Nationale begroting Suriname vergt extra voorbereiding

30

PARAMARIBO, 9 okt – De nationale begroting is niet besproken op de eerste debatdag. Hoewel het parlement haar best deed, op tijd was en quorum geen probleem bleek, ging het toch niet door. De regering meldde af.

De voorbereiding op de debatten bleek van minder kwaliteit. De regering had meer tijd nodig om administratieve correcties te plegen. Dit werd aangegeven nadat het parlement al uren in startblokken geplaatst was. Een struikelblok blijkt de aanpassing van de begrotingen voor de zeventien ministeries. Er wordt met budgetten voor maatregelen en projecten geschoven. Het gaat erop geld vrij te maken voor salarissen.

Eerder had minister Gilmore Hoefdraad van Financiën bekend gemaakt dat er geen geld is om voor de rest van het jaar salarissen te betalen. De ministeries zijn door hun kas heen. Dus moesten aanvullende begrotingen worden ingediend bij het parlement. Deze aanvullingen moeten nu van geld worden voorzien. Het kost klaarblijkelijk meer tijd om de begrotingen debatklaar te krijgen.

30 REACTIES

 1. Hahahahaaaaaaaa…de regering heeft het te druk met de laatste sensatie namenlijk een standbeeld voor hun moordende lijder!!!
  Enne of er quorum is of niet…alles is even hulpeloos en na een prive gesprek met de moordenaar ‘sneuvelen; de besten zelfs laatst nog Santokhi.


  Maak melding

 2. Deze regering is “not in control”. Dat is nu wel duidelijk, de chaos compleet is. Hoefdraad plundert zonder overleg de vrijwel lege kassen van de ministeries om de salarissen van de ambtenaren te kunnen betalen.
  De financiele ruimte die is gecreërd met de kunstgrepen van vorige maand is waarschijnlijk al helemaal gebruikt.
  Daar komt bij dat de inkomsten uit olie en goud nog verder dalen. De deviezenvoorraad is sinds augustus niet meer gepubliceerd. De koers van de USD stijgt elke dag verder. Interventie door de CB blijft uit , dus zullen de koersen van de USD en de euro verder stijgen.

  De problemen groeien ze boven het hoofd, geen grip op de inkomsten en de uitgaven daar komt bij dat de werkloosheid in alle vrijwel sectoren toeneemt. Bovendien zijn er onvoldoende mensen met verstand van zaken beschikbaar bij de overheid om de crisis te managen.
  De wal zal het schip wel keren


  Maak melding

 3. Het gaat erop geld vrij te maken voor salarissen. We sjie, ze laten zich goed betalen en het volk het gelag betalen. Ook deze vijf jaren zal er flink misbruik gemaakt worden door de elite ndp geboefte olv van baas. Na vijf jaren is het land verworden als Sur-haiti – abwe. Neks no fout met deze paars kutte ontwikkeling en gevolg. Hihihi. Kut hoor krijsen vele paarse paria’s als in 2010.


  Maak melding

 4. ze zijn ook stiekum bezig met Zijn mausoleum.
  Toekomstig president Hoefdraad kan beter beslag laten leggen op zijn schoonvaders’ Zwitserse bankrekening.


  Maak melding

 5. De regering blijft maar schitteren door afwezigheid. En dit noemen ze nu besturen. Hoefdraad moet niet kletsten, het land is skeer. Is het nu zo moeilijk om het toe te geven ? Volgens de paarse evangelie mag je de geldpers aanzetten om de tekorten weg te werken, dus neks no fout tok ….


  Maak melding

 6. De begroting is vaak natte-vingerwerk.Bovendien is er geen sprake van begrotingsdiscipline .Wanneer er njangs gemaakt moeten worden zijn wij erg vindingrijk. Hoe staat het met de duizenden bestelbonnen die ten onrechte zijn uitgeschreven?
  Hoeveel loslopende misdadigers zijn al aangehouden?


  Maak melding

 7. Voor nog eens 5 gaat lijken op 5 maanden.

  Met de geconsolideerde vlottende staatsschuld bij de Centrale Bank van Suriname heeft men even lucht gecreëerd maar ook de directe staatsschuld opgevoerd naar SRD 9.000.000.000.

  Elias heeft de boeken van Staatsolie net boven de nullijn weten te fromelen dus uit die hoek valt er weinig meer te halen en het voll wordt nu maandelijks ook leeg gezogen zodat alle business in het land het gelag gaat betalen.

  Nog 1 maal feest op 25 november en dat is het uit met de pret


  Maak melding

 8. Na het lezen van bovenstaand artiekel, valt eindelijk
  het kwartje. De geleverde prestaties (geen geld om de
  salarissen van de nietsnutten te storten) is de redenen
  voor een standbeeld. Deze moet echter wel in het gekkenhuis geplaatst worden, dan kunnen de debielen
  Helstone en Bigi Bouta er daagelijks naar kijken.
  Ook hun bezoek, RobG dan slaat hij twee vliegen in ėėn
  klap.


  Maak melding

 9. Zolang de veroorzakers van het bankroet
  van Sranang, Desi , Gilmore en Andy, de
  financiele touwtjes in handen hebben,
  zal Sranang FINANCIEEL KELDEREN !

  Welke idioten gaan bij MEGA-
  overschrijdingen van ALLE Begrotingen
  bankbiljetten drukken en nog meer
  leningen sluiten ??

  De zware DEVALUATIE die al gaande is zal
  de situatie in ons land drastisch veranderen !

  PS : Begrotingen maken ZONDER de JUISTE
  cijfers op tafel te hebben, MISLUKT ALTIJD !
  Financieel Debacle wordt alleen maar groter !

  Let op de prijsspiraal die ontstaat ten gevolge
  van PRIJSVERHOGINGEN van de regering !


  Maak melding

 10. President en regering willlen via een
  suppletoire begroting de totale uitgaven
  van 8,5 Miljard, als gevolg van de
  FINANCIELE PANIEK die Sranang
  beheerst , verlagen tot 5,3 Miljard !

  Desi en clan zijn er in geslaagd de vorige
  begroting te OVERSCHRIJDEN met ruim
  ZES MILJARD !

  Dezelfde Desi wil nu het volk wijsmaken
  dat hij met een GEMINIMALISEERDE
  begroting (slechts 5,3 Miljard) geen
  verdere overschrijdingen zal veroorzaken !

  Je reinste onzin !

  PS : Het heeft er veel van dat er eigenlijk een
  geheel NIEUWE begroting met verlaagde
  cijfers zal moeten worden ingediend !

  Met een dergelijke dictatoriale VERMINDERING/
  DECIMERING is geen sprake meer van aanvulling
  van de oorspronkelijke begroting, doch van een
  FUNDAMENTELE aantasting daarvan. Waardoor
  het indienen van een geheel Nieuwe Begroting
  voor de hand ligt !


  Maak melding

 11. @srafu
  Dit is ronduit rampzalig ;dit is dus gewoon woestijnzand in de ogen strooien van het volk.Maar is er niemand die dit publiekelijk kan uitleggen aan met name het (paarse)volk? Voe opo den ai ??


  Maak melding

 12. Inmiddels is de suppletoire begroting met 3.2 miljard minder met 39 stemmen aange nomen; VHP,ABOP en PL hebben ook voorgestemd.de NPS verliet de zaal.dus van 8.5 naar 5.3 er is dus flink gesneden in alles;ik ben benieuwd welke voorzieningen hiermee onder druk komen te staan c.q komen weg te vallen! Dat moet het volk in heldere begrijpbare taal worden uitgelegd ! Dat is transparantie !!!


  Maak melding

 13. HOOGHART: OVERHEIDSAPPARAAT NIET LOG

  Water is niet nat……..

  PARAMARIBO – Parlementariër en vakbondsleider Ronald Hooghart van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) vindt de discussie over een te log overheidsapparaat niet juist. Volgens hem is er geen sprake van logheid maar wordt het apparaat verkeerd ingezet. Dat zei hij vrijdag en marge van de vergadering van De Nationale Assemblee in gesprek met de Ware Tijd.

  Iedereen ambtenaar… Suriname is echt knetergek.

  45 procent van de beroepsbevolking in Suriname is (spook) ambtenaar. Ze zuigen het land leeg. Lekker makkelijk om met je witte overhemd om 10.00 te beginnen en om 13.00 weer naat huis te gaan.

  Suriname is reddeloos verloren.


  Maak melding

 14. Overheidsapparaat niet te LOG volgens
  GELDSEXPERT Hooghart :

  webben de Begrotingsbewakingsdienst

  webben de Staats-Uitgavenbewakingsdienst

  webben de EBSbewakingsdienst

  webben de staatsschuld-bewakingsdienst

  webben de StaatsOliebewakingsdienst

  webben de Sneltreinbewakingsdienst

  webben de Douanebewakingsdienst

  webben de DINO-bewakingsdienst

  webben de Goudbewakingsdienst

  webben de Houtbewakingsdienst

  webben de Stuwdambewakingsdienst

  webben de Goudvoorraadbewakingsdienst

  webben de Valuta-bewakingsdienst

  webben de MELVIN-Scalians-bewakingsdienst

  webben de NaschoolseOpvangbewakingsdienst

  webben de LIMBO-bewakingsdienst

  webben de BevolkingInNood-bewakingsdienst

  TJAGO, NEKS NO FOUT ! MONNIE DE !!!


  Maak melding

 15. Ineens praat deze man alles recht wat krom is;het kan verkeren :Verrader !!!! Hij weet bliksemsgoed dat het ambtenarenkorps met minstens de helft gereduceerd kan worden zodat er efficientgewerkt kan worden en men elkaar niet voor de voeten loopt.hij weet heel goed dat er duizenden alleen maar de presepresentielijst tekenen;maar ja hij heeft eindelijk zijn doel bereikt dus alles isHallelujah: foei toch !!! De voormalige “Streetfighter” is een zielig futloos mannetje geworden !!!!


  Maak melding

 16. Sinds wanneer praat men over nationale begroting, nu de middelen van de Staat zijn verkwanseld door Desi Bouterse en zijn criminele vrienden praat men ineens over nationale begroting.
  Dit is een fake benaming om iedereen erbij te betrekken om het wanbeleid – met als gevolg failliete Suriname – van de afgelopen 5 jaren te helpen corrigeren. Sterker nog de NDP met Desi Bouterse voorop wil doen voorkomen alsof de NDP en Desi Bouterse niet de veroorzaker zijn van Suriname’s bankroet maar iedereen (dus nationaal).
  Ik ben erg blij dat NPS die zet van Desi Bouterse heeft doorzien en niet vóór heeft gestemd. Laat Desi Bouterse zelf zijn rommel opruimen.
  NPS zal niet valselijk worden beschuldigd als het fout gaat, want fout zal het gaan zolang Desi Bouterse, Hoefdraad en Rusland in de regering zitten.
  Ik hoop van harte dat er onrust uitbreekt om het vertrek van Desi Bouterse af te dwingen. Suriname wordt al 35 jaar geterroriseerd door top crimineel en moordenaar Desi Bouterse. Deze man heeft al 5 Amerikaanse presidenten overleeft en Suriname is alleen maar op achteruit gegaan.
  Het is de hoogste tijd om Desi en criminele vrienden voorgoed te verjagen.


  Maak melding

 17. Ik raad iedereen aan eens naar de livestream van de DNA te gaan. Het is schokkend wat je dan ziet van beide zijden van het parlement.
  Het zijn voor het meer en deel grappenmakers.
  Het is zielig de coalitie zich in duizend en 1 bocht te zien wringen om net te doen of ze ergens verstand van hebben en de zaak serieus onderzocht te hebben. Meneer Parmessar las slechts getallen of en dan nog slechts de procentuele verschillen zonder iets te duiden.
  Bijna niemand kwam tot zinvolle en scherpe vragen. Behoudens mevrouw Couthino (sorrie als ik het verkeerd geschreven heb) en de heer Rusland.
  Ook de interpellaties van Santhoki snijden houd.

  Ergo ik moet de president gelijk geven het is een Poppenkast met een Heks als voorzitter


  Maak melding

 18. JoJo
  Het is i.d.d. niet te geloven wat een onzin er uitgekraamd wordt. In plaats van transparantie te brengen komen ze niet veel verder dan hun eigen straatje schoon te vegen en te roepen, “it wasn’t me”!


  Maak melding

 19. De minister van Financiën heeft eindelijk toegegeven dat er monetair gefinancierd is.

  We doen weer een stapje vooruit.
  Jij heeft alleen nog niet helemaal vertelt hoeveel. hij vertelt slechts dat de korte lening van SRD 550 mio en een roodstand van bijna SRD 900.mio bijgedrukt is. Hij vergeet dat hij ook bijna een miljard bijgedrukt heeft voor de stapels onbetaalde rekeningen.

  Beste mensen bij elkaar ongeveer SRD 2,4 miljard extra schuld die de afgelopen jaren ontstaan zijn zonder dat iemand het aan het parlement of het volk verteld heeft.

  De deviezen zijn na afrekenen Yuan swap terug naar Nihil.
  De staatsschuld gaat richting SRD 10. miljard.
  En staatsolie staat op de rand van de afgrond terwijl in januari de President de kassa nog kon plunderen.
  IAMgold draait ook marginaal
  Suralco/Alcoa nemen de regering bij de neus.
  Geen van de Presidentiele projecten sociaal nog materieel blijken levensvatbaar.

  Ofwel terug naar de status ontwikkelingsland en de hand ophouden. Wellicht dat Venetiaan nog een oplossing heeft


  Maak melding

 20. Webben niemand nodig, vooral niet
  onze coupgenoten, de Hollanders !

  Kunnen de SURINEDS niet EENMALIG
  voor een HALF JAAR, bedrag benodigd
  voor onze NOODZAKELIJKE importen,
  VOORschieten ???

  Nieuwe NDP-Leus : VALUTA NO DE


  Maak melding

 21. Tje mi mama ! Monetaire financiering ! Dat lag eigenlijk voor de hand ! Maar waar is die Amzad Abdoel de economische doelverdediger van onze rampzalig economie? Waar is die hersenloze papegaai en die Mi no sie kaba ? Die heeft ons toch een 2e Dubai beloofd? Of moeten we eerst pinaren als die mensen uit het land van die President van Afrika die een sleutel van onze paarse president heeft gehad die Obiamang ? Meer bekend als Despoot Odoe Assie ??


  Maak melding

 22. Een sleutel van onze stad; kan hij gaan en komen wanneer hij wil;by the way a pikien iengi boi voe Casewinica hij lifte de voormalige Guyanese president toch tij enon tij also het een fiets was met Onze Nationale carrier toch? En geen woord over Tigri; boeng bigi mati toch we hadden het breed en lieten het breed hangen .en nu denkt die paarse man stoer te doen over dat gebied: wie denkt hij mee te krijgen met deze economische malaise ???


  Maak melding

 23. santokhie heeft gelijk om te ondersteunen,zodat die bende lekker failliet gaat en dan de boel overnemen..

  direct daarna desi en alle coup genoten opsluiten achter zanderij in een grote gat..

  nooit meer deze schurken in het poppenkast laten komen..


  Maak melding

 24. Amaranta

  Zodra het slecht gaat met de economie van een land zullen de lijders (met lange ij)het volk zand in de ogen strooien door een oorlog uit te lokken. Er zijn heel veel leiders onze DDB voorgegaan. Teveel om op te noemen. Een voorbeeld dat in mijn geheugen is blijven hangen is die oorlog tussen Argentinië en Engeland om de Falklandeilanden. Ook Kim Young OEN gaat dezelfde weg op. Laat DDB zelf gaan vechten in Tigri. Misschien dat hij de afgang van onze toen Defpol geheten elitaire troepen van Johan Adolf Pengel, die allemaal het bos waren ingevlucht toen de Guyanezen binnenvielen, kan goedmaken.


  Maak melding

 25. @John,idd zo gaat het als je de geschiedenis opslaat; dat is een afleidingsmanouvre voor de werkelijke problemen;zal hij bij een eventueel gevecht als opperbevelhebber in de voorste linies staan? Samen met zijn minister van propoganda???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.