Aantal geregistreerde verslaafden in Suriname stijgt

12

PARAMARIBO, 6 okt – Het aantal personen dat als verslaafd laat registreren, is aan het toenemen. Volgens het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS, zijn het afgelopen jaar ruim honderd personen geregistreerd. Tot augustus dit jaar is het al ruim dertig procent meer. De cijfers op zich zeggen niet veel over de groei in het aantal verslaafden in Suriname.

“We zijn nooit vanaf een nulpunt begonnen. Feit is dat meer mensen het PCS bezoeken”, zegt medisch directeur Rudi Dwarkasing tegenover de Ware Tijd. Het betreft vooral personen die verslaafd zijn aan alcohol. Andere verslavingen betreffen drugs, gokken, medicijngebruik en zelfs seks. Ook internetverslaving staat geregistreerd.

Overigens houdt PCS zich aan het standpunt dat verslavingszorg een aangelegenheid is van de psychiatrie. In Suriname zijn er nogal wat niet gouvernementele organisaties die zich bezighouden met afkickwerk. Hoe deskundig het er werkelijk aan toe gaat, is een open vraag. “Als de man depressief is, moet je dat ook aanpakken. Dat kunnen ze daar niet. Iedereen doet wat, maar het resultaat is nul”, aldus Dwarkasing.

12 REACTIES

 1. Geen werk geen vooruitzichten, dus sommige mensen grijpen naar de fles of joint ! Erger nog, sommige gaan over tot het beroven van medeburgers, en dat is een kwalijke zaak. Als ik verslaafd zou zijn aan Seks, zou ik me niet laten behandelen. Ik zou niet trouwen, maar dan wel elke keer een andere partner zoeken, die bereid is om mijn seksuele behoeften te bevredigen ( geen kind of homo. )
  Lekker hoooooor.


  Maak melding

 2. De heer Dwarkasing is een van de weinige mensen, die dit beestje bij de naam durft te noemen.
  Verslaafdenzorg in ons land is een grote puinhoop en dat is altijd al zo geweest.
  We hebben gewoon niet de expertise hoe om te gaan met verschillende vormen van verslaving.
  Helaas komen er steeds meer verslaafden, waardoor het probleem steeds grote wordt.
  Omdat de gezondheidszorg binnen de regering geen enkele prioriteit heeft, wordt dit probleem alleen maar erger.
  Nog veel meer dronkaards en junks in het centrum van Paramaribo en omgeving, waar je je toch al niet veilig voelt als Surinamer, laat staan als toerist
  Dit is Suriname anno 2015.
  Ik kom gelukkig uit een tijd, dat ik ook nog een ander Suriname heb gekend en aan die herinneringen houd ik mij maar vast.


  Maak melding

 3. Cochise,
  Van welk bouwjaar ben jij?
  Heb je 7 jas en de bekende bokser van de Lijde gekend?
  In mijn tijd had je heel veel van zulke mensen in Suriname.
  Ik denk dat jij Suriname niet goed heb gekend.
  Gasoline was ook een van de bekende in Suriname.


  Maak melding

 4. Sjang,

  Ik heb de tijd meegemaakt, dat je nog rustig kon rondlopen in Paramaribo en niet iedere 10 meter werd lastig gevallen door junks of dronkaards.
  Ik heb de tijd ook meegemaakt, dat Paramaribo nog een schone stad was.
  Op basis van deze informatie moet het niet zo moeilijk zijn erachter te komen uit welke tijd ik stam.


  Maak melding

 5. Je baasje heeft het gemaakt van drugslord tot moordenaar tot Lijder van het land.Zo deze verslaafden proberen hun geluk en testen hun lot voor straks,na 5 jaren dus.
  Een van ze kan je LIJDER worden in de toekomst,okay!


  Maak melding

 6. n Singapore werd enkele jaren geleden, een Hollandse zakenman ter dood gebracht op bezit van cocaïne. Deze zakenman (in driedelig pak met stropdas) gaf toe dat hij al enkele jaren bezig was drugs in te voeren in Singapore. Een ogenschijnlijk ‘nette zakenman’ die later bleek, een grote drugssmokkelaar te zijn (..).

  Als land met een relatief jonge bevolking kunnen wij ons niet meer permitteren onze jonge mensen te laten slachtofferen door figuren die een immoreel leven leiden. Tijd dus om onze wetgeving op dit terrein aan te scherpen in DNA.

  Hoogachtend,
  Colvin Overdiep
  (Nieuw Nickerie-Spijkenisse)

  Welnu Colvin Overdiep, wat is erger:
  Een ogenschijnlijk ‘nette zakenman’ die later bleek, een grote drugssmokkelaar te zijn (..). of een president die zelfs toestemming geeft aan zijn zoon om zulke activiteiten te ontplooien binnen de s’lands grenzen.

  Jij mag het zeggen.


  Maak melding

 7. Enkelen behoren tot de ndp-elite. Anderen zijn dealer,smokkelaar en tevens gebruiker van het verdorven spul. Wie weet ook de b……………………..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.