Surinaamse bananenproducent wil arbeiders afvloeien

10

PARAMARIBO, 18 sep – Bananenproducent Food & Agriculture Industries, FAI, wil ruim driehonderd arbeiders naar huis sturen. Dit meldt de Ware Tijd. Aanleiding is de ziekte die momenteel de aanplant aantast. De vakbond begrijpt het wel.

De vernietiging van de aanplant dreigt niet alleen het bedrijf, maar de hele branche te gronde te richten. “Als vakbondsleider zeg ik dat het bedrijf in grotere problemen kan komen als men niet afvloeit. Het bedrijf moet gered worden”, zegt vakbondsleider Michael Sallons. De toekomst ziet er bepaald niet rooskleurig uit. De al sukkelende industrie kan een dergelijke ramp niet aan. Het bedrijf lijdt al enkele jaren flinke verliezen.

De aantasting van de aanplant is een te grote klap. FAI heeft ruim vijf en twintig honderd arbeiders werken op de plantages in Saramacca en Nickerie. Intussen wordt met man en macht gewerkt aan een oplossing. De aanpak van de bacteriële infectie is een hele uitdaging. “De sleutel om het bedrijf te redden, zijn vooral de veldarbeiders. We moeten verdere verspreiding van de ziekte voorkomen”, aldus Sallons.

10 REACTIES

 1. Personen die zich regelmatig ziek melden tijdens de oogstperioden moeten allemaal ontslagen worden.Ons land moet geen medelijden hebben met mensen die dokken als er gewerkt moet worden.


  Maak melding

 2. Met dokken geeft onze pres. het goede voorbeeld. Als hij verantwoording moet afleggen in het parlement of zijn beleid moet verdedigen dan dokt hij. Bang dat hij uit zijn rol zal vallen, ontmaskert worden dat hij een intellectuele nul is. Hij zal geen verweer hebben tegen de argumenten die zouden worden ingebracht tijdens een debat. Dokken noemt men dat. En dat voor een salaris van 500 euro per dag. Hij verdient meer dan Poetin en Li Peng, twee van de machtige mannen van deze aardkloot. En als deze mijnheer wel mag dokken, wie zijn wij om die mensen die een hongerloon verdienen kwalijk te nemen als ze dokken.


  Maak melding

 3. Forummers/reageerders, odi odi.

  Wat een (ramp) veroorzaakt deze ziekte in de bananenteelt.
  En vooral voor de export wordt het bijzonder moeilijke tijden.

  ‘De banaan is in groot gevaar’
  http://www.ad.nl/ad/nl/1100/Consument/article/detail/3526134/2013/10/12/De-banaan-is-in-groot-gevaar.dhtml

  Red de banaan: modificeer hem genetisch

  http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/3611139/2014/03/11/Red-de-banaan-modificeer-hem-genetisch.dhtml

  Zwarte Sigatoka schimmel belaagt bananenteelt.
  Verdwijnt de banaan van ons menu?
  De zwarte Sigatoka ziekte & De bestrijding van de zwarte Sigatoka ziekte

  http://www.kennislink.nl/publicaties/zwarte-sigatoka-schimmel-belaagt-bananenteelt-verdwijnt-de-banaan-van-ons-menu

  En tot slot:
  Google even naar (Afbeeldingen van banana bacterial wilt)

  Of zullen wij eindelijk tot een grotere productie van Ingi bakba overgaan in Suriname?
  Want Pres. Baas D. Bouta heeft zelf verklaard, dat hij ook een beetje ‘Ingi’ is.
  Google even naar (Afbeeldingen van Ingi bakba)

  zondag 20-09-2015 om 10:27 uur


  Maak melding

 4. Ja als de bacove een hele hoop chemische troep krijgt ingespoten, dan krijg je zieke bacove die door geen mens meer gegeten kan worden. Ophouden met die chemische troep en terug naar de biologische bacove kweek.


  Maak melding

 5. Volgens mij zijn de bananen van andere landen ook flink aangetast want de laatste tijd zie ik in de Nederlandse supermarkten bananen van heel slechte kwaliteit en met meer beschadigingen.
  Overigens heeft elke mens wel honderden virussen in z’n lichaam. Virusvrij zullen we dus nooit raken. Mogen we dan van de banaan verwachten dat het virusvrij wordt?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.