Alcoa en Suriname samen op zoek naar investeerders

33

PARAMARIBO, 30 sep – Multinational Alcoa wil samen met de regering een nieuwe bauxietindustrie opzetten. Er zal samen worden gezocht naar investeerders. Dit zei president Desiré Bouterse in zijn jaarrede. Er zal drie miljard dollar worden geïnvesteerd. “De perspectieven zijn hoopvol”, aldus Bouterse.

De ontwikkelingen op de internationale markt zijn minder en Alcoa breekt formeel in november op. Maar de bauxietindustrie in Suriname gaat door. “We hebben de onderhandelingen nog niet adfgerond, de lijnen tekenen van de besprekingen tekenen zich wel af”, zei Bouterse. De bauxietvoorraden in het Bakhuisgebergte zullen worden gebruikt. De voorraden bedragen zo’n driehonderd miljoen metrieke ton.

Dat is goed voor tachtig jaar productie. Volgens Bouterse zal Alcoa zijn verplichtingen nakomen, zowel wat betreft zijn arbeiders als het milieu. De raffinaderij te Paranam wordt ontmanteld. “Suriname en Alcoa hebben de intentie tot een raffinageproject van wereldklasse”, aldus Bouterse. Suriname mag de waterkrachtcentrale van Alcoa hebben na 2019. De schuld van de overheid voor geleverde energie wordt grotendeels kwijtgescholden.

33 REACTIES

 1. Alleen corrupte buitenlandse bedrijven zullen corrupt misdaadstaat Suribabwe aandoen. Transparantie no de, soso paarse transparantie vol paarse corruptie. ma kut, heel kut voor allen die krijsen, soso lobi baas, oenoe echte lijdsman. Wiens we ka, baas na mang. Ook velen die werkten voor Suralco krijsten, soso lobi baas, de toekomst van Suribabwe, de ehte lijder. Hahaha. Alles wat de NDP aanpakken is gedoemd te mislukken.


  Maak melding

 2. Bouterse verkoopt knollen voor citroenen weer eens. Wij trappen hier niet in. Desi kras op met je loes bere praatjes. We motte je niet. Pak de eerste beste vliegtuig naar Schiphol en geef je over.


  Maak melding

 3. Als Alcoa al opbreekt eind November, omdat het niet meer rendabel is, wie is deze moordenaar dan, die alleen verstand heeft van Uzi,s en Falls en van 9mm en 7,62mm patronen, om dit land weer te verkwanselen, en in een avontuur te storten, maar omdat deze schijndood zijn leven er praktisch op zit, en niks meer te verliezen heeft, kan hij het volk meeslepen in een uitzichtloos avontuur.


  Maak melding

 4. wie gelooft deze man nog in zijn anansi torie op de hoek…

  wie denkt hij voor de gek te houden..misschien zijn dochter..

  sme ligt op zijn achter werk te verrotten,wie wil nog investeren in ons land..

  bouta zelf heeft zijn gestolen geld veilig bewaard buiten sme,waarom begint hij zelf niet een mijn een goud mijn..

  de ene dag verklaart hij,dat alcoa de bakhuis gebergte gaat exploiteren en de andere dag gaan de chinezen suralco overnemen althans de aluin aarde febriek..

  weer hoor je van deZe meneer de bedrieger,dat suralco na 30 november 2015 direct gaat beginnen de zelfde aluin aarde fabriek te ontmantelen….

  wie waar spreekt de waarheid en wat zegd de mofina of weet zij wat er gebeurt in sme de mofina..

  waar blijven de bevindingen van Sardjoe de super onderhandelaar of de gedachten van Ramdien de bejaarde gepensioneerde arbeider van suralco..

  sme waarheen..wé piena no kaa.


  Maak melding

 5. volgens de lijder van het land,zal de suralco vandaag op 30 september de aluin aarde raffinaderij sluiten en niet op 30 november a.s.

  of hij dronken weet niet wat hij zegd..


  Maak melding

 6. De Surinaamse kiezers hebben gekozen voor een leider met krabita anu en lange vingers. Hoe wil je in hemelsnaam het land vooruit brengen, alles wat de volksleider aanraakt is gedoemd te mislukken.


  Maak melding

 7. Bouterse zegt dat er USD 3 miljard geïnvesteerd gaat worden, terwijl hij en Alcoa nog op zoek moeten gaan naar investeerders, die het geld zullen willen ophoesten. Ik had reeds lang het vermoeden, maar nu weet ik het zeker, Bouterse zijn bisschop heeft of een toverstaf of een directe verbinding met God, die USD 3 miljard komen straks als manna uit de lucht vallen. Misschien kan de bisschop een beetje intenser bidden, dan komen de miljoenen Euro’s voor het treinproject misschien, een beetje verlaat, ook er achteraan rollen.


  Maak melding

 8. DDB in JAARREDE: ALCOA GAAT SAMEN MET SURINAME ZOEKEN NAAR INVESTEERDERS. IK HEB HIER EEN HARD HOOFD IN.

  DDB, JIJ BENT NIET IN STAAT SU UIT HET SLOB TE HALEN. DOOR EEN CORRUPTIE-FACILITEREND BELEID TE VOEREN IS SURINAME NU AAN DE RAND VAN DE AFGROND ZO NIET IN HET RAVIJN NAAR LUCHT LIGT TE HAPPEN???


  Maak melding

 9. Blijkbaar wilde alcoa blufpoker spelen maar Bouta trapte er niet , door slim te onderhandelen ,en wat de holle vaten niet wisten, wist de grote leider allang er zijn genoeg gegadigden die geld willen verdienen en daar gaat het om als j een ondernemer bent,voortaan read between THE lines voordat j als een kikker begint te kwaken ,trouwens het is lekker toeven in Su zou nergens anders willen wonen


  Maak melding

 10. Dusssss,de Suralco die geen winstgenererende
  (rendabele) activiteiten meer ziet in Sranang-
  bauxiet en aluinaarde, gaat nieuwe partners
  met ons zoeken !

  Obama heeft DDB in de zak en heeft een voor de
  USA gunstige deal doorgedrukt bij Frede-Desi !

  Obama heeft beloofd, later uit de doeken te
  doen wie de overige partners-in-crime-van
  Dino in Sranang zijn !

  PS : de MEGA-staatsschuld van ZEVEN
  MILJARD, is via een U-bocht-constructie
  omgezet in een lening op lange termijn !

  Volgens NDP-deskundigen is de staatsschuld
  nu geen probleem meer !
  Echter de SRD-luchtballon kan elk ogenblik
  barsten !


  Maak melding

 11. A moni dé!
  We worden net een tweede Dubai!
  Er is een grote olievoorrad maar die moet nog gevonden worden!
  Er komt een aluinaarde raffinaderij van wereldklasse!

  De investeerders stonden toen te trappelen om het land binnen te komen, nu zal er samen worden gezocht naar investeerders????


  Maak melding

 12. Als j de ontwikkelingen op de intern.markt volgt zie j dat alcoa overal bedrijven afstoot,en wachten op betere tijden om weer te investeren strategisch denken heet dat,wat Obama betreft hij kan zich in Amerika niet eens staande houden,wordt niet voor vol aangezien dan gaat hij een life line voor Bouta werpen,heeft hij zelf hard nodig,het omzetten van korte termijn leningen verspreid over meerdere jaren is niets mis mee als de economie weer begint aan te trekken kan j zo een maatregel terug draaien,economie is niets anders dan bijsturen het is niet iets statisch,think About That


  Maak melding

 13. Wat een kulverhaal. Op zoek naar investeerders die 3 miljard USD willen investeren in een hopeloze verouderde verliesgevende fabriek in een door en door corrupt land..

  Bouterse vertelt dit met droge ogen en de Paarse kakkerlakken zijn weer even stil.


  Maak melding

 14. Niet Hooghart wilde alle buitenlanders ook weg hebben, omdat de Surinamers het probleem zelfs kunnen oplossen???

  Die “gasten” in Suriname roepen van alles en nog wat totdat ze weer moeten knielen voor een ander. Helaas gebeurt dit niet, omdat ze hun macht en waardigheid niet willen verliezen ondanks dat ze fout zitten.

  Hoogmoed komt ten val en zie waarom Suriname niet voorruit komt.


  Maak melding

 15. En de paarse groupies RobG, Milton, Paraman, Pero, Parbo, Sjang, R!IO, Sabidirie etc etc zijn in geen velden of wegen te bekennen. Ze houden zich angstig stil wetende dat hun leider heeft gefaald, en niet zo’n beetje ook. Als je mans genoeg bent om de NDP verkiezingsoverwinning te vieren dan moet je ook mans genoeg zijn om de failures van je president op Waterkant te verdedigen. Je bent een (Die-Hard) NDP-er of niet.

  Of hebben we te maken met een stel Gloryhunters ?


  Maak melding

 16. Hij gaat in 2016 investeerders zoeken die, volgens diezelfde pathologische leugenaar, in 2010 in rijen voor de deur stonden. Deze hersenloze gek denkt dat hij met idioten te maken heeft die alles voor zoete koek aannemen.
  Een jaarrede met de gebruikelijke (loze) beloftes, valse hoop en zonder enige oplossing aan te dragen. Alles gebeurt in 2017 en 2018.
  Maar idioten als RobG / Milton / Paraman / Pero / Sabidieri blijven met stomheid geslagen stilzwijgend diep verscholen in hun kakarlakkenhol.


  Maak melding

 17. De President geeft weer eens aan dat zijn regering en de onderhandelaars geen idee hebben wat ze doen.

  In 2011, het moment om een beslissing te nemen voor de ontsluiting van het Bakhuisgebergte werd in andere landen vele malen meer gemijnd dan in Suriname

  Australie 67.000.000 metrische tonnen/jaar
  China 46.000.000 mt
  Brazilie 31.000.000 mt
  India 20.000.000 mt
  Guinee 18.000.000 mt
  ,,,,,,,,,,
  Suriname 5.000.000 mt terwijl de voorraad op 580.000.000 mt geschat werd.

  Nu spreekt de president over 1.500.000 mt per jaar ofwel 30% van 4 jaar geleden en een investering van $ 3.000.000.000. Wie denkt de president voor de gek te houden.

  Niemand gaat zoveel investeren als men door 7% harder te lopen in Guinee even veel extra bauxiet uit de enorme voorraden (15 maal groter dan Suriname) kan mijnen.

  Het wordt zaak dat de adviseurs van de president verder kijken dan hun neus lang is en geen fabeltjeskrant vol schrijven.


  Maak melding

 18. Ons land is door toedoen van deze lijder bankroet.Wie zal ons nog zoveel geld lenen? Wie heeft nog vertrouwen in deze lijder?
  Misschien kan hij nog een paar personen van Latour voor gek houden,maar internationale geldschieters zullen niet in zijn val trappen.


  Maak melding

 19. misschien moeten alcoa en vooral suriname bij het op zoek gaan naar investeerders, nagaan wat investeerders willen en bekijken of zij dat kunnen leveren. indien zij e.e.a niet hebben, dan moeten zij er alsnog naar op zoek, indien zij toch de investeerders willen trekken. iedereen wil het volle pond uit zijn geld halen.


  Maak melding

 20. Zo zie je maar weer de beste stuurlui staan aan wal. We moeten beseffen dat je als kleine open economie in de hoek zit, waar de slagen het hardst aankomen, vooral als je leverancier bent van grondstoffen en halffabricaten, waardoor je geen invloed hebt op de wereldmarktprijzen. Ik heb alle vertrouwen in de zittende regering dat men de zaken op de rit krijgt. En daarom verdiend deze regering de steun van alle Surinamers.


  Maak melding

 21. En weer staan de paarse ezels aan de kant en roepen uit volle borst na wang hiep hiep hoeree,stree def stree a drogapres na wi fisie mang, nog 5 nog 5 loekoe fa ai set torie kong nog 5.


  Maak melding

 22. Wie gaat in een verloren zaakjewillen investeren?
  Bouta gelooft alleen inzich zelf, hij gelooft in zijn Eigen, loze,lege praatjes,daarom dat wij de ene fiasco na de andere meemaken!


  Maak melding

 23. Een aantal genoemde punten springen uit in het betoog van president Bouterse.

  1. De ontwikkelingen op de internationale markt zijn minder en Alcoa breekt formeel in november 2015 op.

  2. De bauxiet voorraden in het Bakhuys gebergte bedragen zo’n driehonderd miljoen metrieke ton.

  3. Suriname en Alcoa hebben de intentie tot een raffinage project van wereldklasse te ontwikkelen.

  4. Er zal drie miljard dollar worden geïnvesteerd.

  Ik heb mijn bedenkingen over alle 4 genoemde punten.

  De exploratiekosten voor Alcoa in Suriname zijn de hoogste ter wereld. Daarnaast zijn er toenemende zorgen over het vernietigen van het milieu. Alle andere argumenten die de Surinaamse regering aanvoert zijn klinkklare onzin.

  De bauxiet voorraden bedragen weliswaar 300 metrieke ton, maar het overgrote deel van de genoemde voorraden bevinden in het CSNR (het Natuurreservaat van Centraal Suriname). Dit is een gebied ter grootte van 1.6 miljoen hectare onder beheer van de UNESCO. Conservation International heeft inmiddels grote zorgen geuit over de voorgenomen exploratie van het Bakhuys gebergte.

  Dit natuurgebied is uniek en bekend om de grootste tropische regenwouden ter wereld. Sinds 2000 staat het op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, vooral om de grote diversiteit aan plant- en diersoorten en het bijzondere eco-systeem. Nergens ter wereld is dit nog het geval.

  De druk die vooral Conservation International op Alcoa heeft uitgeoefend om geen bauxiet in het Bakhuys gebergte te ontginnen heeft een belangrijke bijdrage geleverd tot het besluit om de activiteiten in Suriname te beëindigen.

  Ik kan u verzekeren dat de druk op Suriname uit deze hoek dusdanig zal toenemen dat het hele plan van de bauxiet industrie gedoemd is te mislukken. Suriname wordt de paria binnen de Unesco en dat wil men, na het fiasco van de binnenstad van Paramaribo, toch niet voor zijn rekening nemen.

  De enige reden dat Alcoa met Suriname tot een samenwerkingsverband (de term is misleidend, aangezien er slechts sprake is van een adviserende rol) wil komen is dat zij dat gevrijwaard worden van internationale druk om het eco-systeem in dit unieke stuk van de wereld te vernietigen. De schuld komt immers geheel voor rekening van Suriname.

  Als de kosten anno 2015 worden begroot op USD 3 mld, neem dan gerust aan dat tegen het jaar 2020-2025 dit zal oplopen tot een meervoudige ervan. De rente op een lening van USD 3 mld (huidige Standard & Poors credit-rating is BB-) is niet op te brengen door Suriname. Als de rating nog lager wordt, dus van stabiel (BB-) naar negatief (BBB-), dan wordt Suriname geconfronteerd met een gigantische stijging van de rentekosten. De economische outlook van Suriname ziet er, ondanks sussende woorden van de president, allesbehalve florissant uit. Buitenlandse investeerders zullen niet geneigd zijn om lange termijn investeringen te doen in Suriname (risico-aversie).

  Mijn advies aan de Surinaamse regering is om het hele project van de bauxietindustrie te laten varen en de blik te richten op een duurzame ontwikkeling van het eco-toerisme en de voedingssector (landbouw). Investeren in de grondstoffen industrie (goud, olie en aluminium) zorgt niet voor economische groei, eerder tot armoede en wellicht tot een onvermijdelijke faillissement van het land.


  Maak melding

 24. Lal,

  Ik moet altijd hartelijk lachen om jouw postings.
  Je bent zo ongeveer de grootste Bouta fan, die ons land telt, want de man kan bij jou werkelijk niets verkeerd doen.
  Dat is ook je goed recht, maar je moet geen fabeltjes vertellen, dat Bouta Alcao heeft ingepakt, want het omgekeerde is het geval.
  Ruim 4 jaar geleden heeft Alcao al aangekondigd, dat zij zou vertrekken uit Suriname.
  Dat was onder de regering Bouterse I.
  Die regering heeft niets ondernomen, omdat men dacht, dat alles wel los zou lopen, niet dus.
  Omdat de productiekosten in Suriname veel te hoog zijn en hier nog gebruik wordt gemaakt van technieken uit het midden van de vorige eeuw vertrekt Alcoa.
  In Nieuw Guinea wordt de bauxiet nu voor een derde van de kosten hier uit de grond gehaald.
  Omdat wijzelf de kosten niet kunnen opbrengen om modernere technieken aan te schaffen en bovendien de know how niet hebben, is het hier einde oefening als het gaat om de bauxietindustrie.
  Bovendien wil geen enkel buitenlands bedrijf meer investeren in ons land.
  Hoe zou dat nu toch komen ?


  Maak melding

 25. die ziekenhuis is bijna klaar in wanica op de fundering na..

  deze wordt in de lucht gehouden door ddb zelf en doekhie..

  op 25 november a.s wordt het geheel geprecenteerd aan het dombo volk..

  die treinen gaan dan ook rijden op wanica..

  kaarten zijn verkrijgbaar bij jocef zoon in sipaliwini..

  wat een commedianten clowns, zij dit en het volk accepteerd alles..

  goed dat er geen hindoestaan ,javaan of een chinees als lijder is in sme,want dan stond parbo letterlijk in de brand tot de laatste huis..


  Maak melding

 26. Lal

  Blijkbaar wilde alcoa blufpoker spelen maar Bouta trapte er niet , door slim te onderhandelen ,en wat de holle vaten niet wisten, wist de grote leider allang er zijn genoeg gegadigden die geld willen verdienen en daar gaat het om als j een ondernemer bent,voortaan read between

  Beste Lai: Kun je nog herinneren dat Bouterse beweerde dat na zijn verkiezing 5 jaar geleden de investeerden in rijen dik voor zijn deur stonden? Daarna kwam de grote verdwijntruck : plotseling waren alle investeerders verdwenen.

  De Gouden Deal met Iamgold bleek ook een grote grap. Niet één buitenlandse investeerde was geïnteresseerd om de 4000 miljoen USD in te brengen in deze bodemloze put die Suriname heet. Toen heeft Bouterse maar Staatsolie her mes op de keel gezet om dit bedrag in te brengen. Slimme zet! De kip met gouden eeieren heeft Bouterse elf geslacht.

  Bouterse en slim onderhandelen? Daar is hij te dom voor. Maar jij blijft in zijn reet kruipen als een Paarse parasiet.


  Maak melding

 27. Cochise begrijpt mij niet verkeerd ik houd Su,ben een nationalist ,dus als j aan su komt of het instituut president ga j mij altijd tegenover je krijgen,als Chan ooit pres wordt zal ik hem ook verdedigen en steunen wat ik wil is dat alle Suris eindelijk gaan samen werken om dit mooi land vooruit te helpen niets meer en niets minder en dat men een demcr gekozen iemand de kans moet geven om zijn of haar beloftes proberen te realiseren,als hij of zij dat niet heeft kunnen waarmaken,dan ben ik ook mans genoeg om te zeggen tot hier en niet verder.ben nooit een volger geweest heb altijd mijn eigen kijk op zaken en laat mij ook niet beïnvloeden door niemand,ook door Bouta niet,gun hem wel het voordeel van de twijfel en dat is iets anders.


  Maak melding

 28. Beste Henk wat nog niet is gebeurd kan nog gebeuren,het goud zit daar heb een beetje geduld aub de Amerikanen kennende met hun struikrovers mentaliteit kijken de kat uit de boom en loeren om op het geschikte moment om toe te happen en dan moeten wij Surinamers ook ready zijn om de struikrovers kenbaar te maken dat het om een win win situatie moet gaan geduld is een schone zaak de bodem schatten lopen niet weg en hinderen niemand,heb geloof in jezelf de tijden van piet Hein zijn voorgoed voorbij.


  Maak melding

 29. Beste Lal

  “als hij of zij dat niet heeft kunnen waarmaken,dan ben ik ook mans genoeg om te zeggen tot hier en niet verder.”

  Loyaliteit en mee werken aan een democratisch besluit, ook al ben je het er niet mee eens, zijn grote waarden.

  Echter heeft President Bouterse het punt tot hier en niet verder al niet menig maal overschreden:

  1) Benoeming zoon tot CTU baasje ,pasboorten/hezbohla affaire niet verantwoorden.
  2) Het hand boven het hoofd houden van Abrahams en vele anderen die er een potje van maakten.
  3) het vertrappen van de grondwet middels de amnestie wet.
  4) Minachting van het parlement door vragen niet te beantwoorden en zich niet te verantwoorden.
  5) Volksbedrog door jaren lang alles beter voor te stellen dat het is en nu plotseling voor SRD 2.400.000.000 aan opgespaarde rekeningen uit de kast te laten vallen.
  6) Volksverlakkerij met valse nationale schuld informatie en adhoc ingrepen die niet democratisch verantwoord worden nog gestoeld zijn op adviezen van het ingestelde Financieel Economisch Platform.

  Zo zijn er 10 tallen punten aan te halen waarvoor in een echt democratisch land de president allang afgezet zou zijn en feitelijk nooit verkiesbaar gesteld had mogen zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.