Overleving bauxietindustrie in handen Surinaamse bedrijven

9

PARAMARIBO, 14 sep – De overleving van de bauxietindustrie is toevertrouwd aan Surinaamse bedrijven. Volgens de Ware Tijd zijn het mijnbouwbedrijf Grassalco en de Surinaamse Postspaarbank. De twee vormen een holding.

Suralco, de lokale dochteronderneming van multinational Alcoa, wordt waarschijnlijk opgenomen in de holding. Dit dan als de onderhandelingen met Alcoa zijn afgelopen. Volgens minister Gilmore Hoefdraad van Financiën zijn er verschillende opties op tafel over de continuïteit van de bauxietindustrie in Suriname. Tot de opties behoort overname van Suralco door een Surinaamse entiteit.

De oprichting van een holdingmaatschappij moet dan ook gezien worden als aanloop. “Dit is door onze juristen die betrokken waren bij de onderhandelingen helemaal opgezet. En het moet de staat zijn die het opricht en in dit geval werd het gedelegeerd naar twee staatsbedrijven, Grassalco en de Surinaamse Postspaarbank”, zegt Hoefdraad. Volgens de krant verkeren arbeiders van Suralco nog steeds in onzekerheid.

9 REACTIES

 1. Het grote probleem van ons land is, dat veel te veel bedrijven in handen zijn van de staat.
  Staatsbedrijven kosten altijd en overal handenvol geld.
  Er zijn in ons land voorbeelden genoeg van staatsbedrijven, waar het niet goed gaat of is gegaan.
  Van privatisering heeft onze regering nog nooit gehoord.
  Ik denk dan ook, dat de bauxietindustrie financieel zware tijden tegemoet gaat en datzelfde geldt voor de staat.
  Als bauxiet elders in de wereld voor een derde van de prijs wordt gewonnen, dan in Suriname het geval is, hol je achter de feiten aan.


  Maak melding

 2. Na vijf lange riante jaren op zijn gat gezeten te hebben, is meneertje plots actief geworden!

  De enige stompzinnige maatregel na de andere wordt bedacht en ondoordacht uitgevoerd.
  Ook weer zo’n geweldig initiatief om deze 2 staatsbedrijven tot op het bot te vernietigen!

  -Risicoanalyses /management, never heard of it.
  -Meerjaren- financiële plannen uitvoeren zoals ze bedacht zijn; never heard of it.
  -Inkomsten vergaren door te produceren, nooit van gehoord!
  – Strategisch inzicht, blanco.
  -Bedrijfsvoering, nooit van gehoord.

  Had iemand iets anders verwacht, van een omhooggevallen, naar omlaag gevallen hbo-statistiek mannetje.
  Beseft deze man wel, dat het verhogen van water en licht niet zal helpen. Het geld vloeit aan de andere kant weer weg naar de Ambtenaren- salarissen en de sociale uitkeringen. Hoezo vooruitgang.

  Goud werkt niet, hout werkt niet, olie werkt niet.
  Denk dat het tijd is om weer riet te kappen en katoen te planten. Rijst hebben ze in overvloed…..

  Trouwens het eerste wat een (nieuwe)Minister van Financiën wordt geacht te doen, is de kas die hij overneemt te controleren en transparant te maken voor het publiek!

  Hoeveel was er in de kas; Debet en Credit!!!


  Maak melding

 3. Wat de regering allemaal ook verzind. Alcoa heeft reeds besloten het mijnt in top tempo de laatste restjes weg en gaat per november dicht.

  De regering hield allemaal weer praatjes voor de buhne.

  Het was allemaal 1 groot rook gordijn. Alcoa koopt zometeen alle milieu schade, en afvloeiingen af met de Afobakka dam en Suriname zit weer met de gebakken peren omdat de regering weer eens heeft zitten slapen.

  De sterfhuis ondernemingen zijn reeds opgericht volgens de regering. Ofwel de belasting betaler krijgt er weer een paar parasieten bij


  Maak melding

 4. Hopelijk heeft de president naast CTU Dino en zijn AHOLD dochter nog meer kinderen, waardoor hij ook bij het nieuw op te zetten bedrijf een van zijn SUPER kinderen als directeur kan aanstellen tegen een schamel ministersalaris, dan gaan wij ook met de bauxietwinning zeker weer gouden tijden tegemoet in Suriname.


  Maak melding

 5. @Cohesi,

  De ontwikkelingen gaan zeer snel en ik ben ervan overtuigd dat de regering van Surinaamse op dit moment geen andere keus heeft en genoodzaakt is om het bedrijf over te nemen.De eisen die Suralco aan de Surinaamse regering stelde zijn zwaar. De blauwe ogen vertrekken niet zomaar uit het land. De Suralco is nu nog in leven in het land , omdat de overheid grote hoeveelheden energie van het bauxietbedrijf koopt. De Suralco is dus op dit moment meer energieboer dan bauxiet- of aluinaarde boer.

  De Amerikanen kunnen elders(Ijsland) goedkoper aluminium produceren en de grondstof bauxiet die ze nodig hebben kunnen ze veel goedkoper uit landen krijgen die ze in een wurggreep houden.Zelfs het vervoer van de grondstof over grote afstanden levert hen nog grote voordelen op. Er moet ook naar het Nassau gebied in Suriname een weg aangelegd worden om nieuwe voorraden bauxiet naar de fabriek te vervoeren en ook moet Suriname de kosten van een nieuwe energiecentrale (steenkool of gas) voor haar rekening nemen.

  Na de overname zal de Surinaamse regering naar alle waarschijnlijkheid uitkijken naar een kapitaalkrachtige buitenlandse partner om de voortgang van het bedrijf zeker te stellen.


  Maak melding

 6. De blauwe ogen van DESI zijn nog in Sranang !

  Vandaar zijn coup met hulp en advies van zijn
  Hollandse stamgenoten !

  Open het dossier ! Bouta was Nederlander tijdens
  de coup ! Het was een koloniale coup !

  Nederland moet schadevergoeding betalen
  zodra de rechtsstaat in Sranang is hersteld !

  PS : Bankbiljetten drukken helpt het failliete
  Sranang niet, FINANCIELE CHAOS wordt
  nog GROTER !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.