Ambassadeur VS in Suriname over vertrek Suralco

25

De Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Jay Anania, verwacht dat het vertrek van Suralco LLC als dochteronderneming van de Amerikaanse mijnbouwgigant Alcoa geen noemenswaardige deuk zal toebrengen aan de Surinaamse economie. Bovendien voorziet hij grote voordelen voor de staatskas met de aankomende operatie van goudmultinational Newmont en andere Amerikaanse bedrijven die willen investeren in de Surinaamse olie-industrie. Anania deelde zijn mening hierover in een interview met De West.

25 REACTIES

 1. NDP-fractieleider André Misiekaba zei dat het niet zo een probleem is als Suralco vertrekt, omdat al jaren geen winst wordt gemaakt. Hij benadrukt dat het gaat om arbeidsplaatsen die in gevaar zijn. Daarom is het nodig om een geruststelling te geven aan de werknemers en de samenleving.

  Volgens mij snapt Mi Sie Kaba helemaal niets van dit problematiek gezien zijn geplaatste opmerking.
  Als je jaren geen winst maakt wil dat niet zeggen dat je er geen problemen zijn.
  Het gaat erom wat de reden is van het vertrek. De reden is, zoals Suralco en Alcoa aangeven, dat de kostprijs in Suriname hoger is dan de verkoopprijs en vergeleken met andere landen waar Alco aanwezig is Suriname vele malen duurder is qua kostprijs.
  Mi Sie Kaba je hebt geen verstand van economie en marketing, behalve het verkopen van de Bouterse praatjes, dus hou a.u.b. even op met het geven van zulke domme meningen.


  Maak melding

 2. Onze staatskas is leeg,helemaal leeg!
  Behalve de ndpers,de ndplijder en zijn dochter al winkelend in Parijs , heeft niemand anders toegang tot staatskas.
  En dan nog,als Alcoa vertrekt wie heeft dan nog zin om te komen investeren in een niet winstgevend business?


  Maak melding

 3. Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) pleit ervoor dat de Suralco ten minste een 18-maandenregeling treft met de werknemers. Dit houdt in dat het personeel bij zijn ontslag een uitkering van 18 maanden salaris krijgt. Suralco-arbeiders in vaste dienst en contractors zullen per eind november hun laatste salaris ontvangen en zijn daarna brodeloos. Het gaat in totaal om ruim 2000 werknemers.

  Waarom word er niet gepleit voor gegarandeerde in dienstneming nadat Suriname de Suralco onderneming heeft overgenomen?
  Dit zou toch een logische stap moeten zijn?
  Bij ieder doorstart van een organisatie worden er personeelsleden van de oude organisatie opgenomen in de nieuwe organisatie.
  Gebruik de afkoopsommen om hen hiermee te werk te stellen in de organisatie dan is er sprake van een win win situatie.

  Ben ik pienter en zijn zij dom????????


  Maak melding

 4. Mi(s)sie Keba(vrouw hou toch op), wat een gedoe nanga a man dis. Kan van alles roepen want zijn inkomsten zijn gedekt nu en straks als ex-parlementslid. Zulke idioten, die teren op lantimoni kunnen een heleboel roepen want zij hebben altijd regelmatige inkomsten voor optreden in die poppenkast DNA.


  Maak melding

 5. Groot feest op de berm.Eindelijk pakt de ambassadeur zijn bundel en ook de andere amerikanen vertrekken als Suralco.
  “brada naga sa,het heeft jaren gekost maar we hebben ze er uit geschopt”.


  Maak melding

 6. Wanneer staat er een politieke partij op om de Surinamer er op te wijzen dat ze moeten gaan produceren.Een groot deel van de Surinamers wachten op gunsten de overheid .We zijn hier erg verwend.Terwijl de kas leeg is worden er nog steeds gronden gratis verdeeld.(Indiaanse Sinterklaas)
  We moeten aan de slag ieder op zijn manier anders komen we er nooit.


  Maak melding

 7. Het is triest dat na zo een periode van verschikkelijke en gruwelijke periode van roofmoord en slavernij op inheemsen en uit africa geroofde africanen burgers of nazaten die in surinam geboren zijn zich koste nog hebben hun bekrompen visie schaamteloos te publieceren om zo hun gebrek aan respect tonen trouwens het zijn van de koloniale schoenzolen van de gruwelijke barbaren die klootzakken begrijpen niet als


  Maak melding

 8. Waar is de paarse misdadiger en veroordeeld drugsdealer nu waarom komt hij nu niet zeggen TAKE YOUR BUNDLE AND GO of is hij bang dat de cia om de hoek staat.


  Maak melding

 9. De kurk waar de Surinaamse economie, sinds mijn lagereschooltijd, op dreef is zinkkende. En met een clowneske kapitein aan het roer van staat, ben ik bang dat niet alleen onze economie zal verzuipen, maar het hele land; bij Grassalco verdwijnt er goud uit de kluis en de kans dat we vernemen wat ermee gebeurd is, is even groot als wij ooit zullen vernemen wat er met de verdwenen miljoenen US Dollars op OW is gebeurd, de bacove planten verrotten op het veld, de cassavefabriek, die miljoenen heeft gekost, heeft maar 1 week gedraaid en de cassave boeren zitten gefrustreerd met hun verrottende knollen opgescheept, Greanheart wil alle Surinaams werknemers ontslaan en er Chinezen voor in de plaats aantrekken, de skalians, die eerst, volgens Dodson, ontmanteld zouden worden, mogen plotseling van Lindscheer straks rustig doorgaan met ons milieu te vernietigen, terwijl steeds meer familieleden en vrienden aan lucratieve baantjes met ministersalarissen worden geholpen. Intussen roept Misiekaba, als een oprechte NDPer, dat er niets aan de hand is, de komende vijf jaar zullen we, terwijl we de afgrond indonderen, van Misiekaba en Abdoel steeds weer te horen krijgen dat ‘neks no fout’.


  Maak melding

 10. Hij eigende Brokobakka tot zijn privebezit, nu wil hij samen met Dilep, ook Afobakka als zijn gouden kip.
  Ondertussen Sranan na Bankroetbakka tangi fu wi volkspresident DiDiBrie.
  Ma no spang ete 5 bakka, neks no fout.


  Maak melding

 11. Hubbard R E
  Het is triest dat na zo een periode van verschikkelijke en gruwelijke periode van roofmoord en slavernij op inheemsen en uit africa geroofde africanen burgers of nazaten die in surinam geboren zijn zich koste nog hebben hun bekrompen visie schaamteloos te publieceren om zo hun gebrek aan respect tonen trouwens het zijn van de koloniale schoenzolen van de gruwelijke barbaren die klootzakken begrijpen niet als

  Last van een syndroompje Hubbard?


  Maak melding

 12. Ze blijven maar klagen over het vertrek van de Suralco uit Suriname, maar deze gasten blijven niet stil staan bij de harde wetten van de kapitalistische realiteit. Het vertrek van de Suralco uit Suriname had men al 50 jaar terug moeten zien aankomen.Maar de regeringen die hosanna schreeuwde om de Suralco draaiden het hoofd de andere kant op. Nu is het deze labiele aanhang van de toenmalige machthebbers die moord en brand schreeuwen terwijl ze zelf geen alternatieven kunnen bedenken. Ze weten geen raad met deze situatie, terwijl er creatief naar oplossingen gezocht moet worden.Het zijn grote lafaards die hun mond moeten dichtnaaien.


  Maak melding

 13. off topic…..

  naschoolse opvang per 1 okt. stopgezet !!!!!

  De zoveelste mislukking en loze belofte van deze ongeschoolde, hersenloze paarse gangsterbende.

  De grootste prestatie van dit roversnest is dat er in 5 jaar alleen maar ellende en achteruitgang is geboekt en de staatskas tot op de bodem is leeggeroofd.

  Verder zijn alle populistische paarse beloftes mislukt of nooit van de grond gekomen. AOV en kindertoeslag verhogen VOOR de verkiezingen en NA de verkiezingen krijgt het volk een sigaar uit eigen doos. Alle kortstondige voordeeltjes zijn inmiddels meer dan verdampt.

  Nog 5 jaar blijven de paranoide, geindoctrineerde paarse klootzakken als pero/robg/paraman/interpol etc. etc. alles rechtlullen wat krom is.


  Maak melding

 14. Bouterse 1 was heel erg creatief, creatief door hun uitgavenpatroon te vergroten toen de inkomsten uit de goud- en olieexporten stegen.
  Nu schreeuwt de regering vanuit de daken van Paramaribo de keel droog om de tering naar de nering te zetten en dat niemand dit had zien aankomen.
  Regeren is altijd geweest, vooruit zien en dat ontbreekt in de paarse hersenen van Bouterse.
  Hij denkt niet aan de dag van morgen.
  Liggend in zijn luie hangmat dacht hij toen, if a moni de, da tide wi o dring a Parbo kiri, tamara na tamara, tamara un sa luku go moro fara.
  En de blije labiele NDP aanhang zegt nog altijd: “Neks no fout, hij is onze volkspresident en vader des vaderland, hij is een genie die nooit fouten maakt.”


  Maak melding

 15. Een NDP-slaaf ROBBYX geeft les in
  “kapitalistische wetten”,

  hij vertelt er echter niet bij dat zijn Baas, Bouta,
  AL ONS STAATSGELD heeft verbrast aan
  politieke uitgaven, vooral aan Salarissen van
  politieke vrienden en aan show-projecten !

  Er is de afgelopen VIJF JAAR geen ene moer
  geinvesteerd in winstgevende sectoren,
  actviteiten of producten.

  Er is slechts gepoogd wat “toekomstige”
  opbengsten in de goudsector binnen te halen.

  Bij staatsolie, die economische potentie heeft,
  is geld geleend door de staat en is de leiding
  van het bedrijf helaas met politici volgepropt.
  Een zeer gevaarlijke ontwikkeling.

  Deze NDP-Ster doet alsof Bouta en crew niet
  wisten dat Suralco zou vertrekken. NDP zit nu
  al vijf jaar aan de macht en zij moeten
  Oplossingen presenteren voor de ontstane
  situatie, terugwijzen naar ANDEREN is ONZIN !

  Niet ANDEREN hebben een staatsschuld
  doen ontstaan van ruim ZES MILJARD !

  De financiele SHIT waarin het land verkeert, is
  totaal te danken aan WANbeleid van de NDP !

  De eerste kapitalistische wet is trouwens :

  Geef niet meer uit dan je VERDIENT als staat !

  En juist aan deze HOOFDREGEL hebben Desi
  en de NDP lak !

  Want hun motto is : MONNIE DE !!!

  PS : Wanneer komen de pres en de regering
  bij hun positieven, in de realiteit ??
  Devalueer de SRD en speel geen verdere
  spelletjes met het Volk !

  Stop direct alle ONZINNIGE-politieke-Uitgaven !!!


  Maak melding

 16. Ay…Baya. Sang ay pasa! Als Suralco vertrekt wil niet zeggen,
  dat de lege Staatskas gevuld zal worden.Het wordt een rampenplan van Bigi baas Bouta. Ik denk,dat de paarse graaiers de inkomsten eerder in hun zakken zullen vullen dan de lege Staatskas.


  Maak melding

 17. Ik vind het een slechte zaak dat Alcoa weg gaat uit Suriname.De Ambassadeur ziet het verkeert.Het was een bon van inkomen voor Suriname die al jaren zo is geweest. Het land gaat achteruit en niemand gelooft in Suriname dat het beter wordt.Ook de President die alleen maar deze ellende heeft veroorzaakt de afgelopen 5 jaren moet zich schuldig voelen met zijn regering.Dat is mijn mening als Surinamer.


  Maak melding

 18. Onvoorstelbaar hoelang de speciaal op hun deskundigheid door de Pres persoonlijk geselecteerde adviseurs vd Pres erover kunnen doen om te onderhandelen. Men gaat zo lang door tot dat er niets meer valt te halen. Is er wel iemand die zich afvraagt of deze “adviseurs” wel competent zijn?
  Of is men bezig daar wat zaken aan de zijlijn te regelen voor eigen gewin?
  Mag ik ervan uitgaan dat straks Dilip Sardjoe via een we dochter van zijn bedrijf ook energie leverancier gaat worden van Suriname.
  Heeft echt iedereen koeienstront in zijn ogen??


  Maak melding

 19. Het enige dat Suralco nu aan bijdraagt is de lonen van de werknemers. Verder trekt zij alleen maar geld uit Suriname ipv er geld in te brengen. Exit Suralco zal – behalve voor die werknemers – verder geen ramp zijn.


  Maak melding

 20. Is het niet zo dat er hier niets kan veranderen in dit land zolang ministers en de president onschendbaar zijn?ze gaan gewoon door met zakkenvullen.En ook al komt er over een aantal jaren een andere president en andere ministers,ook deze mensen zullen hetzelfde spel spelen:zakkenvullen.die wet die de oschendbaarheid verleent,die moet gecanceld worden.Dan kunnen president en ministers ter verantwoording worden geroepen,bijv in de Nationale Assemble.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.