Afvloeiing leidt tot onrust in grootste goudmijn Suriname

24

PARAMARIBO, 9 okt – Afvloeiing van een aanzienlijk deel van het personeel heeft tot onrust geleid bij Rosebel Gold Mines, RGM. Het goudwinningsbedrijf kan de internationale ontwikkelingen niet meer aan met het bestand van ruim vijftienhonderd arbeiders.

Ongeveer tien procent wordt afgevloeid, meldt het bedrijf in een persbericht. Het bericht heeft meteen voor deining gezorgd onder de werknemers. Een spontane staking was het directe gevolg. “Volgens de vakbond is er geen reden tot paniek. “We zijn aan het begin van besprekingen. Het is tijd voor koel beraad. Voor mij is er geen man over boord”, zegt vakbondsvoorzitter Lloyd Read.

Met de leiding van het bedrijf wordt gekeken naar oplossingsmogelijkheden. Aan inkrimping lijkt in elk geval niet meer te ontkomen. Volgens het management worden onder meer buitenlandse krachten alvast bedankt. RGM wil ook het deel van haar mijngebied terug dat nu illegaal wordt geëxploiteerd. Honderden buitenstaanders zijn er bezig. Volgens het bedrijf dreigen nog meer ontslagen als de illegaliteit voortduurt.

24 REACTIES

 1. Gelukkig heeft Suriname een kundige president met verstand van economische zaken die al lang een oplossing voor dit voorspelbare probleem heeft bedacht,.


  Maak melding

 2. Oorzaak een regering zonder enige macht.

  De President heeft persoonlijk 1,5 jaar gelden afspraken gemaakt over de Roma Pit.
  IAM Gold komt haar kant na maar de President niet.

  Wil men welvaart dan zal men de rechten van elkaar moeten eerbiedigen.
  Medewerkers van IAMgold leg het probleem niet neer bij het bedrijf maar bij de regering. De regering staat toe dat er grof gestolen wordt van uw werkgever.


  Maak melding

 3. Gaat nu eindelijk dan de geldpers worden aangezet?
  Sociaal vangnet veer degene die de verhogingen niet kunnen betalen. Daar komen dus circa 2.000 gasten bij.
  Recent nog gelezen in DWT:
  In het zuiden van Paramaribo op de hoek van de Kankawa- en Honkbalstraat wonen haast twintig kinderen tussen tien maanden en 21 jaar van drie moeders in een oud winkelpand met enkele volwassenen.
  Een zwageres met zeven kinderen woont er ook. De vrouw van 37 jaar is in verwachting van haar achtste telg.

  Boi je moet haast wel dagelijks een portie “leg voer” eten om zulke aantallen te leveren en dat terwijl waarschijnlijk de verschillende donors (papa’s) niet vindbaar zijn.

  Als deze personen kunnen er nog bijkomen in het grootste sociale vangnet die de regering in het leven heeft geroepen.


  Maak melding

 4. Na de problemen van Suralco, nu IAMgold en ook nog eens Staatsolie. Alle waren door wakkere mensen voorspeld en voorzien.

  Staatolie heeft $ 55.000.000 moeten bezuinigen (projecten gaan niet door , niet noodzakelijk onderhoud gaat niet door, obligatie lening kon niet afgelost worden, ect) zodat het in het eerste halfjaar een winst van $ 37.000.000 kon rapporteren.
  Bij ongewijzigd beleid zou men dus $ 18.000.000 verlies gedraaid hebben. En dat met een record productie.
  Elias vergeet te melden wanneer de rafinaderij nu een echt opgestart gaat worden. De president heeft het ding 10 maanden geleden toch feestelijk geopend, in maart waren en nog slechts kinderziektes. Nu hoor je nergens meer van.

  Ondertussen moet Staatsolie Surgold maandelijks met ongeveer $ 10.000.000 sponsoren. Het is maar dat u weet waarom de eigen projecten even stil liggen


  Maak melding

 5. -Via de branding heb ik kunnen volgen dat sommigen niet eens weten of zij voor een uitzendbureau werkzaam zijn.

  Ik denk dat het probleem niet alleen van het goudbedrijf is, maar ook een stukje verantwoordelijkheid is van de arbeiders zelfs.
  Vele Surinamers komen pas in opstand als zij voelen dat het heet wordt onder hun voeten.
  Of zij kunnen niet lezen, of zij begrijpen gewoon niet wat er aan de hand is totdat zij het letterlijk gaan voelen.

  ==In 2010 heeft Winston Wirth, neef van Bouterse geroepen dat er miljoenen verdiend zullen worden aan goud.
  Ook heeft Bouterse toen geroepen dat er 60% gouddeal gesloten zal worden, omdat Venetiaan maar 25% had gesloten.
  Welvaart voor Suriname en een ieder heeft voor Bouterse de NDP gestemd.
  Zie nu wat er gebeurt. En deze man Winston noemt zich zelfs een econoom??????


  Maak melding

 6. Dit alles komt doordat veelal onbenullen dit land mogen besturen. Zij hebben geen flauw idee wat regeren, vooruitdenken en inspelen op economisch/sociaal/maatschappelijke kwesties inhoudt. Het merendeel zetelt voor persoonlijk(e) belang(en). Er zijn DNA-leden die hun plichten niet vervullen bij ontbreken van strikte naleving gedragscode(s) waaraan zij zich verplicht aan moeten houden. Royeren van deze leden bij gebleken ongeschiktheid of wangedrag gebeurt nooit. Hoezo democratische rechtstaat. Bij haast alle overheidsinstanties is er sprake van wanprestaties door lieden die bewust malverserende praktijken erop nahouden omdat voor hen uitsluitend eigen belangen is wat telt. Klassejustitie is in dit verband een apart hoofdstuk.


  Maak melding

 7. @ Jojo,

  Jij snapt het. Waar is de beroemde ordening goudsector van die gesjeesde Arubaanse politieagent? Er is niets geordend in de goudsector. Wild-west en ieder voor zich, ook al gaat dat ten koste van de broodwinning van je naaste broeder. Minister Dodson heeft aardig wat op zijn boterham gekregen met dat zootje ongeregeld op zijn ministerie van NH. Ontslagen gaan er vallen bij Iamgold, de vraag is alleen hoeveel. Tenzij de regering met een voor ieder aannemelijk voorstel komt en de illegalen uit de Roma Pit en Pit East verdwijnen.


  Maak melding

 8. Daarom is het nooit goed om een grote mond te hebben en het dom paarse volk voor te liegen dat de komende jaren er rust,vrede en voorspoed zal komen onder de leiding van de paars oude lijder. Vals paarse religieuze misleiders zoals Mi Sjie Ka en Stef Anus predikten dat op de media vol trots. Sinds 2010 tot heden hebben ndp en trawanten vanaf 2010 – 2015 vreselijk corrupt huisgehouden in de staatskas van het land. Tot heden geen enkele veroordeling op een paar aanhoudingen na, die op nergens zullen uitlopen. En deze lijder hebben oliedomme stommelingen gekozen om hen nog vijf jaren te kwellen. Tjies deng mooi. Niet klagen hoor paarse paria’s maar helpen dragen de corrupte troep van baas.


  Maak melding

 9. Koos,
  Als de geldpers gaat draaien dan kunnen zij meer geld graaien, dus laat maar draaien.
  Het word anno 2015 / 2016 even erg als de jaren 80.
  Geen toiletpapier om je weet wel, soft weer verkopen in een plastic zakje en ga zo maar door.


  Maak melding

 10. Bigisma,het is triest mijn volk vergeet heelsnel; geen golgate,suiker en ga zo maar door.we moeten het verleden als leidraad gebruiken om het heden kritisch te kunnen beoordelen en ons standpunt te kunnen innemen want het gaat om ons land ! Het land van ons en onze nazaten.het is geen achteruitkijkspiegel maar wel een handvat om alert te zijn en om ons geen knollen voor citroenen te laten verkopen.laten wij onze common sense gebruiken en niet kijken naar populariteit of stoerdoenerij van een president die het land naar de kloten brengt.Kan hij het niet? GEEF JE MANDAAT TERUG!”!!!


  Maak melding

 11. Mi sari mijn beste, ze zijn even ver als in hun dromen dus :NERGENS. Die Jozefzoon die zoveel uit te leggen had, je weet wel die van die porno getinte biologieboeken is stom geworden ! En het Ziekenhuis in Wanica? Waar is die mevrouw trouwens? Wat heeft ze eraan verdiend de trekster???


  Maak melding

 12. Beste Amaranta,

  Prima zaak. Voor einde van het jaar is de koers 1 op 6
  Let op mijn woorden. Tot nu toe zijn al mijn voorspellingen op 5 jaar Bouta beleid uitgekomen,.Niet zo moeilijk want deze Volkspresident is zooooo voorspelbaar.

  Binnenkort ook weer verplicht euro’s inwisselen op JAP.

  Back to the 80ties en 0-ties.

  Broodje pom kopen voor 120 srd.

  Dat is het verschil.


  Maak melding

 13. Hallo Mi sari,

  Wat dacht je van de woningfabriek die 6 maanden geleden met veel bombarie werd geopend met veel paarse vlaggen die honderden woningen per maand zou afleveren……en deze zou exporteren naar het buitenland.

  Deze Paarse Roversbende kan niet eens een speeltuin runnen.


  Maak melding

 14. @Henk Molenaar ik denk idd dat we die richting opgaan Henk! Ik vrees met grote vreze; regeren is vooruitzien maar onze paarse president en zijn pajongwaaiers zijn omfloerst door een dikke paarse walm !!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.