Fatsoen tegenover mens verwacht van Suriname Aluminum Co.

30

PARAMARIBO, 28 sep – Van een bedrijf al Suralco wordt niet anders dan goed fatsoen verwacht bij het afscheid. Volgens minister Soewarto Moestadja van Arbeid gaat het om meer dan alleen de arbeiders van multinational Alcoa.

Die zeggen overigens in grote onzekerheid te verkeren. De ruim vijfhonderd werknemers weten niet hoe het zit na het vertrek van Alcoa in november. Een alternatief is er niet meteen. Maar ook de zogenaamde contractarbeiders, in dienst van onderaannemers, behoort Alcoa te bedenken. “Wij gaan er vanuit dat ze ook die verantwoordelijkheid op zich zal nemen”, zegt Moestadja tegenover de Ware Tijd.

Het gaat om ongeveer twaalfhonderd werkers. Het ministerie van Arbeid zal niet zonder meer bemoeien met de ontwikkelingen rond Suralco. Wel vindt Moestadja het hoog tijd dat het fenomeen contractarbeid eens eindelijk onder de loep wordt genomen. Achtereenvolgende regering hebben om hete brij heen gedraaid. Contractarbeiders zijn nooit zeker van hun baan en de voorzieningen zijn barslecht.

30 REACTIES

 1. Hoe fatsoenlijk is de drugsveroordeelde, meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE in de omgang met mensen????? Hij is de meest geadoreerde onbeschofte hork van Zuid-Amerika. Goed voorbeeld doet goed volgen.


  Maak melding

 2. De ruim 500 arbeiders kunnen allemaal (religieus) adviseur van de President worden. Suriname holt met de uur achteruit.

  Op dit moment ligt de patient aan de beademing en verkeerd in terminale stadium. Alleen een wonder kan de situatie veranderen. Bouterse en zijn roversbende hebben het land tot op het bot uitgeknepen.

  En dan heb je nog een paarse clown van een Gangaram Panday die zegt vandaag actief te zijn in verschillende buurten. In die buurten gaat hij zich inzetten om die buurtgebondenheid te etaleren. Als je als buurt geen eenheid vormt, kan je dan ook die criminaliteit niet wegwerken,” stelt Gangaram Panday. Hij merkt op dat de politie er is om hulp te bieden, maar de bewoner is oog en oor van de buurt. “Het is belangrijk dat eenieder meedenkt, meedoet en meebeslist”.

  Pies in mijn broek van het lachen, zoveelste paarse dooddoener. Kan in het rijtje met de onzin die (Goldtooth) Misiekaba, Steve “wonder” Mey en Clifton Limburg uitkramen.

  Motto van de paarse fascistische partij is family and friends first en de rest kan aan het gas. Ben benieuwd wanneer de Surinamers de straat op gaan. Doe lang blijven ze deze onzin nog pikken. In elk andere land hadden ze deze regering 24 uur de tijd gegeven om op te stappen op straffe van een volksopstand.


  Maak melding

 3. Tegenover de kop van de minister zou ik willen plaatsen:

  “Fatsoen tegenover mens verwacht van de regering”

  De geheime onderhandelingen die door de handelaar worden gevoerd moeten nu eindelijk met het parlement en het volk gedeeld worden zodat we precies weten wat er op dit moment aan de hand is en wat de eigenlijke redenen zijn voor Suralco om per 30 november er mee te stoppen.

  Het is niet alleen voor werknemers, contractors en toeleveringsbedrijven belangrijk en slechts maar ook de overheid zal heel US dollars aan inkomstenbelasting etc derven.


  Maak melding

 4. Dat Suralco binnenkort vertrekt was allang bekend.

  Hebben deze mensen geen werknemersbond of een afvloeiingsregeling?
  Zo niet, naar de rechter stappen, nu het nog kan.

  De tijd van dertig jaar lang bij een baas werken is voorbij, ook in suri.
  Hoezo contractarbeid bekijken…. het is niet anders in de rest van de wereld.

  Wat zijn de plannen van deze mini-ster van arbeid mbt het logge ambtenaren apparaat? Hieronder een simpel plan.

  Start met het reorganiseren van alle ministeries.
  Processen beschrijven en vastleggen.
  Digitaliseren en clean desk policy
  Functiebeschrijvingen aanpassen
  Sollicitatieronde (door bevoegde derden)
  Start nieuwe organisatie
  Medewerkers trainen en coachen.
  Looptijd circa 5jr voor Cultuurverandering (mentaliteitsverandering).

  Overschot ambtenaren omscholen en inzetten bij grote overheids- landbouw en veeteeltcoöperaties.
  Groenten telen en kippen kweken voor interne consumptie.

  Dan pas mogen jullie ‘huizen-ver schreeuwen’: “I love Su!”


  Maak melding

 5. Hahahahaahaaaaaa…..
  WHat about fatsoen voor de 15 slachtoffers van 1982?
  What about fatsoen voor hun nabestaanden?
  What about fatsoen voor ons grondwet?
  Is bouta amnestie en Vergiffenis een vorm van FATSOEN?!!!
  Misschien kan Moestadjs ons dit uitleggen!!
  En hij zelf werkt voor Maffia boss bouta ,zo noem je dit Fatsoen moestadja!!??
  Gekke Moestadja.


  Maak melding

 6. Wat een waardeloze minister van arbeid. Moestadja blijft op zijn gat zitten en hoopt dat Suralco fatsoen toont voor zijn werknemers en verwantwoordelijkheid neemt voor de contractarbeiders. Wat een waardeloze houding.

  Wat doet hij om de vakbonden maximaal te ondersteunen in de onderhandelingen met Suralco? Moet de overheid niet direct aan de onderhandelingen moeten deelnemen als het gaat om de belangen van de contractarbeiders die minder rechten hebben dan de vaste werknemers?
  Nee, Moestadja dokt voor zijn verantwoordelijkheid. hij zit daar alleenn maar voor zijn salaris. Triest dat zo’n nietsnut het tot minister schopt.


  Maak melding

 7. Het is ook nooit goed met surinamers , als dit het niet is dan is dat het weer. Alleen maar gebrul en een hoop onzinnigheid!!! Gelijk weer over Bouta zeiken alsof zijn voorgangers het goed hebben gedaan, denken jullie dat het anders gaat in Europa of de rest van de wereld. Wij moeten ook is leren zelf op te bouwen i.p.v. vinger wijzen naar de regering, dat gezeik en afhankelijke gedoe!!!!

  Use your intelligence just 4 once in a lifetime!!!!


  Maak melding

 8. Er moet een Energie Autoriteit Suriname komen met een directeur en een raad van commissarissen, mannen en vrouwen die geen politieke bindingen hebben. Jonge integere intellectuelen, technisch hoogopgeleid, Daar zijn er genoeg van in Suriname. Deze Energie arm moet de verantwoordelijkheid en controle krijgen over het totaal energiegebeuren in ons land. Het idee van N.V. Energy Producers Suriname (EPS) als beheerder van de energieopwekking is niet in het belang van Suriname. Meneer Giovanni Ridley wordt alleen maar vooruitgeschoven om andere belangen dan de onze te dienen.


  Maak melding

 9. Off topic

  De vertrekkende ambassadeur van de V.S. doet een interessant boekje open over Justitie.
  De Justitie ambtenaren hebben geweigerd om hulp te aanvaarden.

  Onvoorstelbaar dat Justitie deze mogelijkheden niet heeft benut!
  Wie is hiervoor verantwoordelijk; Humprey T.L.S. of Belly?
  Tijd voor DNA-vragen.
  Welk voortvarend DNA-lid pakt dit op.

  Zie bron Starnieuws: VS wil meer betekenen voor Suriname
  27sept.

  “Ik heb aangegeven dat Suriname in de afgelopen jaren een heleboel kansen en fondsen voorbij heeft laten gaan. Wij hadden mogelijkheden om meer fondsen binnen te halen, maar de prioriteiten waren niet duidelijk.”

  “De VS is bereid technisch te assisteren bij de plannen om zware criminelen apart onder te brengen.”

  “Amerika is ook bereid om de regering te helpen, indien zij dat wil, om het Automated Fingerprint Identification System verder te connecten. Bijvoorbeeld met de Militaire Politie op de luchthaven.
  Of zelfs het lokaal politie systeem verder internationaal te verbinden, inclusief met die in de VS.”

  “Maar wij kunnen meer bieden, met name voor de Kustwacht en de Marine. “Voorwaarde is wel dat de Surinaamse regering de Kustwacht volledig legaliseert, “dit houdt de samenwerking tegen”

  “Er liggen daar drie geweldige kustwachtboten en wij kunnen samen meer doen. We hebben dit trouwens vaker aan de autoriteiten gezegd.”


  Maak melding

 10. @Malzonex

  Jij durft zeg, met die grote droge ogen van je!

  Onder welke kalksteen heb jij de afgelopen jaren gelegen, dat je die spuit 11 opmerkingen van je durft te plaatsen.

  Knoop dit goed in je oren: Alles, maar dan ook alles is Desi’s Schuld!!!
  Hij is de veroorzaker en de hoofdverantwoordelijke van alle ellende in Suriname.
  Hij moet het veld ruimen als hij tenminste nog een greintje zelfrespect bezit.

  Hij is niet de eerste en zal ook niet de laatste volkspresident zijn die moet opkrassen.


  Maak melding

 11. @MalzoNIX

  NEKS no Fout :

  Pe a SEBI MILJARD Go, Suma pai soso
  law law sanni, no wan inkri valuta e kome !

  Inderdaad Desi no du NEKS ini deng vefi
  jari di psa ! Wel alla monnie gwe !!!

  Altijd Sranangman e klage ? Wel, meki NDP
  potti a monnie bakka ini staatskas !

  PS : Scalians na new new beleidsinzichten
  fu NDP, deng mag fu tekki un gowtu gratis
  en deng mag fu broko a milieu !


  Maak melding

 12. Als er aan bauxiet/aluminium nog wat verdiend kon worden was Suralco niet vertrokken ( die weten wel wat ze achterlaten). Ben realistisch, die banen gaan verdwijnen en Bouta houdt dat niet overeind en dat wist hij al voor zijn herverkiezing. Maar veel mensen in Su geloven graag in sprookjes. Het wordt moeilijk komende jaren en er komt meer armoede in Suriname helaas. Bouta heeft 5 jaar met geld gestrooid en daarom is hij herkozen en nu mag het volk de rekening gaan betalen. I
  ntussen blijft zijn familie winkelen in Parijs omdat zij de enige Surinamer zijn die zo hard werken. I love Bouta, jij toch ook?


  Maak melding

 13. Barni

  “wat de eigenlijke redenen zijn voor Suralco om per 30 november er mee te stoppen.”

  1) 4 jaar geleden was bekend dat men met het tempo van Bauxiet winnen dat men toen had men in 4 jaar klaar zou zijn en dat het ontsluiten van een nieuwe mijn 3 jaar zou duren.

  2) het is al tijden bekend dat de mijnen elders ter wereld veel efficiënter zijn dan die in Suriname.

  3) In mei 2014 heeft Suralco de Surinaamse regering de wacht aangezegd voor het niet handelen. Of de productie zo ver afbouwen dat men door kon tot er een nieuwe mijn geopend kon worden. Suriname moest dan een powerplant bouwen voor stoom en inkomen met gesubsidieerde HFO (Zware Stookolie) en Boskalis met $ 40.000.000 compenseren.

  4) Na de voorgaande Chantage van Suralco maakte Bouterse er een nationale zaak van edoch hij heeft een jaar op zijn handen gezetten en het sjoemelen aan Sardjoe overgelaten. Resultaat nul komma nul en uitstel of uitstel.

  5) Van het informeren van de DNA is niets terecht gekomen. Alles is geheim en Suralco bepaald wat er gaat gebeuren.

  6) Een bekwame regering had proactief Suralco de kastanjes uit het vuur laten halen. Milieu Schade, Personeelsrechten, Onderhoud Brokopondo, Afbraak en reiniging Paranam, etc. Men kan enorme ecoherstel kosten bij Alcoa neerleggen.
  Wat deed men om de mensen te vreden te houden net doen of alles openbleef en Alcoa nog jaren het management zou voeren.

  Ieder wel denkend mens weet dat Suralco niet langszamer is gaan werken maar met top snelheid alle laatste beetjes weg haalt om Suriname voor het blok te zetten en af te schepen met wat kruimels te weten een slecht onderhouden stuwmeer en waterkracht centrale.

  Barni
  Het is OP en een nieuwe mijn locatie kan niet meer economisch rendabel geopend worden wat deze regering ook aan het land wijs probeert te maken


  Maak melding

 14. Als je, als Surinaamse minister, fatsoen verwacht van een op winst belust kapitalistisch bedrijf (VW was er toch ook niet vies van de hele wereld op een schandalige manier te belazeren?), is dat een duidelijk teken dat je bezig bent te dementeren. Gezien Moestadja zijn leeftijd is dat natuurlijk niet zo vreemd, dat hij niet aan het dementeren is, zou opmerkelijker zijn dan het tegendeel. .


  Maak melding

 15. @Malzonex
  Doe voor eens je paarse bril af ,dan zie je zaken voor wat ze zijn .
  In geen ander beschaafd land zit een amnestie’ king’, als lijder,noch smeekt een leider om vergiffenis voor zonden die hij niet begaan heft
  Enne je vergeet dat je goeie vriend bouta reeds 35 jaren lang Suriname gegijzeld houd. En de vorige regering was je goeie vriend hemzelf.
  Kom nou,wees eerlijk, die crimineel kan niet eens tot 2 tellen……
  Er zitten moordenaars, beulen,kettingzaak maniac,broederverraders, in de ndp regering,hoe gaat ons land dan voorruit met zulke kwalen.
  Stelje voor die vewennerij van je baasje bouta,eerst huilen om amnestie en nu om vergiffenis..pffffff,.


  Maak melding

 16. Fatsoen,verwacht,alsof zij fatsoenlijk zijn tegenover hun eigen bevolking.Kan iemand mij uitleggen hoe dom een volk kan zijn.Ja ,natuurlijk zo dachten ze ook met de onafhankelijkheid,eten,drinken,dansen.Helaas is het niet zo verlopen.Langzaam ,vergaat suriname,nu is het suralco,wat volgt er nog meer.Een ding is zeker,het land wordt letterlijk verkocht door ddb en consorten.Noem mij 1 land ter wereld waar zwarten aan de macht zijn,en die dan bloeiend en welvarend is.Zelfs een helicopter kunnen zij niet vinden in hun eigen oerwoud,kan een boot maar een deel van de lading (hout)inschepen ,ja die geweldige brug,daar moet hij onder door.Stelletje klootzakken,waarom geen ophaal en platter brug.En steeds maar de blanken uitschelden en de schuld geven.Vindt het erg voor de mensen van suralco,maar het zijn dezelfde mensen die gestemd hebben op een moordenaar,en bankrover.


  Maak melding

 17. Zoals gewoonlijk valt er niets zinnig te bespeuren als ik de reacties doorneemt op een paar uitzonderingen na,hoe kan een mens succesvol zijn met al die bitterheid,een beetje relativeren aub,hogebloed loert om de hoek,alleen maar verwijten maken naar een ander bereikt j niets,wanneer doekt men deze forum op, het zijn steeds dezelfde mensen die niets bereikt hebben in hun hele leven En altijd verwijten maakt naar een ander,wat een losers mentaliteit.


  Maak melding

 18. Datzelfde fatsoen verwacht ik ook van de Surinaamse overheid naar zijn eigen bevolking toe. Maar die blijven schandalige nietswetende dieven en treiteraars.


  Maak melding

 19. Hoeveel fatsoen toonde de NDP en de regeringsgezinde ministers aan het volk van Suriname?
  Het fatsoen opbrengen om juiste en volledige informatie te geven omtrent de financiële stand van zaken en de financiële offers die gevraagd zouden worden van het volk.Ja als je eerlijk en oprecht hierover communiceerde dan heb je fatsoen en respect getoond aan het volk van Suriname.


  Maak melding

 20. De DESI-FATSOEN-Regering vraagt de

  SURALCO om FATSOEN !!

  Wij hebben een bijzonder FATSOENLIJKE STAATSSCHULD !

  Een FATSOENLIJKE gemankeerde Grondwet !

  En met een FATSOENLIJKE Krijgsraad !

  FATSOENLIJKE buitenlandse straf-
  VONNISSEN tellen niet mee !

  PS : Straks een ZEER FATSOENLIJK
  GEDEVALUEERDE SRD !


  Maak melding

 21. Beste Ray,Srafu en Esmerald jullie intelligentie is blijkbaar ver te zoeken en betreft mijn vorige reactie geeft dat mij alleen maar gelijk. mijn ogen zijn niet paars of droog etc etc mijn ogen zijn OPEN!!!! Dat is de reden dat ik mijn eigen pad durft te volgen , ik wacht op geen enkele regering want dan ga ik lang wachten!!!!! Ik ben niet voor of tegen Bouta omdat ik mijn eigen pad volg en ik moet eerlijk in zijn dat het is ook niet even makelijk door de corrupte regering , maar ik heb van geleerd dat je het eindstand zelf gaat moeten doen. Dus i.p.v. een ANTI BOUTA CAMPAGNE starten ( wat jullie doen) doe ik alles zelf en het is vallen en op staan maar ik geef niet op. Dus bespaar mij dat GEZEIK over Bouta’s verleden ,reputatie or whatever!!!! In duidelijker ABN kan ik dit niet uitleggen, maar goed het zal wel aan mij liggen in tegenstelling met zeikende Surinamers


  Maak melding

 22. Quote dwt: Rechtspositie contractarbeiders 29/09/2015 12:00

  “Contractors’, doorgaans van buitenlandse komaf, hebben nog steeds vrijbrief om arbeiders uit te buiten, terwijl het ministerie van Arbeid aan de kantlijn blijft staan.”

  oooh is dat zo! (zie mijn reactie boven)

  Dacht juist dat de locals overal ter wereld, heel erg graag bij een multinational willen werken, omdat ze in vergelijking met het lokale salaris een dikke boterham verdienen, naast de ‘status’ van werkzaam zijn bij….

  Nogmaals anno 2015 is werken onder een contract normaal.
  Voor jou 10 (Haïtiaanse of Garimpeiro’s) vluchtelingen die wel willen werken.
  En hier 10 expats uit Griekenland.

  De wereld verandert in een rap tempo.


  Maak melding

 23. Als javaan schaam ik me dood voor deze halve zool Moestadja. Hoe kan hij het zover geschopt hebben. Door zichzelf te prostitueren, hij is een meester overloper die geen greintje fatsoen heeft in de politiek noch prive en dan durft deze ellendeling te praten over fatsoen. Heeft hij niet voor de amnestiewet gestemd, is hij niet overgelopen naar de NDP voor deze baan. Heeft hij zijn vrouw, nu wijlen ,op haar ziekte- en sterfbed niet bedrogen met een ander vrouw.’ Ai plei waka man ma amang no mang waka behoorlijk srefi’. Deze saka saka jampanesi, de zgn. antropoloog die alleen belust is op macht en geld en nooit gewerkt heeft met zijn handen, zal zijn straf nog krijgen zoals ook zijn meester (zijn president). Hij zal de laatste man moeten zijn die over fatsoen mag praten.


  Maak melding

 24. @Malzonex

  Dus i.p.v. een ANTI BOUTA CAMPAGNE starten ( wat jullie doen) doe ik alles zelf en het is vallen en op staan maar ik geef niet op. Dus bespaar mij dat GEZEIK over Bouta’s verleden ,reputatie or whatever!!!

  ============================================

  Kennelijk interesseert het je geen moer dat onze landgenoten op een beestachtige wijze zijn afgeslacht door Bouterse want dat is wat je aan geeft in je posting. Iedereen met een beetje fatsoen neemt hier afstand van. Jij bent de zoveelste Surinamer die zo genaamd geen stelling durft te nemen maar intussen dans je wel met de duivel. Veranderingen doorvoeren betekent dat je keuzes moet moet maken. Met andere woorden toon eens ballen vent ipv hide and seek games te spelen.


  Maak melding

 25. @malzonex

  Jij bent zo über ‘intelligent’, dat je niet eens door hebt ,dat jij je gedraagt als een typische zeik-suri, zoals jij ze noemt.

  Suri’s zijn eminent in het pochen over… en nemen zelden of nooit iets van een ander aan; kritiek is not done.

  Trouwens wat is jou ‘intelligente’ mening over het onderwerp, behalve jou gezeik?

  Wij hebben speciaal voor jou een interview met al jazeera geregeld, dan ken je die vluchtelingen uitleggen, dat ze vooral niet moeten wachten op de Overheid, maar zelf hun boontjes moeten doppen op locatie!

  Het zal me jeuken als jij nou voor of tegen bouta bent, lekker boeiend!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.