Minister wil goudpontons weg uit Surinaamse waterwegen

20

PARAMARIBO, 5 okt – Scalians moeten verbannen worden. Dit zegt minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Als het aan hem ligt worden de naar goud dreggende pontons nergens in Suriname meer ingezet. Boetes voor wat al is gedregd en vernietigd hangen in de lucht.

Het gaat dan om niet bepaald malse boetes. “We hebben aangegeven dat wij voorlopig een boete opleggen van vijftig miljoen dollar, in afwachting van vaststelling van de werkelijke schade”, zegt Dodson tegenover de Ware Tijd. De scalians die op het stuwmeer te Afobakka opereerden, zijn aan de ketting gelegd. Het Openbaar Ministerie pleegt intussen een justitieel onderzoek.

Als Dodson zich aan zijn woord houdt, komen de eigenaren nergens meer aan de bak. Het zou betekenen dat ook in andere rivieren actieve pontons aangepakt zullen worden. Een van de intense dregplekken is een deel van de Marowijne rivier. Al jaren wordt tegen de scalians geprotesteerd vanwege het milieuvervuilende aspect. “We hebben wat modellen om idt probleem uit de wereld te helpen”, zegt Dodson.

20 REACTIES

 1. Hier op WKN lees ik dat Dodson nog steeds kordaat optreedt tegen de skalian, de skalians zullen volgens hem nog steeds ontmanteld worden en de skalianhouders krijgen bovendien een flinke boete oplegt, maar in Starnieuws lees ik: “Op de negen skalians is er een beslag gelegd. Dit kan worden opgeheven wanneer er een overeenstemming is bereikt en getekend, zegt Dodson”. Verder lees ik dat ze daarna concessie krijgen om op het droge verder naar goud te zoeken. Het lijkt er op dat Dodson al te veel kwik heeft opgesnoven, hij weet niet meer of hij de skalians zal vernietigen of gewoon toestemming geeft om elders door te gaan met het vernietigen van het milieu.

  Dit verhaal met Dodson in de hoofdrol doet me sterk denken aan de stripverhalen van Lucky Luke; de held trekt ten strijde tegen een zeer gevaarlijke schurk, de doodgraver begint de held, die naar de schurk toeloopt, op te meten, terwijl het bange volk zegt ‘hij (de held) was nog zo jong’. Ik ben bang dat onze held Dodson ook geen lang leven (letterlijk of figuurlijk) beschoren is als minister als hij tenminste doorgaat met de skalianeigenaren in de wielen te rijden.


  Maak melding

 2. Deze minister is voorstander van een heldere aanpak van dit vraagstuk. Men dit soort vaartuigen wordt het goud van de bodem met een soort van stofzuiger opgezogen. De bodemvegetatie wordt zwaar vernietigd door het gebruik van dit soort vaartuigen terwijl de eigenaren schatrijk worden van deze verboden/illegale activiteiten. Geen gedoogbeleid m.b.t. dit vraagstuk. De Surinaamse staat loopt mede door de gebrekkige controle miljoenen dollars mis aan inkomsten. Met de eigenaren moet men geen medelijden hebben.Deze gasten hebben al genoeg verdiend van hun illegale activiteiten.


  Maak melding

 3. De DNA leden mogen nu iets nuttigs doen.Heel gauw een pluk-ze-wet aannemen en deze lieden kaal plukken. Dan ben je goed en nuttig bezig.Zijn ze hun vette salaris waard.

  Zo werkt dit:
  De maatregel ‘ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ is beter bekend onder de naam ‘Plukze-wetgeving’.

  Het idee hierachter is dat misdaad niet mag lonen. Op vordering van de Officier van Justitie kan de rechter deze maatregel aan u opleggen om het voordeel dat u heeft verkregen door het plegen van een strafbaar feit te ontnemen. Onder bepaalde voorwaarden kan de maatregel zelfs opgelegd worden zonder dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen het strafbare feit waarvoor u bent veroordeeld en het door u behaalde voordeel.

  Naast de vervolging van het strafbare feit kan u dus ook onderwerp zijn van een financieel onderzoek. De Officier van Justitie zal dan proberen om het geschatte verkregen criminele vermogen te ontnemen door een ontnemingsvordering in te dienen bij de Rechtbank. Dit is mogelijk indien u in de strafzaak bent veroordeeld, maar ook indien dit nog niet het geval is.

  De behandeling van de ontnemingsvordering kan gelijktijdig met uw strafzaak plaatsvinden maar kan daar ook van worden afgesplitst. De procedure rond de ontnemingsvordering is een aparte procedure met eigen regels.

  De ontnemingsvordering kan gericht zijn tegen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen. Het Openbaar Ministerie kan beslag leggen op geld maar ook op bijvoorbeeld: onroerende goederen, auto’s, boten, bankrekeningen, kunstvoorwerpen, antiek en juwelen in zowel Nederland als in het buitenland.

  De rechter kan ook vervangende hechtenis opleggen. Deze vervangende hechtenis is bedoeld als een stok achter de deur, als een dwangmiddel, en kan oplopen tot wel zes jaar. Anders dan bij de geldboete wordt de vervangende hechtenis niet verminderd als u een gedeelte van het wederrechtelijke voordeel aan de staat heeft betaald. De vervangende hechtenis vervalt alleen als u het hele bedrag heeft betaald.


  Maak melding

 4. @RobG
  Ooit afgevraagd van wie bepaalde scalians zijn?
  Als je het zou weten dan reageerde je niet op deze manier!
  Hoe zeggen ze het ook al weer! ‘ziende blind en horende doof’?


  Maak melding

 5. Dinki na wan sani doe na a tra sani.
  Het is toe te juichen dat deze minister zo stoer naar voren komt en hopelijk behoudt hij zijn stoerheid maar meer noch hopen wij dat het niet alleen met woorden wordt benadrukt maar meer noch met daden want dan zullen zijn daden benne groot.
  Vooral die 50 miljoen dollar, US of SRD, aan boete zou erg prettig zijn voor de staatskas.
  Trouwens was dit niet het bedrag aan US die een topper en vriend van de president aan obligaties van Staatsolie heeft?


  Maak melding

 6. @ Rob G.,

  Je mag drie keer raden wie de eigenaren zijn van een groot deel van deze skalians. Niet van ondernemende particulieren in ieder geval. Het is paars en geel en het rooft als de raven….


  Maak melding

 7. 90% is het bezit van stinkend rijk ( corrupte) geworden ndpers. Die zijn hard bezig hun beklag te doen bij baas. Wedden dat baas zal zwichten, net zoals tijdens de vorige regeerperiode voor zijn geliefde corrupte trawanten, als bij zijn minister van OW en V. Met oude vermoeide paarse ledige ogen zal baas Dodson te kennen geven……mi boi, doe het een beetje rustik aan, want strak is it met je kedaan, ie sabi tog…


  Maak melding

 8. GHeghegheh…Whahahahahhaaaaa…
  Dodson ziet liever de scalians verdwijnen uit de surinaamse waterwegen en ziet ze liever VERSCHIJNEN in de achtertuinen /goot/meer , van zijn kameraadjes.
  Hij doet net zo braafjes alsof hij de Columbus van deze eeuw is.
  Intussen hebben wij een coup,telefooncoup,Dec moorden,bouta amnestie , meegemaakt.
  Dodson is LAAT komen kijken.en hij gaat meedoen met het graaien,nog eventjes en het is zo ver.


  Maak melding

 9. Ik hoop meer dan van harte, dat deze minister de kans krijgt van zijn baas om orde op zaken te stellen.
  Zo niet, dan heeft hij zijn langste tijd als minister erop zitten.


  Maak melding

 10. -Per eigenaar wordt een boete van vijftig miljoen dollar opgelegd.

  =Wat mij dwars zit is het feit dat er twee scalians zijn die van Bouterse en zijn zoon zijn, maar ik hoor niemand hierover praten.
  Smerige boel dus!!!! de namen van deze twee scalians zijn toen ook bekend gemaakt via de radio.

  Zo hard treed minister Dodson ook niet op.


  Maak melding

 11. Poer broekoe wer broekoe.
  Enerzijds worden de scalians ontmanteld en anderzijds krijgen de scalianeigenaren concessies om op het droge hun milieuvervuilende activiteiten voort te zetten.
  Regillio, houd je moeder en Carl maar voor de gek.


  Maak melding

 12. Astaman en Blaka Bakra, ik hecht weinig waarde aan de info die afkomstig is van bepaalde media of uit bepaalde hoek uit Suriname. Ook de westerse pers, o.a. de Nederlandse media vertrouw ik voor geen cent.Ze liegen en bedriegen de bevolking en ze bespelen het menselijk verstand alsof ze een halfgod zijn.Foei toch!!! Zij hebben jullie geprogrammeerd en ze hebben goedkoop jullie geest en verstand in hun macht.Voor mij zijn jullie pantoffelhelden gekweekt door de media.

  M.b.t. de scalians kan ik alleen maar zeggen dat de eigenaren, wie dat ook mogen zijn, illegaal bezig zijn geweest. Het materiaal moet van ze afgepakt worden, ook al zijn ze familie van Esmerald. Maar gij denkt geprogrammeerd zoals jullie zijn direct in een bepaalde richting.Foei toch.


  Maak melding

 13. jaja, ROBBY-Bouta-slaafje :

  Alle scalians aanpakken, wie ook de
  eigenaren mogen zijn !

  OOK alle MOORDENAARS oppakken
  en VONNISSEN, WIE DAT OOK
  MOGEN ZIJN !!!

  PS : Rechtsstaat betekent oa ALLE
  strafbare FEITEN vervolgen en de
  daders bestraffen ! Zonder onderscheid !!


  Maak melding

 14. poer ding ka sanie uit suriname mang .ze moeten terug naar brazilie waar ze thuis horen .die brazilianen maken ons land kapot door die corrupte lingen van suriname .zie ook die chinezen die een surinaamse paspoort hebben gehad puur uit winstbejag door corruptie .triest als je dit alles opsomt en tot de slotsom komt dat doe hoopgevend is begonnen en de hoop is als zij het gaan volhouden en zich niet laten omkopen .bouterse is mijn president maar heeft steken laten vallen maar ik vergeef hem ,hopelijk worden er maatregelen genomen om dit tot het verleden te laten behoren en dat mensen als duiker en vaseur hun straf niet ontlopen en dat ze alles wat ze van het volk gestolen hebben wordt verhaalt.
  wij willen gerechtigheid .het zijn niet alleen een aantal ndpers die corruptie hebben gepleegd ook voorgaande partijen hebben boter op hun hoofd .er moet een eind aan komen .


  Maak melding

 15. RobG
  Astaman en Blaka Bakra, ik hecht weinig waarde aan de info die afkomstig is van bepaalde media of uit bepaalde hoek uit Suriname. Ook de westerse pers, o.a. de Nederlandse media vertrouw ik voor geen cent.Ze liegen en bedriegen de bevolking

  RobG luistert elke dag trouw naar Limbo en Info Act. Dat kun je merken aan zijn heilig geloof in Bouta en zijn Paarse Roversbende die Suriname aan de bedelstaf brengen.

  Deze RobG is niet meer te redden. De economische catastroffe die Suriname treft is niet de schuld van Bouterse maar van:

  1) de Nederlanders
  2) de Amerikanen
  3) De SuriNeds
  4) de oppositie
  5) de economische crisis in de wereld ( welke ?)
  6) de landverraders…..
  7) etc….


  Maak melding

 16. Pero
  Helaas is corruptie van alle tijden en vaak het ergst in landen met een achterstand.
  Wij zijn het eens dat het aangepakt moet worden ongeacht de persoon en/of diens/haar vrienden.

  van 5 scallians zijn de eigenaren bekend. Linscheer ging duidelijk in de verdediging van de eigenaren. Ofwel de lijnen naar de NDP zijn best duidelijk.
  Ook achter Duijcker en Vasseur zitten mensen zoals voormalig RvC voorzitter Rusland etc. Dit zijn wel mensen die minimaal het vertrouwen van de President hadden. Zij blijven voorlopig buiten schot behalve van de oppositie.

  Ik hoop dat u het verband tussen corruptie en haar banden met de President niet door de vingers ziet. Onder de vorige regering zijn er bewindslieden veroordeeld en opgesloten.
  Ondanks de belofte van de President 50% van de VHP op te zullen sluiten is er nog geen enkel onderzoek gestart.

  Ik hoop dat ook u een onafhankelijke rechtelijke macht toe juicht zodat deze echt op kan treden ten aanzien van bijvoorbeeld paspoorten die uitgegeven worden en verblijf van Brazilianen en Chinezen dat getolereerd wordt.

  Ik ben heel positief over het handelen van Dodson en Silos van Dijk en hoop dat hun handen niet gebonden worden als het onderzoek een niveau hoger zaken bloot legt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.