Begroting regering Suriname vijftig procent slanker

23
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 1 okt – De begroting van de regering Bouterse II is met de helft afgenomen. In het nieuwe begrotingsjaar zal niet meer dan vijf miljard Surinaamse dollar (ongeveer een miljard euro) worden uitgegeven. Het gebeurt bewust.

Volgens president Desiré Bouterse is er geen andere keus dan de tering naar de nering te zetten. Zijn regering had voor 2015 ruim negen miljard Surinaamse dollar begroot aan kosten voor diensten en projecten. Het lijkt nu een luxe. Volgens Bouterse zijn de inkomsten van de overheid sterk afgenomen door de lage prijzen van grondstoffen. Hij verwacht nog binnen de huidige regeertermijn een verbetering.

De komende twee zal het in elk geval nog behoorlijk nauw zitten. Een lichtpunt wordt gezien in de start van de olieraffinaderij. Die zal de uitgaven aan olie-importen met miljoenen dollars terugbrengen. Ook heeft Alcoa een miljoenenschuld voor geleverde energie kwijt gescholden. Zoals zoveel voorgaande regeringen wil ook de huidige de economie ‘diversifiëren’. De afhankelijkheid van grondstoffenprijzen geldt als drijfveer.

23 REACTIES

 1. De jaarrede was geënt op het binnen halen van financiën.

  Op zich is dit geen probleem, maar ‘lessons learned’ (ervaringen uit het verleden) hebben aangetoond dat overheidsfinanciën vaker voor andere (privé) doeleinden zijn gebruikt.

  Daarnaast is de jaarrede niet actueel maar een kopietje uit het regeerakkoord 2015-2020
  De lijst van aanbevelingen aan de president en het regeerteam op een rijtje:
  1. Actualiseren Natuurbeschermingswet (1954)
  2. Aanname en behandeling Wet Kustbescherming
  3. Aanname en behandeling Wet Milieubeheer
  4. Stimuleren van Mercury Free Mining technieken
  5. Capaciteit versterken van de afdeling Natuurbescherming
  6. Bescherming van de biodiversiteit in de Surinaamse zeewateren
  7. Ontwerp, aanname en behandeling van Klimaatveranderingswet.

  Zie verder : CIS Conservation International Suriname
  Mafosur (Mangrove forum Suriname)
  REDD+

  Wie houdt toezicht op de uitgave van, de door derden, beschikbaar gestelde financiën, en wie controleert dit.
  Ach domme vraag natuurlijk Mini-ster Financiën en CLAD?

  Phoehoehoe: the circle of a never ending story.


  Maak melding

 2. Dit betekent PINARIE.
  De moodenaar die alleen inzichzelve geloofde begint nu aan zich zelf te twijfelen.Hij geloofd zijn Eigen woorden niet meer.Des te beter voor ons,de rest dus….
  Hahahahahaaaaaaaaa….


  Maak melding

 3. De begroting van de regering Bouterse II is met de helft afgenomen. Goed teken en de eerste stap naar welzijn en welvaart voor de gemeenschap. Waar het fout gaat moet de regering/revolutie keihard ingrijpen. Suriname heeft zich te lang bezig gehouden met kletspraatjes uit het buitenland. De tijd kunnen we beter gebruiken voor andere doelen.

  De complotdenkers met hun handlangers zitten niet stil en doen alle moeite om het volksbelang te saboteren. We kunnen niet voor eeuwig een vredelievend volk blijven. en stilzwijgend hun rotzooi accepteren. Weg met de landverraders die hand en spandiensten verrichten en het arme volk genadeloos laat lijden.

  De tijd van uitbuiterij moet opgehouden te bestaan en wie niet horen wil moeten het maar voelen. genoeg is genoeg.


  Maak melding

 4. Zodra de NDP opduikt zien we de puinhopen toenemen door onkunde omdat de wens te besturen groter is dan de kennis die men van de materie heeft. En dan heb ik het niet eens over het corruptie binnen de partij.

  Suriname wordt wederom naar de klote geregeerd door deze partij. Helaas hebben de jongeren weinig historisch besef als het gaat om de fascistische NDP.

  Als de overheid 50% slanker wordt zullen de burgers dat direct voelen. Oude tijden zullen herleven. Begin jaren 80 scheten de burgers in de broek voor Bouterse. Op bepaalde levensmiddelen was er schaarste. Voor een reep Mars sloeg men elkaar de hersens in. In de jaren 90 toen Wijdenbosch de scepter zwaaide maakte de pakkettendiensten haar intrede. Om de 2 wk viel er een bedelbrief bij mij op de mat of er een pakket gestuurd kon worden. Na de 6e doos vonden we het wel welletjes.

  Wel nu anno 2015 en de geschiedenis herhaalt zich. Sta op het punt een las apparaat te huren bij Bo Rent. Wil mijn brievenbus dicht lassen.


  Maak melding

 5. Het bedelen en lenen is begonnen !! Walgelijk

  ==============================================

  Suriname en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) zullen het komende jaar een nieuw samenwerkingsprogramma voor de periode 2016-2020 formuleren. Dit zal afgestemd zijn op de ontwikkelingsdoelen van Suriname. De bijdrage van de IDB voor 2016 wordt volgens president Desi Bouterse geschat op US$ 155 miljoen. De ondersteuning zal worden gegeven in de sectoren energie, onderwijs, agrarisch, private en overheidsfinanciën.

  President Bouterse stond bij de presentatie van de jaarrede woensdag in De Nationale Assemblee stil bij de bijdragen die diverse landen en organisaties leveren aan de ontwikkeling van Suriname. “Het is goed om erop te wijzen dat bevriende naties en internationale instellingen Suriname een warm hart toedragen,” zei Bouterse.

  De Volksrepubliek China zal de bouw van 1000 woningen bekostigen. Het gaat om US$ 60 miljoen aan schenkingsmiddelen voor de woningbouw. Daarnaast zal China 4,5 miljoen euro schenken voor misdaadpreventie en verkeersveiligheid. “Als uitvloeisel van de bilaterale samenwerking met de Verenigde Staten van Amerika is US$ 700.000 beschikbaar voor training van politie en brandweer,” deelde de president mee.

  Door de samenwerking met de Europese Commissie is voor 2014-2020 een schenking van 13,8 miljoen euro beschikbaar voor de agrarische sector. Uit de samenwerking met India is een tweede creditline van US$ 50 miljoen toegezegd. In november komt het Franse Ontwikkelingsagentschap AFD met een actie-programma voor de komende vier jaar met Suriname, uitwerken.

  “Ook de uitstekende samenwerking met de Islamic Development Bank op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg zal in dit dienstjaar worden voortgezet. De bilaterale samenwerking met Cuba en Brazilië levert al decennialang, benevens veelvuldige technische assistentie, een scala aan goed opgeleide academici ten behoeve van de Surinaamse samenleving,” legde het staatshoofd uit. Hij sprak zijn erkentelijkheid uit aan de bevriende naties en internationale financiële instellingen.


  Maak melding

 6. Waar is de zoon van de dominee die ons een tweede Dubai heeft beloofd? Waar is Amzad Abdoel die ons altijd vertelde dat onze economie er geweldig deed?
  Waar zitten deze heren verscholen? Zitten verscholen in het riool? Krijgen we een tweede Haïti?
  Abdoel hoe zit de economie in de sloot?


  Maak melding

 7. In het nieuwe begrotingsjaar zal niet meer dan vijf miljard Surinaamse dollar (ongeveer een miljard euro) worden uitgegeven. Het gebeurt bewust.
  Zijn regering had voor 2015 ruim negen miljard Surinaamse dollar begroot aan kosten voor diensten en projecten.

  Hoe serieus moeten wij dit bericht tot ons nemen?
  Hoe kan je als regering ineens 50% minder gaan uitgeven?????
  Zelfs een huishouden die onder curatele is gesteld zal het niet lukken om 50% minder uit te geven dan begroot zonder dat er word aangegeven welke kosten minder zullen zijn.
  De vaste kasten van de overheid, zoals huur en salarissen en pensioenen en onderhoud etc kunnen en zullen niet lager uitvallen vandaar de naam vaste lasten.
  Zaken zoals telefoon en energie en water en brandstof etc kunnen lager uitvallen dan begroot maar never nooit 50% tenzij je 50% van het ambtenarenkorps naar huis stuurt.

  Bouterse en consorten, jullie denken met ezels te maken te hebben maar bedek tegelijkertijd dat deze ezels een betere stel hersens hebben dan jullie denken.


  Maak melding

 8. In samenwerking met de Volksrepubliek China zullen duizend huizen worden gebouwd. Het gaat om een schenking ter waarde van US$ 60 miljoen.

  Druppel op de welbekende plaat.
  De vraag is wat Suriname terug MOET geven aan China.
  Rondhout blijven leveren?
  Meer Chinezen naar Suriname. Meer rotzooi importvergunningen geven.
  Meer geld kunnen frauderen / stelen uit de pot?
  Let wel 60 miljoen voor 1.000 huizen wil zeggen dat je een huis bouwt voor 60 duizend US$. Als je deze huizen verkoopt dan is de verkoopprijs, rekeninghoudend met een rente percentage van 6% en een looptijd van 20 jaar, inclusief rente en exclusief aankoopkosten en inrichtingskosten
  bedraagt 103.166 US$. Een maandelijkse annuïteit van US$ 429,86 en dat tegen een koers van 3,35 SRD (koers d.d. 1-10-2015) betekent een maandbedrag ophoesten van 1.440 SRD per maand.
  Dit is dus de verkoopprijs zonder enige winst en overige kosten van de overheid.

  Boi wie is hier de gekke? Hoeveel gaat er aan de strijkstok blijven hangen?


  Maak melding

 9. Ik ben geen Econoom maar ik denk dat je met minder geld geen FLUIT kan realiseren zonder te bezuinigen op de diverse ministeries. Als de PERSTONEELKOSTEN op hetzelfde niveau blijven als 2015 voorzie ik in een vroeg stadium de GROOTSTE PROBLEMEN.

  Er zal heel weinig overblijven om de nodige zaken te realiseren of denkt Gilmore dat het geld dat vrijkomt aan SUBSIDIES(EBS en SWM) OM DAT TE INVESTEREN IN DE PRODUCTIE SECTOR.

  Gilmore, je zal eerst je Torenhoge Schulden moeten aflossen.

  Je hoeft echt niet op de Hogeschool te zitten om dit niet te zien aankomen.

  Dit gaat niet werken, is dan ook mijn conclusie.


  Maak melding

 10. Paniekvoetbal van een radeloze president die de konsekwenties van 5 jaar financieel wanbeleid probeert recht trekken.

  Mission Impossible
  .


  Maak melding

 11. In Suriname kan alles ,ik zal jullie de weg wijzen
  52 DNA leden verdienen Srd14000,- netto als jullie Srd 4000,- inleveren is per maand Srd 208000,- per jaaris het Srd 2496000,-Voorzitter verdiend pm Srd 23000,-en ondervoorzitter verdiend Srd Srd18000,-als allebei Srd 10000,-permaand inleveren is per jaar Srd 120000,-.
  17minister verdienen per maand Srd 18000,-p.m als alle 17 p.m Srd 5000,-inlevren is p.m Srd 85000 en per jaar is het
  SRD1020000,- fristlady inkomen intrekken per maand Srd 9000,-per jaar is het Srd 108000.VP verdiend Srd 31000,- en Bouta P. verdiend Srd 40000,- beide per maand Srd20000,-inleren is per jaar Srd 240000,- samen hebben is dan per jaar SRD 3984000,- als de regering eerst bij hun beginnen en voorbeeld geven .


  Maak melding

 12. Ik hoorde DDB zeggen bij zijn jaarrede dat China Suriname een Schenking zal doen toekomen van 60 miljoen USD voor de bouw van 1000 woningen.

  Ik moest gelijk denken aan het ziekenhuis in Wanica; Want volgens mij zou China ook zorgdragen voor de bouw van dit ziekenhuis.

  Dit ziekenhuis bleek bij grote regenval een ZWEMBAD te zijn. DDB is VOOR DE ZOVEELSTE KEER GEBAKKEN LUCHT met PINDASAUS aan het verkopen.


  Maak melding

 13. Weer een heleboel onzin.
  De begroting van 2015 was een niet realistische begroting die op geen stukken na gerealiseerd is. zie de ingevoegde link
  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31500

  Wat men niet moet vergeten is dat de subsidie aan EBS van SRD 700.000.000 nu door de mensen en bedrijven zelf opgebracht moet worden. De regering gaat wil dus eigenlijk meer SRD 370.000.000 meer uitgeven

  Er is eigenlijk niet gereduceerd want de begroting van 2015 was niet reeel men is gewoon blijven hangen op het niveau van 2014 en desalniet te min kwam men heel veel te kort.

  Laat iedereen hopen dat Hoefdraad wel de hand aan inkomsten en uitgave weet te houden want de inkomsten uit goud en olie zullen nihil zijn terwijl men wel meer inkomsten dan gerealiseerd in 2015 (belasting en niet belastingen) opvoert.
  Het volk zal EBS overeind moeten houden en SRD 700.000.000 meer moeten betalen voor de energie en meer aan de staat moeten afdragen.


  Maak melding

 14. President heeft babbeltjes/fabeltjekrant/anansi
  tori’s met zijn GEHALVEERDE staatsbegroting !

  Met een HELE jaarbegroting is net een staatsschuld gekweekt door onzinnige onproductieve uitgaven
  van ruim ZES miljard !

  Nu beweet DDB dat met een Gehalveerde begroting
  Sranang het beter zal krijgen !

  De kennis en het inzicht ontbreken bij de Leiding
  om het land vooruit te brengen !

  De corruptie is te groot en het ambtenarenapparaat
  een molog, waarvan ruim de helft dient te worden weggesaneerd !

  De truc om het FAILLIET van het land te verdoezelen
  door kort lopende leningen om te zetten in
  langlopende, zal zorgen voor een NOG GROTERE
  financiele schade voor het land !

  De banken en het bedrijfsleven worden langzamerhand
  uitgeknepen voor onduidelijke voortdurende
  onproductieve regeringsuitgaven !

  Verantwoording afleggen kent DDB niet !

  Het staatstekort is volgens de NON-economist
  Desi ontstaan door prijsdaling op de internationale goederenmarkten !

  Echter Sranang is in de PUT door roekeloze
  onproductieve politieke uitgaven, de leider
  van het land spreekt niet de waarheid, neemt
  daardoor ook niet de juiste maatregelen !

  Begrotingsdiscipline dient 100 % te zijn, met
  of zonder gehalveerde begroting !
  Anders komt het land niet uit de financiele shit !

  Kappen de te grote onproductieve uitgaven,
  kappen de corruptie, herinvoering van de
  rechtsstaat en de ONAFHANKELIJKE instituties
  zoals Rechterlijke Macht, OM , Accountantsdienst, Belastingdienst en een goed funktionerende
  Rekenkamer !

  Maak ALLE controlerende diensten
  ONAFHANKELIJK van Partij-Politieke-
  corruptie en invloed !

  Pak de grootste corruptelingen aan in de
  politieke top, vooral in de eigen NDP-gelederen !

  Zegt dan dat je nieuw beleid gaat voeren
  tezamen met een geminimaliseerd Kabinet
  van de pres met echte deskundigen !

  PS : ook een goedfunktionerende directie van
  de Centrale Bank had Sranang moeten behoeden
  voor een dergelijk KOLOSSAAL staatstekort !


  Maak melding

 15. Interpol door de bocht:

  “We kunnen niet voor eeuwig een vredelievend volk blijven. en stilzwijgend hun rotzooi accepteren. Weg met de landverraders die hand en spandiensten verrichten en het arme volk genadeloos laat lijden.

  De tijd van uitbuiterij moet opgehouden te bestaan en wie niet horen wil moeten het maar voelen. genoeg is genoeg.”

  Aldus deze typische Paase Garnaal die ook nog eens het volgende beweert:

  “De begroting van de regering Bouterse II is met de helft afgenomen. Goed teken en de eerste stap naar welzijn en welvaart voor de gemeenschap. Waar het fout gaat moet de regering/revolutie keihard ingrijpen.”

  De revolutie moet keihard ingrijpen volgens deze Paarse Gek die Bouterse complimenteert voor zijn beleid van de afgelopen 5 jaar.

  Een oproep tot geweld tegen ‘landverraders’ , ofwel critici van Bouterse .

  Typisch NDP geluid van Paarse Kakkerlakken die nu in het nauw worden gedreven.Dom, gevaarlijk en immmoreel maar kenmerkend voor het Paarse Gespuis.


  Maak melding

 16. Front-aanhang hebben jullie niets bijzonder in te brengen dan alleen maar braaksel en azijn te pissen.Slik toch je eigen braaksel en pis in. Na een periode van zuur volgt de periode van zoet.


  Maak melding

 17. De begroting voor het volk bedraagt 50%,maar de begrotingen voor de megagraaiers als : de adviseurs van de lijder, de vrouw van de lijder,de ministers ,de parlementsleden ,de directeur van AZP bedragen nog steeds de volle 100%.
  Hoe wil de regering het volk ervan overtuigen dat de broekriem aangehaald moet worden als zij niet het juiste voorbeeld geeft?


  Maak melding

 18. @Interpol, hou toch eens op om iedere keer de koloniale troefkaart te spelen. En maar blijven wijzen met het vingertje. Feit is dat de NDP (incl. Bouterse) de afgelopen 35 jaar 1 grote zooitje heeft gemaakt.

  1) Moord op Surinaamse Intellectuelen (knowhow vernietiging).
  2) Telefooncoup.
  3) Moiwana tragedie
  4) Amnestiewet: beschermen hoofdverantwoordelijke misdaad. Internationaal oor joker staan.
  5) Domme Dino
  6) Kogelbrief
  7) Suriname decennia als narcostaat berucht.
  8) Vriendjespolitiek (bevoordelen kameraden).
  9) financiële chaos

  De crisis is hoofdzakelijk veroorzaakt door slecht en verspil beleid van de regering Bouterse I, “waaraan de huidige president leiding gaf.

  Snap wel dat je als hardcore Boutist de bezuinigingen van deze regering goed praat echter maatregelen nemen zonder calculaties doorvoeren is het domste wat je kunt doen. De regering weet niet eens wat de effecten zijn na 3 jaar.

  Tot op heden heeft deze regering ook geen plannen gepresenteerd om de economie weer aan te jagen. Het is ordinair bezuinigen waarbij de zwakkere in de samenleving de hoofdprijs zullen betalen. Dit is de gouden kerst van Bouterse.


  Maak melding

 19. @RobG,

  Front-aanhang hebben jullie niets bijzonder in te brengen dan alleen maar braaksel en azijn te pissen.Slik toch je eigen braaksel en pis in. Na een periode van zuur volgt de periode van zoet.

  ==============================================

  Suriname is in de problemen geraakt door de bestedingsgedrag van de overheid en door niemand anders verder. Dit wordt ook bevestigd door de Vereniging van Economisten in Suriname. Lijkt mij een representatieve club tenzij jij het weer beter weet. Het is niet waar dat de wereldeconomie geleid heeft tot de tekorten van het moment.

  En als zou je gelijk hebben, grondstoffen en olieproducerende landen hebben meestal bij slechte tijden ergens een appeltje voor de dorst.

  Toen Venetiaan het politieke toneel verliet had Suriname een goed gevulde schatkist. Beste RobG, misschien kun je ons vertellen waar dat geld gebleven is.

  We horen graag van je.


  Maak melding

 20. rob g normaal gesproken gaf je inhoudelijke antwoorden ik was het vaak niet met je eens vooral met jou en mijn kijk op de economi.met jou antwoord van vandaag(alleen maar braaksel en azijn pissen)laat je duidelijk zien dat je met je mond vol tanden staat en spreekwoordelijk om je heen slaat.het valt ook niet mee om je ongelijk als mens te kunnen toegeven.ik heb jou pal voor de verkiezingen aangegeven wat er op economisch gebied suriname te wachten stond en dat je daarvoor niet in een glazen bol hoefde te kijken en jou onzin verhaal over frontaanhangers is ook achterhaald het is niet zo rob g als je kritiek op het economisch beleid van suriname hebt dat je automatisch front aanhanger bent,ik ben voor vernieuwende politiek met meer jongeren en vooral integere geschoold kader.graag een inhoudelijke volwassen reactie rob g zoals ik van je gewend ben.


  Maak melding

 21. Beste RobG

  Hoezo moeten mensen die de realiteit onder ogen zien hun eigen braksel etc inslikken. Kom aub met argumenten waarom men ongelijk heeft.

  Ga aub naar de ingevoegde link. Op die link vind u de weekbalans van de Centrale bank van Suriname
  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31523

  u zult dan moeten onderkennen dat de staat maximale voorschotten had opgenomen (SRD 535.700.000) en maximaal rood stond (SRD 984.095.300) en dat heeft omgezet naar een lange lening van SRD 2.498.327.400, zodat het weer even lucht heeft.

  Waar en wanneer al dat geld verdwenen is kan de regering niet duidelijk maken.

  Naast de hoge energie en waterrekeningen zal de bevolking net als in 2000 tot 2005 ook heel veel schulden moeten af betalen.

  Zie ook hoe het staat met de deviezen. Na afrekening van de Yuan Smap zal die in de buurt van 1 maand zijn.


  Maak melding

 22. @Interpol
  De begroting is niet gehalveerd. De begroting 2015 bestond slechts op papier om de regering de ruimte te bieden om te rotzooien voor de verkiezingen.
  De werkelijke begroting was slechts SRD 5.300.000.000 en dat incl. SRD 800.000.000 subsidies van EBS.
  Dit is zo omdat Suriname al jaren een notoire manier van onderproductie kent. Veel opvoeren en niet realiseren maar wel veel van het opgevoerde geld verknoeien.

  @ Bigi Sma
  De huizen die a $ 60.000/stuk opgevoerd worden kosten in reële termen ongeveer $ 20.000 de rest blijft aan de strijkstok hangen of dekt de kosten van de giften van China resp. de lage rentes die op kredieten verleend worden.

  Die Chinezen zijn niet gek.


  Maak melding

 23. Oja,waar is die geweldige trekster van het Wanica Ziekenhuis gebleven ?? Hoeveel heeft ze betaald gekregen en waarvoor? Va a nen baka ? Nooit meer wat gehoord


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.