‘Suriname over vijf en twintig jaar welzijnssamenleving’

32

PARAMARIBO, 30 sep – Suriname moet een welzijnssamenleving worden. Dit zegt president Desiré Bouterse. De potentie is er. Landbouw, toerisme en traditionele manieren van leven en produceren bieden genoeg garantie. Ook moderne technieken moeten worden aangesproken.

De ontwikkeling van ICT is een bruikbaar instrument. Maar ook de ombouw naar een kenniseconomie is nodig. Dan moet wel nu worden aangepakt. Bouterse ziet Suriname over vijf en twintig jaar economisch veel hoger draaien. Aardgas krijgt speciale aandacht. Suriname wil dit meer inzetten als energiebron vanwege de voordelen. Er zal voor het zoeken en winnen samengewerkt worden met andere landen.

Herziening van de grondwet wordt niet uigesloten. Onder meer de verkiezing van president, vicepresident en districtscommissarissen zou rechtsreeks kunnen geschieden. Volgens Bouterse zal dit zeker in studie worden genomen. Voor sociale programma’s is er alle aandacht. De basiszorgverzekering wordt onder de loep genomen. Sociale woningbouw moet naar ene hoger niveau.

32 REACTIES

 1. Welvaart komt na in werking stellen
  RECHTSSTAAT in al haar facetten !

  Geen geknoei met de Grondwet , dus strikte
  naleving ! Wetten in strijd met Grondwet
  vernietigen !

  Welvaart en welzijn komen NIET bij zware
  veelvuldige CORRUPTIE, die ongestraft blijft !

  Ook niet indien president en regering in een
  begrotingsjaar TWEEMAAl zoveel geld
  uitgeven als de BEGROTING toestaat !

  TEVEEL uitgegeven in vorig begrotingsjaar,
  staatstekort : ZEVEN MILJARD !

  Nieuwe jaarbegroting komt nu in totaal op
  ZES MILJARD !

  Wij lopen als land dus ruim een JAAR voor
  met uitgeven van het jaarbudget !

  Dang sortoe welvaart/welzijn O KOME ???

  PS : Sranang leiders DROMEN nog, het land is
  FAILLIET ! Kap onmiddellijk in alle uitgaven,
  er komen geen nieuwe INKOMSTEN op korte
  termijn ! Salarisbetalingen geven al financierings-
  probleem !
  Er is sprake van een NOODSITUATIE, dus pres
  en regering WAKE UP en handel daarnaar !


  Maak melding

 2. Het meest gebruikte woord van Suriname: potentie.

  Met potentie smeer je je boterhammen niet.

  Wat een kulverhaal had Bouta weer. Morgen wordt alles beter.


  Maak melding

 3. Wie gelooft er nog in de sprookjes van Bouterse. Het land verkeerd nu in terminale fase en over 25 jaar zou alles koek en ei zijn. De man is zwaar aan het dementeren.


  Maak melding

 4. Ik denk dat de Amerikanen hem frustreert vandaar de de wartaal en ineens ziet hij 25 jaar verder, of snuift hij de hele dag door. Tek wang pauze jerré press fidie seisburg is op de loer.


  Maak melding

 5. Veel geschreeuw maar weinig poen.

  De president heeft toegegeven enorm veel geld bij gedrukt te hebben voor het aflossen van alle schulden die uit de kasten gevallen zijn.
  Niet alleen de korte kredieten zijn bijgedrukt maar ook geld voor de aflossing en financiering bankenfusie is er direct bij geboekt. Dit met een grondige toetsing aan een 59 jaar oude wet.

  Heel veel plannen maar er is geen Poen.


  Maak melding

 6. Suriname moet een welzijnssamenleving worden. Dit zegt president Desiré Bouterse. De potentie is er. Landbouw, toerisme en traditionele manieren van leven en produceren bieden genoeg garantie. Ook moderne technieken moeten worden aangesproken.

  Is dit een grap? Is this a joke?
  Je zou haast denken van wel.
  Kennelijk heeft de president van Suriname nooit gehoord dat je eerst welvaart moet creëren alvorens je kunt beginnen te denken aan welzijn.
  Hij begint van achter naar voren net zoals de Chinezen lezen.
  What a dom ass.


  Maak melding

 7. Gaan we weer dagdromen of is dit weer een poging om het volk te manipuleren? Ik vraag mij af hoeveel keren het volk zich voor de gek zal laten houden.


  Maak melding

 8. Geheel eens met Henk Molenaar.

  Het gebruik van “potentie” en “in potentie” wordt te pas , maar meestal on te pas gebruikt. Er volgt nooit iets concreets uit. Inderdaad altijd maar veel bla bla en grote verhalen. Gerealiseerd wordt er nauwelijks iets wezenlijks. Oorzaak is gewoon de mentaliteit van de meeste Surinamers in alle geledingen van de maatschappij. Ik zie het helaas ook bij mijn eigen familie (ikke, ikke en de rest kan stikke). Alleen iets doen als je er zelf beter van wordt en ook sterk leunen op de familie in het buitenland, want die hebben het goed zijn toch allemaal “rijk”. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar die zijn er niet zoveel.


  Maak melding

 9. Dat mensen nog luisteren naar onzinverhalen van een psychopaat, over 25 jaar is dit arme volk nog steeds aan het aflossen, i.v.m. al die jaren puinhoop, die deze moordenaar met zijn paarse roversbende veroorzaakt hebben.


  Maak melding

 10. Deze charlatan Bouta zit gevangen in zijn eigen leugens. Niemand gelooft hem behalve een paar paarse groupies. Het is wachten op een Afrikaanse volksopstand in Suriname. Alle ingrediënten voor een coup zijn aanwezig. Mijn zegen hebben ze.


  Maak melding

 11. Over 25 jaar weten we niet wat beloofd is en wie dood is , dus Bouta hou op met leugens verhaal ,want over een paar jaar ben jij niet meer en jij praat over 25 jaar


  Maak melding

 12. SOCIALE WONINGBOUW NAAR EEN HOGER PLAN ???

  Verkiezingsbelofte 2010:
  18000 woningen in 1 regeerperiode…MISLUKT
  Chinese fabriek die 3 complete woningen per dag aflevert…
  staat te verpauperen tussen het onkruid.

  Deze megalomane bejaarde volksverlakker blijft het domme volk maar een worst voorhouden.

  Laat deze pathologische leugenaar, samen met de rest van de paarse prostaatclub oppakken, veroordelen en berechten.


  Maak melding

 13. -Deze man is goed ziek. Mevrouw Redan in Den-Haag wordt teruggeroepen vanwege de bezuiniging .
  Er is GEEN geld.

  Hoe zit het met al die ambassades???

  Over 25 jaar is zijn zoon of dochter president van het land Suriname!!!


  Maak melding

 14. Je zou zweren dat hij een wederopstanding van Nostradamus was en alles over de toekomst van Suriname wist.
  Maar ja ik zou er ook in getrapt zijn ware het niet dat…voor wat Dino betreft hij de toekomst jammergenoeg niet had kunnen voorspellen.


  Maak melding

 15. Quote; ” B……. ziet Suriname over VIJF EN TWINTIG JAAR economisch veel hoger draaien ”

  Mijn conclusie is dat het genoemde GETAL een stille oproep is van de PAARSE RINGBAARDAAP, ” Desiderius ” gericht aan het PAARSE KLOOTJESVOLK namelijk :

  ” we gaan voor nog 25 ” ( été vijf en twintig )

  Nou, stel dat het werkelijk gebeurt, dan denk ik dat tegen die tijd haast ELKE doorsnee STRAATARME bewoner/bewoonster van HAÏTI , EQUATORIAAL-GUINEE of ZIMBABWE dagelijks op de knieën gaat om GOD te loven en prijzen voor het feit dat Suriname NIET zijn/haar land is.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 16. Bouterse ziet een gouden toekomst voor Suriname…..

  Ik pies in mijn broek van het lachen.

  Het resultaat van 5 jaar Bouterse 1

  1) Geen enkel megaproject gerealiseerd
  2) Schuld van 7 miljard SRD
  3) Geen enkel zicht op verbetering
  4) Tienduizenden extra spookambtenaren
  5) Tienduizenden extra werklozen

  Lekker bezig onze Volkspresident die van u houdt maar nog meer van zijn eigen familie die hij dikbetaalde onzinbaantjes bezorgt ( Dino, First lady, nu weer dochter)


  Maak melding

 17. dus nog 25 jaar de Bouterse Clan.

  2020-2030 pres. Gilmore Hoefrdraad
  2030-2040 pres. Peggy Bouterse

  Als een Javaan, Hindoestaan of Chinees president wil worden dan moet hij zich bij deze clan inhuwen.


  Maak melding

 18. Deze man is niet goed bij zijn hoofd..ik denk dat hij Door zijn overmatig alcohol gebruik aan de ziekte van corsakov lijdt..En toch zul je een heleboel imbecielen en idioten hebben die schreeuwen: mi dati ei dede gi bouta..Suriname heeft dit niet verdiend..Misschien een groot deel vd Surinamers wel…wat je zaait, dat zul je oogsten..kortom: we gaan voor Nog 25…


  Maak melding

 19. @ Henk Molenaar

  De schuld is veel hoger.
  Met de omzetting van de krediet faciliteit bij de CBvS is de schuld met ongeveer 1,5 miljard toegenomen.
  Met de recu affaire kan gestelde worden dat er minimaal SRD 1.5 miljard aan onbetaalde rekeningen nu als schulden aangemerkt konden worden. Er bleek nu ook een heel forse schuld bij Suralco te zijn.
  In een normaal land moet men de schulden van staatsbedrijven ook mee nemen (staatsolie heeft heel wat mislukte overheidszaken gefinancierd of gaat die financieren omdat de staat geen geld heeft. Staatsolie heeft schulden in USD met een omvang van ongeveer $ 800.000.000 en geen draaiende raffinaderij. In SRD dus ongeveer 2,7 miljard.
  Bij elkaar staat en staatsolie is er in echte dollars een schuld van ongeveer $ 1.900.000.000 die bij een devaluatie in SRD’s met ongeveer 1,6 miljard zal toenemen.

  Het voorgaande gecombineerd met een afname van het BNP (niet gemeld door de president maar wel met zijn getallen te benaderen) van 5% geeft een rampzalig beeld.

  Op de achter kant van een sigaren doos kan benaderd worden dat de staatsschuld over niet al te lage tijd ongeveer 70% van het BNP gaat bedragen.

  Dat allemaal voor een sociaal akkoord op de pof.


  Maak melding

 20. Nu komen de cijfers naar buiten van de relaties die suri ‘een warm hart’ toedragen.
  bron: starnieuws President specificeert steun IDB, landen en organisaties 1oct.

  Wat mij opvalt is dit:
  “Door de samenwerking met de Europese Commissie is voor 2014-2020 een schenking van 13,8 miljoen euro beschikbaar voor de agrarische sector.”

  en dit
  27 Apr, 2015 Agrarische sector opzettelijk verwaarloosd
  bron:starnieuws

  “De oppositie in De Nationale Assemblee heeft volgens Randjietsingh steeds gewezen op deze wanprestatie rond stimulering van de private sector.
  Wat deze situatie van de landbouwsector nog erger maakt, is dat op de begroting van 2014, het ministerie van LVV voor stimulering van de private sector heeft goedgekeurd gekregen SRD 67,8 miljoen. Hiervan heeft volgens het Assembleelid de minister van LVV gerealiseerd slechts SRD 55.000, of te wel minder dan 0,1%.”

  Waar is het geld gebleven? Wat heeft algoe met het geld gedaan?
  Is de E.C. hiervan op de hoogte?


  Maak melding

 21. WEER DIE IDIOOT ACHTIGE REACTIES VAN ACHTERLIJK DENKENDE ZOGENAAMDE SURI,S, dat jullie zooooooooooo achterlijk denken neem ik jullie niet kwalijk, omdat jullie het gewoon niet snappen, maar ja DOM ZIJN JULLIE EN DOM ZULLEN JULLIE BLIJVEN ,GET A FUCKING LIVE.


  Maak melding

 22. Bouterse heeft de afgelopen 5 jaren Suriname tot ramp gebied verklaart.Zijn beleid heeft niet gewerkt want het land is alleen maar achteruit gegaan.Hij en zijn familie zijn de enige die rijk zijn geworden.De domme massa die op zijn partij hebben gestemd hebben geen verstand van economie.Jullie moeten bidden in Suriname dat er een eind aan deze situatie komt.


  Maak melding

 23. JAJJAID…

  aan je agressieve manier van reageren valt op te maken dat je bij de geindoctrineerde, paranoide paarse rioolratten hoort.

  Get A HEAVY EBOLA-LIVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 24. Wat een opbouwende en constructieve reakties allemaal. Op deze manier lossen we alle problemen op. Middels deze bijdrage zal het nu helemaal goedkomen met Suriname. Bedankt Surinamers. Wij weten allemaal dat wij met ons allen niet de know-how, ervaring,competentie maar vooral niet de mentaliteit hebben om een land op goed wijze te besturen. Wij weten ook dat het komt doordat we in onze omtwikkeling zijn gestopt c.q belemmerd door onze witte rasgenoten. Denk maar aan slavernij,kolonialisme, neo- kolonialisme. Het is onze erfenis en zij worden hiervoor bedankt.( doelend op een paar reakties van hun)
  Het zal niet goedkomen met Suriname zolang we ons ontwikkelings niveau danig opschroeven. Mischien moeten we ook gewoon een leuk vakantie land blijven met een redelijk mate aan veiligheid en bepaalde nutvoorzieningen. Ik heb mij er al in berust.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.