Ontgroening op Algemene Middelbare School Suriname

15

Eerstejaarsstudenten van de Algemene Middelbare School (AMS) in Paramaribo (Suriname), staan vrijdag in de rij om na een enerverende ontgroeningweek van kop tot teen te worden schoon gespoten door de brandweer, de AMS-wasi. De wasbeurt kwam na de ‘de doop’ in een zelf gegraven put, de laatste horde die groentjes moeten nemen om officieel tot de AMS-studentenfamilie te behoren. Nu de ontgroening voorbij is, worden tijdens een studentenfuif dezelfde avond de groentjeskoning- en koningin bekroond.AMS-ontgroening2

15 REACTIES

 1. Ontgroening ? Waar komt dit vreemde ritueel vandaan ? Heeft het niet sites met een koloniale verleden te maken. Kortom, de Surinamer laat zien hoe hypocriet hij/zij is. Zonde van de waterverspilling.


  Maak melding

 2. Jouw opmerking slaat werkelijk nergens op. Ik was ooit een verlegen jongeman die na de ontgroening van de Ams niet alleen mijn verlegenheid kwijt was, maar ook zeer mondig was geworden. Het is de manier om jouw eigen ego op te poetsen en heeft niets met kolonialisme of iets dergelijks te maken. als je iets niet weet: googelen!!!


  Maak melding

 3. @Slaat nergens op, ik geef je wat leervoedsel waardoor je vanaf dit moment buiten de grenzen van je denken zal treden.Je denken zal verruimd worden. Ontgroening heeft zeker een opvoedkundige functie, natuurlijk met uitzondering van de excessen die af en toe voorkomen. De studenten leren elkaar kennen in een nieuwe unieke omgeving en situatie, ze leren omgaan met de superdiversiteit aan verschillen tussen hen.Aandachtspunten zijn met elkaar leren samenwerken bij groepsopdrachten en bij sportactiviteiten leren ze met elkaar wedijveren. Er zullen groepsdynamische processen ontstaan die heel interessant zijn om te observeren.Kortom het gaat in de praktijk om veel meer.


  Maak melding

 4. Daarom gaat het ook zo goed met Suriname en met het volk dat zich zo voor de gek laat houden. Neen, ik heb geen studentenperiode gekend maar waar zijn al die bollebozen die het land vooruit zouden kunnen helpen ? Hebben die het hazenpad gekozen door naar het buitenland (Nederland) te vluchten en vanuit dat land mensen te vernederen ? Surinamers staan bekend als parasieten.


  Maak melding

 5. @Slaat nergens op,niet alleen je eerste maar ook je laatste commentaar slaat nergens op.Zolang je politici in Suriname heb rondlopen die blijven geloven in het koloniaal-concept zal het fout gaan in het land. De anti-kolonialisten doen hun best en bereiken heel veel positieve resultaten, maar ze worden telkens door de wielen gereden door kolonialen-lovers.Deze redi moesoes hebben nog op vele cruciale plekken binnen het Surinaamsbestel nog een brede vinger in de pap.


  Maak melding

 6. @ Slaat Nergens Op.

  Dat u ontgroening aan het koloniale verleden verbind slaat echt nergens op.

  Het is een initiatie ritueel waarin nieuwe leden in een vereniging of gemeenschap op genomen worden. Dat is feitelijk van alle culturen en alle tijden.

  Neem als voorbeeld het ritueel dat jonge jongens in Afrika een wit masker op krijgen en enige maanden met een kudde in de vrije natuur moeten door brengen en na die tocht als mannen in de gemeenschap op genomen worden.

  Moeten van u alle groepsvormende en overgang markerende activiteiten afgeschaft worden omdat ze wellicht over genomen zijn uit een land van een voormalig kolonisator.

  In mijn ogen maak je dan alles kapot omdat weinig dingen echt origineel zijn en veel van elders geleend is.


  Maak melding

 7. je zus mina! RobG: Je eerste reactie kan ik, ondanks dat hij van jou is, plaatsen en je gelijk geven. Je tweede reactie in eerste instantie tot en met :
  @Slaat nergens op,niet alleen je eerste maar ook je laatste commentaar slaat nergens op.

  Vervolgens sla je de plank weer volledig, maar dan ook volledig mis! Wat is dat toch met jou dat wanneer iemand niet gediend is van jouw baasje Bouterse, diegene dus klaarblijkelijk een kolonialen-lover moet zijn!
  Jouw opmerking dat de “antikolonialisten” ( Bouterse en familie en aanhang oftewel NDP) heel veel positieve resultaten bereiken slaat kant nog wal, tenzij je bedoeld dat de positieve resultaten zijn , de zelfverrijking door de Bouterse clan, het voorliegen van de bevolking, het doen van loze beloften, het stelen van het volk en zovoort enzovoort. Ik heb te doen met het volk, het volk dat is voorgelogen en jammerlijk genoeg erin getrapt is! En nee, ik ben geen koloniaal of kolonist of koloniaal lover! Ik ben een mens, een mens die ziet wat krom is! En dat praat jij niet recht!!


  Maak melding

 8. Eigenlijk moet het AMV zijn.
  De Algemene Middelbare Volksschool.

  Ik was van Lyco oftewel Het Mr. Dr. J.C. De Miranda College, phoehoehoehoe 🙂 🙂 🙂
  Eenmaal Lyco altijd Lyco.

  Leve Lyco, whahahahahahha.


  Maak melding

 9. beste meisjes van de AMS, veel plezier en veel geluk in de komende jaren en moge deze vruchtbare schooljaren zijn.

  en stel aub de vruchtbare childbearing years nog even uit, totdat je jezelf al wat beter kent.

  nogmaals succes!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.