Water en elektriciteit in Suriname fors duurder

19
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 15 sep – Vanaf vandaag moeten burgers in Suriname vanwege een ‘solidariteitsheffing’ fors meer gaan betalen voor water en elektriciteit. Deze worden drie tot vier keer duurder. Ook de brandstofprijs steeg per 1 september jl. met 10 procent.

De regering van president Desi Bouterse probeert op deze manier de zo goed als lege staatskas aan te vullen. De tegenvallende inkomsten voor de staatskas worden volgens de regering veroorzaakt door de lage wereldmarktprijzen voor goud en olie, producten waar de Surinaamse economie voor een groot deel van afhankelijk is.

De verhoging van de prijzen werd begin deze maand aangekondigd en was de afgelopen twee weken het gesprek van de dag in Suriname. De aanpassing kwam niet onverwacht, omdat de oude prijzen ver beneden de kostprijs lagen. Hierdoor was in feite sprake van subsidie voor alle burgers en bedrijven, terwijl die eigenlijk alleen bedoeld is voor de mensen met een kleine beurs.

UPDATE:
Volgens Dagblad Suriname is de verhoging van de water en elektriciteit tarieven vandaag niet ingegaan. De reden is dat de onderhandelingen met de Raad van Vakbonden in Suriname (Ravaksur) nog niet afgerond zijn. Dat verneemt de krant van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).

19 REACTIES

 1. Ik roep het hele volk hierbij op om zonder te morren alle verhogingen te accepteren.We weten toch dat de regering veel geld moet uitgeven vooaral aan personen die haast niets presteren? Bovendien moet een zekere mevrouw voor het wederschenken (door China geschonken) van 200 pc’s elke maand een ministerssalaris ontvangen.Dochter met AH-ervaring moet ook rijkelijk beloond worden.Andere dochter moet in Parijs naar hartelust kunnen shoppen en ga zo maar door!Burgers van dit land het wordt tijd om de buikriem stevig aan te halen !


  Maak melding

 2. Zijn de meters al opgenomen.
  Hoe kun je afrekenen als er geen meter standen zijn.

  resultaat burgelijke ongehoorzaamheid, wanbetaling, CHAOS.

  Bij opname meterstanden een veel te hoge meterstand op geven zodat je ook de komende tijd nog voor de oude prijs afneemt.


  Maak melding

 3. A ten foe Vene mi bin hab moni, wan frau, wan wagi, faya nanga watra in oso.

  Mi stem gi Bouta want a man dati é tja vooruitgang djie sranamang toch.

  Sinds Bouta kon mi no mang pai gasolien moro. Now m’e rij wan boeriki wagi.

  Mi no mang pai EBS din koti mi faya. Now m’e lit wan kolampoe

  SWM tap mi watra. Mi diek wan pitie ini mi bakadjari djie watra.
  Mi frau gwe libi mi bika moni no dé moro

  Má mi n’e spang. Neks no fout toch. Vooruitgang toch

  Mi nanga mi boeriki é tang stem Bouta want a mang dat é tja vooruitgang toch.


  Maak melding

 4. Slim van Bouta hij heeft met Santokhi en Rusland vergaderd zodat hun mond dicht houden dus oppositie werk gewoon mee , dus Chan Jullie kunnen liever onslag nemen ,want jullie doen niks voor het volk en voor het land , iedereen kijk en vul zijn eigen zak en eigen belang


  Maak melding

 5. Waarom wordt er niet gedanst langs de waterkant om de verhogingen te vieren !!!!! Live muziek kaboela style.
  Voor de verkiezingen werd er flink gedanst en gebeest waarom nu niet meerrrrrrrrrrrr??????


  Maak melding

 6. zoals alles in dit land stiekem en achterbaks gebeurt is dit ook weer de gebruikelijke achterkamertjespolitiek. En straks krijgen jullie weer de volgende onaangename verrassing voor je kiezen. Na de bodem van de staatskas is nu ook de financieel-economische ravijn in zicht.

  Binnenkort spoelen de eerste bootjes met Surinaamse vluchtelingen aan langs de Noordzee-kust.


  Maak melding

 7. SOLIDARITEITSHEFFING om de werkeloze dochters van drugsveroordeelde, meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE een decadent leven te verschaffen in de geciviliseerde wereld. Nog 5 jaar paars….dom volkje.


  Maak melding

 8. Blijkt dat sommigen al 5 maanden lang, zonder ontvangst van salaris kunnen leven.
  Dus…… na 1 jaar maken we de balans op.

  Ondertussen elk nadeel hebt zijn voordeel!
  Er staan nu al hele leuke huizen te koop, tegen hele leuke prijzen.
  De gronduitgiften hebben ze niets aan, zal verkocht worden om te eten.
  Nog effe wachten en dan…… sla u slag zou ik zeggen.
  Enne korting vragen, want de situatie is niet stabiel genoeg in dat land…

  Tsja, business is business.


  Maak melding

 9. Rik of wat je naam ook is, noem je dat slim. Verstandige en doordachte mensen zien dat als een falen van de moordenaar. Nu moet hij knielend Chan en Rusland verzoeken om mee te werken. Geloof me Chan en Rusland zullen never meewerken zij hadden de moord baas gewaarschuwd. Deze vloek Bouterse over Suriname zal het dit keer niet overleven, begin volgend jaar zal hij op de vlucht slaan. De problemen in Suriname zullen alleen maar groter worden, de onrust ligt op de loer. Ook in zijn kabinet zal onrust ontstaan.


  Maak melding

 10. Ik kan mij goed voorstellen, dat de prijzen van water en elektriciteit omhoog gaan, maar ik kan mij niet voorstellen, dat de prijzen van deze nutsvoorzieningen ineens drie of vier keer over de kop gaan.
  Volgens mij is dat vragen om problemen, omdat een groot deel van de Surinaamse bevolking zo’n stijging niet kan betalen.
  Gevolg: illegaal aftappen en afsluitingen aan de orde van de dag.
  Wat ik in deze hele discussie mis, is een gebaar van de leden van de Assemblee.
  Zij verdienen goud geld over de ruggen van de Surinaamse bevolking, maar ook iets inleveren van hun riante salaris, ho maar.
  Ineens geven ze dan niet thuis.
  Ik eerst, dan de familie en vervolgens een hele tijd niets.
  Dat zijn onze parlementariërs !!
  Om te kotsen.


  Maak melding

 11. Wat een gedoe. Nui mag Dodson mededelen dat de tarief stijgingen uitgesteld zijn terwijl de regering in de DNA alles in beton gebeiteld leek.
  Weer eens het bewijs dat de regering en de DNA er niet toe doet voor wat de president betreft. Het is een poppenkast.

  Deze president doet alles buiten het parlement om. Het lijkt er sterk op dat de president geen idee heeft wat hij doet.

  Wie heeft de president nu vertelt dat hij de economie vernietigd als dit door gaat.
  Ik hoop dat RobG, interpol, Pero, Sabdieiri, Paraman etc eens gaan inzien dat de president sprookjes vertelt en zelfs geen enkel benul meer heeft wat hij zegt.


  Maak melding

 12. @Jojo, in het presidentiële systeem is de uitvoerende macht gevestigd in de president en hij is geen verantwoording schuldig aan de wetgevende macht m.a.w. aan het parlement.

  Ik vind het alleen onbegrijpelijk dat men, de tegenstanders de indruk wekken dat de prijsverhogingen het gevolg zijn van de hoge lonen van de president en zijn ministersploeg. Jullie verkrachten de waarheid m.b.t. de werkelijke oorzaken van de prijsverhogingen.


  Maak melding

 13. Het feit dat Bouta nog steeds zijn gang kan gaan komt door eigen volk!!! De meesten hebben op hem gestemd. Nu al deze rotzooi gebeurd, heeft opeens niemand meer op hem gestemt.
  Het komt dus door jullie eigen stommiteiten!!! Dus moeten jullie deze rotzooi ook opruimen door de straat op te gaan en te protesteren en Bouta wegwerken van zijn positie. En ook al zal de staatskas een beetje worden gevuld door de belachelijke bezuinigingen….het geld zal niet voor het staatskas zijn, maar voor Bouta and family himself.


  Maak melding

 14. RobG
  U haalt alles door elkaar. Ook in Suriname moet de uitvoerende macht verantwoording afleggen bij de wetgevende macht.
  De wetgevende macht is immers het hoogste orgaan, het is het volk. De wetgevende macht kiest en benoemd de president. Dat de eigen partij niet kritisch is mag niet uitgelegd worden dat de president verzoeken van de DNA naast zich neer kan leggen.

  Niemand geeft de hoge salarissen van de top de schuld. Het is op de totale kosten van het land niet echt van belang. Het is wel schandalig dat er heel veel mensen thuis zitten met behoud van salaris. Het is wel schandalig dat er in de laatste regeerperiode ongeveer 10.000 nieuwe ambtenaren bij gekomen zijn terwijl de belofte was reductie van het aantal ambtenaren.

  Het grote probleem van de regeringen Bouterse is dat de uitgave veel harder gestegen zijn dan de inkomsten en dat ondanks het gegeven dat de inkomsten in 2010, 2011 en 2012 en nog een deel van 2013 exorbitant gestegen zijn door de hoge goud en olie prijzen.
  De enorm everspillingen en corruptie en mislukte projecten naast het niet investeren in werkgelegenheid zijn het niet duurzaam aangaan van sociale contract verplichtingen de basis van alle ellende die zich nu openbaart.

  Dat de president een familie lid met een cariere als vestigingsmanager bij Makra en Albert Heijn duur inschaalt als trouble shooter op zijn kabinet is van marginale invloed.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.