Parlementariër eist uitleg over vertrek Suralco

11
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 25 sep – De regering moet het parlement uitleggen hoe het zit met het vertrek van bauxietmaatschappij Suralco. Dit zegt parlementariër Asiskoemar Gajadien (VHP). Het zal zo snel mogelijk moeten gebeuren.

Alcoa, eigenaar van Suralco, wil binnen enkele weken opbreken. De presidentiële onderhandelingscommissie en de multinational kunnen maar niet tot een akkoord komen. Dit roept vragen op. Arbeiders van Suralco zitten op hete kolen, omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. Het parlement hoort nooit wat. “De presidentiële commissie heeft een keer met ons gesproken”, zegt Gajadien tegenover de Times of Suriname.

Sindsdien liggen de lijnen stil. De verkiezingen van vijf en twintig mei hebben het er niet beter op gemaakt. Het is doodstil rond een voor Suriname immens belangrijke ontwikkeling. De stilte maakt alles behalve gerust. “Het gevoel bekruipt mij dat de regering met deze onderhandelingen bezig is enge private belangen te dienen, waarbij voorbijgegaan wordt aan het grote nationale belang”, aldus Gajadien.

11 REACTIES

 1. Ah,bouta gaat zeggen;’moet je mij niet vragen hoor,vraag aan Nederland,aan Amerika , jij,hij,zij,hem,haar,
  maar vraag mij en de vorige regering niet hoor,de vorige regering was ikzelf,……..’
  ‘Vraag mij niet ,dossier gesloten voor 200 jaar.” Aldus boita


  Maak melding

 2. De 2000 man die afhankelijk zijn van Suralco voor hun baan zullen de straat op moeten en openheid van zaken eisen bij het kabinet van de president want anders is het einde oefening in november. De assemblee krijgt echt geen antwoorden hoor.


  Maak melding

 3. De samenleving eist ook de corruptie schandalen tijdens chiragalie bij de ebs en Abrahams als ow minister.
  Wanneer denkt de vhp hiervoor een onderzoek te laten plegen. gajadien grondig laten onderzoeken en als volksvertegenwoordiger dit de stand van zaken door te geven aan het volk.
  Door terug storting kan begrotings tekort tot het verleden behoren.


  Maak melding

 4. Hiervoor is het parlement echt niet nodig, we hebben jullie pas nodig als er impopulaire maatregelen moeten worden genomen. Als het gaat om zakkenvullerij, feesten en accomoderen van familie, vrienden en partijgenoten hebben we niemand nodig.


  Maak melding

 5. Het probleem bij sommige mensen is dat ze alles vanuit een negatieve bril wordt belicht zonder dat ze zelf met oplossingsmodellen komen terwijl Suriname zoveel kansen te bieden heeft als j bereid bent hard te werken en prioriteiten te stellen is het hier lekker toeven,alles wat ik bezit heb ik zelf gekocht niets van lanti gekregen.tegen gajadien zou ik zeggen ga wetten in de DNA voorbereiden om de consumenten te beschermen tegen al die beunhazen o.a notarissen daar hebben wij wat aan.laat suralco vertrekken ze gaan toch ten onder.


  Maak melding

 6. Waar praat deze man over velen van hen zijn miljonairs geworden door grondroof (DNA leden)wanneer hij dat soort beunhazerij ,begint aan te kaarten ga ik geloven dat hij echt bezig is corruptie aan te pakken maar niet selectief dingen aankaarten terwijl de echte rovers buitenschot blijven.met een selectief geheugen los j niets op.


  Maak melding

 7. De grote aliminium giganten uit Amerika,Engeland,Frankrijk,Canada hebben allemmal een of meerdere aliminiumfabrieken op Ijsland neergezet.De energiekosten zijn er zeer laag en het personeel meestal afkomstig uit Polen verdient maar een habbekrats.Tel uit de winst voor deze giganten.

  Suralco gaat uit Suriname weg omdat zij op Ijsland goedkoper producerem. Van Suriname eist men dat het land de wegen aanlegt naar de nieuw aan te leggen mijnen in West Suriname en tevens moet Suriname zorgen voor de levering energie tegen zeer lage kosten.Als Suriname aan deze eisen voldoet wil Suralco in Suriname blijven.De maatschappij denkt het land in een houdgreep te hebben om zo haar zin te krijgen.


  Maak melding

 8. @RobG

  als de president van een bezoek bij Chavees gelijk onaangekondigd naar de stuwdam rijdt, geeft hij een sein aan de Suralco.
  Mocht de Alcoa toen nog twijfelen,heeft opa D met dit signaal het Alcoa besluit definitief om te vertrekken gemaakt.

  @Lal

  het ethanol project was veel beter dan deelname in New Mount waar je niet veel te brokkelen hebt.
  Ik zag onze Coronianen al krontokoekoe’s maken in vele kleuren en geuren onder mooie namen en met een prof verpakking.Die arbeid plaatsen zouden voor altijd zijn .


  Maak melding

 9. Beste RobG

  U draait de zaak weer eens om. IJsland is een dreumes in de aluminium wereld. nummer 11.

  Dat er 3 smelters op IJsland zitten heeft slechts te maken met hun goedkope energie (hydro en geo).

  Een pool is op IJsland heel wat duurder dan een Surinaamse werknemer omdat er behalve vis bijna alles ingevoerd moet worden.

  U argumenteerd uit het omgerijmde om te verhullen dat er ernstig gefaald is.
  Zie aub de productie staten van alluinaarde er op na en iedereen had kunnen weten dat het einde nabij was tenzij er een nieuwe mijnlocatie geopend zou worden. De regering heeft gezwets en op haar handen gezetten en alle milestone momenten voorbij laten gaan.

  Dat kunt u Alcoa nog de vorige regering verwijten. De regering Bouterse Amereli heeft genoeg extra inkomsten gehad om een nieuwe locatie te ontsluiten. Er lag een aanbieding om goedkope energie op te weken etc.

  Echter men dacht slechts aan goud en dan wel op de eigen bankrekening


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.