Schuld Surinaamse overheid groter dan gedacht

79
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 28 sep – De schuld van de overheid bij particulieren is groter dan werd gedacht. Dit meldt de Ware Tijd. Nu een groot deel van wat als schuld werd gezien, is betaald, blijkt er nog meer te voldoen.

Bij het ministerie van Financiën werd aanvankelijk een betalingsachterstand berekend van ongeveer een miljard Surinaamse dollar (ongeveer driehonderd miljoen euro). Maar bij evaluatie blijkt de achterstand zeker drie maal groter. Financiën heeft intussen wel vastgesteld dat sommige reçu’s niet gedekt blijken door een tegenprestatie. Het gaat volgens de krant om zeker vijftienduizend reçu’s.

In totaal zijn er ruim zestigduizend reçu’s die nog verzilverd moeten worden. Of ook de vijftienduizend beloond worden, is niet duidelijk. Het zou wel schandalig zijn en al helemaal in een periode van bezuiniging en economische aanpassingen. De regering Bouterse II doet er alles aan om de tering naar de nering te zetten. Subsidies en bepaalde programma;’s worden afgeschaft, vanwege tegenvallende inkomsten.

79 REACTIES

 1. Vooral de reçu’s uitgeschreven door OW, is publieksgeheim, blijken vaak hoger t zijn dan de werkelijke kosten van de dienstverlening dan wel helemaal geen dienst is verleend of geleverd en er toch een reçu’s is uitgeschreven

  Sari torie, je ben al skeer en staat op het punt de drukpers aan te zetten.Na inventarisatie is de noodzaak om de drukpers aan te zetten des te groter.
  Tijden van de erbarmelijke jaren 80 keren terug?????????
  Het jeugdige volk zal het slechter ervaren omdat die periode van armoede in de jaren 80, dus 30 – 35 jaar geleden, niet heeft meegemaakt.
  We zullen zien, horen en voelen aan den lijven


  Maak melding

 2. En wie zijn schuld is dit nou? Now wo go pina sot te!Gaan jullie maar blindelings stemmen op 1 partij dat nooit solidair zal zijn en jouw ontbloten of beroven!

  V.H.P soso lobi nanga no pina!


  Maak melding

 3. Off topic

  Hij, Linscheer, merkt op dat hij geen uitspraken heeft gedaan als directeur Nationale Veiligheid, maar als voorzitter van het beleidsteam. “Maar als het bevoegde gezag anders beslist, heeft de OGS geen andere keus dan zich hierbij neer te leggen.”

  Wat een oetlul !
  Hoe kun je een uitspraak doen als voorzitter van het beleidsteam die indruist tegen de functie en verantwoordelijkheid als directeur Nationale Veiligheid?
  Dan ben je echt de weg kwijt. Dan ben je echt niet goed in je hoofd door zoiets te zeggen.
  je dient rekening te houden met all aspecten alvorens je een zo belangrijke uitspraak doet.


  Maak melding

 4. schuld is groter ,dat komt door de dubbele salaris die bepaalde dna leden krijgen zoals gajadien. gajadien je bent toch geen sociale instelling die maandelijks op danaties zit te wachten.


  Maak melding

 5. Ons nageslacht zal geboren worden met schulden die ze NOOIT hebben gemaakt.Zij zullen belast worden met het betalen van schulden die door bouta zijn gemaakt . .
  Wat een straf voor ons en ons nageslacht.


  Maak melding

 6. Rekenmeesters ANDY en GILMORE
  hebben ook hierbij een KLEIN FOUTJE
  gemaakt van ruim EEN MILJARD !

  Maar no spang MONNIE DE !!

  PS : Dit is duidelijk te wijten aan VENE !
  iiiija toch !!!


  Maak melding

 7. Nou ik vraag me af of er wel iemand is in Sur die weet hoe het land er financieel voorstaat.
  Een ding is zeker dat de zittende machthebbers er wel belang bij hebben dit alles met veel mist te omhullen.
  Het is bijna per week dat je weer nwe dingen verneemt van de machthebbers over hoe het land ervoor staat.
  Zo ook een recent interview gezien van de NDP fractieleider bij Apintie TV.
  Het was niet te voorzien dat de wereldmarktprijzen van Goud en Olie zouden dalen. De deskundigen vd toenmalige regering adviseerden goudprijs stabiel rond + USD 1100. Dus maar lekker geld uitgeven en op grote voet leven. Welnu we zien waar deze kortzichtige denkwijze het land heeft gebracht.

  Blijf met verbazing luisteren naar de klinkklare onzin die de NDP regering gelieerden uitkramen en hoe ze alles wat krom is weer recht lullen. Leukste van alles is dat de gemiddelde Surinamer gewoon overgaat tot de orde vd dag en denkt lantie doet maar.

  Bij dit medium zie je allemaal mooie opsommingen van “feitelijkheden” van beide zijden.

  Wat je niet ziet is een algemene bewustwording vd massa die deze onzin niet meer pikken. men slikt maar en laat alles gedwee over zich komen.
  Dit gedrag maakt ook dat er steeds meer mensen zijn die maar al te graag in de politiek willen. Daar kan je echt je slag slaan als je het wil maken in Sur.

  Wat jammer van land die veel meer potentie heeft maar geheel ten ondergaat aan kortzichtige hebzucht en drang naar verrijking ten koste van alles.
  Heel jammer

  Men kan veel zeggen van deze


  Maak melding

 8. Ik geloof niets van wat hier wordt beweerd.Ik heb alle vertrouwen in de”zeer geleerde” heer Abdoel, Amzad die ons altijd heeft verteld dat het geweldig gaat met ons aller geliefd land.Deze man is zeer “hoog opgeleid” en kan daardoor nooit een verkeerde inschatting gemaakt hebben van ’s lands financiën.Ik vraag de heer Abdoel om nu met zijn beweringen te komen opdat het volk gerust gesteld wordt.Abdoel vertel nu de waarheid!


  Maak melding

 9. De verschillende ministeries bij de overheid schrijft bestelbonnen uit met een begrotingsartikel nummer dat niet gedekt zijn. En dit weten de leverancier niet zij accepteren de opdracht bon en blijkt bij de indienen van de nota/factuur dat er geen geld beschikbaar zijn op de begrotingsartikel. In feite komt het hier op neer dat de overheid goederen koopt en betaald met een ongedekte cheque. Dit is fraude!!!!!!!


  Maak melding

 10. Wie hebben de njangs gemaakt? Van elke schuld moeten we nagaan wie de verplichtingen zijn aangegaan,wie heeft ze daartoe toestemming gegeven en waarvoor is de verplichting aangegaan.Het overheidsapparaat lijkt op een varkensstal maar dan nog erger.Zelfs in een varkensstal heb je een zekere ordening.Bij onze overheid heerst een complete chaos.Het zal minimaal een eeuw duren voor we uit deze ellende zijn.Intussen gaat het geldstrooien gewoon door.


  Maak melding

 11. Beste mensen..

  Dit hebben wij al eerder voorspeld.
  Maar de suri’s hadden toen genoeg geld.

  Het water ‘reikt hen nog niet genoeg aan de lippen’.
  Anders zouden ze nu al flippen!

  Rest ons niets anders dan standby te staan.
  Totdat ze hun volkspresident zelf laten gaan………..

  Nog 5 maanden…………


  Maak melding

 12. Te walgelijk voor woorden. Hoeveel lijken moeten er nog uit de kast rollen. Wederom gaat de geldpers weer aan. De staatsschuld gaat verder oplopen en devaluatie van de SRD komt een stukje dichterbij.

  Ben benieuwd welke excuses de Boutisten weer hebben.

  Feit is dat Bouterse het land naar de malle moer heeft geholpen.


  Maak melding

 13. Het is overduidelijk dat de problemen heel groot zijn.

  Zomaar een paar voorbeelden.

  – Sommige ministeries in Suriname kunnen de salarissen van hun personeel amper betalen. De overheid heeft een lening moeten afsluiten. Ordinair gaten opvullen dus.

  – Particuliere lijnbushouders en bushouders, die leerlingen en leerkrachten vervoeren, wachten nog op de uitbetaling van hun gelden. Wanneer de gelden overgemaakt zullen worden, is niet duidelijk. En zo zijn er meer leveranciers die wachten op geld.

  – Een groot deel van de inwoners van Nieuw-Amsterdam en omgeving krijgen anno september 2015 geen druppel water uit de kraan. Veel huishoudens die beschikken over een watertank kunnen ook niet geholpen worden. Er is een lange wachtlijst om in aanmerking te komen voor water van de overheid, dat met een speciale tankauto wordt aangeleverd. Zo gaat Bouterse dus om met primaire levensbehoeftes. Leuk sociaal contract ….

  – In de categorie sport: De President Cup, waarvan de hoofdprijs 25.000 US dollars is, wordt meestal in de eerste week van oktober gespeeld. Vorig jaar klopte bekerwinnaar Leo Victor landskampioen Inter Moengotapoe. President Bouterse heeft de afgelopen twee seizoenen het bedrag voor de winnaar opgetrokken van 10.000 naar 25.000 US dollar en dat van de verliezer van 5.000 US dollar naar 10.000 US dollar. Leo Victor noch Inter Moengotapoe heeft zijn geld van vorig jaar ontvangen. Ook sportclubs moeten zich zorgen maken.

  Gelukkig mag Bouterse zijn puinhopen zelf opruimen.
  Waarschijnlijk heeft V7 met opzet zo een verschrikkelijk slechte campagne gevoerd omdat ze eigenlijk niet wilden winnen. Geef ze eens ongelijk.


  Maak melding

 14. Alleen Surinaamse Ezels storen zich 3 keer aan de zelfde steen…..

  Waar zijn al die Paarse Patjakkers nu”Pero, 1863, Paraman RobG?

  Kom eens onder die steen vandaan uit dat Paarse Riool.


  Maak melding

 15. Suriname in sneltrein vaart naar de kloten dankzij Bouterse…..lees en huiver

  Naschoolse opvang gestopt voor evaluatie

  Na drie schooljaren Naschoolse Opvang en Begeleiding (NOB) stopt het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur ermee voor grondige evaluatie. Dit zegt de directeur van het ministerie, Natasja Bennanon. Leerkrachten die werden ingezet voor de Naschoolse Opvang moeten zich donderdag voor instructies melden op de school waar zij gewerkt hebben. Ze verzekert dat alle leerkrachten op een andere manier zullen worden ingezet.

  Betalingsachterstand houdt nachtbussen NVB in garage

  De vele passagiers die regelmatig gebruikmaken van de nachtbussen, zoals verpleegsters en casinopersoneel, zijn al langer dan twee weken verstoken van vervoer. Er zijn bushouders die al langer dan een jaar niet zijn uitbetaald. Ze hebben na prikacties besloten de bussen in de garage te houden. Andries Daniël, heeft drie bussen en moet meer dan SRD 200.000 ontvangen van de overheid.


  Maak melding

 16. Nog één:

  Watertransporteurs Commewijne al drie jaar niet uitbetaald

  Parlementariër Ingrid Karta-Bink dringt er bij de regering op aan om watertransporteurs, die hebben gezorgd voor de distributie van water in Commewijne, uit te betalen. Sommige transporteurs hebben zelfs drie jaar lang geen betaling ontvangen.


  Maak melding

 17. Vijftienduizend recu’s blijken dus vals te zijn. Neem van me aan dat meer declaraties niet kloppen. Zo zie je maar weer. NieuwFront aanhangers willen het land bestelen uit wraak en uit haat tegen de regering .


  Maak melding

 18. Hamza
  Vijftienduizend recu’s blijken dus vals te zijn. Neem van me aan dat meer declaraties niet kloppen. Zo zie je maar weer. NieuwFront aanhangers willen het land bestelen uit wraak en uit haat tegen de regering .

  Tuurlijk beste Hamza, het is de schuld van Nieuwe Front en ook natuurlijk van Nederland…. Alleen maar uit wraak en haat…. wat een stumper ben jij toch.


  Maak melding

 19. Nogmaals, dit is maar net het begin. Suriname gaat echt bergafwaarts vanaf nu. Het is geen kwestie van dat je erin moet blijven geloven dat het goed komt, het gaat om een proces van economisch verval waarbij een herstel jaren op zich laat wachten. Het roekeloos beleid van Bouta 1 inclusief de geldvreetpartij, is echt desastreus geweest en hoe desastreus beseffen velen nog niet.


  Maak melding

 20. @hamza

  Dit keer zal het de paarse ongeleide projectielen, niet lukken om de schuld op Front af te schuiven.

  De Front ambtenaren hadden de afgelopen jaren, geen (financiële)tekenbevoegdheid.
  Ze zijn op 25 mei 2010 massaal op non-actief geplaatst. Dit vanwege de ingenieuze, gewijzigde beleidsinzichten, van paars.

  Dus…..je reactie is een beetje dom.


  Maak melding

 21. En opnieuw zullen mijn waardeloze sranang brada nanga sisa`s
  in koor gillen, neks noh fout a bigi mang no go na amerika auw set alla san kong stree def stree bouta na wi gado.


  Maak melding

 22. Paraman
  Everybody wants to go to heaven,
  Nobody wants to die.

  Henky de Molenaar in byzonder.

  Nu bent je volgens mij echt weg kwijt…….Lullig als je grote held niks anders blijkt te zijn dat een grote leugenaar en oplichter. Dan raak je een beetje in de war. Ik begrijp dat wel beste Paraman.


  Maak melding

 23. Beste Koos, Onze vakbondleider Hooghart heeft de Paarse Streken van zijn baas Bouta overgenomen en zijn zus een leuke topbaan bezorgd. Lees en huiver:”

  directuer RGD en het bestuur verantwoordelijk voor de dood van PR man Ritfeld.

  De man heeft een hart infart gehad na ontheffing.
  Zijn functie is gecoupt door de zus van Ronald Hooghard/ mevr Neslo

  RGD collega’s maandag 28 september om 7 uur mag iedereen massaal aanmelden op het hoofdkantoor in rouwkleding !
  Wij gaan in spoed-beraad !!!
  Het kan NIET zo doorgaan, anders zullen er meer ongerechtigheden plaatsvinden.
  Er moet een oplossing komen nu !!!
  Morgen kan hetzelfde u overkomen.
  Sub doorgeven aan de Poli hoofden aub !!!
  Stuur dit bericht zoveel als mogelijk door aub !!!

  De Surinaamse politici schamen zich werkelijk nergens voor.


  Maak melding

 24. Henk Molenaar blijft maar piesen in z’n broek. Wat een grapjas. Heb je niets te doen Gekke Henkie, zoek dan maar een baan onder de Centrale Markt, VERWIJFDE NIETSNUT! Hoe dan ook: de rekeningen worden betaald of er wordt werk van gemaakt ze te betalen. Dit kan niemand je OOIT ontnemen GEKKE HENKIE: nog MINSTENS VIJF JAREN minus vier maanden piesen in je broek.


  Maak melding

 25. Vanwege “gewijzigde beleidsinzichten”
  heeft de regering vastgesteld dat
  voortaan

  1 + 1 = 3

  NDP-rekenboek, hoofdstuk 1 , paragraaf 1 !

  Monnie De ! Moro lening o doro !

  NEKS NO FOUT !!!


  Maak melding

 26. Hamza, je haalt zeker een punt naar voren die de moeite waard is om nader uit te zoeken. Veel van de declaraties zijn dus vals en ze zijn afkomstig van corrupte NieuwFront ambtenaren. Daarnaast hebben deze ambtenaren met boos opzet het uitvoeringsbeleid gedwarsboomd.

  M.a.w. deze gemene ambtenaren hebben bewust de declaraties achter de hand gehouden om de regering in diskrediet te brengen. Maar ook deze booby trap is gedoemd te mislukken. Het enigste wat deze ambtenaren zal overkomen is dat men hen uit hun functie zal ontheffen. Wie onheil denkt te veroorzaken zal ervoor boeten.Zo is het en niet anders.


  Maak melding

 27. Suriname is een zinkend schip.
  Reddingvesten helpen niet meer, alleen nog leningen, waarmee salarissen en andere leningen kunnen worden (af)betaald.
  De Surinaamse overheid is ook geen betrouwbatre partner.
  Als je als overheid 3 miljard aan schulden hebt uitstaan bij particulieren, gaat er iets heel erg fout.
  Ik heb al eerder op dit forum opgemerkt, dat het ergste nog moet komen voor Suriname !!!
  De eerstkomende jaren zal de goudprijs volgens deskundigen niet stijgen.
  Datzelfde geldt voor de ontwikkeling van de olieprijs.
  Er zijn teveel alternatieven voor olie, die wereldwijd steeds meer terrein winnen (schaliegas, hybride auto’s), waardoor de prijs nooit meer op zijn oude niveau zal komen.
  Voeg daarbij het gegeven, dat Suriname tot de meest corrupte landen ter wereld behoort en het is al snel duidelijk, dat de huidige financiele crisis in ons land nog jaren zal aanhouden.
  De rijken merken daar niets van, de armen des te meer en laat nu ongeveer 60 % van de Surinaamse bevolking op of onder de armoedegrens wonen.
  Het ziet er dus heel slecht uit voor de Surinamers.


  Maak melding

 28. Ook al is de helft maar waar dan is het rampzalig.

  1) De deviezen voorraad is na afrekening van de Yuan SRD swap helemaal minimaal.
  2) De goudvoorraad is allang verdwenen.
  3) De nieuwe raffinaderij doet het nog niet en kost nu maandelijks een vermogen.
  Goud en Olie dragen nauwelijks meer bij.
  4) Staatsolie en EBS zijn volg gepakt met schulden waarvan die van Staatsolie in echte dollars. Het risico wordt groot dat als UBS en ING die schulden verkopen aan een of andere arabier of chinees dat Staatsolie geen baas meer is in eigen huis.
  5) De officiele staatsschuld was SRD 6.500.000.000 waarvan SRD 3,800.000.000 in echte dollars dus per devaluatie stap neemt de staatsschuld met ongeveer SRD 900.000.000
  6) EBS heeft een niet invorderbare schuld van SRD 1.500.000.000
  7) De schuld van Staatsolie die je gezien waar het voor gebruikt wordt mee moet rekenen is ruim SRD 2.400.000.000 na devaluatie SRD 3.000.000.000
  8) Het omzetten van de korte leen faciliteit bij de Centrale Bank van Suriname is minimaal SRD 500.000.000 plus het gegeven dat de korte leen faciliteit direct weer benut is.
  9) Nu vallen plotseling alle onbetaalde opgespaarde rekeningen uit de kast en gaat de president ongetwijfeld vertellen dat rekeningen van 3 jaar oud niet betaald zijn vanwege de huidige wereld crisis in de grondstoffen prijzen.
  Er waren NDPers die riepen dat er geld genoeg was. Ze zullen bedoeld hebben dat alle kasten nog niet vol waren en dat er nog genoeg rekeningen bij konden.

  Beste Rob G, Pero, Paraman, Sabidieri, Interpol etc. Zeg niet dat de zuurpruimen dit niet voorspeld hebben. Er is sinds 2012 gewaarschuwd dat er consumptief geleend werd zonder dat er verdien capaciteit tegen overstond.

  Nu moet de jeugd pakweg SRD 15.000.000.000 aan schulden en rente afgaan lossen voor extra kinderbijslag, mislukte staatsolie projecten, EBS drama, bruggen bij Carolina (zijn ook betaald met geleend geld), extra AOV, verkiezing en spookambtenaren, ziekte kosten verzekeringen, mislukte naschoolse opvang, mislukt schoolboeken project, mislukt spoor project etc., etc.,etc.

  De echte schuld is dus ver boven het leenplafond

  Door de reductie in grondstoffen prijzen zal het Bruto Nationaal Product ook nog eens sterk afnemen.

  Ofwel wat heeft de sterkste praatjes maker uit de geschiedenis van Suriname bewezen. Dat hij het volk voor de 3 keer in de maling heeft genomen en weer eens 100% gefaald heeft.

  RobG probeer dit eens recht te zetten.
  Het is geen voorgaande Front regering die dit heeft 5 jaar opgezouten heeft en laten gebeuren!


  Maak melding

 29. Amzad Abdoel waarom zeg je nu niets?Zeg toch dat het getal van 15000 valse recu’s niet klopt,maar dat er slechts 14999 valse van de briefjes zijn.Wie hebben de bestelbonnen uitgeschreven?Wie hebben gepresteerd?(getekend dat de goederen of diensten geleverd zijn) Welke begrotingen zijn belast? Wie beheerde de bestelbonboeken?(Clad beheert de administratie hiervan).
  Ik heb de indruk dat velen die in de buurt van de “honingpot”zaten misbruik hebben gemaakt van de chaos in de afgelopen jaren.Vandaar dat deze lieden nog 5 jaar wilden.Het volk is ziende blind geweest!


  Maak melding

 30. Waarlijk, een en al een grote financiele puinhoop, veroozaakt door paarse boevenbende olv baas en co. net zoals in jaren tachtig en midden jaren negentig. Paarse rovers. De toekomst ziet er duister paarsdonker uit, vol onrust, onvrede en armoede, naast onderdrukking door het paars verwordend dictatoriaal komend regiem olv baas. neks no fout, soso lobi a paarse ka vol kommer en kwel, krijsen vele dieharde paarse aanhangers beneveld. Soso lobi baas.


  Maak melding

 31. Snipi, de inflatie is vorige maand in Suriname afgenomen met 0,2 procent. Rara hoe kan dat met jullie doem en verderf verhalen.Een duidelijke betonnen klap op jullie smoelwerk.


  Maak melding

 32. Eindelijk kan ik opgelucht adem halen. Gunde die Suri’s toch geen goed leven. Nu kan ik binnenkort voor een paar tientjes weer naar Diamond gaan. Hopelijk dat de javanen ook hun prijs verlagen. We gaan voor nog vijf…. whoehaaaa


  Maak melding

 33. Wat een corrupte boevenbende in Suri,s DNA ballentent. So so ondro tafra, nanga choeku. De Staatskas is al leeg.Dus er komt niks bij in de Staaatskas. Che Poti a Kondre!!!!


  Maak melding

 34. Eerst dacht de regering een schuld van SRD 1 miljard te hebben, nu blijkt die schuld plotseling SRD 3 miljard te zijn en direct heeft de regering 15000 reçu’s afgekeurd, de enige keer dat onze regering zo voortvarend te werk gegaan is, is toen de amnestiewet aangenomen moest worden en ook toen was er sprake van nattevingerwerk en ook het tellen van de uitgebrachte stemmen bij de laatste verkiezingen duurde ook een eeuwigheid. Het zal me daarom ook niet verbazen dat er tussen de 15000 afgekeurde reçu’s ook reçu’s zitten die wel degelijk uitbetaald moeten worden, je moet maar een bonafide ondernemer zijn, die daadwerkelijk voor deze schurken heeft gewerkt en ze zeggen doodleuk, zonder verdere uitleg dat je niet uitbetaald zal worden. Als mij dat zou overkomen, dan zou ik net als een jeugdvriend van mij zeggen: ‘now it is time for crime’.


  Maak melding

 35. @ RobG,

  Dus de STAATSSCHULD IS NIET 6,5 MILJARD MAAR: 6,5 MILJARD + 2 MILJARD = 8,5 MILJARD niet waar DRS RobG??

  De Schuld aan de Ondernemers is:(3 MILJARD SRD) 3x hoger dan werd gedacht: Is het NIEUW FRONT hier SCHULDIG aan RobG??

  WAT HEB JIJ HIER OP TE ZEGGEN: IK WEET DAT JE DIT WEER RECHT GAAT BREIEN.


  Maak melding

 36. Mijn God,

  RobG geeft nu al de SCHULD aan de CORRUPTE NIEUW FRONT AMBTENAREN. Reactie maandag 28 september 18:41 uur.

  MIE GADO MIE MASRA: TJEEEPOTI: ER IS GEEN PSYCHIATER DIE DEZE GEK ZAL KUNNEN BEHANDELEN.


  Maak melding

 37. Dat onze regering zo supersnel 15000 neppe reçu’s eruit heeft kunnen vissen, is alleen mogelijk als men alleen naar de namen van de indieners/begunstigden heeft gekeken, als de indiener/begunstigde Abrahams, Paraman, of Misiekaba heet, zijn de reçu’s meteen goedgekeurd, als de indiener Santokhi, Henk Molenaar of Henkes heet, is hij de l*l en kan hij bij voorbaat fluiten naar zijn geld, als hij Rusland heet, kijkt men ook even naar de voornaam, is die Andy dan ‘neks no fout’, is de voornaam echter Gregory dan ‘ala sani fout’.


  Maak melding

 38. Als niet genoeg is gaat Abrahams en Co water zuiveren van zandput te tamansarie Commewijne waar alle asbest buizen van oost west verbinding liggen begraven . De doden gaan nu vallen, na hun zonne vloed. Neks no fout


  Maak melding

 39. Met andere woorden alle departements directeuren moeten opgesloten worden zoals , soman op ow, bruinburg op lvv en van Ro enz. Maar van ow miet gelijk opgesloten worden , nu !!!!!!!


  Maak melding

 40. De Paarse Kakkerlakken blijven hun meester Bouterse verdedigen nu Suriname volledig in elkaar dondert. Het is echt te zielig voor woorden. Voor de derde stort Bouterse met zijn Paarse Roversbende Suriname in een diep zwart gat. En nog staan de Paarse Kakkerlakken te applaudisseren.

  Hoe blind en dom kun je zijn?


  Maak melding

 41. Beste Tune,

  Zo denk ik er ook over. Mijn euro’s zijn binnenkort goud waard in Suriname want iedereen veegt zijn reet af met waardeloze SRD’s.

  Ik vind het prima: Suriname in de uitverkoop.


  Maak melding

 42. Iedereen rollebolt over deze regering en ik hoor mensen zeggen dat er geen geld is of dan wel dat er gesjoemeld wordt of zo als ik hier soms lees fraude wordt gepleegt ..
  Het zal allemaal wel…..naar ik blijf mij af vragen
  Wat nu aks er een andere regering was geweest…..was er dan wel geld en waren de rekeningen dan ook betaald.
  Als het geld op is , is het op ….links om of rechts om op is op
  Wie er dan ook president is maskt niet uit lijkt mij , die persoon moet dan toch ook alles bij sturen om aan geld te komen….de hele wereld economie ligt op Z’n gat .
  Elk land moet alle zijlen bijzetten om de schulden te beperken
  dus hoe dan ook moet er iets gebeuren en dat zal zo als over de gehele wereld pijn doen in de portemonee van de burgers
  En zeker bij hen die veel geld hebben en hun kapitaal zien slinken…..maar hoe nu verder ….het lijkt mij om met elkaar ideeen uit te wissellen en elkaar te steunen bij positive ideeen
  Om alles beheersbaar te houden en er met elkaar de schouders er onder te zetten en trots te zijn om te vechten tegen coruptie die het systeem van de hard werkende burgers ondermijnen.
  Ik wens u allen sucses in het volharden van positive ideeen


  Maak melding

 43. Jojo, problemen zijn er om op te lossen en neem van me aan dat Suriname helemaal niet zal omvallen. Het enigste wat jullie doen is natrappen en spookverhalen rondbazuinen terwijl de partijen op wie jullie je hele ziel en zaligheid aan hebben verpand, geen creatieve oplossing weten te bedenken voor dit vraagstuk.

  Het enigste wat VHP en de overblijfselen van de NPS willen is de bevolking zwaar knechten, m.a.w. ze willen alle voorzieningen afschaffen. Ik ben van mening dat men meer moet gaan betalen voor de voorzieningen en diensten die gratis zijn of die voor heel weinig geld door de overheid worden geleverd. Deze extra inkomsten kunnen voorkomen dat de overheid moet gaan lenen om deze diensten tegen lage kosten te blijven aanbieden. We weten immers dat de inkomsten voor Suriname door de terugval van inkomsten uit grondstoffen, goud en olie export zijn afgenomen. Dit is een eerlijk economisch verhaal.


  Maak melding

 44. “Leo…

  indien er een andere regering geweest was, dan was deze situatie niet ontstaan. Met helder verstand reserveer je voor mindere tijden. Maar dat lukt niet als je de hele dag met de whikyfles aan je strot zit en je neus vol wit poeder zoals de drugsveroordeelde meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE. die voor de 3e keer in successie Suriname. `80 / `90 / 2010 naar een financieel/economische afgrond heeft geholpen.

  Geen enkele andere regering is zo crimineel/corrupt als de Bouta-clan.


  Maak melding

 45. Van de deplorabele situatie van de overheid maakt Seva misbruik om landbouwers in Nickerie uit te buiten door hen 14% rente in rekening te brengen.Seva(onbaatzuchtige dienstbaarheid) wordt alleen met de mond beleden.In werkelijkheid zijn ze echte geldhaaien,assima’s die zogenaamd de landbouwers willen helpen.Ik vind dat deze mensen zo snel mogelijk uit het land opgedonderd moeten worden.


  Maak melding

 46. Leo, een andere regering had het niet zo ver laten komen dat alle geld op was, een ander regeringshoofd had niet als een gek bij tij en ontij het SLM vliegtuig afgehuurd om naar alle uithoeken van de wereld te vliegen, een andere regering had het niet goed gevonden dat de first lady een vorstelijk salaris kreeg, een eigen kabinet erop na hield en rondreed in dure auto’s, compleet met bodyguards, een andere regering had niet voor the show (grootdoenerij) een duur Carifesta feest georganiseerd dat miljoenen dollars gekost heeft, bovendien bleek achteraf dat vanwege onverklaarbare redenen (corruptie) dat feest vele malen duurder was dan oorspronkelijk begroot. Leo, de kans dat we nu zouden spreken over ‘op = op’ zou dan vele malen kleiner zijn geweest, niemand in Suriname hoefde zo drastisch zijn buikriem strak te trekken.

  Leo, je zegt dat we als Surinamers samen moeten werken en elkaar moeten ondersteunen bij het ontwikkelen en realiseren van positieve ideeën, dacht mag dan waar zijn en heel mooi klinken, maar voor de NDP is het een positief idee dat de president zijn dochter benoemd tegen een vorstelijk salaris, tot het hoofd van zijn kabinet (als je het niet geloven wilt dat NDPers dit als positief ervaren, dan moet je in hun bijzijn kritiek uitoefenen op dit besluit van de president, je mag blij zijn als je het er levend vanaf brengt), waarom zou ik solidair moeten zijn en dit soort ‘positieve’ ideeen van de NDP en de president daarin moeten ondersteunen? Eerlijk gezegd wil ik met alle Surinamers samenwerken, behalve met Bouta, zelfs met Somo en Brunsie zou ik willen samenwerken als het niet anders kan, omdat wanneer je niet meer wilt samenwerken met Somo en Brunsie, je rustig verder kunt gaan met datgene waarmee je bezig was, wanneer je niet meer wilt samenwerken met Bouterse, is de kans dat je leven onherstelbaar verandert, heel erg groot, je mag of kan in veel gevallen niet eens meer doorgaan met je oude leventje.


  Maak melding

 47. @Henk Molenaar,

  In een geciviliseerde samenleving zou er geen plaats mogen zijn voor een moordenaar of veroordeelde drugsdealer als president, dit geschied enkel in een land waar normen en waarden (moraal en fatsoen) plaats hebben gemaakt voor complete moreel verval. Zie nu de zoveelste voorbeeld betreffende Hooghart. Te triest voor woorden. Suriname dreigt een paria staat te worden. En nog lopen de apathische Surinamers achter Bouterse aan. Zelfs een kind van 4 jaar kan prima het onderscheid maken tussen goed en slecht. Zo zie je maar weer dat een vader figuur in een gezin belangrijk is, iets waar het de gemiddelde paarse pauper aan ontbreekt.

  En geloof me al zou Bouterse reddingsvesten uitdelen, wat hij niet zal vertellen is dat de inhoud van dons is. En zinken zullen ze. Zoals jij dat mooi verwoorde, tel uit je winst !


  Maak melding

 48. @Leo,

  Vindt je nogal naïef. Precies de reden zijn waarom de V7 een slechte campagne heeft gevoerd. Desire Delano Bouterse mag lekker zijn eigen puinhopen opruimen.

  Bouterse heeft er een grote zooitje van gemaakt, de goudvoorraden zijn als sneeuw voor de zon verdwenen, de deviezen voorraad is ver onder het vereiste minimum verdwenen. De schuldenlasten zijn extreem gestegen evenals kroonjuweel Staatsolie tot de limiet te vullen met schulden en allerlei andere onzinnige verplichtingen. Iedere dag vallen uit de kasten van de overheid met onbetaalde rekeningen. Deze ondernemers wachten al jaren op hun geld. Om die rekeningen te kunnen betalen wordt de geldpers aangezet. Bouterse heeft ook geen flikker gedaan aan duurzame ontwikkeling. Regering Bouterse I heeft op de pof geleefd.

  Wie er dus president is maakt wel degelijk uit. Venetiaan had een prachtige erfenis achtergelaten en dit is verkwanseld door de NDP regering.

  Bouterse moet dingen doen: 1) mandaat teruggeven aan het volk 2) zich overgeven aan de Surinaamse en Nederlandse autoriteiten. Laat een onafhankelijke rechter beslissen over zijn lot, want dat hij deugt is een feit.


  Maak melding

 49. Jojo,sinds jaar en dag bestaan er betalingsachterstanden bij de diverse Surinaamse overheden. Ook ten tijde van bestuur van de pyama-drager Venetiaan voldeed de overheid niet aan al haar betalingsverplichtingen.Bedrijven moesten ook heel lang wachten op betalingen van de overheid.

  Economische problemen zijn er om op te lossen en niet om in te dikken zoals bij de Front aanhang gebruikelijk is. De economische vraagstukken van dit moment in Suriname vragen om een oplossing en deze gaat men stapsgewijs met geëigende oplossen. Alle doemverhalen en het indikken van de problemen ten spijt, jullie gaan helaas je zin niet krijgen.Elk land heeft binnen- en buitenlandse schulden en met goed economisch beleid tracht men de de hoogte van de schulden terug te dringen.

  Ik ben van mening dat de overheid in Suriname de belastingen, de eigen bijdragen voor de dienstverlening en de kosten voor energie/water moet verhogen. Door de extra inkomsten hoeft de overheid helemaal niet te gaan lenen om de verstrekking van diensten en goederen t.b.v. de bevolking voort te zetten.Dit is een eerlijk verhaal omdat door het minder worden van de export valt ook een deel van de inkomsten van de overheid weg.


  Maak melding

 50. @Happines
  Een daling(geloof je dat echt) van de inflatie met 0.2 % is wel heel magertjes om de, in jou ogen, doem en verderf verhalen te ontkrachten.
  Je mag natuurlijk de realiteit ontkennen door je kop in het zand te steken. Maar dat neemt niet weg dat de vooruitzichten voor Suriname slecht zijn en snel verergeren door het beleid van deze en vorige regering. De feiten en gevolgtrekkingen zijn voldoende door anderen beschreven op dit forum dus zal ik die niet herhalen.

  Keep on dreaming


  Maak melding

 51. @leo
  quote
  “Wat nu aks er een andere regering was geweest.. was er dan wel geld en waren de rekeningen dan ook betaald.”

  Unquote
  Je stelt bewust de verkeerde vraag?
  De hamvraag, d.w.z. de cruciale vraag is; Wat is de oorzaak van de lege schatkist?

  Weet je nog Oorzaak en Gevolg! En dan heb ik het absoluut niet over karma.
  maar..
  ‘Oorzaak en gevolg zijn in het strafrecht verankerd in het leerstuk van de causaliteit. Deze volgt telkens uit de delictsomschrijving van de specifieke strafbaarstelling en werd in het verleden doorgaans door de rechter vastgesteld door gebruik te maken van bestaande (uit de filosofie afkomstige) theorieën.’ zie google.

  Deze regering is in 2010 in een gespreid bedje beland.
  -het land was economisch stabiel
  -De meerjaren Economische plannen/projecten waren beschreven en financieel gecoverd. Ze hoefden alleen maar (deels)uitgevoerd te worden.
  -De afgelopen jaren heeft suri enorm geprofiteerd van de positieve goud en olieprijzen.

  Wat heeft regering bouta met de inkomsten van het land Suriname gedaan?
  Waar zijn deze inkomsten gebleven?
  En als ze gebruikt zijn, laat het zien en wees transparant. Show me the money….

  By the way; hoezo oplossingen? Whahahahahaha…
  Dat is de taak van die dik betaalde ministers, dna-leden, adviseurs en het kabinet van de pres.

  Trouwens je bent echt gek jij. “De hele wereldeconomie ligt op zijn gat, oohhhh my “..
  Sorry je bent dom, even dom als je baas.


  Maak melding

 52. Het moet een volledige herinrichting van het land worden. En wel op elk terrein. Anders ben ik bang dat we steeds meer op Zimbabwe gaan lijken. Hoe kan een land open en transparant leven als het is omgehangen met een cultuur waar vrees domineert.
  Van binnenuit gaat het niet meer lukken. Hulp moet van buiten komen.
  Zelfs van Chan Santokhi wordt gezegd dat hij in dienst in van DDB.
  Hoe kan je een land vooruit helpen als iedereen “rijp of groen ” maar 1 ding wilt en dat is parlementarier worden.
  Want dan ben je verzekerd van mooie regelingen.
  Men moet nu gaan nadenken hoe op de Bank-tegoeden van o.a. Abrahams, Sardjoe, Bouterse, Dilip Sardjoe, Dawson, Van der San, en de criminele toppers beslag kan worden gelegd.
  Het is heel simpel:
  Verklaar hoe je aan het geld ben gekomen of het wordt geconfisqeerd.
  Als iemand betere oplossingen heeft hoor ik dat graag.


  Maak melding

 53. meneer leo,,ben je ergens ook een belijdsmedewerker in dit regime..

  nuaw dan succes gewenst..

  onthoud één ding,,nergens op deze aarde is er één land,waar een blaka aan het bewind is en al daar welvaart is..

  soso lobi foe pina


  Maak melding

 54. Is me dat toch lachen. Niemand zal klagen immers ze hebben de staatskas rovers nog eens 5 jaar de staatsruif toevertrouwd.
  En over 5 jaar kennen ze nog een woord BANKROET.
  Hahahahahahahahahah,


  Maak melding

 55. jojo, ik wil het niet van de daken roepen, maar jij maakt propaganda voor de NieuwFront regeringen die volgens jou een goed economisch beleid hebben gevoerd.Maar in feite pronkten deze regeringen met andermans veren.Deze NieuwFrontregeringen konden tijdens hun regeringsperioden profiteren van de riante buffers Nederlandse ontwikkelingsgelden die hen ter beschikking stonden.Zij hebben nooit het bestuur gevoerd in een periode waarbij er geen gratis geld uit Nederland hen ter beschikking stond.

  De regering Bouterse moet het doen met eigen door Suriname verdiende financiële middelen.Venetiaan kon pronken, goede sier maken met geld uit Nederland.Dit bood hem ook de mogelijkheid om geld te reserveren.Van een geniale economisch beleid van Venetiaan was er helemaal geen sprake. Hij lifte mee met de Nederlandse welvaartsgelden.De regering Bouterse moet het dus met eigen middelen doen.

  Jojo, jij moet maar van de ringweg van Paramaribo afstappen.Je blijft maar rondjes rijden met je NieuwFront propaganda verhalen. Stop met de onzin missie, of het natrappen.Dit advies wil ik ook meegeven aan de mensen die net als jij aan de verkeerde kant staan.Steun de regering van het vaderland Suriname. Het zal jullie sieren.


  Maak melding

 56. (Let niet op fouten, als U begrijp wat ik bedoel!)

  Jammer en nog eens jammer! Wij zijn hier op aarde gekomen met een boodschap en kennis op te doen van dit leven en nog 65% van jullie (niet alleen Surinamers) hebben de boodschap niet begrepen of ontvangen. Ik ben geen Surinamer maar dat doet het er niet toe of wie of wat ik ben! In plaats dat je buurman een handtje help! Nee! Je zit te kijken, wat heeft hij dat ik niet heb! Een mooie auto, een mooie villa met grote hypotheek die moet nog afgelost worden. Nu will jij weten waar dat geld vandaar is gekomen. Ga zomaar door vervloekte mensen.

  Her enige wat de meeste van jullie kunnen is afspraken maken met een bonoe-man (medicijn-man), om deze man te gaan breken, want hij moet net zo als jullie lijden en niks bezitten. Jullie zelf heeft geen geld en nu ga jij lenen/schulden maken om deze bonoe-man te betalen. Moderne bonoe-man is hastige duur en die slaan de trommels ook niet meer, die zet een CDtje voor je op en draaien maar….hahahaa! Laat mij jullie iets vertellen! Het UNIVERSEEL kijk naar jullie allemaal en heeft niks te maken of je geloof of niet, alles wat de bonoe-man of jullie hebben opgewekt, hij/zij krijgt het gewoon op zijn dak 3x terug. Bij mij is dit 7x en je hele familie gaat er aan. Daarom is de bonoe-man nog dommer dan jullie, want hij had moeten kunnen zien en zeggen’ kom laten we goed doen in deze wereld, want wij krijgen alles terug soner or later! Misschien heb je het nooit gezien of gehoort. Symtonen van bonoe-man en slechte mensen die andere kwaad doen: hersen bloedingen, hart stilstaan, gek worden, epilepsy, biechten, voorzich staren naar niks…..enz. Prachtig vind ik dit!!! Hier wil ik well mee gaan helpen deze mensen op te ruimen en laten liggen. Deze mensen die slechts zijn, zijn gewoon heel lage verdwaalde geesten die altijd op aarde heeft rond gehangen. Wanneer een baby is geboren of iemand die zwak van geest is in de aura door te dringen. Zo proberen ze mee te liften en met diw persoon te leven. Laat mijn hier mee stoppen want je zal het niet begrijpen als ik dieper in ga. Ik ben geen Helderziende maar IK BEN ZEER HELDER en Ik ZIE ALLES!

  SURINAME IS EN BLIJF EEN MOOI LAND, een LAND van PARADISE! Dit land ‘Suriname’ (ook MOEDER DER AARDE) heeft de belangrijkste producten aan haar kinderen gegeven: Goud Aluminium, Bauxiet, Hout, Diamand, Koper….enz. en als je naar de dieren en vogels gaan kijken, alle soorten die nog niet eens is ondekt. Maar nee hoor! Jullie blijven stront uit jullie mond doen vloeien in plaats van naar wijsheid te gaan zoeken.

  Ik hou heel veel van degen die Suriname nu leidt en Suriname uit de handen van die buitenlanders hebben (geen namen) gehouden (geld wolven in schapen kleren). Was ik net zo als Moses die van de berg terug kwam (maar nu kom ik van de bergen van Suriname en zie al die mensen die zitten stront uit hun mond doen vloeien, stekkie roken, drinken, zogenaam dansen…enz. Nu komt het “wie staat aan mijn kant” kom U achter mij staan en de rest, gelijk de moeder der aarde laten open gaan en in die diepe diepe gat laten vallen en begraven. Opgeruimd staat altijd netjes! Een dag zal komen dat ik binnenkort naar Suriname zal komen om mijn krachten samen te doen bundelen om die beloften ook te doen volbrengen in de NAAM van GOD DIE ALMACHTIG. Amen. Zegen de goede mensen en de echte bosnegers, indianen en anderen die diep in de bossen wonen en blijven.

  Spreekwoord: Eet niet alles wat door anderen voor je wordt toegeschoven, tenzij je ook in de keuken was met de voorbereidingen!


  Maak melding

 57. Dan moeten we ook nog horen wat er precies aan de hand is met die cassave fabriek en het personeel;cassave kan niet geleverd worden ;nobody knows anything wat is gebeurd met de investering ?


  Maak melding

 58. RobG

  Ik heb in deze post geen woord aan Nieuw Front gewijd. Ik heb slechts de actuele situatie geschetst die na jaren ontkennen door de regeringen Bouterse als lijken uit de kast komt vallen.

  U gaat niet in op de actuele situatie, Verdwenen goud, verdwenen deviezen, verdubbeling formele schulden ondanks record inkomsten uit goud, Nu plotseling door rollen van de korte schuld ongeveer SRD 1.000.000.000.. Daarnaast wordt nu door de regering gesteld dat er nog eens SRD 3.000.000.000 aan bonnetjes uit de kast gevallen zijn (dat zijn ook schulden).
  U vergeet ook dat ondertussen Staatsolie volg geladen is met schulden ter financiering van mislukte projecten (tapajay en rietsuiker) als mede Surgold en de extra kosten voor de raffinaderij.

  De verdien capaciteit van Suriname neemt per dag verder af en u komt niet verder dan dat problemen er zijn om op te lossen. Als we nationale schulden door tellen zal na een niet te voorkomen devaluatie en de reductie van het Bruto Nationaal Product zal deze Nationale schuld hoger zijn dan het wettelijke maximum.

  Ik heb niet aan frontpromotie gedaan maar slechts de internationaal gehanteerde getallen weer gegeven en die vergeleken met de getallen van de regering Bouterse. Die feiten spreken voorzich Venetiaan bijna 300% groei en Bouterse zakt nu naar nul en wellicht negatief.

  De zo geroemde middelen van Nederland waren marginaal als deze vergeleken worden met de record extra inkomsten uit goud en olie.

  Ik waarschuw al sinds 2012 omdat ik toen inhoudelijk kennis gemaakt heb met het handelen van de regering en de langetermijn cycli van de goudprijzen en de relatie van de goudprijzen met de internationale ontwikkelingen (krimp/crisis versus groei).


  Maak melding

 59. @ Amaranta.

  Op jou vraag een simpele antwoord; Het geld is zoals bij iedere investering van de overheid, over de balk gesmeten.

  Of bij iemand zijn bankrekening bijgeschreven.


  Maak melding

 60. @RobbyXbouta

  Er is geen democratische regering aan de macht !

  Dat is een waan-denkbeeld !

  Pak bijvoorbeeld ALLE corruptie aan te beginnen bij
  ex-OW-minister Abrahams !
  Dan begint het echte regeren !

  Laat elke Sranangman ECHT Belastingen afdragen,
  daar start het regeren mee !

  Vernietig de Amnestiewet die strijdig is met de
  Grondwet, dan start het regeren echt !

  Alle ambtenaren en adviseurs ontslaan die de
  vereiste kennis en ervaring niet hebben !
  Daarmee begint het echte regeren !

  Pak de 80 000 ha houtconcessie af van de
  DIEVEN die dit hebben gestolen van de staat
  Sranang, ongeacht of de huidige eigenaar
  Joghi of Desi Bouta heet !
  Dat is regeren !

  PS : een echte regering herstelt de Rechtsstaat,
  inclusief ALLE mensenrechten, herstelt het gezag
  van een onafhankelijk OM en dat van de
  Rechterlijke Macht en heft de ILLEGALE Prive-intimidatiedienst, de CTU, op !!!

  Vergeet een nieuwe Ontnemingswet niet, om
  gestolen en onrechtmatig toegeeigende
  goederen en gelden terug te vorderen van
  de Staatsboeven !


  Maak melding

 61. Suriname is als de Titanic.

  Het enige verschil is dat Bouterse en zijn clan al in de reddingsboten zitten en de Surinamers geen reddingsvesten hebben ontvangen omdat het geld op is.

  Dus iedereen verzuipt.

  Eigen Bouta clan eerst,


  Maak melding

 62. jojo, de staatsschuld van Suriname bedraagt ongeveer 34% terwijl de Surinaamse economie een staatsschuld kan dragen van ruim 45%. Wettelijk is het zelfs mogelijk om de staatsschuld op te laten lopen tot 60%. Waar praten jullie over? Als je het vanuit een economisch standpunt bekijkt is de Surinaamse overheid de grote aanjager van de economie van het land omdat buitenlandse investeringen minimaal zijn. De opbrengsten uit de export van grondstoffen, goud, olie enz. zijn ook afgenomen. Het is daarom de taak van en overheid om te gaan bezuinigen omdat de tering naar de nering gezet moet worden. Zo simpel is dat.

  Dat een deel van de goudreserves is verkocht is niet erg. Immers de goudprijs daalt en het is daarom handig als men een deel van de voorraad verkoopt. Het aanhouden van teveel monetaire (goud) reserves is dom in een tijd waarin de goudprijs daalt.


  Maak melding

 63. Beste RobG.
  In een normaal land rekent men ook de schulden van staatsondernemingen mee in die van het land of de financiering van die staatsondernemingen etc. Toen ABN AMRO etc. problemen werden zag je de Schuld van Nederland heel sterk stijgen.

  Nu met de getallen die beschikbaar zijn.

  1) De snel oplopende staatsschuld bedroeg ongeveer SRD 6.500.000.000.
  2) de regering mag maximaal 10% van haar begroting financieren met krediet bij de CBvS. Dat krediet moet van de wet binnen 6 maanden afgelost worden. Dat is niet gelukt dus dat krediet, dat gezien de begroting van 2015 mocht op lopen tot SRD 900.000.000 is nu door gerold naar een lange lening. Dus de staatsschuld wordt dan ongeveer SRD 7.400.000.000
  3) hoeveel men nu al weer opgenomen heeft van de korte krediet faciliteit bij de CBvS is onbekend. Dat zal over 6 maanden wel weer duidelijk worden. Dit is een PM die gezien de begroting 2016 op kan lopen tot SRD 490.000.000.
  4) EBS heeft informeel een schuld van SRD 1.500.000.000 opgebouwd die zeer waarschijnlijk door gehaald zal moeten worden indien er uit alle gedoe rondom de energieprijzen een reële prijs komt.. Wat dit voor de boeken van de overheid gaat betekenen weet ik niet dus weer een PM.
  5) Op basis van het Recuutjes drama wordt nu gemeld door de regering dat er geen SRD 1.000.000.000 maar maar liefst SRD 3.000.000.000 aan onbetaalde rekeningen uit de kast gevallen zijn. Laten daar heel veel oneigenlijke rekeningen bijzitten van vrienden van de regering en andere fraudeurs. Laat ik aannemer dat er SRD 1.500.000.000 overblijft dan is ook dat nu een formele schuld waardoor de Staatsschuld op loopt naar SRD 8.900.000.000.
  6) Gezien de nieuwe begroting wordt er zo hard gesnoeid en worden er zoveel kosten naar de burgers en ondernemingen verschoven (deels terecht) dat inflatie en devaluatie niet te voorkomen zijn. Van de schulden is SRD 3.800.000.000 in echte dollars. Bij een devaluatie van 25% betekend dat de staatsschuld in SRD’s toeneemt met SRD 900.000.000. ofwel groeit naar SRD 9.800.000.000.
  7) Staatolie heeft nu buitenlandse schulden van $ 700.000.000 als mede een binnenlandse obligatie lening in USD van $ 100.000.000. terwijl de winst de komende jaren nihil zal zijn (zie prospectus van Staatsolie). Van deze leningen zit ongeveer $ 350.000.000 in mislukte projecten alsmede nog lang niet renderende investering in Surgold LLC en een nog niet functionerende raffinaderij.
  Indien wij deze toevoegen aan de staatsschuld staat de meter nu reeds op SRD 13.200.000.000.

  De regering vertelt het niet maar op basis van haar eigen gegoochel met cijfers kan op gemaakt worden dat het Bruto Nationaal product met ongeveer 5% gedaald is naar SRD 18.700.000.000.
  Met deze benadering blijkt dat de ratio Staatsschuld/Bruto Nationaal Product ongeveer 70% bedraagt indien men alles mee rekent.

  Het voorgaande is een benadering op basis van de informatie die in de publiciteit komt.

  Na de pret begroting van 2015 met een gat van ruim SRD 3.000.000.000 en leningen als inkomsten geboekt komt er dit jaar een PANIEK begroting die zelfs 30% onder die van 2014 ligt en 47% onder die van 2015.
  Hoe gek moet je zijn om dat soort handelen nog serieus te nemen.

  U geeft terecht toe dat er nagenoeg geen buitenlandse investeringen zijn WAAROM niet zou ik mij dan afvragen.

  Omdat de buitenlandse investeerders Suriname en haar regering een te groot risico vinden??
  Of omdat partijen als ALCOA en Newmont kans zien Suriname op te laten draaien voor de cash investeringen en zelf in te komen met oud papier?


  Maak melding

 64. Beste RobG
  Met percentages maak je de zaken relatief en verliest men het overzicht.
  Ga op zoek naar wat achter de percentages zit en je ziet de naakte waarheid. Ofwel de keizer zonder kleren en een hofhouding die ja loopt te knikken en cijfers produceren die goed uit lijken te komen.

  Het hanteren van schulden plafonds die in heel andere economieën ( o.a de op 5 na rijkste en de nummer 5 meest concurrerende) gehanteerd worden is je zelf een rad voor ogen draaien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.