Surinaamse regering leent om schulden te betalen

67
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 24 sep – De staat Suriname heeft op achttien september haar kortlopende binnenlandse schuld omgezet in een langlopende lening bij de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Dit meldt het Kabinet van de President. De regering wil de betalingsachterstanden bij particulieren tegen eind dit jaar hebben ingehaald.

“Hiervoor is een voorschot opgenomen bij de CBvS, die is mee geconsolideerd in de langlopende lening”, wordt gemeld. Een ander deel van de schuld moet een kapitaalinjectie financieren voor twee staatsbanken: de Landbouwbank en de Surinaamse Postspaarbank die niet volledig voldeed aan de toezichtvereisten van de CBvS. “Dit zal bijdragen aan het verder stabiliseren van het financieel systeem.”

Doordat de staatsinkomsten sterk zijn gedaald vanwege de grondstoffenprijsschok, dreigden de inkomsten en uitgaven van de overheid in structureel onevenwicht met elkaar raken. De overheid dient echter in de gelegenheid te worden gesteld om binnen een geïntegreerd macrostabilisatiepakket de budgettaire maatregelen te treffen die de gezondheid van de overheidsfinanciën kunnen garanderen.

67 REACTIES

 1. Kortom, de geldpers is aangezet. We zullen zien hoelang de vaste wisselkoers SRD-USD in stand blijft. Erg lang zal het niet duren.

  En ondertussen wordt de bekende onzin uitgekraamd dat de prijsverhogingen en de omzetting en vergroting van de staatsschuld op termijn goed is voor het volk.
  Het geïntegreerd macrostabilisatiepakket is niets meer dan een drietal prijsverhogende maatregelen om het Surinaamse volk geld uit de zakken te kloppen en een enorme vergroting van de staatsschuld zonder zicht op structurele verbetering. Het zorgt niet voor stabilisatie maar wakkert juist een prijs-loon spiraal en sociale onrust aan. Ravaksur eist 20% loonsverhoging om de effecten van de zogenaamde solidariteitsheffing tegen te gaan. Met de uitbreiding van de monetaire financiering van de overheidsuitgaven komt een waardedaling van de srd dichterbij. Als dat gebeurt is de ellende helemaal compleet.
  Die ellende hebben we eerder gehad. Ik hoop de beleidsbepalers nu eens een keer in de achteruitkijkspiegel kijken en beseffen wat ze aanrichten.


  Maak melding

 2. Ja altijd maar lenen en lenen en lenen. Het is genetisch bepaald bij bepaalde bevolkingsgroepen. Nooit gedacht om een appeltje voor de dorst opzij te zetten.

  Klote zooi.

  Wie moet die lening terugbetalen, deze regering????


  Maak melding

 3. Weer een aap die uit de mouw komt. Wel weer raar dat niemand de getallen vermeld of wel hoeveel geld er weer nu weer gecreëerd is.

  De staatsschuld is onder tussen ongetwijfeld geexplodeerd en men kan weer door gaan met geld op nemen uit de korte leen faciliteit.

  Men moet niet vergeten dat de buitenlandse schuld bij een devaluatie in SRD’s ook enorm zal stijgen.
  Men vergeet steeds te vermelden dat met de dalende grondstoffen prijzen het Bruto Nationaal Product ook daalt en daarmee Suriname heel dicht bij het wettelijk leen plafond zit en geen echte verdien capaciteit heeft om haar schulden te betalen.

  RobG hoe breit u dit weer recht


  Maak melding

 4. Gedurende 2001 en 2002 is er een onderzoek verricht om de staatsbanken te fuseren. Dit is niet gelukt omdat de politiek dit niet goedkeurde. De reden? Misschien door het vervangen van de alle directie leden en alle RvC leden van de banken (Postbank, Landbouwbank, Volks Credietbank) en dat waren dus totaal minimaal 18 personen.
  Welnu, wat kost het om minimaal 3 verschillende administratieve systemen te onderhouden, 3 mainframes, dubbel bezette functies etc? Zou hier bezuinigen geen optie zijn?
  Dan zouden zij het mt minder kunnen opereren.


  Maak melding

 5. “De overheid dient echter in de gelegenheid te worden gesteld om binnen een geïntegreerd macrostabilisatiepakket de budgettaire maatregelen te treffen die de gezondheid van de overheidsfinanciën kunnen garanderen.”

  Ofwel het ene gat met het andere vullen. Het totale failliet van Bouterse die Suriname helemaal naar de kloten helpt.


  Maak melding

 6. De binnenlandse schuld omzetten in een langlopende lening is eenvoudig gezegd, het probleem opschuiven naar de volgende regering en de komende generatie.
  Het betekent ook dat de drukpers oververhit zal raken met als gevolg stijging van de dollarkoers.
  Vene had 700 miljoen aan deviezen reserve achtergelaten voor Bouterse 1, wat is hiervan overgebleven? En wat zal Bouterse 1 voor Bouterse 2 achterlaten?
  De NDP slogan:
  “Neks no fout onze schaapjes zijn op het droge, jammer voor de mofinas. We kaan nok voor vijf jaar pinari.”


  Maak melding

 7. En straks ga je horen neks noh fout toch a bigi mang set a her torie kong , aboeng tak a no go na amerika. En zo gaat de misdadiger voor nog 5 dankzij mijn waardeloze brada nanga sisa`s.

  ps
  Aboikoni ,de tram komt, maar op 4kante wielen en voortgetrokken door paarse ezels


  Maak melding

 8. Suriname het 2e Dubai (Misiekaba)….hahahaha

  aboikoni….Jozefzoon zit thuis met een speelgoedtreintje van Intertoys op zolder.

  Schulden maken om schulden af te lossen…Econoom Pero zit nu te bedenken hoe hij deze shit recht moet lullen.

  Nog 5 jaar paars….2000 ontslagen Alcoa…geen werk…geen vreten en sparen voor nog meer diefijzer in en rondom de woningen.

  Wat een treurige bende is dit land.


  Maak melding

 9. Bodemloze put is heel moeilijk om te dempen, er komt geen einde aan !!!!!

  @ Yu Dongscheng.

  Ik weet wat je bedoeld ;

  Maar ze leren het nooit, het zit inderdaad heel diep de genen ingeworteld.
  Sari tori man ach ja; wie doet wat, het is een hele kolere zooi !!!!!


  Maak melding

 10. Lang leve Desi !

  Ik blijf lekker NOG VIJF JAAR uit de bak !

  Buitenlandse vonnissen tellen niet mee !

  En in Sranang heb ik een ongrondwettige
  AMNESTIE !

  Het volk wil mij !

  Zij moeten betalen voor mijn VRIJHEID !

  PS : NEKS NO FOUT !!!


  Maak melding

 11. @Beste Henk Molenaar,

  In een oudere posting had ik al aangegeven dat de staatsschuld nog dit jaar boven 7 miljard uitkomt. En zie nu.

  Intussen heeft de managing director van Suralco, het personeel middels een schrijven in kennis gesteld van de dienstbeëindiging. Suralco zal op 30 november zijn productie stopzetten. 540 vaste medewerkers van Suralco zullen geen werk meer hebben. Dat geldt ook voor ongeveer 1.500 contractors verbonden aan de onderneming.

  Met andere woorden deze mensen gaan een beroep doen op een uitkering ! Ook over de Afobaka krachtcentrale wordt onderhandeld om tot een lange termijn energieplan te komen. De regering Bouterse zwijgt in alle talen over de voortgang van de onderhandelingen. De gouddeal met Surgold en Iamgold was ook een historische vergissing, zo zal het ook geschieden met Alcoa. Inzage over de schulden problematiek omtrent Staatsolie blijven ook uit. De fouten van deze regering stapelen zich op en worden afgewend op de burgers.

  Ik zweer het je binnenkort kost een broodje pom 400 srd en een bak nasi met kip het dubbele. Als toerist ben je straks verplicht op Pengel contant geld om te wisselen in SRD’s. Suriname gaat weer terug naar de stenen tijdperk waarbij mensen langs de kade stonden te juichen als er een pakjesboot aan kwam.

  En de paarse patriotten RobG, Pero, Sabidirie, Milton, Interpol, Parbo, Freedom2U, Radjkoemar Radjaram zijn in geen velden of wegen te bekennen. Triest apathische volkje.

  Ons geliefde land is naar de malle moer geholpen.


  Maak melding

 12. Waarom wordt er niet meer gefeest door de NDP.
  Voor de verkiezingen werd er flink gefeest en gebeest.
  Toen was er nog “veel” geld in de kas en nu eten ze marsss.

  gr.


  Maak melding

 13. Jawel! langlopende lening, totdat de volgende regering komt om deze shit op te ruimen en als het niet lukt dan heeft die regering op zijn kerfstok!!!! ha ha haaaa! lang leve de DDB!!!


  Maak melding

 14. De problemen beginnen DDB en zijn GANG boven het hoofd te groeien. DDB en zijn GANG zijn niet in staat Suriname in Economisch rustig Vaarwater te brengen.

  Shaam Binda heeft al eerder geroepen dat DDB terug moet treden want met deze IMBECIEL gaat Suriname BACK TO THE EIGHTIES.

  De Slogan die Limbo op de Staatsradio bezigde: DEZE PRESIDENT WERKT!!

  JA WEL: DEZE PRESIDENT HEEFT HARD GEWERKT OM HET LAND NAAR DE KLOTEN TE HELPEN.

  Limbo heeft WILLENS EN WETENS de Gemeenschap op het verkeerde been gezet zodat deze SURINAAMSE LUL herkozen kon worden.

  LIMBO IS VOLKSVERRADER NO 1
  AMZAD IS VOLKSVERRADER NO 2
  MIESJIE KAKKA KABA NO 3
  Niet te vergeten onze eigen RobG NO 4
  En Parakoranti NO 5


  Maak melding

 15. @aboikoni,

  Ze waren al bezig met de paardentram. Toen hebben ze dat afgeblazen omdat er niet genoeg goede paarden voorhanden waren. Daarna hebben ze iets toepasselijks bedacht: de ezeltram!

  In Suriname lopen zoveel ezels rond, die het liefst tig maal zichzelf stoten aan dezelfde steen in het verkiezingshokje, dat Jozefzoon op het idee kwam om de ezeltram in te voeren. Immers, ezels genoeg in Suriname! Dus als je in de omgeving van Para de laatste tijd verhoogde activiteit ziet, dan weet je waardoor dat komt.


  Maak melding

 16. Sinds het verder bergafwaarts gaat met de overheidsfinanciën, beroept de regering zich op de 3% norm.

  Deze norm zal worden overschreden omdat er nagenoeg geen inkomsten zijn en de uitgaven de pan uit springen.
  Door dit gedrag al het lenen jaarlijks toenemen omdat de uitgaven > inkomsten.
  En er is geen enkel positief vooruitzicht, dit terwijl het graaien blijft doorgaan.


  Maak melding

 17. Jojo, iemand met economische inzichten weet direct waarover er gesproken wordt als men het begrip overheidstekort leest. Bijna alle overheden in de wereld hebben te maken met begrotingstekorten. Een begrotingstekort ontstaat als de uitgaven met inbegrip van de aflossingen van de overheid in een jaar hoger liggen dan de inkomsten van de overheid.De inkomsten van de overheid bestaan uit de heffing van belastingen, en niet-belastingontvangsten zoals de baten uit grondstoffen export, goud export,vis export,hout export, rijst export, enz.enz. De uitgaven van de overheid bestaan uit de bestedingen van de ministeries.


  Maak melding

 18. Aaai baja Pero waar ben je met je grote moffo ? Jij als paarse patriot die voor de volle 100 procent Bouterse steunt. Vent je hebt je onsterfelijk belachelijk gemaakt.
  Hoe lang hebben we niet moeten aanhoren dat Bouterse de sterke man van Suriname is. Bouterse stelt niks voor. De man heeft Suriname binnen 5 jaar door de toilet gespoeld.


  Maak melding

 19. @JoJo,
  Terechte opmerkingen.

  Ik had (tegen beter weten in) nog hoop dat er enig gezond verstand aanwezig was bij financiën en de Centrale Bank, maar die hoop is met deze maatregelen definitief de grond in geboord.
  Zo te zien gaan ze voor het rampscenario(de wal keert het schip) in plaats van gezond financieel beleid om uit deze crisis te geraken.


  Maak melding

 20. De veroorzaker van deze ellende is de vloek Bouterse en zijn roversbende.
  Zolang deze roversbende aan de macht is zal het never nooit goed komen in Suriname. Bouterse de moordenaar kan geen land leiden dit is voor de 3e keer duidelijk met een failliete Suriname onder leiding van deze vloek.
  Bouterse moet opstappen anders komen wij er niet uit. Bouterse is de grote sta in de weg voor een duurzame ontwikkeling in Suriname.


  Maak melding

 21. na de volgende week-end komt er een speciale jumbo-jet 445 passagiers op zanderij voor de-gene die gratis en wel willen vliegen naar Gunnee Bissau naar Obioango-o met onze top lijder als eerste geselecteerde,let wel gratis vlucht..

  de gouden kerst is ook komende een gratis lap-top voor iedereen is komende maandag te krijgen uitgedeeld door de vrouw van de lijder van het walhala ..

  deze vrouw kan alleen nog gratis dingen uitdelen die ze krijgt maakt niet uit van wie ze zijn,als ze maar gratis zijn..

  dat die zoon lekker opgeborgen zit in New-York deert mensen niet het land is toch in puinhoop niet geschoten dit keer,maar netjes leeg geroofd..

  en zo pinaren wij allemaal collectief tot de volgende 5 jaren..dus 2025,dan zien wij het verder..

  no spang dédé é kong..


  Maak melding

 22. …..je weet gewoon niet wat je moet zeggen…..voor de verkiezingen heb je al zoveel verzocht dit niet te laten doorgaan… maar ja, pubers he, die luisteren nooit, die willen alles aan den lijve ondervinden, dus hierbij.


  Maak melding

 23. Waar is onze slijmbal Amzad Abdoel gebleven? Deze man heeft ons jaren voorgehouden dat het financieel geweldig met ons land gaat.Was het bewuste bedrog of weet hij zo weinig dat hij de zaak niet kon beoordelen?


  Maak melding

 24. @RobG, je schrijft::::

  Jojo, iemand met economische inzichten weet direct waarover er gesproken wordt als men het begrip overheidstekort leest. Bijna alle overheden in de wereld hebben te maken met begrotingstekorten.

  =Ik ben bang dat velen in Suriname GEEN economische inzichten hebben.
  -Weet je nog dat Abdoel steeds geroepen heeft dat er niets aan de hand is en er gewoon geld is???
  -Weet je nog dat Misiekaba geroepen heeft dat de oppositie jaloers is en dat Suriname een tweede Dubai gaat worden???

  Wees eerlijk::::Bouterse en zijn mannetjes hebben gewoon GEEN visie om het land op hoger niveau te brengen.

  =Fraude, oplichterijen, corruptie, zelf rijk worden, feesten en het aller belangrijkste GEEN VISIE EN GEEN INZICHT VOOR EEN GOED BELEID


  Maak melding

 25. onze paarse nono professor RobG,

  verzameld eerst de nodige informatie op wikipedia om vervolgens hier op het forum de econoom uit te hangen…

  zo doorzichtig allemaal.


  Maak melding

 26. “Bijna alle overheden hebben te maken
  met begrotingstekorten”, aldus prof ROB,
  pardon, prof “IkWordtBetaaldDoorDesi”

  Door ziekelijke Consumptieve uitgaven
  en mega-corruptie zit Sranang met een
  fataal Staatstekort van ZEVEN MILJARD !

  De staatsinkomsten zijn nog steeds
  DALENDE en de UITGAVEN van
  DESI II nog even HOOG !

  Gilmore drukt extra geld, en LEENT
  om schulden te betalen !

  Steeds meer Bedrijven gaan FAILLIET
  en er is geen zicht op Valuta-inkomsten
  door productie en export !

  Dus opa Desi en clan VERNIETIGEN de
  economie en de SRD !

  PS : Un tang wakti a disaster, voorlopig
  yepi no de !

  Ziet niemand dat Gilmore, Andy en Desi NIET
  moeten bemoeien met Financiele Zaken ??

  Schaarste aan TOILETPAPIER in voorbeeldland
  Venezuela !!!


  Maak melding

 27. Biga, een slapende centrale overheid van een land die geen actie onderneemt om een land economisch tot ontwikkeling te brengen is niet meer van deze tijd. laat dit goed tot je doordringen. Jullie denken nog steeds dat rijkdom uit de lucht komt vallen net als de ontwikkelingshulp die men voorheen van Nederland kreeg.Deze vlieger gaat helaas niet meer op.

  Een groot deel van het overheidstekort kan opgelost worden door meer belastingen te heffen en om de mensen meer te laten betalen voor goederen en diensten (water en elektriciteit ) die zeer zwaar worden gesubsidieerd door de overheid.

  Het wordt een taak van de overheid om de mensen duidelijk te maken dat met het betalen van meer belastingen er niet geleend hoeft te worden om collectieve diensten en voorzieningen op peil te houden en uit te breiden.


  Maak melding

 28. De bewindsvrouw is ook bezig met de 250 telefoonlijnen van Juspol. Ook de ADSL (internet)-aansluitingen die de staat voor privé huizen betaalt, zijn straks voorbij. Ik heb een hekel aan die barbaarse pieringachtige roofzuchtigheid’, stelt de bewindsvrouw.

  Paraman en RobG zijn dus binnenkort niet online.


  Maak melding

 29. RobG, wat heeft deze overheid gedaan aan duurzame ontwikkeling ? Je kan/mag niet gambelen met de surinaamse economie. Los van de corruptie heeft Bouterse gefaald. En nog erger is dat hij zijn klep heeft gehouden tot na de verkiezingen. Ben blij dat hij herkozen is. Hij mag lekker zelf zijn puinhopen opruimen. Al komen Santhoki en Rusland 20x op de koffie, de oppositie werkt er niet aan mee. Toegegeven je hebt wel moed om te reageren dit integenstelling tot de andere paarse aanhangers.


  Maak melding

 30. Ira, laat het duidelijk zijn dat veel van de commentaren die je op dit forum kan lezen geschreven worden door mensen die primitief van denken zijn ingesteld. Het ontbreekt hen aan kennis en economische inzichten om een acceptabele mening te verkondigen. Het is allemaal negatieve proza en negatieve braaksel die ze aan het verkondigen zijn.Ook gij maakt zich daaraan schuldig.Ik zie binnen de gelederen van de VHP en NPS niemand die met heldere oplossingen voor de dag kan komen om de economische vraagstukken van het land op te lossen.Ze hebben geen backing van Nederlands ontwikkelingsgeld zoals dat voorheen wel het geval was. Ze zijn lamgeslagen. Een oplossing hebben ze niet.

  De Surinaamse economie is al jaren behoorlijk ziek. De overheidsdiensten werken verre van efficient.Het mega ambtenarenapparaat wordt door de overheid van zuurstof voorzien voor de werkgelegenheid, de bushouders, schooltaxi’s enz. worden door de overheid gesubsidieerd, veel van de werknemers in dienst van EBS en SWM hebben hun baan te danken dankzij de subsidies van de overheid. Dit is niet langer houdbaar. Waar moet de overheid het geld vandaan halen om bijv. loonsverhogingen van de gesubsidieerde ambtenaren te bekostigen.Dit zijn vraagstukken die economen bezighouden.Deze inzichten zijn niet te vinden binnen de VHP,NPS, en vooral niet bij de leeghoofdige aanhang van deze partijen.

  Men zal moeten gaan werken aan de gezondmaking van de Surinaamse economie.Het is daarom een uitdaging voor deze regering om passende maatregelen te treffen die de economie gezond zullen maken.


  Maak melding

 31. RobG
  Hoe kunnen mensen ergens voor betalen als er geen verdiencapaciteit is.
  De regering Bouterse Amereeli dacht dat er ergens geldbomen staan en alles gratis is. Alles wat de regering Venetiaan heeft opgebouwd: economie, reserves, lage schuld plus de miljarden extra inkomsten en de extra schulden is er door gedraaid.

  Suriname is Skeer en ook u zult dat in moeten zie.

  Afgelopen dagen is duidelijk geworden dat men de korte Schulden bij de Centrale Bank nu door geschoven heeft naar lange schuld zodat er weer ruimte is om bij de Centrale bank kort te lenen.

  Het bruto nationaal product is door de dalende grondstoffen prijzen etc. sterk afgenomen.
  De formele schulden worden zichtbaar en stijgen per dag.
  Bij een devaluatie komt er nog eens een Miljard SRD extra schuld bij.
  Als de Yuan/SRD Swap afgelost moet worden is nog meer buitenlandse schuld bij.

  Er kan niet meer gedialyseerd worden omdat ook daar te grote schulden zijn.
  De scholen zijn niet betaald. Om de salarissen te kunnen betalen moest de geld pers aan.

  Beste RobG iemand die niets heeft kan ook niets betalen. EBS heeft niet de capaciteit om de meters op te nemen dus op wat voor basis gaan ze afrekenen met de afnemers.
  Wie denk je dat er gaat betalen in deze chaos.


  Maak melding

 32. Overheidstekort van Sranang is het falen
  van Desi en zijn kabinet : de onproductieve (consumptie)UITGAVEN zijn gewoon
  VEEL TE HOOG !

  Dit wordt NIET opgelost door belastingen te heffen !
  Ook niet door de burgers op te zadelen met
  HOGERE prijzen van leveringen en diensten
  van de staat !

  De productie is gering en wordt niet groter
  vanwege ontbreken van BELEID !

  De CORRUPTIE moet zwaar bestreden
  worden en de salariskosten (de VELE
  onnodige ambtenaren) moeten OMLAAG !

  Start met halveren kabinet vd president !

  Ruim een derde van het overheidspersoneel
  kan weg !

  De staat onder leiding van Desi weigert te
  bezuinigen, en wapperde steeds met haar
  motto : MONNIE De !

  Verhogingen van de prijs van door de overheid
  geleverde diensten en producten moet
  GELEIDELIjK plaatsvinden !

  Ook al omdat er GEEN GELD is voor een
  GOED vangnet voor de armere Sranangmans !

  Tegelijkertijd moeten ALLE ONNODIGE
  politieke uitgaven drastisch worden weggekapt !

  De huidige voorgestelde verhogingen ten laste
  van het arme volk, zullen alleen maar leiden
  tot een een PRIJS-TSUNAMI , die de hele
  econmie te gronde richt !

  PS : DE DEVALUATIE van de SRD is al gaande !
  Volgens Gimore LENEN wij nu geld om onze
  SCHULDEN te betalen ! Dang fa dang !!!
  Dit is prasi-oso-plee-beleid !


  Maak melding

 33. RobG
  “Jojo, iemand met economische inzichten weet direct waarover er gesproken wordt als men het begrip overheidstekort leest. Bijna alle overheden in de wereld hebben te maken met begrotingstekorten.”

  De kapitaal markt bepaald de kans of men de leningen terug kan betalen. Landen als Nederland hebben rating die voor kort geld Nederland betalen om het geld voor ze te bewaren en voor leningen met een looptijd van 30 jaar wordt 1,6% rente betaald.

  De rating van Suriname is Junk/Zeer speculatief. Niemand denkt dat Suriname kan terug betalen. Niemand wil Suriname iets lenen behalve monopolie geld.

  Over een poosje is in Suriname alles te koop voor en soft en een portie Bruine Bonen met Rijst.


  Maak melding

 34. Ay Mi Gudu!!!!..De Baas Bouta ging niet naar de VS. Hij moet enkele dingen recht zetten. Een van ze is,dat de kabinet van de Pres besloten heeft geld te lenen bij de CBvS voor de betalingen bij Overheids diensten. Wel,neks no fout.De drukmachine moet geld gaan drukken,want wie houden ze voor de gek.Dat zijn de stomme Suri people die hem weer in het zadel geplaatst hebben.De Bigi baas gaat de lening toch niet aflossen met rente. t is een truc van hem.Ay mi Gado!!!!


  Maak melding

 35. Beste Koos,

  Ook ik voorspelde deze totale ondergang al meer dan een jaar geleden. Bouterse deed er alles aan om tot aan zijn herverkiezing te liegen en te bedriegen via zijn brulaap Limbo.

  Nu stort Suriname volledig in elkaar. Bouterse benoemt zijn dochter met een minister salaris tot ‘adviseur’ en first lady krijgt nog steeds elke maan 8000 srd..

  Als het niet zo triest was zou je er een klucht van kunnen maken. De persen draaien op volle toeren om de miljarden schulden met waardeloze SRD te betalen.


  Maak melding

 36. De staat moet twee banken financieren; Landbouwbank en de Postbank. Met andere woorden hebben deze Banken financiële problemen. Het ruikt hier ook naar zelfverrijking….Hebben deze directeuren hun eigen in al die jaren niet met flinke bonussen beloond? Want t is toch van de Staat zullen ze denken.Wordt dit ook niet onderzocht? En hoe staat t met de spaartegoeden van de spaarders? Kunnen ze aan hun spaartegoeden komen? Zit er geen politicus hier op de achtergrond die ook mee toegestemd heeft om de directeuren die bonussen te geven en als voorwaarde van 50/50 delen? Ik denkt hierbij even hard op om aan te geven wat er zou kunnen hebben plaatsgevonden. Info over hoe t is gekomen en waarom deze Banken de geldinjectie nodig hebben wordt hier over niet gesproken. Ik hoop dat er hier ook onderzoek naar wordt gedaan. Want in SUriname weet je maar nooit……………… met al die fraude zaken.


  Maak melding

 37. Heeft men zich niet afgevraagd waarom een staat geld moet lenen bij zijn eigen cetrale bank tegen rente. Hoort een staat ziet zijn eigen geld te drukken en in de economie te pompen zonder betaling van rente aan zichzelf. Zo komt een land nooit uit zijn schulden. Dit zelfde gebeurt in europa. Neem een voorbeeld aan griekenland. Dit manipulatie systeem komt van de eliten en houdt de wereld in zijn greep. Mensen onderzoek dit op het internet.


  Maak melding

 38. Ik mis nu echt de postings van enkele voorname forumleden hier. De posters die continu alle kromme dingen waar hier over gepost wordt, recht proberen te trekken. Ik hoop dat ze bezig zijn tot inkeer te komen, waar ze ook zijn nu. We gaan nog voor vijf zal ze zwaar op de maag zitten, als ze zich al niet in verslikt hebben.


  Maak melding

 39. Jojo, ik houd van feiten en het is waar dat Venetiaan in zijn rug werd gesteund door betalingsbalanssteun uit Nederland en de toestroom van Nederlandse ontwikkelingsgelden naar Suriname. Hij liftte mee op Nederlandse welvaartsgelden die ter beschikking waren gesteld t.b.v. Suriname.Venetiaan kon mooi weer spelen met andermans geld.

  In zijn regeerperiode heeft hij niets gedaan om de verdiencapaciteit van Suriname te vergroten. Dit zijn feiten die vastgelegd moeten worden voor de geschiedenis, voor het nageslacht.De man had alle kansen en mogelijkheden om met behulp van Nederland het land economisch goed te ontwikkelen. Hij heeft er niets van gebakken. Hij is met zijn NPS ook zeer zwaar afgestraft door de kiezers. Laat dit goed tot de NPS populatie doordringen.


  Maak melding

 40. RobG
  het meer en deel van de verdragsmiddelen was al op toen Venetiaan aantrad.
  Het waren de laatste restjes.
  Een groot deel is gegaan naar de Schulden die Wijdenbosch achter gelaten had.

  Alle statistieken laten zien dat er wel gebouwd is aan de economie. Er is eerst gewerkt aan verdiencapaciteit.

  Zoals een hardwerkende vriend het beschreef tijdens de verkiezingen in 2005. “We kunnen weer ergens voor Sparen” zegt genoeg.

  De regering Bouterse heeft, en dat wordt elke dag duidelijker, alles wat door Venetiaan en partners is opgebouwd, plus de enorme extra inkomsten uit Goud en olie, verbrast.

  Venetiaan heeft gediend en zonder grootspraak geroeid met de korte riemen die er waren en is voorwaarts gegaan.
  Het volk was niet tevreden en geloofde de grootspraak van Bouterse.

  We zien wat het resultaat is.
  Er is niets meer terwijl de rest van de wereld de draad op pakt wordt de Surinamer door de regering dubbel gepakt.

  Mevrouw Wijnerman mag nu alle echte schulden gaan optellen. U weet wel die schulden waar Henk Ramnanlandal bij de begrotingsbehandeling overhad die als inkomsten geboekt werden.

  de feiten:
  1) Bruto Nationaal Product keldert met de dalende grondstoffen prijzen en het vertrek van Suralco. De regering vertelt dat niet.
  2) De Schulden zijn hoger als ooit.
  3) de korte leningen bij de centrale bank, die volgens de regels binnen x maanden afgelost moeten worden, zijn nu doorgerold maar langlopende leningen. De regering vertelt niet hoeveel.
  4) Met het doorrollen van de lenigen bij 3 neemt de regering per direct nieuwe korte leningen op om de aannemers te betalen etc. en 2 staatbanken in de lucht te houden die niet aan de eisen voldoen.
  5) Over de deviezen voorraad hoor je niets meer anders dan dat ze bij het IMF al melden dat deze te laag is.
  6) De Yuan SRD swap is ook al voor het grootste deel verbruikt waardoor er binnen kort een extra aanslag gedaan zal worden op de deviezen voorraad. De regering verteld hier ook niets over.
  7) Staatsolie dropt maandelijks $ 8.000.000 bij Newmont zonder dat het de komende jaren iets gaat opleveren terwijl Staatsolie wel de rente moet betalen.
  8) Suralco laat op 30 november 2.000 werkelozen achter na dat Bouterse er 16 maanden geleden een nationale zaak van gemaakt heeft hoort de burger alleen maar uitstel, uitstel, uitstel.
  9) Er worden noodverbanden aangelegd om mensen te kunnen dialyseren.
  10) EBS betaalt $ 8.500.000 en krijgt niet geleverd en dat komt pas na 2 jaar boven tafel omdat de NPS het aangekaart heeft. Als die onduidelijke betalingen en 3 dubbele betalingn (CLAD rapport) worden nu door berekend in het Elektriciteitstarief zodat de boeken van de overheid weer een beetje op orde kunnen geraken.

  etc.
  Dat zijn de feiten RobG. Ik zou graag zien of u het voorgaande kunt duiden en het tot onzin kunt verklaren op basis van argumenten. Niet generiek of met en zij toen dit of dat.
  Bouterse heeft in een grootsprakige bui aangekondigd dat hij de halve VHP zou laten opsluiten. Er zijn wel rechtzaken geweest maar Bouterse heeft elke keer zijn eigen poep moeten op eten.
  Het wordt langszamer hand wel duidelijk dat er onder zijn wacht heel wat corruptieve handelingen niet meer te verhullen zijn.


  Maak melding

 41. Het is lenen of stikken.
  De regering moet alle rijken (alle Surinamers) vragen de helft van hun vermogen te lenen aan de staat tegen een geringe vergoeding. Uiteraard krijgen ze later hun geld terug.
  Hoe moet je anders aan geld komen? Leningen zijn peperduur en stapelen het land op met nog meer schulden.
  Men moet dan wel een heel gezond financieel beleid gaan voeren, want iemand zou wel gek zijn zijn vermogen weg te geven aan de staat die het vervolgens gaat verkwisten via slecht financieel beleid.


  Maak melding

 42. RobG: “In zijn regeerperiode heeft hij niets gedaan om de verdiencapaciteit van Suriname te vergroten. Dit zijn feiten die vastgelegd moeten worden voor de geschiedenis, voor het nageslacht.De man had alle kansen en mogelijkheden om met behulp van Nederland het land economisch goed te ontwikkelen. Hij heeft er niets van gebakken.”

  RobG bedoelt hier dus Bouterse mee.

  Ik heb nog nooit iemand ontmoet die een loser als Bouterse tot aan zijn graf zal verdedigen als deze idioot van een RobG

  De wrange vruchten worden nu geplukt van 5 jaar wanbeleid Bouterse en volgens onze ‘expert’ RobG is het de schuld van Venetiaan …

  Vuilnisman mag deze Paarse Zak aub mee…..?


  Maak melding

 43. Vene heeft de schuld die Bosje had op de bruggen afgelost. Op gegeven moment waren er geen deviezen om het broodnodige te importeren. De koers van de U$ dollar steeg onder deze NDP regering van 1996-2000 binnen 4 jaar van een stabiele 460 naar 3000 gulden voor 1 U$.

  In NDP propaganda werd altijd aangehaald dat stabiliteit niet belangrijk was.
  Bouterse heeft dankzij de nalatenschap in 2015 van Vene de reserve van 700 miljoen U$ kunnen opbouwen naar meer dan 1 miljard.
  Bouterse heeft nu meer dan 6.5 miljard meer uitgegeven dan verdiend.
  Je hoeft niet veel van economie af te weten maar elke ezel weet dat dit oerdom is, toch wordt er aangehaald dat er binnen de VHP en NPS niemand is die de precaire situatie waarin we nu verkeren zal kunnen oplossen.
  Het grootste probleem in de NDP is Bouterse zelf die geen open oor heeft naar oplossingen en denkt dat hij de allerbeste is en ervan houdt dat anderen hem verheerlijken.


  Maak melding

 44. Ikkenoom
  In uw voorstel zal geen enkele wat rijkere Surinamer meer instinken.
  Bouterse en Co hebben dat eerder gedaan en devalueerden daarna enorm. Ofwel ze lenen SRD 100 en betalen SRD 100 terug met biljeten terwijl de koopkracht gereduceerd is tot SRD 0,10


  Maak melding

 45. Baja, RobG geeft hier COLLEGE in het vak Economie: RobG en Abdoel zaten op dezelfde UNIVERSITEIT. Ik heb begrepen dat zij ook in hetzelfde jaar zijn afgestudeerd.

  Van Econoom Abdoel ben ik absoluut niet van onder de indruk gezien die BULLSHIT DIE HIJ KEER op keer LULDE van dat er geld is en dat er niets aan de hand is met de economie in Suriname.

  Vandaag de dag weten we beter dat deze Abdoel net zo een grote GRAPJAS is als RobG.

  RobG, jij loopt te koop met je behaalde BUL ECONOMIE AAN HET ERASMUS UNIVERSITEIT.

  Je bent net je HALFGOD die BIEGIE LOOPT TE DOEN.


  Maak melding

 46. Ik moet RobG wel de GRAANI geven dat hij een MEESTER is in het recht BREIEN WAT hartstikke KROM is.

  EEN KROMME BANAAN WORDT ZO RECHT GELULD ALS EEN LINIAAL BIJ RobG.


  Maak melding

 47. @ROBBY-Grang-Grang, zie hier de
  VERDIENCAPACITEIT van Kabinet
  DESI BOUTA :

  Ruim HALF MILJARD hogere salariskosten de
  afgelopen twee jaar !

  Zeven MILJARD staatsschuld veroorzaakt !

  ACHTHONDERD Miljoen reserves, nagelaten
  door VENE, vrijwel VERDWENEN, thans rest
  nog 200 Miljoen !

  Overbemand bejaardenhuis genaamd Kabinet
  vd president, no wan zinnig voorstel no e kome,
  kost vele MILJOENEN !

  Tientallen SCALIANS die met medeweten Desi
  het Sranang GOWTU wegroven, niets betalen
  aan de staat en ons milieu vernietigen !

  In de gehele wereld DURE ambassades
  van Sranang die de staat NIETS opleveren,
  zelfs in TURKEIJE een ambassadeur !

  In de afgelopen VIJF JAAR Geen Enkele
  zinnige investering van Desi in productieve
  bedrijven en activiteiten tbv de export !

  In de afgelopen vijf jaar geen investeringen
  van Desi om nieuwe arbeidsplaatsen
  beschikbaar te krijgen !

  En dan durft de Desi-slaaf ROBBY-G
  hier te komen babbelen over de slechte
  verdiencapaciteit van regering-Venetiaan !

  De VEROORZAKERS van het FAILLISSEMENT
  van Sranang, zijn DESI, GILMORE en ANDY !
  Met bijbehorende clan, die op dit moment in
  paniek nog snel corruptie-kapitaal tracht
  te vergaren !

  De NDP-economie draait zo GOED, dat wij
  GELD LENEN om onze schulden te betalen !
  Dus…….. DAAAAAAAG SRD !!!

  Vrije val SRD vanaf top Tumac Humac gebergte !

  PS : Yu kang vernietig un kondre, vertrap a
  people , maarrrrrr GADO DE, fu yepi a Volk !!
  Teki yu ai luku !!


  Maak melding

 48. Om je als staat Suriname dood te schamen:

  SVB wacht op staatshoofd voor aftrap President Cup

  “De President Cup, waarvan de hoofdprijs 25.000 US dollars is, wordt meestal in de eerste week van oktober gespeeld. Vorig jaar klopte bekerwinnaar Leo Victor landskampioen Inter Moengotapoe. President Bouterse heeft de afgelopen twee seizoenen het bedrag voor de winnaar opgetrokken van 10.000 naar 25.000 US dollar en dat van de verliezer van 5.000 US dollar naar 10.000 US dollar. Leo Victor noch Inter Moengotapoe heeft zijn geld van vorig jaar ontvangen.

  Kwasie zegt dat het voor het eerst is dat verenigingen zolang op hun geld moeten wachten. De bestuurder speelt zelfs met de gedachte om de wedstrijd niet te laten spelen alvorens het geld zal zijn gestort

  Eerst Sinterklaas spelen en dan niet thuis geven om aan je verplichting te voldoen.

  Zie hier Suriname en Bouterse in een notendop.
  Maak melding

 49. zoooooo herkenbaar, van deze pathologische leugenaar. Alles beloven maar niks waarmaken.

  AOV Kindertoeslag verhogen en 2 maanden later energieprijzen met 300% verhogen. Deze gevaarlijke gek is op weg om Venezolaanse toestanden te bewerkstelligen, daar staan de mensen nu 13 uur in de rij voor een scheermesje.

  Lekker hoor…nog 5 jaar zo een idioot als president.


  Maak melding

 50. @Henk Molenaar,

  Zie hoe KRENTERIG EN GRIEDIE deze DEVIL HIMSELF is: Deze lousy bedragen kan hij niet eens uit EIGEN COKE ZAK betalen aan die clubs?

  Henk, deze man gaat samen met zijn andere GUNSLINGERS MAATJES van hem het land LEEGPLUNDEREN ten eigen BATE.

  Als deze SCHOFTERIGE BANDIET GELD UITGEEFT DAN IS HET UIT DE STAATSKAS.

  Suriname is REDDELOOS VERLOREN en die DOMME BOUTISTAS maar APPLAUDISSEREN VOOR DIT DUIVELSGEBROED.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.