Tariefberekening Surinaamse regering te hoog om door te drukken

20
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 16 sep – De berekening van tarieven op licht en water blijken uiteindelijk te hoog om door te kunnen drukken. Vooral de nieuwe energietarieven worden niet gepikt door het bedrijfsleven en de vakbeweging. De kostenberekening aan beide zijden verschilt hemelsbreed.

De tarieven en kosten die de regering en energiebedrijf EBS op tafel legden vallen wel tweemaal hoger uit. Volgens de Ware Tijd wil de regering bijna negentig Surinaamse dollarcent (ongeveer twintig eurocent) per kilowattuur doordrukken. Vakbeweging en bedrijfsleven vinden het buiten alle proporties. Aangegeven wordt dat de dieselprijs nu veertig dollarcent is per liter. EBS hanteert een prijs van vier en zestig dollarcent.

Dat de regering Bouterse zo een scheve prijs goedkeurt en wil doorvoeren, geeft wel aan dat ze heel ver wil gaan. Ver moet gaan. Het is dankzij het protest en verzet, dat de invoerdatum is opgegeven. Volgens de Ware Tijd is er een reden voor de hoge prijs. EBS brengt subsidie van de overheid als schuld op. De subsidie, zo’n twee miljard Surinaamse dollar (ongeveer vijfhonderd miljoen euro), is mee berekend.


20 REACTIES

 1. Off topic: Daarom is het toerisme in Suriname ten dode opgeschreven. Een 4 dagen toer voor $ 570 als aanbieding.

  Voor dat bedrag boek ik 12 dagen all inclusive 9 dagen in een vier sterren resort op Thailand, Turkijk of Aruba.

  Dit gaat helemaal nergens meer over.

  ·
  Profiteer van onze LAST MINUTE ACTIE naar Palumeu Jungle Lodge.
  Prijs per persoon is US$ 570.00 compleet verzorgd.
  Periode: 21 – 25 september 2015


  Maak melding

 2. Dochterje lief moet toch kunnen shoppen in Parijs?!
  En wie betaald voor haar?!
  Ja juist,WIJ.
  Alles wordt verhoogd om de vutton rekeningen voor dochterlief te betalen.


  Maak melding

 3. Bij de bepaling van de kostprijs had men ook rekening gehouden met alle njangs die gemaakt zijn en men nog wilde maken.Moet het volk voor al deze wandaden meebetalen?
  Waarom worden de loslopende misdadigers niet opgepakt?
  Er is maar een persoon in de EBS -zaak op non-actief gesteld.
  Wat gebeurt met de rest?


  Maak melding

 4. Ook Ik ben niet gelukkig met deze wetgeving en tarievenringen!!

  Laat de regering de doorbetalingen van ex parlementsleden en de ministers stoppen en daarmee iets nuttigs doen i.p.v. de armen in duisternis toesturen en de broden van hen afpakken.

  Je hebt bewust gekozen!!! dus geen geklaag!!! wat je zaait, zul je ook oogsten!!

  Hopelijk dat het voor altijd is, dat de hoge tarieven niet komen!!!! Heeft dan Bouta niet de sleutel van de doofpot???!!


  Maak melding

 5. misschien kan wonderkind miss Peggy….cheffin vakkenvullen bij Albert Heyn…ordening brengen in het primitieve denkvermogen van haar vader en zijn paarse roversbende.


  Maak melding

 6. De berekening van de overheid is juist, anders wil de oppositie en het bedrijfsleven ons voorhouden dat de minister van NH niet zo’n snuggere jongen is !

  Niets is minder waar want deze meneer Dodson komt uit het veld en weet exact wat er allemaal speelt !
  In de tijd van het Nieuwfront werden onderwijzers en 2e en 3e rangs meesters als minister benoemd, maar nu betreft het well educated, skilled and experienced managers !

  Daag ze uit voor een openbaar energie debat minister Dodson en je zal zien dat al die schreeuwers van nu er geen kaas van hebben gevreten !


  Maak melding

 7. Als het aan de NDP ligt worden we weer teruggeworpen richting de Middeleeuwen. Het teruggeworpen worden in de duisternis, in het onwetende, in het donker. Terug naar de romantische tijd van de petroleumlampen. De NDP wordt geassocieerd met de duisternis, het onwetende, het domme. Het licht uitvinden is niet gegeven aan de NDP. Waarmee ze nu bezig zijn is de stekker eruit halen uit de Surinaamse samenleving. Ze doven het licht uit, het licht van de vooruitgang, progressie, van de beschaving. Suriname zal worden ondergedompeld worden in de armoede, zowel materieel als immaterieel.


  Maak melding

 8. Beste Milton
  De prijzen van energie opwekking worden bepaald door de kapitaallasten van de apparatuur en de gebruikte brandstof.
  Dat zijn wereldmarkt gegevens die niet zoveel van elkaar kunnen verschillen.
  Zware stookolie vergt relatief lage investeringen in Apparatuur en hoge brandstof kosten
  Bij waterkracht is de brandstof nihil maar zijn de investeringen heel hoog.

  Ofwel ondernormale omstandigheden kan de elektriciteit in Suriname ongeveer $ 0,11/ Kilowattuur kosten. EBS/ de regering rekent op 2,5 maal hoger.
  Het enige verschil met de rest van de wereld is dat :
  1) Suriname extreme hoge rente moet betalen (ook voor Staatsolie Power Company Suriname).
  2) De staat en EBS een truc uit gehaald hebben door de subsidie als een schuld te boeken waardoor het net lijkt als of de staat iets op haar balans heeft staan.
  3) De zware stookolie voor een vrij hoge prijs in de berekening verwerkt is.

  Ofwel de regering heeft geprobeerd een extra slaatje uit de situatie te slaan en zijn betrapt in een poging haar eigen volk op te lichten.


  Maak melding

 9. De prijsverhoging is het gevolg van de scheve groei van personeel bij parasatale bedrijven. Bij EBS werken veel mensen die niet nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Het bedrijf dient als werkverschaffing voor velen. De lonen van veel werknemers op de werkvloer zijn vaak door de overheid gesubsidieerd en dit is niet gezond voor een efficiënte bedrijfsvoering. De overheid subsidieert de stroomtarieven en een groot deel van de arbeidskosten.


  Maak melding

 10. Pipi Americana heeft gelijk.

  De Paarse Roversbende staat synoniem voor corruptie, dommigheid, gebrek aan kader en nepotisme. Eigen zakken eerst en Suriname interesseert Bouterse en zijn maffia bende geen ene moet.

  Welke president in de wereld benoemt zijn criminele zoon tot hoofd terrorisme bestrijding, welke president geeft zijn vrouw een enorm salaris voor een ere-baan als First Lady? Welke president benoemt zijn eigen dochter tegen een minister salaris tot een spookbaan als adviseur?

  Suriname gaat snel naar de kloten. De SRD drukpersen draaien op volle toeren om de miljarden schulden af te betalen in waardeloze SRD’s

  Het domme volk van Suriname was gewaarschuwd maar heeft massaal voor deze crimineel gekozen.

  Geen enkel medelijden dus voor de rotzooi waarin ze door eigen dommigheid en lafheid in zijn beland.

  Sterkte de komende 5 jaar. “Ik vraag u niet van mijn te houden”

  Wat een joker is deze Bouterse toch. De slechtste president ooit van bananenrepubliek Suriname.


  Maak melding

 11. RobG
  Natuurlijk worden er bij EBS re veel mensen gefaciliteerd zoals een meneer Kenneth Vasseur die met een paar miljoen vertrokken is.
  Echter het kan nooit van doorslaggevende aard zijn. Zie ook de berekening van EBS. De primaire kosten zijn Kapitaalslasten (opwekking en distributie) en Brandstof.
  Ook u zal bekend zijn dat EBS door haar slechte krediet waardigheid voor materialen en investeringen afhankelijk was van dubieuze partijen die de prijs maal 2 resp. 3 in rekening brengen.
  Het zal u dan ook duidelijk zijn dat met de Surinaamse rentes Kapitaallasten heel wat hoger zijn dan de post salarissen.

  U praat weer eens recht wat erg krom is.

  Voeg er aan toe dat om de boeken een beetje op orde te houden de subsidies als schulden resp. als leningen geboekt zijn. Men heeft geprobeerd dat probleempje aan de Surinamers door te geven.
  Reken aub eens uit wat er gebeurt als de regering deze lening moet afschrijven. Bouterse en co hebben ondertussen een paar miljard waarde loze EBS schuldpapiertjes in de kast liggen.


  Maak melding

 12. De president heeft de IAM Gold en Surgold elektriciteit belooft voor $ 0,11/kwh.
  Dat was lager dan de kostprijs. De president heeft toen gesteld dat ze de subsidie verdienden. ofwel Suriname subsidieert de winst van de goud bedrijven.
  Het geeft 4 dollar weg en krijgt 1 dollar terug als de aandeelhouders vergadering besluit dividend uit te keren.


  Maak melding

 13. volgens RobG werken er teveel mensen bij EBS die niet nodig zijn…..het waterhoofd van 50.000.ambtenaren ziet hij voor het gemak maar over het hoofd, want dat heeft zijn criminele baas gecreeerd om stemmen te winnen. Je mag je afvragen wat er in RobG zijn hoofd zit….ik vermoed lucht of zand.


  Maak melding

 14. @ Daar komt Milton weer met zijn achteruitkijkspiegel.”In de tijd van….” blablabla In de tijd van de Middeleeuwen, waarin Suriname zich dreigt te begeven, was er nog geen stroom. Dus gaan ze het wiel opnieuw uitvinden. Die paarse broek van je is nog steeds veel te groot.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.