Viering Dag der Marrons in Suriname

22

Een meisje zingt vrijdag een strijdlied tijdens de prodo waka om de viering van Fiiman Dey, de Dag der Marrons, op zaterdag in te luiden. Marrons herdenken jaarlijks op feestelijke wijze de Vrede van 10 oktober 1760 tussen de Ndjuka Marrons het het toenmalig bestuur van de kolonie Suriname. Die vrede in de vorm van een bloedverbond vormde de basis voor de vrede tussen het bestuur van de kolonie en andere groepen weggelopen slaven, die zich tot stamen hadden verzameld in het binnenland van Suriname. Het thema van de viering dit jaar is ‘Taki, fiti, du’ (Overleggen, afstemmen, doen).

plengoffer-marrons

Van links naar rechts: Graman Lesley Valentijn van de Matawai Marrons, minister Andre Dikan van Regionale Ontwikkeling en vicepresident Ashwin Adhin van Regionale Ontwikkeling kijken toe bij een plengoffer van twee dignitarissen bij het Monument van 10 Oktober op het gelijknamige plein.

22 REACTIES

 1. 10 oktober 1760 was de dag waarop de Aukaners en Saramaccaners elkaar gingen najagen en de ene stam de ander ontvoerde om vervolgens naar de plantage-houders te brengen.

  Dus zo vredelievend waren ook deze stammen onderling niet..


  Maak melding

 2. Ik vraag me idd af wat deze marrons vieren.
  Alle andere volken die hun dag vieren wel ze hebben welvaart en voorspoed te vieren die hun bed-over-ove groot voorvaderen met zich hadden meegebracht..
  En de marrons,wat vieren zij eigenljk?!
  Hun overgroot voorvaderen hebben Paramaribo juis in brand gestoken ,die baron,boni en joeliceur.
  Als we over

  de marron paten ,dan denken we aan deze3.


  Maak melding

 3. Een voorbeeld hoe goed het met de Marrons gaat:

  Van bescherming tegen regen, zon en ongedierte is er bij de families Solie en Misiedjan geen sprake. In het zuiden van Paramaribo op de hoek van de Kankawa- en Honkbalstraat wonen haast twintig kinderen tussen tien maanden en 21 jaar van drie moeders in een oud winkelpand met enkele volwassenen. De scheidingsmuren worden gevormd door lakens.

  Ook een zwageres met zeven kinderen woont er in. De vrouw is in verwachting van haar achtste telg. “Efu yu no habi dek’ ati yu no e go tan dyaso. Als mijn hoofd moe is denk ik eraan om samen met de kinderen een einde aan het leven te maken”, zegt de zwangere 37-jarige Emma Misiedjan op bijna gefrustreerde toon. Haar eerste kind is achttien en het jongste één jaar.

  D De vrouwen zijn de wanhoop nabij.

  3 vrouwen en 21 kinderen en geen vader te bekennen.
  En moeder van 37 is WEER zwanger. Kunnen deze vrouwen niet gewoon hun benen dicht houden ipv te klagen.

  Lees meer: Opgehokt met haast twintig kinderen –


  Maak melding

 4. @Henk Molenaar
  Het is waar , als je over marron praat dan praat je ook over de ontelbare kinderen die in 1` gezin voorkomen en meer dan de helft weet niet wie de vader is,
  Bouta heft 14 kleinkindren of hij alle baby mama’s kent is me een raadsel. Gelukkiug weten we waarde pappie van deze kroost te vinden is …in Alcatraz aan de ketting,in boeien dus.


  Maak melding

 5. 10.10.15 20th anniversary of The Million Man March.
  Justice Or Else. Met Honourable Minister Louis Farrakhan.

  GEEN ENKELE MEDIA BESTEED DAAR AANDACHT AAN !!!


  Maak melding

 6. De staat zal bij herstellen van de rechtsstaat
  en de mensenrechten in Sranang, ook een
  programma moeten onwikkelen voor Burgers
  in Parbo en omstreken en in het binnenland
  om hen sociale vaardigheden, samenwerken
  aan eenheid van het volk, werking rechtsstaat
  en democratie bij te brengen !

  Tot nog toe ontwijkt de politiek sociale
  achterstanden/vaardigheden en verkeerde
  attitude en leefwijzen van burgers !

  PS : Liever te laat dan nooit die achterstanden
  erkennen en starten met verbetering !


  Maak melding

 7. @ingy, als je vind dat ik dom ben kan ik jou nu vertellen dat je weinig leest en op de hoogte bent van wat er gebeurt.

  Deze woorden::::het wordt de marronvrouwen geleerd om vele kinderen te krijgen, anders sterven de bassjas, kapiteins en grammans uit.
  Deze woorden komen uit een mond van een kapitein uit het binnenland zelfs. het was ook te volgen dus!!!!

  Kom jij maar met een ander bericht wat dan waar is.


  Maak melding

 8. Hey hey vrienden ! Niemand dom noemen a.u.b. een ieder mag een afwijkende mening hebben; we hebben wel een ding gemeen : Suriname staat ons allen na aan het hart toch? Dus niemand als dom betitelen.we doen allen ons best oke ?


  Maak melding

 9. @ingy, veel lees plezier en zie hoe ernstig het is. waar is Bouterse nu?????

  =Opgehokt met haast twintig kinderen

  -PARAMARIBO – Van bescherming tegen regen, zon en ongedierte is er bij de families Solie en Misiedjan geen sprake. In het zuiden van Paramaribo op de hoek van de Kankawa- en Honkbalstraat wonen haast twintig kinderen tussen tien maanden en 21 jaar van drie moeders in een oud winkelpand met enkele volwassenen. De scheidingsmuren worden gevormd door lakens.

  De hoofdbewoner is een seniorenburger met een visuele beperking. Ze heeft twee dochters, die samen veertien kinderen hebben. De oudste dochter is naar het binnenland met een kind. Haar zoon, die ook inwonend was, is enkele maanden terug overleden.

  Ook een zwageres met zeven kinderen woont er in. De vrouw is in verwachting van haar achtste telg. “Efu yu no habi dek’ ati yu no e go tan dyaso. Als mijn hoofd moe is denk ik eraan om samen met de kinderen een einde aan het leven te maken”, zegt de zwangere 37-jarige Emma Misiedjan op bijna gefrustreerde toon. Haar eerste kind is achttien en het jongste één jaar.

  De situatie is erbarmelijk en mensonterend. Grote behoeften kunnen zij niet kwijt in een toilet als elk ander normaal gezin, omdat er geen stromend water is; zij doen dat in plastic zakken die ze met de vuilniswagen meegeven. De vrouwen zijn de wanhoop nabij.


  Maak melding

 10. Beste marronners,

  Jullie vieren elke dag feest maar waarvoor?
  Ik zou pas feesten als ik geslaagd ben voor mijn examen !!!
  Maarjullie feesten zonder enig doel, ja kijk uit, jullie vrouwen die mannen van jullie werken bij kwik/fit herstel krik/split.

  groet


  Maak melding

 11. De enige gedenkdag die ik bezoek is die van de Boeroes in Groningen, Saramacca. Door de boeroes heeft Suriname nog iets van vooruitgang geboekt, door hard werken en doorzettingsvermogen. De rest is stil blijven staan. en heeft alleen maar de hand opgehouden.


  Maak melding

 12. Anton De Kom: “Nederland heeft ons geleerd om op onze eigen kultuur neer te zien, en alleen de Hollandse kultuur te vereren.”

  “Wij Slaven Van Suriname”.

  Aan de hand van de reakties blijkt dat het Nederland is gelukt.


  Maak melding

 13. @kwaku…

  gezien de ontwikkelingen in Suriname in de afgelopen decennia is vast te stellen dat jullie meer dan je best doen om dat zelf in stand te houden, gezien de onderdanige wijze waarop jullie je onderwerpen aan de dictatoriale politieke cultuur en de onderdanige manier waarop jullie dat ondergaan. Dus niet komen janken en blijven hangen in zaken van 300 jaar geleden maar kijk liever in de spiegel en steek je handen uit de mouwen om iets fatsoenlijks van dat dictatoriale narco-staatje te maken.


  Maak melding

 14. We zijn bijna 300 jaar verder en nog steeds is een bepaalde groep geen meter vooruit gegaan in haar ontwikkeling !!!

  Als ik kijk naar de Aziaten deze mensen hebben een drang om vooruit te komen. Deze mensen ook honger geleden en onderdrukking maar je hoort ze niet klagen. Het is net een rietstengel met de harde wind waaien ze mee, maar ze breken niet.

  Maar een wanneer een bepaalde bevolkingsgroep elke dag vlees krijgt om te eten en owee als er een dag geen vlees is.
  Dan wordt de koe geslacht en opgegeten. Denk goed na wat ik zeg. Laat de slavernij achter de rug en kijk vooruit.
  Als je geen stap vooruit zet kom je ook geen meter vooruit.
  Arkie boeng sang me takie. no kantie dong opoh yu eye.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.