DENK verzoekt Koning om Gouden Koets aan te passen

25

De Politieke Beweging DENK heeft in verband met Prinsjesdag vandaag, een bief geschreven aan de Nederlandse Koning omtrent de paneelschilderingen op de Gouden Koets. Ieder jaar speelt de koets een prominente rol tijdens Prinsjesdag, zo ook vandaag. De Koning rijdt met de Gouden Koets naar de Ridderzaal om daar de troonrede voor te dragen.

Maar volgens DENK tonen de paneelschilderingen aan de linkerzijde van de Gouden Koets halfnaakte Afrikaanse en Indonesische mannen, die zich onderwerpen aan het Koninklijk Huis. Dit tafereel heet ‘Hulde der Koloniën’.

Volgens DENK is het koloniale verleden van de ene Nederlander, het slavernijverleden van de andere Nederlander. Die afbeeldingen doen dan ook veel mensen pijn schrijft zij. DENK verzoekt de Koning daarom deze Hulde der Koloniën aan de linkerzijde van de Gouden Koets te vervangen.

UPDATE:
Volgens de Telegraaf is het mogelijk dat de Gouden Koets morgen niet zal rijden, gezien het onstuimige weer dat dit jaar op Prinsjesdag wordt verwacht. Voorheen werd bij veel regen en wind weleens de Glazen Koets ingezet. Het is nog niet duidelijk of dat morgen ook gebeurt.

De volledige brief:

Majesteit,

Morgen rijdt u met de Gouden Koets naar de Ridderzaal om daar de troonrede voor te dragen. Dat is een mooie traditie die ons verbindt met het verleden. Historisch besef is zeer waardevol, zeker in een moderne cultuur waar mensen en media steeds meer in de waan van de dag leven.

Wij willen uw aandacht vragen voor het volgende. De paneelschilderingen aan de linkerzijde van de Gouden Koets tonen halfnaakte Afrikaanse en Indonesische mannen die zich onderwerpen aan het Koninklijk Huis. Dit tafereel heet Hulde der Koloniën. Maar het koloniale verleden van de ene Nederlander, is het slavernijverleden van de andere Nederlander. Die afbeeldingen doen dan ook veel mensen pijn.

Wij zouden u daarom willen verzoeken deze Hulde der Koloniën aan de linkerzijde van de Gouden Koets te vervangen. Na Prinsjesdag 2015 wordt de Gouden Koets gedurende drie tot vier jaar gerestaureerd. Dat is dus een uitgelezen kans om een nieuwe start te maken. U kan dat, omdat u de Koning van de toekomst bent.
Wij richten ons tot u, omdat u de Koning bent van alle Nederlanders. Wij rekenen op uw wijsheid, op uw historisch besef en op uw medemenselijkheid.

Met hoopvolle groet,

Tunahan Kuzu (Fractievoorzitter DENK Tweede Kamer)
Selçuk Öztürk (Voorzitter Vereniging Politieke Beweging DENK)
Gladys Albitrouw (Secretaris Vereniging Politieke Beweging DENK)

25 REACTIES

 1. Ik vind dit een goed, en dus terecht, onderbouwd verzoek! De koning zou een enorme brug kunnen slaan over de kloof die er bestaat tussen diverse landen en volkeren ontstaan in de koloniale geschiedenis. Het zou een eenvoudige koninklijke daad zijn met grote, toe te juichen, intermenselijke gevolgen!


  Maak melding

 2. helemaal mee eens. Dit is gewoon geen gezicht. Te koop lopen met een afbeelding waar zwarte mensen de indruk wekken hard te werken. Is echt schandalig en niet waar. Ik zie ze alleen maar met een djogo ergens zitten, of rond rijden in een veel te dure show auto. Ik heb er maar weinig betrapt op hard werken.


  Maak melding

 3. Het mooie van de grap is, dat de vluchtelingen uit de vroegere koloniën doen net of hun neus bloed. Men is gevlucht uit hun land om de nederlandse nationaliteit te behouden maar weigert om mee te gaan met de witte nederlandse cultuur. Wat de witte mensen zouden moeten doen is om de tekst van Hulde der Koloniën te vervangen in Hulde der Allochtonen/Diaspora.

  Hulde aan de zwarte nederlander zou discriminerend/racistischer overkomen. Dus dan hebben zij weer rede tot protesteren.

  Koning Willem Alexander is een souvenir uit Suriname!
  Dank aan de toenmalige Surinaamse gevolmachtigde minister Johan Friedrich Egbert Einaar is het huwelijk tussen Beatrix en Claus van Amsberg doorgegaan.

  Gr, aan de Koning


  Maak melding

 4. Sorry hoor, hier zakt echt mijn broek vanaf! Ik geef een advies koop een rolletje duck tape en rol die helemaal af over jullue ogen heen! Ik meen het echt serieus! Hebben jullie echt niets te doen. Straks hebben juliee helemaal geen geschiedenis meer. Hoe heeft god jullie geschapen?!!!!


  Maak melding

 5. Natuurlijk is slavernij niet goed. Maar betekent dat dat je alles wat daar aan herinnert moet vernietigen? Misschien is het wel beter om het wel te laten zien. Vernietigen van symbolen verandert de geschiedenis niet en verandert de toekomst niet.


  Maak melding

 6. Het verbaast mij niet dat er mensen zijn die hulde roepen.
  Deden ze ook toen DDB in Suriname “koloniale herinneringen” verwijderde(vernietigde) Denken deze mensen dat met het verwijderen van de beelden de koloniale geschiedenis verdwijnt.

  Is dit wat men verstaat onder het herschrijven van de geschiedenis?
  Duidelijk is dat Denk en van Bommel van de SP de strijd om allochtone stemmen zijn begonnen.


  Maak melding

 7. heeft dit clubje van werkeloze, kansloze nietsnutten geen andere zaken om zich druk over te maken. Er wordt nu wel van ons gevraagd om de grenzen open te zetten voor diezelfde Afrikaanse gelukszoekers. Ga GVD aan het werk…idioten.


  Maak melding

 8. Gevalletje selectieve verontwaardiging. DENK kan wat mij betreft aan het gas. Paramaribo ademend één en al slavernij. Zullen we de gebouwen daar ook afbreken ?


  Maak melding

 9. “wie het verleden vergeet is gedoemd het herhalen” George Satayana.

  Hoeveel slaven werken er nu voor ons allemaal. Althans zij die gebruik maken van een smartphone en goedkope Aziatische textiel. Naar verluid zijn er nu ongeveer 30.000.000 slaven wereld wijd.
  Maak u aub niet druk om een historische tekening die het leven van TOEN uitbeeldde.
  Toen was het normaal, Nu is het weerzinwekkend dat men er niet van geleerd heeft.


  Maak melding

 10. Schaf dan die hele gouden koets af. Niet bepaald een modern vervoermiddel. Je kunt wel alle symbolen uit de geschiedenis willen laten verdwijnen maar daarmee verandert de geschiedenis niet. Persoonlijk zie ik in die afbeeldingen niets schokkends (wist voor enkele jaren terug niet eens van het bestaan van die afbeeldingen, terwijl ik toch al 45 jaar in het land woon). En mij doen ze absoluut geen pijn (ook al heb ik zowel van vaders- als moederszijde slaven als voorouders gehad). Het is maar waar je gevoelig voor bent.


  Maak melding

 11. Ze willen of kunnen het niet zien. Het niet zien van de relatie tussen hedendaags racisme en de geschiedenis van raciale onderdrukking, dat onze beschaving gebouwd is op slavernij en kolonialisme. Ik was er toch niet bij, daar kan ik toch niets aan doen?! De geschiedenis dragen we met ons mee en komt in alles wat we doen tot uiting. Het bepaalt onze referentiekaders, onze identiteit en onze aspiratie.
  Een tip, wen er maar vast aan ongemakkelijke discussies!


  Maak melding

 12. Vaak gaat het er niet om of je wel, of niet eens bent. Het gaat om de mening van een ander en je bent beschaafd als je die respecteert. Althans dat wordt ons geleerd.

  De nietsnut die zich op dit forum “blanke” noemt is zoo dom dat die niet eens het vermogen bezit om iets te kunnen posten wat tenminste in de buurt van een mening komt…..dus valt er ook niets te respecteren.


  Maak melding

 13. Ik begrijp dit soort discussies wel hoor. Maar je kunt toch niet alles klakkeloos veranderen omdat een groepje daar weer een probleempje mee heeft? Soms moet je de dingen gewoon laten zoals ze zijn. Ik kan me de zwart wit plaatjes uit de vroegere Surinaamse geschiedenis boeken nog herinneren. Die zagen er ook niet altijd leuk uit, maar je hebt er wel van geleerd en heeft ook een beetje bijgedragen aan wat je nu bent. Door iets te illustreren kan er door anderen een beeld worden gevormd over een bepaalde gebeurtenis of situatie. Moeten bepaalde schilderijen, prenten en foto’s ook uit de musea verwijderd worden?


  Maak melding

 14. Gewoon in een tweede koets rondrijden met de tragische 8 Dec 1982 executies afbeeldingen om het DENKEN gezeur bewust te maken over het surinaams geschiedenis.


  Maak melding

 15. Lekker boeijeeeee!

  Het belangrijkste voor mij is die ‘authentieke’ koffer, de koffer als eerbetoon aan de groeiende economie.

  “Na een moeilijke periode, waarbij Nederland langzamer uit het dal kwam, groeit de economie nu harder dan verwacht”, zei hij (Min v Financiën) bij de presentatie in de Tweede Kamer.
  Wel groeit de economie volgens hem niet hard genoeg. Daarom VERLAAGT het kabinet de lasten komend jaar met vijf miljard om de werkgelegenheid en de economie aan te jagen.”
  bron: Nu.nl

  Leve de Koning, hoeraa, hoeraa, hoeraa….

  Kijk das nou belangrijk en ohhhhh ja, Koningin Maxima zag er zoals altijd, weer schitterend uit!


  Maak melding

 16. Veel kritiek ( weliswaar niet van Indonesië noch van Afrika) maar ik vraag mij af waarom al die oorspronkelijke Surinamers ( denk aan bv. Denk) in Nederland wonen. Kunnen ze niet beter hun land helpen en remigreren ?


  Maak melding

 17. kolibrie dom gespuis dat je bent,DENK is een Turkse politieke partij,let op ondergetekende is een Turk.Niet de slapende gatlikkende Surinamer heeft dit opgemerk.Dus waarom reageer je op iets waar je geen hersen voor hebt dongkaw.
  Hahahahah zie daar een zwarte die zich blanke noemt woeiiiii hoe ver kan je zakken.


  Maak melding

 18. Woei ai baja staat bekend dat de Surinamer een onderdanige hond is en blijft.Zie die Esmarald beter kan die zich niet profileren als boven genoemde pfffff.

  Ray is 8 december o zo erg als wat er in het slavernij verleden is gebeurd?Of nog recenter het uitmoorden van hele dorpen in Indonesie? Of ben je er ook zo 1 die alles goed praat wat de Blanken hebben geflikt door de eeuwen en jaren heen? Zoals een ieder weet die de geschiedenis kent,waren het de blanken die dood en verderf hebben uitgevonden.


  Maak melding

 19. DENK is een opruiende club die de pietenactiegroep voor hun karretje wil spannen.

  Surineds moeten uitkijken dat ze niet misbruikt worden voor andere doeleinden.
  Waarschijnlijk is het niemand opgevallen dat DENK bestaat uit 2 Turken en een Antilliaan…


  Maak melding

 20. @ai baja

  Pilletjes vergeten vanmorgen?

  quote
  “Woei ai baja staat bekend dat de Surinamer een onderdanige hond is en blijft. Zie die Esmarald beter kan die zich niet profileren als boven genoemde pfffff.”

  unquote
  Hoe bedoel je, hoe bedoel je?
  Ikke niet begrijp.
  Praat Nederlands met mij, Je suis Néerlandais!


  Maak melding

 21. Erg vreemd van die DENK-figuren. Ik zou toch denken dat zij ook willen dat de geschiedenis, ook de slavernijgeschiedenis, niet vergeten wordt. En hier smeken zij de koning om het uit de geheugen van de mensen te wissen! Denk toch na voor je het verleden wist! Straks gaat DENK nog vragen om de gehele slavernijverleden te wissen uit de geschiedenisboekjes, alsof het nooit heeft bestaan!
  Waarom mag een blanke kind, kijkend naar die koets, niet weten dat z’n voorouders vroeger slaven hielden?


  Maak melding

 22. Oprecht@
  Je bent een hersenloze luie donder ,lekker blijven hangen in 1873 ,over slope bespoken daar zijn we al 7 jaar mee bezig onder leiding van die gymleraar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.