‘Suriname in problemen door bestedingsgedrag regering’

40
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 13 sep – “Wij zijn in de problemen geraakt door het bestedingsgedrag van de overheid.” Dit stelt de Vereniging van Economisten in Suriname, VES. Het is niet waar dat e wereldeconomie geleid heeft tot de tekorten van het moment. President Desiré Bouterse beweert van wel.

Volgens het staatshoofd zijn de exportinkomsten sterk afgenomen en daar mee de bestedingspot. De economisten zien eerder het bestedingsgedrag als boosdoener. “En wel door het sterk toegenomen uitgavenpatroon, voornamelijk gericht op consumptie, waardoor ondanks toegenomen inkomsten de staatsfinanciën ieder jaar opnieuw een toenemend tekort vertonen van tegen de één miljard Surinaamse dollar”, stelt de VES.

Het komt dus door wanbeleid. “De conclusie is dan ook gerechtvaardigd dat de toegenomen uitgaven zijn besteed om voornamelijk consumptieve uitgaven in de sociale sfeer te vergroten. Deze consumptieve uitgaven genereren per definitie geen duurzame inkomsten”, aldus de VES. “Wat nodig is, is een totaalplan. Dat plan kan echter alleen zinvol zijn als het werkelijke tekort in alle facetten is geïnventariseerd.”

40 REACTIES

 1. Wij zijn in de problemen geraakt door het bestedingsgedrag van de overheid, de wereldeconomie heeft mede bijgedragen tot de tekorten van het moment. De fout moet niet alleen gezocht worden bij de overheid. En ook niet bij de sociaal zwakkeren

  Chan Santokhi mag zoveel klappen delen als hij maar wilt, maar de oppositie is debet bij en het bedrijfsleven. De vakcentrale niet zozeer. Er zal in de toekomst een betere verstandhouding moeten komen tussen deze drie partners.

  Wanbeleid: treedt pas in werking als de financiën slecht wordt beheer. Dit merk je ook in jouw eigen huishouden

  We hebben in dit land een zeer slechte gewoonte om steeds naar schuldigen zoeken wanneer het fout gaat i.p.v. naar oplossingen.

  GEWOON TIJDVERSPILLING


  Maak melding

 2. Suriname is ten ondergegaan door mismanagement, incompetente bestuurders en graaiers. Tel deze zaken bij elkaar op en je komt van zelf terecht in een crises. Janken heeft weinig zin, de schaamteloze bevolking hebben die gasten weer een mandaat voor 5 jaar gegeven.


  Maak melding

 3. Zo zie je dat bouta de boel voor de gek houd en het volk aan het uitpersen is om zich in weelde te leven. De familie en vrienden daarbij niet uitgesloten. Weg met de rotzooi


  Maak melding

 4. Dat lijkt me een conclusie waar geen speld tussen is krijgen/

  Bouterse heeft 5 jaar lang voor Sinterklaas gespeeld en nu worden de Surinamers in hun eigen vet gebakken.

  Suriname donkert voor de 3de keer onder Bouterse in de financiële afgrond.Er is 1.5 miljard aan nieuwe SRD bankbiljetten gedrukt om oude schulden af te lossen met nu dus waardeloos geld.

  Back to the 80ties…

  Geen enkel medelijden met de Surinamers want ze hebben vol enthousiasme gekozen voor deze moordenaar/leugenaar/drugsdealer.

  Alleen een Surinaamse ezel stoot zich 3 x aan dezelfde steen.


  Maak melding

 5. Een aantal kopstukken van de vereniging van Economisten is goed bevriend met een aantal leden van de oppositie. Ze praten deze figuren naar de mond. Niet alle leden van deze vereniging staat achter deze woorden die geuit zijn. Met consumptieve bestedingen in de sociale sfeer bedoelen deze quasi wetenschappers, uitgaven die niet duurzaam zijn zoals verhoging kinderbijslag, financiering van de middagschool,verhoging AOV, gratis ziekenfonds voor jongeren en ouderen,enz.

  Deze heren willen dat het overheidsgeld beschikbaar wordt gesteld aan het bedrijfsleven zodat de bedrijven kunnen investeren en voor werkgelegenheid zorgen. Het risico van bedrijfsfalen willen deze lieden afwentelen op de overheid of de gemeenschap. De leden van de Vereniging van Economisten hebben allemaal grote belangen in het bedrijfsleven.

  Het is een feit dat er wereldwijd een teruggang is in inkomsten van overheden. In de EU heeft de Europese centrale Bank maatregelen genomen om miljarden Euro’s in de economieën te pompen om het geheel draaiende te houden.


  Maak melding

 6. HET IS NOOIT ZIJN SCHULD: HET IS ALTIJD DE ANDER DIE HET HEEFT GEDAAN.
  HET TABEL VAN DE CENTRALE BANK VAN SURINAME TOONT AAN DAT DE OVERHEID HEEL VEEL GELD HEEFT UITGEGEVEN IN DE CONSUMPTIEVE SFEER.

  Ach, kijk wie DDB van Economische Financiële Adviezen dient, niemand minder dan ABDOEL.

  Deze AMZAD ABDUL kan echt niet in de schaduw staan van de voorzitter van de VES.

  Van deze Amzad heb ik de afgelopen jaren een hoop stront gehoord dat ik echt begin te twijfelen of deze man echt ECONOOM is?
  Deze man heeft het Financieel beleid van DDB met zijn leven verdedigd.

  HET IS DE SCHULD VAN DDB EN AMZAD DAT SURINAME NU IN DEZE SHIT ZIT.

  AMZAD , DIE DENKT ECONOOM TE ZIJN EN DDB ,DIE GEEN KAAS GEGETEN HEEFT HOE EEN LAND TE BESTUREN.

  Deze COMBINATIE zal leiden dat het land LINEA RECTA naar de KNOPPEN gaat.!!!


  Maak melding

 7. Die moordenaar doet zich voorkomen als een topeconoom, die zogenaamd weet, wat de oorzaak van de financiěle situatie in dit land is, terwijl hij de grote veroorzaker is met zijn militaire vriendjes uit de jaren 80 en al die andere fossielen die zogenaamd als adviseur fungeren, het geld kon niet op de afgelopen 5 jaar en al die rovers pikten een graantje mee, met als gevolg een lege schatkist en een miljarden schuld, en nu mag het volk daar voor op draaien, en het volk laat het ook nog gebeuren ook, I.p.v.deze bende weg te jagen.


  Maak melding

 8. Bestaande uitgaven zijn alleen maar verhoogd zo als AKB en AOV.En voor heel veel werken is betaald maar niet uitgevoerd[wanica ziekenhuis].
  Heel veel aankopen gedaan ala Willy Duiker styling.Besteld maar nooit geleverd.En dan de schandalen type Surishopping.A lijst e kon so so langa.En Abraham ging als eerste met de begroting van OW vandoor.


  Maak melding

 9. En dat plan kan natuurlijk alleen zinvol zijn als er in de top wordt bezuinigd, de corruptie met wortel en tak bestreden en men het geld haalt bij de grote goudconcessiehouders.

  Het arme volk moet inkomen en de broekriem strakker aantrekken om de Bouterse clan nog een extra 5 jaar te verzorgen.


  Maak melding

 10. Dat kleine clubje Vereniging van Economisten kunnen wat mij betreft de pot op. Ze moeten een eerlijk verhaal vertellen en niet als spreekbuis dienen van VHP en NPS. Deze gasten hebben tentakels in het bedrijfsleven en connecties binnen de parastatale diensten en neem van me aan dat ze zich ook onveilig voelen omdat er corruptie aan hun handel en wandel kleeft. De bom gaat barsten en namen zullen vallen.

  Ik weet niet wat het belang van deze kerels is om te liegen. De Surinaamse overheid heeft voorlopig weinig inkomsten door een teruggang in de export van goud, olie en andere grondstoffen. Door afhankelijk te zijn van alleen dit klein aantal exportproducten is de Surinaamse economie zeer kwetsbaar. Wereldwijd zijn de producten van olie en grondstoffen gekelderd en voor Suriname bestaat geen uitzondering omdat de economie van het land een open economie is. Ik durf een discussie aan te gaan met de leden van dit clubje.E zijn nog meer economen, sociologen, en andere deskundigen dan het beperkt clubje van Surinaamse Economisten.


  Maak melding

 11. Het is toch onvoorstelbaar hoe N(ationale) D(ebielen)
  P(ersonen) hier op Waterkant de moordenaar weer
  in bescherming nemen.

  Het tekort komt door de mensen die telkens weer voor
  ellende zorgen.

  Of komt het door de bouw van;
  – 18000 woningen (in 5 jaren)
  – Tram verbinding voor Debielen
  – Highways met Fly-overs
  – Diepzeehavens
  – Een brug naar weet ik veel
  – Een maand in een suite verblijven (Royal Tor)
  – Feest, Feest, Feest
  – Abdoel wij kunnen nog meer lenen
  – Moordenaar moni de
  – Adviseur toiletpapier
  – Pirst Lady dommigheid
  – Mijn zoon is de beste, de allerbeste, de aller allerbeste
  Drugsdealer

  Vreemd, het is nooit de schuld van de misdadiger en zijn
  bendeleden, RobG, Para de suppletie padvinder Man,
  ene onzekere Ro, Interpol die inderdaad op de lijst voorkomt.

  Wanneer melden deze lieden zich weer aan de poort van
  Wolfenbuttel waar alle gestoorde geesten thuishoren.

  Het volk zal dit niet kunnen betalen en zal uiteindelijk
  de straat op gaan. Het moment dat Keizer Bigi Mofo I
  weer in een SLM vliegtuig stapt (wie weet naar New York)
  wederom een hofhouding meeneemt heb je de poppen aan
  het dansen.

  Mark me words!!!


  Maak melding

 12. Interpol@.
  Jy moet ook ophouden de schuld steeds by n ander te zoeken.
  Steeds is t de schuld van Tjan.
  Was hy dan de afgelopen 5jaar minister president??????


  Maak melding

 13. De president had idd niet kunnen voorzien welke bewegingen zouden gaan volgen op de internationale markten,en staat nu dus voor een nieuwe uitdaging die hij zeker zal doorstaan.

  Trouwens, de grootste economieen in het westen hadden de crisis van 2007 ook helemaal niet zien aankomen of voorspellen.
  Ook de grote jongens als (rating buro’s)Standard & Poors, Fitch, Moody’s en ook het nieuwsagentschap voor de biz Bloomberg wisten toen niks nakkes nada !

  Voorts zijn de Suri’s te lang en te veel verwend en gepamperd geweest, en nu moeten ze met de billen bloot !
  Dat de corruptie nu ook wordt aangepakt is een prima zaak want dit fenomeen was iets vanzelfsprekends geworden.

  Voor de meesten die nu moord en brand schreeuwen is het duidelijk dat hun hun bestaan als “leven als een god in Frankrijk” (in Suriname) nu heel anders zal uitpakken.

  Heb je een zwembad, een huis met 4 a 5 airco’s en een wagenpark van benzine slurpers, dan ga je de nieuwe situatie zeker gaan voelen (in jou portemonnee) ja !
  Echter zal de impact van de nieuwe tarieven voor water, elektriciteit en brandstof niet excessief zijn op het uitgavenpatroon van de kleine man.


  Maak melding

 14. RobG,

  De westerse wereld is voor een groot deel allang hersteld van de economische crisis.
  In ons land staat het ergste nog te komen.
  De armen worden steeds armen en de rijken worden steeds rijker.
  Je praat alles goed, wat deze regering niet goed heeft gedaan.
  Dat is je goed recht, maar verkoop geen onzin !!
  Onder de regering Bouterse I is het verschil tussen arm en rijk alleen maar toegenomen.
  Zie de cijfers van het CBS en dat is volgens mij een onafhankelijk orgaan, tenzij weer beweerd, dat in dit orgaan alleen maar oppositieleden zitten, want dat is zo langzamerhand jouw stokpaardje.
  Kijk toch eens met een open blik naar wat er om je heen gebeurt.
  Zelfs al is jouw Bouta voor jou een God, dan nog kunnen aardse goden, zoals in het verleden al heel vaak is gebleken, fouten maken en daarmee loopt het meestal niet goed af zo heeft de geschiedenis geleerd.


  Maak melding

 15. -Voor de verkiezing was deze forum te klein voor al die NDPérs die Bouterse op de kroon hebben gezet. Je kunt niets verkeerd zeggen en men valt je gelijk aan, omdat Bouterse hun vader des vadersland is.

  Zie nu wat die dictator in het land teweeg brengt:::::11-09-2015

  == PARAMARIBO – De financiële positie van de Staat is veel erger dan wordt vermoed. Zo blijkt uit mededelingen van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, donderdag in De nationale Assemblee. Hij komt binnenkort met een aanvullende begroting naar het parlement, omdat een aantal ministeries al deze maand geen geld meer hebben om salariskosten te dekken. Hoe hoog het bedrag is en om welke ministeries het gaat, zei Hoefdraad niet.

  Hij merkte op dat voor 2015 de verwachte inkomsten van de Staat geprojecteerd waren op SRD 7.5 miljard. Door de huidige situatie is dat naar beneden bijgesteld tot SRD 4.4 miljard. Ook de uitgaven zijn bijgesteld van SRD 8.8 miljard naar SRD SRD 5.3 miljard, aldus de bewindsman. Hij voerde aan dat er veel mis is met het financieel beheer en de financiële administratie van de overheid. Pratend over de verhoging van de stroomtarieven, stelde Hoefdraad dat sprake is van “zeer oneigenlijke vormen van financiële transacties” tussen de overheid, de EBS en Staatsolie.

  Zo blijkt dat de EBS geen belastingen en dividend aan de Staat afdraagt. Als tegenprestatie betaalt de overheid geen stroomrekeningen. Hoefdraad: “We dachten zo een probleem op te lossen, maar we hebben een financieel gedrocht gecreëerd waarvan we nu af moeten komen.” De minister heeft ook hervorming van het belastingsysteem aangekondigd. Dat wordt een proces dat niet in een wip en een zucht voltooid zal zijn. “Iets dat fundamenteel tientallen jaren fout zit, kan je niet van het ene moment op het andere herstellen”, hield hij het college voor.

  +++Hier gaat die laffe president de schuld weer opschuiven aan ====Lees maar NDPérs
  12-09-2015

  = PARAMARIBO – President Desi Bouterse heeft vrijdag tegenover journalisten zijn steun betuigd voor de tariefverhogingen van nutsvoorzieningen en brandstof. “Het zijn geen impopulaire maatregelen, maar stappen om de economie te redden”, benadrukte het staatshoofd in een ontmoeting met de pers. Volgens hem komt het land hier niet onder uit door de fors gedaalde prijzen van goud en olie op de wereldmarkt. Maar critici, zoals de Vereniging van Economisten (VES), hebben juist de regering Bouterse-1 aangewezen als hoofdschuldige van de huidige crisis.

  Volgens de VES zijn de inkomsten van het land tussen 2010 en 2014 met ruim SRD 1 miljard gestegen, dankzij de gunstige prijzen van goud en olie. Het probleem is echter dat de overheid fors meer is gaan uitgeven in dezelfde periode aan salarissen, onderhoudskosten voor de ambtenarij, en subsidies: maar liefst SRD 1,2 miljard meer.

  “Dit weerspreekt pertinent dat ons land in economische problemen is geraakt door de tegenvallende prijzen op de grondstoffenmarkt. Wij zijn in de problemen geraakt door het bestedingsgedrag van de overheid en wel door het sterk toegenomen uitgavenpatroon gericht op consumptie”, benadrukken de economen in een schrijven vrijdagmiddag. Bouterse gaf aan dat critici, die ontkennen dat er een internationale crisis is rondom de grondstoffenprijzen, de zaak bagatelliseren. “Kijk maar naar onze zuiderbuur Brazilië, ’s werelds zesde grootste economie, die in enorme problemen zit wegens de gedaalde prijzen van grondstoffen”, onderstreept het staatshoofd.


  Maak melding

 16. Met dank aan Ronald Venetiaan en A. Telting is Suriname niet naast Haiti beland . Deze keer gaan we wel richting Haiti . Het is de tweede keer dat bouters en zijn bende Suriname storten in een economische puinhoop .


  Maak melding

 17. RobG, het volgende::

  =Zorg is NIET gratis want als de overheid GEEN geld overmaakt wordt je in de steek gelaten.
  Als jongeren afgestudeerd zijn mogen zij zelfs opdraaien voor alle kosten.
  Schoolgeld wordt gewoon betaald, alleen heeft het een ander naam gekregen.
  Afgelopen maart zou de kinderbijslag naar SRD 50 gaan, maar is uitgesteld naar 2016.

  Die armen komen gewoon niet meer uit en dit dankzij Bouterse met zijn bejaarden club.

  Bouterse had niemand nodig en vandaag loopt hij een ieder te bedelen voor hulp om stakingen te voorkomen.
  Ik wens dat men echt de straat op gaat en alles plat legt.


  Maak melding

 18. Suriname heeft last van de dalende prijzen van veel grondstoffen. Daardoor lopen de inkomsten van de overheid terug en is het gat op de begroting, ondanks de behoorlijke economische groei, sterk toegenomen.
  Dat stelt kredietbeoordelaar Moody’s in een rapport waarin de vooruitzichten voor Suriname werden verlaagd van positief naar stabiel. Dat betekent dat de kans op een afwaardering van de kredietwaardigheid van het Zuid-Amerikaanse land is gegroeid.

  Volgens het ratingbureau zijn de overheidsfinanciën van Suriname de afgelopen jaren sterk verslechterd, ondanks een economische groei van circa 4 procent.

  Uitgaven

  Dat komt doordat Suriname de uitgaven, aan bijvoorbeeld lonen, onverminderd laat oplopen, terwijl er door dalende grondstofprijzen minder geld binnenkomt. De prijzen van bijvoorbeeld goud en aluminium zijn de afgelopen tijd gedaald. Dergelijke grondstoffen zorgen voor circa een derde van de inkomsten van de Surinaamse staat.

  Moody’s hanteert een Ba3-rating voor de Surinaamse overheidsschuld. Dat betekent dat de kredietbeoordelaar Surinaamse staatsobligaties als een risicovolle, speculatieve investering ziet.

  De staatsschuld van het land is ondanks de recente stijging nog relatief laag. Volgens Moody’s loopt de schuld dit jaar op tot 28 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Nederland heeft een schuld van ongeveer 75 procent van het bbp.

  Door: ANP


  Maak melding

 19. @ Milton
  De daling van de Goudprijzen is vrijwel door iedereen voorzien behalve de president

  De Olieprijzen heeft men niet echt kunnen voorzien maar er is meer aan de hand waarom Staatsolie niet meer als kaskoe functioneert namelijk:
  De president heeft de liquiditeit van Staatsolie misbruikt waardoor het nu volgeladen is met veel meer schulden en mislukte projecten dan men aan de grote klokhangt.
  De verwachte extra inkomsten uit de raffinaderij laten nu al maanden op zich wachten ofwel de dure inkoop loopt door en de kosten lopen ook door zonder dat er verdiend wordt.

  Ook de enorm hoge kosten van EBS voor inkoop zijn nooit gecommuniceerd waardoor de het kapitaallasten aandeel in de elektriciteitsopwekkingskosten ook enorm groot is. Hebben ze ook nooit vertelt terwijl er aanleiding genoeg was.

  Zelfs voor een miniproject als de Cassave fabriek ziet men kans om niets te produceren en naast de giften van China ook Srd 10.000.000 te laten verdwijnen.

  Beste Rob G/ Ro en Interpol.
  De vereniging van Econometristen praten geen politieke partij naar de mond maar trekken conclusies uit de informatie die de officiële regeringsinstanties en de Centrale Bank van Suriname moeten presenteren.
  Daaruit blijkt dat er veel meer geld binnen gekomen is (door tijdelijk heel hoge grondstoffen prijzen) en dat de regering nog veel sneller de uitgaven heeft laten groeien door Sinter Klaas te spelen.
  Zie uit de officiële getallen hoe netjes de regering Venetiaan met de staatsmiddelen is omgegaan. Zij konden wel beheerst omgaan met de staatskas. Dat is nu allemaal verjubeld.


  Maak melding

 20. De grote schuldige is volgens sommigen op dit forum de VES.
  We weten met zijn allen dat vanaf het begin van de daling van de prijzen van commodity, de VES en de oppositie hebben gewaarschuwd voor het uitgavenpatroon van de overheid.
  Maar dit was aan dovenmansoren, nu is de hele wereld de oorzaak van de precaire situatie, Bouterse 1 wordt van alle blaam gezuiverd.
  Integendeel zij worden gecomplimenteerd voor de maatregelen die een zware domper blijkt te zijn voor de minderdraagkrachtigen in de samenleving.
  We gaan nog voor 5,
  Neks no fout a winsi wo pina moro,
  Bika wi lobi unu volkspresident.


  Maak melding

 21. Bij alle regeringen van de NDP werd het een financiele puinhoop!! Van de jaren 80, 90 tot nu, aldoor heeft de NDP er een puinhoop van gemaakt, dus eigenlijk is het niets nieuws….was te verwachten!! Je kan niet zomaar AOW en kinderbijslag verhogen terwijl er geen financiering tegenover staat!!


  Maak melding

 22. Wat DESI en clan nog echt niet begrijpen is
  dat PER DIRECT ALLE onzinnige uitgaven
  dienen te worden STOPGEZET !

  Sluit een groot deel van de onnodige ambassades,
  beperk het aantal dienstreizen, ontsla ALLE
  niet-werkende ambtenaren, vooral die de NDP
  en coalitie ZELF hebben benoemd de afgelopen
  twee jaar.

  Voer een ECHTE ambtenarenSTOP in !

  Kijk welke diensten PRODUCTIEF kunnen
  worden ingezet voor land en volk,
  bijvoorbeeld het leger !

  Het drukken van geld, zals Gilmore de vorige
  week deed zal Sranang namelijk niet redden,
  de financiele CHAOS zal alleen maar groter
  worden !

  Nog een misvatting van DESI en de clan is,
  dat de ingestelde prijsverhogingen van gas,
  benzine, electriciteit, water, de staat kunnen redden !

  Integendeel, de INKOMSTEN hieruit zullen ZWAAR tegenvallen en de opbrengsten zullen niet op korte
  termijn beschikbaar zijn !

  Geldt ook voor eventuele belastinginkomsten.

  Bovendien leiden de prijsverhogingen tot een
  sneeuwbaleffect, waardoor alle artikelen en
  diensten duurder worden,
  met als gevolg GELDONTWAARDING !

  Het enige dat noodzakelijk is en wat geld oplevert
  (uitgaven vermindert) zijn ZWARE bezuinigingen
  op de overheidsuitgaven !

  Het geld inzetten in productieve investeringen,
  in plaats van ons geld uit tegeven aan
  CONSUMPTIEVE politieke uitgaven, zal veel
  tijd nemen !

  Wat betekent dat er op korte termijn geen nieuwe staatsinkomsten zullen zijn !

  De zittende Ministers, thans zonder geldportefeuille
  (begrotingen zijn niet meer geldig en/of werkend)zijn
  gedoemd te falen !
  Geen van hen kan op dit moment zonder
  goedkeuring van Hoefdraad (dus van Desi) o
  ver ENIGE CENT beschikken .

  Grote fout op dit moment is het leggen van de BESLISSINGSBEVOEGDHEID over ALLE
  financiele middelen bij Hoefdraad
  (Vertrouweling van Desi) ,
  de man van de Zes Miljard staatsschuld !

  PS : De CONTROL van AL ONS GELD is
  gecentraliseerd bij Desi en Hoefdraad !
  Dusssss……….un kan tang sidong, luku sang e kong !


  Maak melding

 23. Aan de paarse ezels werd nog 5 gevraagd. Die stomme ezels hebben dat met een fanatieke enthousiasme gedaan. Bouterse heeft bewezen, heeft aangetoond dat er een causale verband is, dat hij aan de macht het hele land naar de Filestijnen wordt geholpen. Het is niet alleen een causale (oorzakelijke) verband, maar je mag best nu stellen als dit voor de derde keer gebeurd dat we kunnen praten van de wet van Bouterse. De wet van Bouterse houdt in: indien Bouterse aan de macht is dat deze negatieve verschijnselen optreden zoals grondroof, geldroof, verlies van waarden en normen, het aanjagen van de criminaliteit, zelfverrijking, afname intellectuele niveau van de bevolking, devaluatie, corruptie, nepotisme.
  Van mij geen euro meer naar die domme paarse ezels.


  Maak melding

 24. De reactie van Paarse Kakkerlakken zoals Milton en RobG

  “Kill the messenger”

  Suriname dondert weer economisch in elkaar door 5 jaar Bouta wanbeleid en volgens de Paarse Kakkerlakken is het iedereen zijn schuld behalve van de Paarse Roversbende.

  Te dom voor worden.


  Maak melding

 25. Nu Suriname naar de kloten gaat zoeken de Paarse Kakkerlakken een zondebok. Dat zijn natuurlijk de Nederlanders die Suriname weer proberen te koloniseren Of de Surineds. Het spel is begonnen. Lees de ingezonden brieven op diverse Surinaamse blogs

  Een deel hiervan:

  “In elk geval is overduidelijk hoe het gelukt is aan de koloniaal gezinde krachten om invloed te krijgen in het Surinaamse dekolonisatieproces op zoek naar eigen identiteit. Dit is maar een heel kleine fractie van voorbeelden hoe de infiltratiestrategie van de ex-kolonisator werkt. Een algemeen kritiekpunt is dat de infiltratie kans van slagen krijgt door hand en spandiensten die Surinamers zelf hieraan verlenen. De meeste mislukte Surinamers in vooral Nederland,blijken in vele opzichten een regelrechte gevaar te vormen voor de ontwikkeling van Suriname. Terwijl zij totaal gedesoriënteerd zijn op het gebied van de Surinaamse werkelijkheid in sociaaleconomisch,cultureel-educatief opzicht, denken zij de les te kunnen voorlezen aan de categorie Surinamers die hier zijn gebleven en niet vervreemd zijn van de Surinaamse werkelijkheid.
  Volgt u maar de reacties/posts op Facebook en dan zult u opmerken dat de hierboven genoemde groep Surinamers in Nederland op basis van absurde informaties gebeurtenissen in Suriname benadert. In werkelijkheid zijn deze Surinamers in vele gevallen dienaars van het neokolonialisme(meer van de mind).
  Vele ogen zijn,voor wat het beleidsgebied onderwijs betreft,gericht op de jongeman met de doctrine ‘korte metten,harde taal’ om de vernieuwingen een authentieke Surinaamse wending te geven,uiteraard in positieve zin.

  Bert Eersteling

  Dus het is niet de schuld van Bouterse maar van de Nederlanders en Surineds ( lees landverraders) Deze Bert Eerstreling eet ook uit de Paarse Ruif net als aartsleugenaar Limbo.


  Maak melding

 26. Ik citeer Cohesi, ” De westerse wereld is voor een groot deel allang hersteld van de economische crisis”.

  Hoe kom je aan deze wijsheid? Je laat je mooi een oor aannaaien door de mooie woorden, de mythes van westerse politici die aan hun eigen positie denken. De Europese Centrale Bank pompt meer dan 1000 miljard Euro’s in de economieën van een aantal EU landen om een verdere inzinking om te zetten in een economische groei. De KLM is genoodzaakt om duizenden werknemers te ontslaan en de boeren uit diverse EU landen komen in opstand tegen regeringen.

  In Suriname moet hervormd worden om het economisch beter te krijgen.De inkomsten van de overheid zijn afgenomen en dit moet met goede maatregelen opgevangen worden.


  Maak melding

 27. De regering heeft deze maand SRD 4 miljoen tekort voor het betalen van salarissen van ambtenaren op enkele ministeries. Door te schuiven in de begroting is het bedrag vrijgemaakt, zei minister Gillmore Hoefdraad in De Nationale Assemblee.

  Ben ik dom of is hij dom???????????
  Te schuiven met begroting is zoiets als “papier is geduldig”
  Als de kas leeg is is het leeg en dan kan je nog zoveel lopen schuiven met begrotingsgetallen dan heb je een rekenuitkomst op papier maar je hebt nog geen papiergeld om de 4 miljoen cash om betalingen te verrichten.


  Maak melding

 28. Goudbedrijven in problemen
  Volgens de president is deze situatie ontstaan vanwege de goudprijzen die internationaal een dalende trend vertonen. Zonder de bedrijven bij naam te noemen, zegt Bouterse dat ‘goudbedrijven de regering om hulp hebben gevraagd’.

  Dit noemen wij “Ondernemersrisico”.
  Wil je een bedrijf oprichten dan moet je heel goed je huiswerk maken. Anders loop je gehaaid de kans om op korte termijn failliet te gaan en zoveel aanloop verlizen lijdt dat je de eerst komende 10 jaar geen winst maakt dus ook geen belasting zal betalen.

  Hoe dom kun je zijn?
  Dalende prijzen op de wereldmarkt is één van de zaken waarmee je rekening dient te houden.
  Je hebt een worst case scenario en een best case scenario en een optimistic case scenario. Hierna volgt een roling foreward scenario.


  Maak melding

 29. Bezuinigingen!

  Nergens op deze aarde heeft een Overheid het voor elkaar gekregen om te bezuinigen op de eerste basisbehoeften zoals water en licht.

  Heel erg zielig voor de suri’s die bewust achter zijn gehouden in hun ontwikkeling; hetzij door bewuste foutieve voorlichting, censuur, of het gebrek aan informatie en/of analfabetisme.
  Deze mensen hebben geen idee van het feit, dat ze recht hebben op meer. Hun waardigheid is op een mensonterende wijze vernietigd.

  De rest is uitschot van het ergste soort;
  Behalve de criminele bouterse orga, heb je het crimineel foetoeboi netwerk.
  De ex-surineds, die maandelijks hun ‘Hollandse’ euro’s ontvangen, jullie zijn niet solidair met de minderbedeelden!
  Last but not least de werkeloze paarse verachtelijke surineds die vanaf 9000km alles klakkeloos accepteren, tsja er is een reden waarom jij werkeloos bent!

  Deze verachtelijken, sorry ik heb hier geen woorden voor; walgelijk, walgelijk, walgelijk!!!!!

  Wat een nare mensen!


  Maak melding

 30. Beste RobG
  Zodra niet een ex sergeant sport instructeur verklaart dat het goed gaat in Suriname en het fantastische BB+ rating heeft (BB+ is junk status net als Brazilie nu heeft) prijst u de ex sergeant de hemel in als top econoom etc.

  U ontkent echter het gegeven dat het duidelijk beter gaat met de Europese economie. Dat die economie aan quantative easing kan doen zegt iets over haar kracht. Nederland kan kort geld lenen en wordt betaald voor het bewaren van het geld. Suriname kan nergens geld lenen behalve als het tegen de 10% rente gaat betalen en enorme verzekeringspremies betaalt.

  Niet Conchise of ik laten ons iets wijs maken. Wij zien de realiteit. U gelooft een ex sergeant sport instructeur als economische goeroe.


  Maak melding

 31. RobG
  Aanvulling: Dat KLM mensen moet ontslaan heeft niets met de economie te maken maar met slecht management. KLM wordt leeg gezogen door Air France en kan niet met haar concurrentie mee. Ze is te groot voor het servet en te klein als tafellaken heet het
  Ryan Air en Easy jet maken enorme winsten. KLM opzichzelf maakt winstjes. Op het intercontinentale net legt het af tegen maatschappijen als Emiraates, Eithad, Qatar, Singapore Airlines, Cathay Pacific en nu zelfs ten opzichte van Garuda.

  U maakt altijd kromme vergelijkingen om u baas zijn blunders recht te praten. Kijk eens verder dan uw neus lang is.


  Maak melding

 32. wang njang mekie zij de boef..

  zijn makker is ontslagen wegens nieuwe beleids inzichten..maar het gestolen geld mag hij houden meer dan 110 miljoen us$ contanten..

  het dombo volk met jet gestolen geld helpen terug betalen en dat noemt hij solidarie tijds hulp..

  nu zijn de mofinawan muis stil en leven voort in bittere armoede..

  je kunt lullen wat je wil,maar de opositie had groot gelijk..


  Maak melding

 33. Een agent van DESI ene ROBBIE stelt hiervoor oa :
  “In Suriname moet hervormd worden om het
  economisch beter te krijgen.
  De inkomsten van de overheid zijn afgenomen
  en dit moet met goede maatregelen
  opgevangen worden.”

  Deze hersenloze betaalde kracht, snapt niet dat de UITGAVEN van DESi GILMORE en ANDY,
  gewoon IDIOOT HOOG zijn.

  Die zijn de afgelopen twee jaar zwaar gestegen !

  Vooral de salariskosten en de apparaatskosten van
  DESI rijzen de pan uit !
  Gewoon VERSPILLING en CORRUPTIE :
  allemaal ONPRODUCTIEVE consumptie-uitgaven !

  DAAROM zitten wij met een staatsschuld van ruim
  ZES MILJARD !

  De prijsverhogende maatregelen van DESI ten
  koste van de arme Sranangman, dienen
  gewoon om DESI’s MEGA-uitgavenpatroon nog
  even te kunnen voortzetten !

  Binnenkort stort de gehele Sranang eonomie in,
  de opgelegde prijsverhogingen zullen een
  stortvloed aan prijsverhogingen van andere
  producten en diensten tot gevolg hebben.

  De meest dagelijkse basale benodigdheden
  voor de gezinnen worden ONBETAALBAAR !

  NDP en DESI, bedankt, u kunt naar huis !

  Kondig maar snel de 100 % DEVALUATIE van
  de SRD af en VERDWIJN !

  PS I : De DESI-agenten plaatsen valse INFO
  op dit forum, laat u niet beetnemen.
  De staatsuitgaven zijn VEEL TE HOOG door
  CORRUPTIE en WANBELEID !

  Een half MILJARD meer salariskosten terwijl
  iedere kip weet dat de olie- en goudprijzen
  al enige tijd dalen !

  Stop de haat tegen ons Land,
  stop de haat tegen ALLE Sranangmans !

  PS II : Waarom zijn de Scalian-eigenaren niet
  OPGEPAKT ?
  Zij STELEN ons goud en VERNIETIGEN ons
  Milieu, plegen dus meerdere MISDRIJVEN !


  Maak melding

 34. @RobG,

  Sorry, Je overtreft Paraman duidelijk in Domheid: Van Paraman weet ik dat hij nooit naar school is geweest en toch zie jij kans, Rob om deze Parakorantie te overtreffen in Domheid.

  Je straalt alleen maar Domheid op dit Forum ondanks je studie Economie op de Hoge School.

  Kijk wat je Adoratie voor DDB allemaal met jou doet: Zelfs je eigen Moeder zou je in een Zucht aan DDB Verkopen voor een Knippa.

  Ik neem echt een KIEK op je en reken maar dat ik echt niet de enige ben? Je werkt geheel en al op mijn Lachspieren.

  Je wordt betaald door DDB om je Domheid zo te etaleren op het Net. RobG, Jij staat op de Loonlijst van DDB.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.