‘Schoorsteenpiet’ als alternatief voor Zwarte Piet

33

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel zullen dit jaar veel ‘schoorsteenpieten’ meelopen en minder gewone zwarte pieten. Dat zijn pieten met enkele roetvegen op het gezicht, terwijl de rest van het gelaat niet zwart wordt gemaakt. Dezelfde trend wordt de komende jaren ingezet in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht maakten de intochtcomités van Amsterdam bekend.

Stichting Nederland Wordt Beter juicht dit besluit toe. Al in 2011 introduceerde de stichting de Schoorsteenpiet, omdat deze dichtbij het moderne verhaal staat. De stichting benadrukt dat álle karikaturale kenmerken (rode lippen, zwarte krullende/afro pruik, volledig bruin of zwart geschminkt gezicht en gouden oorbellen) bij álle Pieten dienen te verdwijnen. De stichting vindt dat het aan de comités is om hierop toe te zien.

Nederland Wordt Beter signaleert wel dat het persbericht van de gezamenlijke intochtcomités zich nu met name richt op het zo snel mogelijk achter zich laten van de discussie. Hoewel Nederland Wordt Beter het afschaffen van Zwarte Piet en het invoeren van de Schoorsteenpiet toejuicht, blijft het een belangrijk speerpunt van de stichting om het ‘waarom’ van deze veranderingen te blijven toelichten. Het is voor Nederland Wordt Beter van essentieel belang dat de verandering gepaard gaat met een bewustwordingsproces. Veel mensen zijn boos dat er verandering plaats vindt. Het is belangrijk dat Nederlanders meer kennis opdoen over waar de rood gestifte lippen, kroespruiken, oorbellen en compleet zwart- of bruin geschminkte gezichten vandaan komen en waarom deze kenmerken voor andere mensen pijnlijk kunnen zijn.

Nederland Wordt Beter is ervan overtuigd dat meer kennis over het koloniale en slavernijverleden cruciaal is om boosheid om te doen slaan in begrip en solidariteit. Daarom heeft Stichting Nederland Wordt Beter lesmateriaal ontwikkeld over de geschiedenis van onze sinterklaastraditie en de noodzaak van de huidige veranderingen. De stichting streeft ernaar zoveel mogelijk mensen in Nederland – jong en oud – met dit lesmateriaal in aanraking te brengen. Hoewel de voorgestelde verandering een goede eerste stap is, wil de stichting er met name op wijzen dat gemeentes en intochtcomités hun best moeten doen om onder hun vrijwilligers en achterban de benodigde kennis te bieden die nodig is om deze verandering te begrijpen.

Stichting Nederland Wordt Beter had liever gezien dat verandering – net als in Antwerpen en bij de VTR – in één keer wordt doorgevoerd. De intochtcomités hebben kennelijk tijd nodig om een nieuwe Piet compleet door te voeren. De stichting beseft dat dit een eerste stap is naar het einddoel: geen enkele hulp van Sinterklaas met raciaal karikaturale kenmerken. Er is nog werk aan de winkel aldus de stichting in een persbericht.[FOTO: ‘Schoorsteenpiet’- copyright © Nederland Wordt Beter]

33 REACTIES

 1. Tjonge tjonge, dat heeft lang geduurd zeg, maar de Nederlandse maagd, die door haar onnozelheid, zich er niet van bewust was dat ze al die tijd bezwangerd was door een kwaadaardig soort racisme, heeft eindelijk het licht gezien, ze is wijzer geworden en is nu aan het bevallen van de schoorsteenpiet, het is te hopen dat onze schoorsteenpiet opgroeit tot een flinke kerel, waar we met z’n allen nog eeuwenlang plezier aan mogen beleven.


  Maak melding

 2. Ik ben wel voor een roetveegpiet.
  Het wordt nu een echt blank feestje waar geen kleuringen meer aan mee hoeven doen.
  Nu zijn ze eindelijk verlost van hun slavernijtrauma.
  Nu worden negers dus eindelijk volwassen.


  Maak melding

 3. @Bally
  Ik geef je een advies;
  Als je niks nuttigs te doen hebt ga je naar je Meppel.
  Als je echt opgemerkt wilt worden in de goeie zin adviseer ik jou om Suriname te helpen verlossen van een moordenaar die toevallig jou grote vriend is.
  Ps ,
  waarom wissel jij je nederlandse paspoort niet in voor een Surinaamse?Lever je kinderbijslag in en je WK uitkering en je vakantie toelage.


  Maak melding

 4. Bally, als je de strijd al gewonnen hebt, hoef je de verliezer niet tot het uiterste te vernederen (dat heeft men na de 1ste W.O. met de Duitsers willen doen en kijk hoeveel ellende dat heeft veroorzaakt), geef hem het gevoel dat hij niet 100% gezichtsverlies geleden heeft, de ‘blackface’ Piet zal binnenkort, zonder het protest in Meppel, helemaal verdwijnen, gun die bakra’s hun laatste stuiptrekkingen.


  Maak melding

 5. @Bally en henkes

  Hahahahaaaaaa…deze 2 gaan de strijd aanbinden tegen ZWARTE PIET,een onschuldige KINDERFEESTE nog erbij..
  Leren jullie 2 jezelve eerst te respecteren voor wie of wat jullie zijn .Dat gedonder van jullie begint menigen zo langzamerhand te irriteren.
  Sinterklaas en Zwarte piet horen bijelkaar.
  Als het sinterklaasfeestje jullie niet bevalt dan MARS ,wegwezen uit NEDERLAND en GUN anderen die wel Sinterklaas en zwarte piet vieren,hun plezier.Jullie mentaliteit zorgt ervoor dat mensen zoals jullie nergens in de wereld, geliefd zijn!Al eeuwen lopen jullie rond met ZELFMEDELIJ en laks aan MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL.
  Opdonderen jullie twee PARTYPOOPERS!


  Maak melding

 6. Ik hoor de kleinkindren van Bally en Henkes al klagen;
  ‘onze opa’s Bally en Henkes ,hebben sinterklaas en zwarte piet van ons gestolen’! Lamme opa’sdeze 2.


  Maak melding

 7. Bally
  Gezien Nederland toch blackface pieten in Meppel gaat inzetten, gaan wij naar Meppel om te protesteren tegen dit koloniaal racisme.

  Komen jullie ook?

  DE STRIJD GAAT DOOR – FREEDOM RIDE TO MEPPEL INFORMATIESESSIE – DINSDAG 20 OKTOBER

  Een normaal mens werkt op een doordeweekse dag. Maar deze beroepsactievoerder blijkbaar niet,

  Wat een gek. FReedom Ride, koloniaal racisme….we hebben het hier over een kinderfeestje idioot.


  Maak melding

 8. Ray, Jona en Henk Molenaar, ten eerste woon ik niet in Nederland en ik wil er voor geen cent in wonen, van mij mogen Nederlanders zich in de ogen van de rest van de wereld belachelijk blijven maken, ik heb er persoonlijk geen voordeel of nadeel van.

  Ten tweede; willen jullie zo aardig zijn om mij uit te leggen waarom de laatste tijd zoveel Nederlanders tot het besef gekomen zijn dat Zwarte Piet racistisch is, waarom komen ze anders plotseling aanzetten met kaaspieten, regenboogpieten, stroopwafelpieten, neutrale pieten en roetpieten? Misschien is dit te veel gevraagd van jullie en kunnen jullie de door mij gestelde vraag niet beantwoorden, want het lijkt erop dat jullie, in tegenstelling tot de Nederlanders, die het wel hebben ingezien, niet intelligent genoeg zijn om ook tot dat inzicht te kunnen komen, ik stel me zo voor dat jullie met z’n drieën de meest gelukkig mensen zijn die er in Nederland rondlopen, het moet toch zalig zijn om zo achterlijk te zijn dat jullie niet eens kunnen beseffen dat jullie achterlijk zijn?


  Maak melding

 9. De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet willen de halfaapachtige/onalfabeten idioten van ons afpikken. Ee willen van ons land een derdewereldland maken. Zwarte piet moet weg maar zij blijven, ze moeten ook weg.

  Ik weigert pertinent om het artikel verder te lezen. Die fucking vreemdelingen komen hier ons de wetten voorlezen, kan toch niet. Voortaan breng ik mijn stem uit op Geert.

  Het heel jaar door zitten ze thuis te teren (op drie maanden na) op onze duurverdiende centjes.Geeft ze voortaan geen
  bankpasjes meer maar bonnetjes om hun boodschappen te halen.

  Als er mensen zijn dat hiermee niet gelukkig zijn dan moeten zij weg.Laten ze maar komen protesteren, we gaan ze verwelkomen met kettingzaag!.
  Dit keer gaan wij ze de brutaliteit voorgoed afleren.


  Maak melding

 10. In feite is de schoorsteenpiet eigenlijk zwarte piet zoals deze oorspronkelijk bedoeld was, namelijk een wit persoon die met enkele roetvegen op het gezicht uit de schoorsteen kwam. In zijn oorspronkelijke vorm was zwarte piet geen karikatuur maar gewoon een wit persoon met enkele roetvegen op het gezicht.


  Maak melding

 11. Henkes Penkes….hihi Ten tweede; willen jullie zo aardig zijn om mij uit te leggen waarom de laatste tijd zoveel Nederlanders tot het besef gekomen zijn dat Zwarte Piet racistisch is, waarom komen ze anders plotseling aanzetten met kaaspieten, regenboogpieten, stroopwafelpieten, neutrale pieten en roetpieten? Simpel, oliedomme stommelingen moet men het idee geven gelijk te hebben.


  Maak melding

 12. Henkes, dat heet zwichten voor de hierarchie van de zwarte en een paar witte grootbekken, en Henkes hoe achterlijk is het eigenlijk om je druk te maken om en te reageren op iets wat je belachelijk vindt en waar je ver van af woont


  Maak melding

 13. De anti-zwarte pieten coalitie heeft gevochten als Leeuwen, zelfs toen leden uit de gemeenschap hen als judassen de rug toekeerde. De vele commentaren van onbegrip uit notabene eigen gemeenschap waren hier immers regelmatig te lezen bij het doen opwoelen van de landelijke discussie.

  Desalniettemin heeft de anti-zwarte pieten coalitie zich nimmer hier van aangetrokken maar altijd kracht doen putten. De strijd werd daarom hevig en fel maar vooral geweldloos gevoerd tegen deze culturele uitwas van het Koninkrijk der Nederlanden. Tot aan irritatie toe van de gemiddelde Nederlander, die alles wat in haar capaciteit lag heeft ingezet om het tij van bewustwording te doen keren, van de pers, nationale televisie, Politie inzet tot aan de Minister-President toe. Sommige inzet neigde zelfs naar het Apartheid regime uit de jaren ’80 of Nazi regime uit de jaren ’30. Historici werden zelfs opgetrommeld om het beeld van een foutieve karikatuur welke zich tot cultuurgoed had gemaakt te onderbouwen van een historisch achtergrond!

  Tegen al deze zaken moest de anti-zwarte pieten coalitie het opnemen daarom mag het resultaat er zijn. Niets en niemand kan de anti-zwarte pieten coalitie dit fantastisch resultaat ontnemen, hoe een subgroep het succesvol opnam tegen de dominante groep en won!


  Maak melding

 14. Hans, waarom moet je gewichtige taal gebruiken (de HIERARCHIE van) terwijl uit je betoog blijkt dat je de betekenis van het woord hiërarchie niet kent? (Waarschijnlijk bedoelde je anarchie). En Hans, waarom zou ik als wereldburger, in deze tijd van het Internet, niet mogen reageren op, in mijn ogen belachelijke zaken, die zich elders dan mijn woonplaats voordoen? Van mij mag je me erop attenderen dat er ook in Suriname nog steeds belachelijke tradities voorkomen, ik zal je daar heel dankbaar voor zijn als ik er zelf nog niet op was gekomen en indien je gelijk hebt zal ik die tradities maar al te graag achterwege laten en in een museum opbergen.

  Jona, als de anti Zwarte Pieten zo oliedom zijn, waarom winnen zij het dan van de pro Zwarte Pieten? Zij winnen het omdat zij betere argumenten kunnen aandragen dan die ‘slimme’ pro Zwarte Pieten, die niet verder komen dan hun afgezaagde bullshit van ‘onschuldig kinderfeest’ en ‘Zwarte Piet is zwart omdat hij door de schoorsteen kruipt’ en nog meer van dat soort imbeciele onzin om het uiterlijk van de traditionele Zwarte Piet te verdedigen alsof hun leven ervan afhangt. Niet ik, maar een professor, die les geeft aan een Nederlandse universiteit, heeft gezegd dat hoe minder ontwikkeld/geschoold Nederlanders zijn, hoe krampachtiger ze willen vasthouden aan Zwarte Piet, zij hebben namelijk niet zoveel om zich superieur te kunnen voelen aan nieuwe immigranten, als ze Zwarte Piet ook nog verliezen, hebben ze helemaal niets meer om zich beter te voelen dan de allochtonen die zich tegenwoordig massaal in ‘hun’ land vestigen.


  Maak melding

 15. Als je het bewijs wilt hebben dat de minst ontwikkelde en meest racistische Nederlanders het hardst Zwarte Piet willen verdedigen en er zelf voor zouden willen moorden, dan hoef je slechts het betoog van Felepientje te lezen, ik citeer: “De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet willen de HALFAAPACHTIGE/ONALFABETEN IDIOTEN van ons afpikken. Ee willen van ons land een derdewereldland maken. Zwarte piet moet weg maar zij blijven, ze moeten ook weg”.

  En verder wil deze ‘ONALFABETE’ racist de anti Zwarte Pieten met een kettingzaag te lijf gaan.

  Het druipt ervan af dat Felepientje een minderwaardigheidscomplex heeft en bang is dat allochtonen hem voorbij zullen streven in eigen land. Dat wil hij/zij met alle geweld camoufleren door allochtonen uit te maken voor halfaapachtigen. Felepientje, als je het nog niet wist, alle mensen (Europeanen, Afrikanen, Chinezen en de rest) en alle chimpansees komen genetisch gezien voor meer dan 97% overeen, jij verschilt genetisch gezien dus niet zo veel van een chimpansee, jij denkt alleen maar dat jij bijzonder bent, maar dat ben je dus niet.

  https://www.youtube.com/watch?v=WMPlr4tD64A


  Maak melding

 16. Forummers/reageerders, odi odi.

  @ Henkes & @NATIONALIS, jullie hebben het prima verwoord.
  En vooral de (genetische) verwijzing naar een chimpansee.


  Maak melding

 17. En tot slot nog even een korte aanvulling op bovengenoemd artikel.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4163730/2015/10/15/Binnen-5-jaar-is-Zwarte-Piet-helemaal-uit-de-winkels.dhtml

  ‘Binnen 5 jaar is Zwarte Piet helemaal uit de winkels’

  Gouden Pieten. Roze letters. En veel Sint.
  Deze krant inventariseerde als eerste hoe alle prominente bedrijven dit najaar met de pietenkwestie omgaan.

  Communicatie-expert Betteke van Ruler analyseerde de statements en concludeert: het einde van de knecht is nabij.


  Maak melding

 18. Voor hen die graag wit willen zijn en de wittebaas met hun eigen leven zullen beschermen tegen alles en iedereen.

  Nederland Wordt Beter is ervan overtuigd dat meer kennis over het koloniale en slavernijverleden cruciaal is om boosheid om te doen slaan in begrip en solidariteit. Daarom heeft Stichting Nederland Wordt Beter lesmateriaal ontwikkeld over de geschiedenis van onze sinterklaastraditie en de noodzaak van de huidige veranderingen.


  Maak melding

 19. Jona, als de anti Zwarte Pieten zo oliedom zijn, waarom winnen zij het dan van de pro Zwarte Pieten? Geef maar wat zij vragen en men is van al dat gedonder over ZP af. Zwart met wit wordt grijs. Een grijze piet of half zwart, half witte piet en daar heb je ze straks weer leuteren. Ma kut, voor de een een aanstoot voor de ander niet, weg met de kinderpret door een of andere afrikaanse idioot en aanhang die in Afrika zich niet zo storen om Zwarte Piet. Hihihi mi srefi habi Afrikaans broedoe en mi e sheng fa blakkamang e njang blakkamang.


  Maak melding

 20. Goed verwoord, Henkes. Bij gebrek aan scholing en zelfrespect gaat de pro zwarte Pietenbende schelden en komt duidelijk die lelijke skuma en de bedoelingen van deze personen naar boven drijven. Aan @Jona; zoals het nu gaat is het duidelijk een grote mensen(dicteer)feest en geen kinderfeest. Met allemaal drogredenen het feest niet te willen aanpassen. Want niemand hoeft onwetend te blijven in dit internettijdperk met z’n achtergrondinfo, online bibliotheken, archieven etc. over de oorsprong, of evolutie van de ZP figuur.


  Maak melding

 21. Zwarte Piet is trouwens niet puur Hollands, want hij is oorspronkelijk een Moor (noord-Afrikaan) en Sinterklaas was een Turk die naar Spanje vertrok.
  Dus met dit gegeven kan het geen puur Hollandse traditie zijn!!!!!
  Ken je geschiedenis Nederlanders!!!!


  Maak melding

 22. Henkes toch gek dan, dat veel Afrikaners en van oorstong Afrikaners toch veel sterker de uiterlijke en geestelijke kenmerken van aapachtigen vertonen, heeft de evolutie in europa toch goed zijn werk gedaan


  Maak melding

 23. @Henkes
  Maar wie zegt dat de zwart piet een CREOOL is.??
  Het zijn gewoon blanken die zichzelve met roet versieren en een rol spelen zoals het sinterklaas verhaal het eist!

  Overal ter wereld worden de creolen uitgelachen omdat ze zelf ernaar vragen.Er zijn ergere dingen in de wereld waarover ze zich zorgen moeten maken dan te zitten jammeren omhet feest van anderen. Of is het de kleur dat maakt dat ze zich zo schamen??
  Problemen zoals armoede,kindersterfte HIV en Boko Haram zijn deze niet ernstig genoeg om erover te praten , heeft een kinder feestje zoals sinterklaas en zwarte piet de voorkeur onder jullie soort?
  Enkele mensen die smeken gewoon om aandacht vandaar dat ze een heisa beginnen met hun oproep om sinterklaasfeestje te boycotten.Eris niets speciaals aan jullie ,jullie zijn niets bijzonders al vraag je om smartegeld.
  Verdorie , het lijkt sterk erop dat jullie graag naar het verleden willen terugkeren.
  1ding dat ik je kan zeggen is gedragen julliejezelve als de rest van ons,als mensen dus,passen jullie je aan in deze wereld ,en het probleem is zo opgelost.


  Maak melding

 24. Mensen, de discussie is voorbij. Jullie lopen achter!
  Zwarte Piet is RIP!
  Wees blij en trots want jullie kleinkinderen zullen dat ook zijn wanneer ze te weten komen hoe hard jullie gestreden hebben om dit misbaksel, deze schande van jullie Gouden Eeuw, uit de wereld te helpen.
  Rust zacht Zwarte Piet, voor jou 10 anderen die beter zijn.

  Aan de voorstanders wil ik zeggen: je mag je voortaan op 5 december gerust schminken, zo zwart als roet, rode lippen, gouden oorbellen en de hele santenkraam. Op straat zullen ze je vreemd aankijken en denken: “Hee, deze denkt dat het nog Halloween is”


  Maak melding

 25. @Ray,…..RAY for the next ZWARTE PIET !,…dan kan hij het staande houden als die poppenkast binnenkort in de doodkist ligt !!..suc 6 heerschap !..JOY heeft gelijk.Z P is RIP.
  Aan de voorstanders wil ik zeggen: je mag je voortaan op 5 december gerust schminken, zo zwart als roet, rode lippen, gouden oorbellen en de hele santenkraam. Op straat zullen ze je vreemd aankijken en denken: “Hee, deze denkt dat het nog Halloween is”..om JOY te citeren.


  Maak melding

 26. @ FELEPIENTJE,..De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet willen de halfaapachtige/onalfabeten idioten van ons afpikken.

  Jij kan je eigen taal niet beheersen,lees goed na wat je hier schrijft.die koeterwaals zal je zelf noooit ontdekken als niemand je dat zou zeggen.jaloezie voert bij jou de hoge toon !


  Maak melding

 27. Ray@, laat zwarte mensen met rust en bemoei je met je eigen zaken!!!
  Als ik jouw reacties lees dan zie ik alleen maar afgunst, haat en jaloezie jegens zwarte mensen.

  Volgens mij weet je niet eens wat het woord Creool betekent, want anders zou je nooit zulke onnozele en hersenloze reacties geven.
  Get a life!!!!


  Maak melding

 28. Ja @hans, in Europa heeft de evolutie zijn werk gedaan……..vandaar die geestelijke en uiterlijke kenmerken van varkensachtige vertoningen!!!!
  Van die voorstanders natuurlijk.


  Maak melding

 29. Om de mentale verandering van de mensen werkelijk te stimuleren moet het beeld en het woord zwarte piet omgevormd worden tot schoorsteenpiet in de media en op scholen,dat zal ook een proces zijn


  Maak melding

 30. Hans, ALLE MENSEN zijn in gelijke mate verwant aan apen, je moet daarom niet denken dat Afrikanen meer aapachtig zijn dan Europeanen of Aziaten. Ik heb geen zin in die onzin van jou, daarom zal ik alle kenmerken van Europeanen die meer overeenkomen met de kenmerken van apen dan met menselijke kenmerken niet op een rijtje voor je zetten (dat zou ik overigens ook kunnen doen voor Afrikanen en Aziaten), ik zal slechts één kenmerk van blanken onder de loep nemen en met dit voorbeeld wil ik niet aantonen dat Europeanen meer aapachtig zijn dan Afrikanen, het is gewoon een voorbeeld: Europeanen hebben over het algemeen dunne of helemaal geen lippen, Afrikanen en Aziaten hebben over het algemeen dikkere lippen, als je dat vergelijkt met apen dan zal je zien dat (dikke) lippen een typisch menselijk kenmerk zijn en geen of dunne lippen bij apen voorkomt, waarom denk je dat Europese vrouwen, die hun uiterlijk willen verfraaien (d.w.z. er minder aapachtig uit willen zien), miljoenen uitgeven aan plastische chirurgie om hun lippen op te blazen? Vroeger werden Negers belachelijk gemaakt en vergeleken met apen vanwege hun dikke lippen, terwijl nu figuren als de Kardashians, Angelina Joli enz. hun lippen laten opvullen met callogeen om er minder aapachtig uit te zien en als Europese vrouwen uit zichzelf al dikke lippen hebben (omdat zij toevallig verder geëvolueerd zijn dan hun overige rasgenoten), zoals Brigitte Bardot, dan worden ze om die reden de hemel in geprezen vanwege hun exotische schoonheid. Dus Hans, voordat je anderen ervan gaat beschuldigen minder geëvolueerd te zijn dan Europeanen, zou ik je willen aanraden Biologische antropologie te gaan studeren.

  Ray, ik zie niet dat Negers overal op de wereld worden uitgelachen, ik zie dat ze vaak bewonderd worden, denk maar aan Mandela, Obama, Jay Z en zijn vrouw, enz. Jij ziet gewoon wat je wil zien.

  Joy heeft gelijk Zwarte Piet is verleden tijd, we moeten er verder geen woorden aan vuil maken.


  Maak melding

 31. Iedereen mengt zich in Zwarte Pieten discussie terwijl er maar weinigen de oorsprong van dit feest weten. Iedereen wil Sint Nicolaas vieren terwijl ze niet eens de ‘ Wees gegroet Maria’ en alle andre riten uit het Katholieke geloof weten. Wilders komt op voor Zwarte Piet maar hij laat het
  échte Christelijke geloof met Christelijke waarden en normen barsten!

  Jammer dat alles tegenwoordig zo uit hun verbanden worden gerukt. Door (commercieel) gewin kunnen mensen wel je hersens inslaan wanneer jij je mening geeft over iets wat afdwaalt van de oorspronkelijke bedoeling.

  Iedereen doet mee met Valentijn, Kerstmis, Sint-Maarten, Pasen en Sint Nicolaas. Maar zijn dat allemaal mensen die het Chritelijk geloof aanhangen? Forget it. Sterker nog: Het zijn meestal bestrijders van het Chritelijk geloof en z’ n waarden en normen.

  Sylvana heeft zichzelf nu ook een pootje gelicht met haar ongezouten commentaar op Zwarte Piet. Je mag in dit land wel de draak steken met Oorspronkelijk Christelijke feesten en gebruiken maar goden en profeten uit andere geloven mogen heilig blijven. Is de Hollander eigenlijk slim bezig om juist groepen van mensen die soms vol devotie vandaag nog wél hun Christelijk geloof durven belijden aan te vallen vanwege hun anti Zwarte Piet mening louter door de karikatuur wat het inhoudt?

  Aanvallers van Sylvana Simons en alle anderen over Zwarte Piet, denk toch na! We zijn alleen tegen de manier waarop.

  Spijtig voor het echte Chritelijke geloof maar misschien moeten we toch maar met die meute meegaan en niet ageren tegen Zwarte Piet. Die comité moet er komen om dit gestalte te geven. Zwarte Piet moet blijven ‘ IN VREDES NAAM’!

  Amen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.