ook voor haar was dat nooit leuk. Waarom mag zij dan niet zeggen dat de figuur van Zwarte Piet in haar ogen een grote @#$% is, moet ze soms wachten totdat de witte Nederlanders, als Henk Molenaar, die geen flauw idee hebben dat hun Zwarte Piet voor anderen een grote @#$% is, tot dat inzicht gekomen zijn? Als Sylvana daarop gaat wachten, dan kan ze tot het einde van de wereld daarop blijven wachten.

  Aboikoni, wat is dat voor onzin dat je als minderheid altijd moet buigen voor de meerderheid? Ik denk dat Nederlandse slavenhouders blij zouden zijn met slaven met jouw mentaliteit: ‘ja masra, nee masra’, al scheten ze constant op je kop, jij zou je nooit verzetten en ze altijd bedanken voor het feit dat ze je tot slaaf gemaakt hadden, net als die andere Surinamers die het met de witte pro pieten eens zijn die beweren dat als de figuur van Zwarte Piet je niet bevalt, je maar moet oprotten naar je eigen land. Een normaal, zichzelf respecterend mens, zal proberen om iets dat hem niet bevalt in de samenleving waar hij in woont of wenst te wonen, veranderd wordt, waarom zou hij of zij moeten oprotten naar een ander land terwijl hij vaak gewoon in Nederland geboren is en nog nooit in het land is geweest waar ze hem naartoe willen verbannen?


  Maak melding

 28. Mevrouw Simons, ik had u hoger ingeschat. Ontzettend jammer dat het u aan wijsheid en inzicht ontbrak om uw persoonlijke mening voor u te houden.
  Hoogmoed komt voor de val!


  Maak melding

 29. @Henkes
  Als jij een kaartje koopt voor de nieuwste James Bond film dan ga jij ook niet akkoord als opeens de teletubbies op het doek verschijnen!!
  Dat is waar het om gaat, Als mevr. Simons haar vrijheid van meningsuiting wil etaleren dan gaat zij op de dam staan om
  daar haar evangelie te verkondigen!


  Maak melding

 30. “We kunnen het in Nederland over álles hebben”, zegt Simons. ,,Van pikken en neuken tot seksime en islamofobie. Hoe kan het dan dat discussies over een fantasiefiguur zoveel kwaadheid teweegbrengen? Ik heb in de zaal ook gevraagd waar die boosheid vandaan kwam. Maar mensen liepen weg. Dan is het gesprek afgelopen”,
  Aldus Simons !

  Ik was erbij en keek er naar!

  Simons ging niet in gesprek, Simons wilde haar persoonlijke mening opdringen aan een publiek die daar niet voor gekomen was! Een gesprek voeren doe je in een “intieme” setting en niet vanaf een toneel!


  Maak melding

 31. Astaman, als Sylvana had gezegd dat, wat haar betreft, Zwarte Piet mag blijven zoals hij is, dan had ditzelfde publiek, net als in het geval van die Barbo Neger, haar een staande ovatie gegeven, deze witte racisten kunnen het namelijk niet hebben dat een zwart iemand ze erop wijst dat ze racistisch bezig zijn, het maakt dus niet uit waar Sylvana haar mening zou hebben gegeven, ze zouden haar in alle gevallen het land uit willen zetten.


  Maak melding

 32. Henkes
  Ook in deze sla je de plank volledig mis.
  Daar waar jij in je vooringenomenheid wit als racistisch bestempeld kan ik alleen maar medelijden met jou hebben. Jij bent schijnbaar zo verblind door je eigen aantijgingen dat je nog steeds niet door hebt dat wat S.Simons ook zegt over ZP, pro of contra, dat zij dat op een ‘ ander podia’ moet doen.
  Door mensen zoals jij zal er nooit geen dialoog komen omdat jij blijkbaar alleen maar in zwart/wit kan denken.


  Maak melding

 33. Ze wil graag aandacht. Nou dat heeft ze gekregen.
  Ze loopt graag te koketeren met haar kleurtje maar heeft wel steeds blanke vriendjes.
  Het publiek in een theater heeft haar gewoon door en geen zin een politieke discussie.
  In Nederland heeft men er gewoon genoeg van dat zo contant door vluchtelingen worden bekritiseerd.
  Als je kijkt naar de misdaadcijfers en de werkeloosheid dan zie je dat de nieuwe nederlanders daarin zijn oververtegenwoordigd.
  Inmiddels hebben Nederlanders een kort lontje en steeds meer Nederlanders stemmen nu op Wilders.
  Als je dus nu van de podia gaat schreeuwen dat Nederlanders moeten veranderen en zich maar moeten aanpassen aan de nieuwe burgers dan gaat het goed fout.


  Maak melding

 34. Beste Henkes

  Het gaat niet om vrije meningsuiting maar om wat de mensen die in de zaal zaten gekocht hadden en verwachten te ontvangen.

  Als u een portie BAMI besteld en u krijgt ee portie NASI bent u toch ook verstoort en als de verkoper dan ook nog eens met u discussie gaat en het tot haar vrijheid verklaart wat u moet eten gaat u boos uw geld terug eisen en komt u daar nooit meer eten althans tot deze dame weg is.
  De organisatie heeft het goed begrepen en Mevrouw Simons van hun lijst geschrapt.


  Maak melding

 35. Beste Henkes,

  Ik ben ook tegen stierengevechten in Spanje. Maar wanneer ik naar daar ga ga ik niet mijn mening geven dat ik er tegen ben. Wanneer ik naar Saoedi Arabia ga dan ga ik ook niet mijn mening geven dat ik voorstander ervan ben dat vrouwen auto moeten rijden. Ik vind als je ergens niet bent geboren en te gast bent (zoals Sylvana) dan moet je wat mij betreft alleen je mening geven wanneer het gevraagd wordt. Want als het je niet bevalt en je er niet mee kan leren leven dan moet je opdonderen. Niemand wordt verplicht om mee te doen aan zwarte piet. Ik ben ook tegen zwarte piet maar mij ga je niet zien bij de demonstraties ertegen. Ik ben niet in Nederland geboren. Als ik er wel was geboren dan was het een ander verhaal.
  We zouden het als Surinamers ook niet accepteren wanneer Guyanezen of Brazilianen bij ons komen uitleggen ook al zouden ze gelijk hebben. Je zit Sylvana nu te prijzen maar je was niet eens bij haar theatervoorstelling. Sterker nog ik ken geen enkele sranangmang die haar shows bezoekt. Vind je het gek men dan boos wordt bij haar theatershow als uitgerend het publiek dat haar ondersteund blank is.


  Maak melding

 36. @ amaranta, kijk je moet het zo zien. Esmerald komt bij mij over als een onwetend persoon. Ik weet dat je onwetendheid moest bestrijden met kennis. Die kennis stel ik gratis aan haar beschikbaar. Esmerald is alleen overgegaan in haar gevechtsmodus en ik neem even de tijd om haar te resetten. Die ruimte krijg en neem ik wel.


  Maak melding

 37. Voor iemand met zoveel mediaervaring snap ik deze move van mevrouw Simons helemaal niet. Dit heeft m.i. ook niets te maken met vrijheid van meningsuiting. Eerder jouw publiek, die voor een bepaalde voorstelling komt, eieren voor citroenen verkopen. Volkomen misplaatste plek om dit onderwerp aan te snijden. Ook al zou zij de komst van al die asielzoekers of kritiek op de Paus ter sprake hebben gebracht, zou haar dat niet in dank zijn afgenomen. Mijns inziens een uitglijer van de bovenste plank.


  Maak melding

 38. Aboikonie, als ik in Spanje op vakantie ben en de Spanjaarden willen stierengevechten houden, waar ik verder geen last van heb omdat ik dat soort barbaarse evenementen niet bezoek, dan hou ik mijn mond ook, maar als ik in Spanje woon en men van mij gaat eisen dat ik mijn stieren beschikbaar moet stellen om mee te doen aan die spelen en ik die gevechten moet bezoeken want als ik dat niet wil, dan moet ik maar oprotten uit Spanje, dan heb ik het recht om daartegen te protesteren.

  Als Wilders en Henk Molenaar zich dus in hun eigen huis of in hun besloten clubje willen schminken als Zwarte Piet en ik daar verder geen last van heb, dan zeg ik daar niets van, maar wanneer ze zich in het openbaar als Zwarte Piet schminken en ik en mijn kinderen hebben daar last van omdat we of moeten meedoen met hun @#$% (je mag je kinderen niet zonder goede reden thuishouden wanneer men Zwarte Piet laat opdraven op hun school) of wij er ongevraagd aan worden blootgesteld, dan heb ik het recht om daartegen te protesteren, de openbare ruimte is namelijk niet van Wilders of Henk Molenaar.

  Ik steun Sylvana helemaal niet, ik zou niet eens weten wat ze allemaal uitspookt in een theater, maar ze heeft het recht om haar mening over Zwarte Piet kenbaar te maken, waar en wanneer ze dat wil, net zoals het publiek overigens het recht heeft om haar uit te jouwen. Niemand moet voor Sylvana komen bepalen wanneer ze mag zeggen wat ze te zeggen heeft, al was ze op Mars geboren, ze woont nu in Nederland, ze maakt deel uit van de Nederlandse samenleving, ze mag zeggen wat ze wil en als de gevolgen van wat ze te zeggen heeft niet gunstig voor haar uitpakken, dan is dat een ander verhaal, maar ze heeft het recht om haar mening kenbaar te maken, waarom zou ze het met de mening van de meerderheid eens moeten zijn terwijl ze zichzelf geweld aandoet?

  JoJo, wat is dat voor onzin, dat het publiek, dat een theatervoorstelling bezoekt, van tevoren weet wat de artiesten zullen zeggen (ze gaan er naartoe om verrast te worden), als je van tevoren weet wat Jurgen Raymann gaat zeggen, dan is de lol er bij voorbaat vanaf en bezoek je zo’n voorstelling toch niet?


  Maak melding

 39. @Henkes

  “, maar als ik in Spanje woon en men van mij gaat eisen dat ik mijn stieren beschikbaar moet stellen om mee te doen aan die spelen en ik die gevechten moet bezoeken want als ik dat niet wil, dan moet ik maar oprotten uit Spanje, dan heb ik het recht om daartegen te protesteren.”

  Ik woon in Nederland en niemand wordt verplicht om mee te doen aan Zwarte Piet. Als je niet wilt mee doen dan doe je niet mee. Zo simpel is dat.

  “Als Wilders en Henk Molenaar zich dus in hun eigen huis of in hun besloten clubje willen schminken als Zwarte Piet en ik daar verder geen last van heb, dan zeg ik daar niets van, maar wanneer ze zich in het openbaar als Zwarte Piet schminken en ik en mijn kinderen hebben daar last van omdat we of moeten meedoen met hun @#$% (je mag je kinderen niet zonder goede reden thuishouden wanneer men Zwarte Piet laat opdraven op hun school) of wij er ongevraagd aan worden blootgesteld, dan heb ik het recht om daartegen te protesteren, de openbare ruimte is namelijk niet van Wilders of Henk Molenaar.”

  In Suriname is zwarte piet afgeschaft en die Nederlanders daar die graag zwarte piet willen vieren kunnen ermee leven. Waarom kan jij er niet mee leven dat men in Nederland zwarte piet viert? Als je kinderen er last van hebben mag je ze thuishouden. Scholen doen niet moeilijk. Ik ken zelf ouders die hun kinderen hebben thuisgehouden en de scholen hadden daar begrip voor.

  Natuurlijk heeft Sylvana het recht om haar mening te uiten. Maar je moet ook kijken naar de realiteit. Kijk naar Peter R de Vries. Hij werd zelfs met de dood bedreigd. De realiteit is dat wanneer je niet geboren bent in Nederland of van een andere afkomst ben er anders naar je wordt gekeken. En als allochtoon zal je altijd moeten worstelen met vooroordelen en zul je altijd een streepje minder hebben.
  Ik woon al 23 jaar in Nederland. Geloof me er zijn veel dingen die me niet bevallen maar ik leer ermee leven en hou altijd in mijn achterhoofd dat ik een gast ben. Ik besef heel goed dat ik in realiteit nooit dezelfde rechten en waardering zal krijgen als blanke Nederlanders. Misschien op papier maar niet in werkelijkheid. En daar moeten jij en Sylvana zich van bewust worden.


  Maak melding

 40. Robg.
  Wat heb jij een ongelofelijke dikke plaat voor je kop.
  Als jij zo nodig wil proberen de boel op te naaien dan ga gerust je gang. Ik weet nu zeker dat ik je niet met een korrel- maar met een kilo zout moet nemen!


  Maak melding

 41. @Asataman, ik heb bewust een zachte posting aan jou gericht om snel te kunnen detecteren of jij een van de vele aliassen bent van de heks Esmerald. Mijn vermoedens kwamen uit. Jij bent in eigen persoon de verbitterde heks Esmerald.


  Maak melding

 42. NDP-PSYCHIATER OP AFSTAND en
  DESI-Slaafje-ROBBY-G is weer bezig !

  MAAAAAR .. de staatsschuld veroorzaakt
  door DESI is BIJNA TIEN MILJARD !!!

  PS : Dino-strafzaak, wanneer komt USA-
  Justitie met de details van de DEAL die
  met MUNTJE is gesloten ter verkrijging
  van strafvermindering ???


  Maak melding

 43. beste Aboikoni

  Mevrouw Simons was ingehuurd om grappige anekdotes omtrent het mannelijk geslachtsdeel ten gehore te brengen.

  laten er nu veel lullen in de politiek rondlopen maar het heeft weinig met een politiek of maatschappelijk thema als Zwarte Piet te maken.


  Maak melding

 44. De strekking van het verhaal/ uitvoering is Lul verhalen.
  Met andere woorden Tollie verhalen. Ik ga naar een voorstelling dat over Tollie gaat met een verwachting. Dus even niet over zwaarwichtige zaken waar ik even geen zin in heb. Dan vindt ik het als persoon die er ook voor betaald heb dat je als organisatie je daaraan houdt. Wanneer het ontaard in iets waar ik geen zin in heb dan wil ik mijn geld terug. Dat staat los van het feit dat ieder individu altijd zijn/haar mening mag geven wanneer er naar gevraagd wordt. Hier heeft men bewust Sylvana ingehuurd voor iets anders. Dus vind ik het meer dan terecht dat men haar bedankt heeft.


  Maak melding

 45. De laatste stuiptrekkingen van een groep witte mensen die elke gelegenheid aangrijpt om hun protest tegen het uitbannen van Zwarte Piet, zichtbaar te maken. Deze keer moest Sylvana het ontgelden!

  Arme zielepoten!
  Ze huilen van verdriet over de dood van hun Zwarte Piet.
  Witte mensen die huilen om een dode zwarte!! Vreemd in Nederland!


  Maak melding

 46. Aboikoni, versta je geen Nederlands? Ik wil niet meedoen met Zwarte Piet, maar ik word er wel aan blootgesteld in openbare ruimten en ik (of welke ouder ook) mag mijn leerplichtige kinderen niet thuishouden als men Zwarte Piet laat opdraven op hun school (ik krijg de inspectie op mijn dak). Daar mag ik wel tegen protesteren. En als de scholen er begrip voor kunnen opbrengen dat zwarte ouders hun kinderen thuis houden, dan is dat een teken te meer dat er iets heel erg mis is met de figuur van Zwarte Piet, want ouders in Nederland moeten een heel goede reden hebben om hun kinderen thuis te houden en te beletten de school te bezoeken.

  In Suriname is Zwarte Piet volgens jou afgeschaft (daar weet ik niets van, de overheid heeft het in ieder geval niet bevolen), maar als Nederlanders in besloten kring Zwarte Piet willen opvoeren, zijn ze in Suriname vrij om dat te doen en zijn ze niet strafbaar.

  Aboikoni, seks is zowel in Suriname als in Nederland niet verboden (het is namelijk traditie 🙂 ), maar in het openbaar seks bedrijven is wel verboden en strafbaar, precies op dezelfde manier mogen Nederlanders van mij Zwarte Piet opvoeren binnen hun besloten kring, maar ik wil er in het openbaar niet aan blootgesteld worden en ik wil vooral niet dat mijn zwarte kinderen met dat soort @#$% geconfronteerd worden.

  Aboikoni, zoals jij je opstelt in Nederland, zou ik nooit kunnen, ik heb ook jaren in Nederland gewoond en over het algemeen had ik geen problemen met Nederlanders, ik ging wel een paar keer door het lint toen men mij onterecht van diefstal beschuldigde en ik een keer problemen kreeg met een Nederlandse vent die mij met ruzie zocht, toen ik hem bij zijn lurven greep en buiten de deur zette, ging hij versterking halen en met z’n drieën (hij en twee beheerders) kwamen ze mij tot de orde roepen (als blakaman heb je bij voorbaat ongelijk), ik zei toen dat wat mij betreft het ‘gevecht’ afgelopen was, maar mijn tegenstander bleef me bedreigen en hij werd niet tot de orde geroepen door de twee beheerders, wel, toen werd ik helemaal gek, ik begon ze alle drie te bedreigen en toen pas werd die andere gek (ik ben namelijk ook een beetje gek) tot de orde geroepen. Ik vind niet, dat omdat jij allochtoon bent of in de minderheid bent, je altijd onder moet doen voor Nederlanders ook als ze ongelijk hebben of je onterecht beschuldigen van het een of ander. Als ik me zo zou moeten opstellen zoals jij doet, zou ik nog liever meteen zelfmoord plegen.


  Maak melding

 47. Ray,..deze lady,staat hoger op de maatschappelijke ladder als JIJ,en HENK MOLENAAR bij/op elkaar dus snaveltje houden over deze Surinaamse B N er…zij heeft meeer status als jullie twee,met elkaar vermenigvuldigd.


  Maak melding

 48. Beste Henkes,

  Kijk we kunnen er lang over discussiëren. Ik ben het op sommige punten met je eens maar je moet de werkelijkheid onder ogen zien. Als allochtoon of buitenlander zul je in Nederland nooit 100 procent worden geaccepteerd. Het zou niet zo mogen zijn maar het is zo en zal helaas altijd zo blijven. Je kunt eindeloos hiertegen protesteren of ermee leren leven. Ik heb voor het laatste gekozen. Holland a no paradijs.


  Maak melding

 49. Ik geef ook ONGEZOUTEN mijn mening over Zwarte Piet; HET IS EEN RACISTISCH KARIKATUUR.

  Als TIENER heb ik het ERVAREN als RACISME. Niemand, Nobody komt mij een of ander BULLSHIT vertellen.

  Kennelijk heeft Sylvana hetzelfde meegemaakt in haar kinderjaren.
  Sylvana heeft geen MISDAAD gepleegd, ze uit slechts haar gevoelens jegens DE RACISTISCHE Zwarte Piet.

  SYLVANA: JE BENT EEN KANJER.


  Maak melding

 50. printa
  Ray,..deze lady,staat hoger op de maatschappelijke ladder als JIJ,en HENK MOLENAAR bij/op elkaar dus snaveltje houden over deze Surinaamse B N er…zij heeft meeer status als jullie twee,met elkaar vermenigvuldigd. Welke status precies ? Was het niet zij die een aantal jaren geleden racistische uitspraken over zwarte mannen deed ? dat e lui en niets aan het huishouden deden ? Als ik haar was zou ik mijn te grote mond dichthouden. Welke pijn ondervindt zij eigenlijk van racisme ? GEEN ! Nu als ik een zwarte man over straat zie lopen denk ik bij mezelf, he, daar loopt Zwarte Piet.


  Maak melding

 51. Deze reactie van Sylvana Simons heeft te maken met de grote mond waarmee ze altijd, overal haar ongezouten mening over geeft!

  Sylvana hoort net als ik in het rijtje van ‘witte mans vriendje’ maar we nemen geen blad voor de mond bij het geven van kritiek. Iedereen waar je van houdt hoor je ook van kritiek te kunnen voorzien want je kan niet je mond houden omdat het je brood oplevert. (Je ziet bijvoorbeeld nu ook dat asielzoekers zo snel mogelijk een ‘ misdadiger’ proberen aan te geven om zelf ongestoord door een lichting te komen. Dit gedrag zien we bijna altijd in oorlogssituaties).

  Sylvana heeft dus haar eigen pootje gelicht want Sylvana weet als geen ander dat wij als nazaten van slaven en als Katholieken en ook protestanten GENERATIES LANG in Suriname Sint Nicolaas hebben gevierd!!!

  Denkt Sylvana soms dat de rasisten weten wat Sint Nicolaasviering en Kerstmis inhouden?! WELNEE! Tegenwoordig viert iedereen de feestjes ongeacht dat ze de oorsprong ervan af weten want het verkoopt goed.

  Is ook niet gek dat veel Christenen afhaken in het geloof want onze waarden en normen zijn allemaal worden met de voet getreden. Zelfs Wilders weet niet wat hij altijd roept want wij als Chritenen zijn niet tegen Heiligen maar om tot wat ze vandaag gemaakt zijn. Over een paar weken hebben we weer Sint Maarten maar je hoeft niet te denken dat het keurig Katholiek opgevoede kinderen met hun ouders aan de deur komen 🙂

  Ik roep hierbij daarom alle nazaten van de slaven op om NIET TEGEN Sint Nicolaas vieren te zijn maar juist VÓÓR!
  Buiten de Katholieke oorsprong behoort het ook tot een deel van onze geschiedenis. Wat wel veranderen moet is dat het een gezamenlijk iets moet zijn tussen de nazaten van de slaven en de Hollander. De fout zit hem in de ander als karikatuur te laten zijn i.p.v. ook waardig meedoen.

  Ik roep alle BN-ers op om krachten te bundelen zodat in een soort comité zo’n nieuwe vorm van gezamenlijk vieren van Sint Nicolaas bewekstelligd kan worden.

  Alleen wat ik nu al durf te voorspellen, is dat andere etnische groepen dan wel zullen opstaan en zeggen dat zij zich in deze viering met nazaten van slaven samen met de Hollander zij zich NIET vertegenwoordigd zien. Sari tori’ s zul je dan krijgen.

  We zijn dus niet tegen Zwarte Piet maar tegen de manier waarop we neergezet worden. Agressievelingen die ons hierover aanvallen zijn de zelfde mensen die vinden dat slavernij al héél lang geleden is en dat we daar onmogelijk nog vandaag de dag nog de na- weeën van kunnen ondervinden. En Zwarte Piet dan?

  We zijn dus niet faliekant tegen Zwarte Piet want we zijn er ook mee opgevoed maar we denken nu méér na dan vroeger. Krioro Kong Koni, en er is niks mis met bewustwording.

  Amen


  Maak melding

 52. Inderdaad, een FANTASIEFIGUUR, Sylvana, je slaat ongelooflijk door en je moet ophouden. Heb me gisteravond ook bij Pauw zo geërgerd aan je gezever. Hou je ajb met zaken bezig die er toe doen. Het is een Nederlandse traditie, 1 x per jaar…so shut up, please!


  Maak melding

 53. ‘ Normen en Waarden’ zei Balkenende,
  Spreek elkaar aan!
  Goed Burgerschap; is een verplicht vak op scholen.

  Elkaar de waarden tonen in wat ons verbind, vereist moed.
  De normen bespreekbaar maken, daar is lef voor nodig.

  Lef en Moed zijn voor mij waardes verpakt als een cadeautje.

  Welke waarde wil ik inzetten en welke norm hanteer ik?
  ” TO BE OR NOT TO BE”


  Maak melding

 54. aboikoni en astaman ik ben het helemaal met jullie eens, maar ik ben ook moe van het zwarte piet en slavernij gebeuren . Er komt maar geen eind aan. Ik lees en moet heel veel lachen van al het gezeik. Gaan jullie maar rustig verder, volgens mij geniet Sylvana dat ze zo in de belangstelling is en misschien was dat haar bedoeling . Power allemaal. Fijn avond.


  Maak melding

 55. Zwarte piet
  Het zou rasisties zijn ,Als je bezoeker bent van dit forum Dan schieten de tranen in je ogen , jullie hebben het uit gevonden
  Het is wel mooi dat het sint en Piet feest 60 jaar in Sur word gevierd en dat het de laatste 4 jaar ineens rasisties is,2012 intocht van sint en Piet in Paramaribo ,de zaken gingen slechter in Sur en dat was de schuld van de bakras goed bezig hier trek je aandacht mee ,zielig dus moesten alle zeilen bijgezet worden ,om die bakras in te peperen dat ze rasisties bezig zijn .volwassenen discrimineren kinderen niet .
  Discriminatie is omgekeerd evenredig dus zeurniet .die Hollander moet niet zeuren Wij Surinamers maken wel uit wat wel en geen discriminatie is ,jammer je zet Alleen maar hakken in het zand


  Maak melding

 56. Blijkbaar zijn er maar weinig mensen die het echt begrijpen.
  Het is niet de mening van trutje die de ophef veroorzaakt, maar de manier wwarop ze die mening geeft.
  En dwingend en wijzend probeert de huidige situatie te veranderen.
  Het is dat eisende gedrag dat zoveel tegenstand geeft.
  Gebruik een media-podium en leg de hele situatie normaal uit zonder dwingen en eisen, en je zal zien dat er heel wat minder tegenstand is.
  Maar deze trut heeft die glazen goed ingegooit, want die manier heeft ze helemaal om zeep geholpen.
  Denk je nu echt dat de nederlander zich iets laat vertellen door iemand die media-geil is en eigenlijk totaal niets kan, gezien haar eigen carriere en levensloop zonder enige kwalificaties van enig soort?
  Zelfs de kappersschool was schijnbaar te moeilijk voor haar.
  Ze portretteert zichzelf als een nietskunner en eisende bewoner van nederland.
  Als zij zo begaan is met haar gekleurde medemens? Waarom gaat ze dan niet wat doen in haar geboorteland suriname? Waar veel meer shit aan de hand is?
  Omdat ze daar te laf en te lui voor is, en daar echt moet moeite voor moet doen om ook maar iets voor elkaar te krijgen.
  Trutje is de zoveelste zeikerd die niet uit nederland komt met een grote bek.
  Maar nederland is wel het land dat haar al die mogelijkheden gegeven heeft terwijl ze zelf al heeft laten zien, eigenlijk niets te kunnen of geen doorzettingsvermogen te hebben.
  Het mooiste voor trutje is….. dat voor deze discussie ze maar 1 factor bezit om eigenlijk mee te kunnen bleren…. en dat is haar huidskleur.
  Ze is zelf geen slaaf geweest, nog haar ouders….dus ipv een toekomst op te bouwen….. wil ze alleen maar profiteren van het verleden….en let maar op… daar gaan heel wat mensen op afgerekend worden…want het zijn nutteloze figuren die niemand zal missen.


  Maak melding

 57. Ira
  blijf je zeiken over wat ze jaren geleden gezegd zou hebben over de zwarte man.??Over meerdere vrouwen zal ze heus wel gelijk hebben, zeik kop.
  Silvana pas goed op jezelf maar , laat je de mond niet snoeren.
  Mijn land, jou land,, niemands land .


  Maak melding

 58. Jaapie
  Je kinderachtige comment lap ik aan silvana laars en ik veeg me reet ermee af .
  Ga voortaan ergens anders bleren..
  met vriendelijke groeten,
  geen stijl


  Maak melding

 59. Kijk, de hele sinterklaas en zwartepiet discussie is een grote poppenkast.Rassen discriminatie , en allerlei samenhangende tradities zijn door de Katholieke- en andere kerken ontstaan. Zuid-Afrika is hier een voorbeeld van.Maar helaas, Surinamers Katholieken willen de realiteit niet onder de ogen zien.Ik zou zeggen als je een probleem wilt aanpakken , begint dan bij de roots.Een eeuwen oude traditie dat zowel door zwart en blank in stand is gehouden is niet zomaar weg te vegen. Zonder eenheid bereik je nik! Misschien wel op papier maar in de praktijk. Er zijn zoveel Surinaamse intellectuelen uit het verleden en heden die betreffende kwestie konden aanpakken. Ra ,, ra, ra! waarom niet gebeurd ? Dat had mevr,.Sylvana eerst moeten afvragen. Er is genoeg onrust in de samenleving, meer kunnen we niet hebben. ieder voor zich . .


  Maak melding

 60. Nederland is nou eenmaal geen plaats voor zwarte mensen, wake up black folks!

  Ik vind het figuur ZP behoorlijk racistisch en ben ook van mening dat je het er niet eens mee hoeft te zijn. Maar verplicht anderen aub niet dat het afgeschaft moet worden.

  Het woord negerzoen is ruim 10 jaar geleden afgeschaft, maar niet omdat “negers” erover hebben geklaagd. Dit is zelf besloten door het kabinet. DAAROM heeft het geen djoegoe djoegoe te weeg gebracht.

  Het feit dat een zwarte openlijk zegt dat het racistisch is, willen Nederlanders nu eenmaal niet horen. Je ziet een immense haat naar voren komen wanneer dit onderwerp aan bod komt, ook al heb jij het onderwerp niet naar voren gebracht. Laat ze maar in hun eigen sop gaar koken, het is hun land.

  In Engeland hebben ze in de jaren 70 besloten dat dit feest racistisch is en het afgeschaft. Het feit dat Nederland anno 2017 het nog steeds niet heeft afgeschaft spreekt boekdelen. Ze willen het niet en zullen hierin NOOOOIT veranderen. Accepteer het en move on (preferably to another country where black peeps are accepted for who they are, lol).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.