Ondernemer vast in corruptiezaak Energiebedrijven Suriname

24

PARAMARIBO, 10 sep – De politie heeft een ondernemer aangehouden in het corruptieonderzoek rond energiebedrijf EBS. Volgens diverse media betreft het de manager van het handelsbedrijf Greenland.

Er is geld ontvangen voor diensten die nooit zijn geleverd. Dit blijkt uit het voorlopig onderzoeksresultaat. Greenland ontving in 2013 ruim vijf en vijftig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer dertien miljoen euro). Het geld was bestemd voor de aankoop van noodaggregaten. Opmerkelijk is wel dat de betalingen niet terug te vinden zijn in de jaarrekening van EBS. Nog opmerkelijker is dat de aggregaten nooit zijn geleverd.

Aanleiding voor de aanhouding vormen documenten die de politie aantrof bij EBS. Volgens de Ware Tijd is de administratie van Greenland ook doorgespit. Hoewel niet meteen bezwarend materiaal is gevonden (uiteraard), is toch tot aanhouding besloten. “Het is een kliek die bezig is geweest en Surinamers moeten de prijs betalen”, zegt ex-parlementariër Arthur Tjin A Tsoi (NPS). Hij was het die vorig jaar aan de bel trok.

24 REACTIES

 1. Heer Jogi en Gajadien het is heel belangrijk om geinformeerd te worden over de corruptive zaken tijdens chiragalie en meherdjan, want toen was de hoogte punt van corruptie bij de EBS.
  Graag eerlijk en oprecht zaken in het belang van land en volk laten uitzoeken en publiceren.
  Zodoende zal het vertrouwen in de politiek terugkeren.


  Maak melding

 2. De eerste vis ligt al op het droge, nu die andere nog. Maar nog beter zou het zijn om die grote boys binnen te halen.
  OW en RO en NHI daar wachten wij ook op.
  Arthur Tjin A Tsoi, aan jou de eer voor de wijze van volharding en het heeft gewerkt.
  De hamvraag is nu:
  Gaat de overheid de schade vorderen? Inclusief rente en geldontwaarding?
  Je kan het zo gek niet maken. Als dit 13 miljoen bedraagt dan snap ik wel wanneer er sprake is dat er iemand 50 miljoen aan obligatie lening heeft kunnen wegstoppen bij Staatsolie.
  Rarara waar komen deze 50 miljoen vandaan?
  Carolina brug? Lening (credit line) van China?
  Woeha ook deze moeten ze op het droge halen.
  Bouta laat vallen wie je moet laten vallen want jezelf laten meesleuren in de diepte, tja is wat je er maar voor over hebt.
  Scaliens wilde je nooit aanpakken hé Bouta en nu blijkt wie de eigenaren zijn terwijl jij Bouta altijd beweerde dat het moeilijk was te achterhalen.


  Maak melding

 3. De top van de Drilling Divisie van Staatsolie en enkele medewerkers blijken gesjoemeld te hebben met middelen van het bedrijf. Zij waren eerder op non-actief geplaatst door waarnemend directeur Rudolf Elias, nadat minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen hem tijdens een informeel bezoek gevraagd had orde op zaken te stellen. Enkele betrokkenen zijn ontslagen en anderen geschorst.

  De vraag is nu of de vorige, in de hemel geprzen directeur, hiervan ook afwist. Het was en is publieksgeheim dat dit bij staatsolie gebeurde. Misschien heeft de vorige directeur ook gelebek boter op zijn hoofd.
  Who knows. Dit moet ook onderzocht worden


  Maak melding

 4. Arthur Tjin A Tsoi ! Jammer dat jij niet meer deel uitmaakt van de DNA.
  ZONDER jou inzet zou deze SURINAAMSE ” BEERPUT ” NOOIT zijn ontdekt laatstaan opengetrokken !!!!!!

  Quote; ” opmerkelijk is wel dat de betalingen niet terug te vinden zijn in de jaarrekening van EBS. Nog opmerkelijker is dat de aggregaten NOOIT zijn geleverd ”

  Heer, de directeur W.(C) Duiker, wat is hierop uw reactie ???????????

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 5. En wat blijkt uit het EBS gebeuren??????????? Dat zal nog moeten blijken.
  Wat wel bekend is dat er iemand is gevlucht die eigenaar is van een bedrijf die ook in die tekie njang zit.
  Zijn naamgenoten speelden voor SIO bsketbal club.


  Maak melding

 6. De directeur van NV Greenland, Dick Ludwig van Kanten, is aangehouden door het speciale onderzoeksteam dat ingesteld is in het onderzoek naar vermeende malversaties bij Energie Bedrijven Suriname (EBS). Uit documentatie blijkt dat Greenland drie betalingen heeft gekregen van meer dan SRD 22 miljoen voor levering van noodaggregaten. Het vermoeden bestaat dat hier sprake is van onregelmatigheden, aangezien de aankoop niet terug te vinden is in de administratie van EBS.

  EBS Leverancier Greenland Development NV failliet


  Maak melding

 7. Maar we zijn er nog lang niet want ik denk dat het onderzoek nog veel verder en diepgaander zou moeten gebeuren.

  Wat was de rol van Chiragali binnen de EBS als wnd directeur, wordt dit ook nog onderzocht ?
  Wat waren de tjoekoe’s bij de aanschaf van de 5 stuks MAN gensets van 8 MW elk, aan en door de firma Olibis ???
  Ik denk dat Dick zal moeten praten anders wordt hij alleen de kop van jut, en gaan alle anderen vrij uit !

  Maar if a mang wan tek ala deng slag ing wang, dan moet hij het maar zelf weten !

  vandaar dat de PALU niet mee kon en mocht regeren want men had reeds voorzien dat deze ontwikkelingen in het verschiet waren, en blijft PALU nu dus buiten schot !


  Maak melding

 8. al zyn bezittingen in beslas nemen en d schade terug betalen.zulke pirajas moeten uit het land gezet worden.het zyn letterlyk BEESTEN die geen geweten hebben


  Maak melding

 9. Hoe kan deze uitgave niet in de jaarrekening terecht zijn gekomen?. Wie was de accountant?. Hoe kan zo’n groot bedrag buiten de boekhouding gehouden worden?. Corruptie is zo diep geworteld binnen de samenleving dat men niet eens moeite doet om het ook goed te doen. Men neemt maar en niemand die ze wat kan doen hebben ze waarschijnlijk gedacht. Als het bij overheidsinstantie zo makkelijk gaat om zaken buiten de administratie te houden hoe makkelijk is dan voor particuliere bedrijven om een schaduwboekhouding op na te houden en ons land vele miljoenen aan belasting te onthouden.


  Maak melding

 10. De president heeft belooft de helft van de VHP te zullen opsluiten.
  Er is nog geen zaak aangebracht tot op heden.
  De regering heeft alle zaken tegen of met de VHP resp. Chantohki verloren.

  Ondertussen vallen er alleen maar NDPlijken uit de EBS kast.


  Maak melding

 11. Behalve Greenhart is ook bekend dat ander bedrijf te Paramaribo, vertegenwoordigd door haar directeur, de heer B. Sibilo kocht bij dezelfde onderneming, Necarex BV in Nederland, als EBS en leverde aan EBS maar wel tegen een prijs die 200% meer was als de prijs die de EBS normaal betaalde aan Necarex BV.
  Deze B. Sibilo is thans op de vlucht en heeft als laatst bekende bestemming Miami / Florida.

  Wie is de volgende die vluchten zal?????????? Wie is de volgende die al worden opgebracht?


  Maak melding

 12. Er zullen meer koppen rollen, ook van het huidige kabinet zullen koppen rollen. Want het EBS is ook gelinkt aan politieke kopstukken. Net zoals de eigenaren van de skalians, zijn het beruchte politici die het land vervuilen en naar de klote helpen.

  Altijd hebben ze die Hollanders uitgescholden jullie buiten ons land uit. Maar wie buit Suriname nu uit ¿¿¿¿¿

  me mars noh.


  Maak melding

 13. Arthur Tjin A Tsoi, jij verdiend een standbeeld.. HULDE !!

  Alle corruptieve lui (om te beginnen bij Abrahams) oppakken en de voor jarenlang de cel in gooien. Iedere cent moet terugbetaald worden.


  Maak melding

 14. Alle gewetenloze misdadigers die zich ten koste van het volk verrijken of hebben verrijkt moeten opgepakt en berecht worden.Niet alleen van de EBS,maar alle staatsbedrijven moeten doorgelicht worden.
  Ook de accountants die de boeken hebben gecontroleerd moeten aanspakelijk worden gesteld en niet te vergeten hoogwaardigheidsbekleders die genoodzaakt waren af te treden moeten alsnog vervolgd worden.


  Maak melding

 15. Milton

  Laat allereerst duidelijk zijn dat er veel aan de hand is bij EBS.
  Onderzoek doe je achterwaarts en niet zo maar ergens van uit een persoon. Chirargalie komt van zelfs aan de beurt. Je moet echter het hete spoor volgen en dat is dat wat nu duidelijk wordt.
  Van Kanten zal zwijgen het is iemand die wel weet hoe de hazen lopen. Het is een Nederlander die voor klanten louche zaakjes doet (o.a. van uit Panama). Alleen heel lang vasthouden en een veilige uitweg bieden met behoud van zijn buit zal hem laten praten. De mensen om hem heen moeten gaan praten.
  Naast NV Greenland is het ook zaak eens te kijken naar Olibis. Daar werd enige tijd ook over gemeld dat het enorme marges op MAN generator sets heeft kunnen zetten zonder enigerlei toegevoegde waarde.

  Duidelijk is dat door de belabberde situatie van EBS derden enorm veel geld kunnen verdienen aan EBS resp. de Surinaamse staat. Denk hierbij ook aan Staatsolie Power Company Suriname die zich vet laat betalen voor het opwekken van elektriciteit. De staat, dus de burger, legt toch wel bij.

  Indien Suriname al die deals had voorkomen zouden de schulden aanzienlijk geringer zijn en de rente rekeningen aanzienlijk lager zijn. Er komt een moment dat het grootste deel van de kostprijs van Elektriciteit in Suriname bestaat uit rente voor schulden die men had kunnen voorkomen.

  Ga dan eens na wanneer die schulden en onderwiens verantwoording die schulden ontstaan zijn en u zult zien dat de vorige regering Suriname met al deze problemen heeft opgezadeld.

  Uit de prospectus van de recente obligatie lening van Staatsolie is heel duidelijk te lezen hoeveel tientallen miljoenen verspilt zijn. Dat geld moet nu afgelost worden en er moet rente overbetaald worden.


  Maak melding

 16. Ik ben benieuwd als BDO haar goedkeuring afgegeven bij de jaarrekening zal intrekken nu blijkt dat de jaarrekening geen vermelding maakt van de generatoren noch als activa noch als verplichting.

  Iemand moet BDO toch aansprakelijk kunnen stellen?
  Ik zou een review opdracht vertrekken aan Deloitte en niet aan KPMG want die is evenals BDO gelieerd aan de coalitie partij.
  Daarom hebben BDO als KPMG alle grote overheids instanties in hun klantenpakket zitten.
  Ja zelfs KPMG hield een bijeenkomst om de fiscale wetten te promoten die zij zelfs hebben geadviseerd aan de regering.
  En wij gaan ervan uit dat er sprake is van beroepscodes binnen de NBA dat ook gedend is voor accountantsbedrijven.
  Alhoewel accountantskantoren vallen onder Surinaams recht


  Maak melding

 17. Forummers/reageerders, odi odi.

  Zal het nu eindelijk gebeuren, dat heel wat van deze schurken, oplichters (corruptelingen) strafrechtelijk zullen worden vervolgd?

  Ik hoop van wel.
  Maar ik blijf het nogmaals herhalen.
  Hun buitenlandse (bankrekeningen) zijn met behulp wel te achterhalen.
  Deze kunnen eventueel ook bevroren worden.
  En vooral in de VS. Maar ook in de EU.

  @Bigi Sma!
  Volgens mij gaat het om het volgende bedrijf in Almere.
  http://www.necarex.com/
  http://www.necarex.com/necarex/NL/Necarex_Team_Page.htm

  Er zijn genoeg en heel goede (onderzoeksjournalisten) waarop een beroep kan worden gedaan. En dan bedoel ik (journalisten) buiten Suriname.
  Heeft de aangehouden ondernemer van Greenland, ook geen zakelijke belangen met Intervast?

  Wij blijven alle berichten over deze (schurken) via de media volgen.


  Maak melding

 18. hier moet de Verenigde Natie / de U S A ingrijpen ..

  Amerikanen moeten de zaak dicht timmeren.

  het bestuur van s m e direct onder curatele stellen aanhouden,tot dat de zaken goed onderzocht zijn en daarna in gevang nemen..

  dan is het land bevrijdt van de ellende dat al 35 jaren duurt..

  die hele groep van 16 moet nu opgepakt worden..,

  ,alles in beslag nemen alle bezittingen..

  het volk lijdt nu te veel..


  Maak melding

 19. Brazilie soortgelijke problemen als Suriname. Politici die hun zakken vullen.

  Grootste problemen Brazilië corruptie en sociale ongelijkheid

  Drie Nederlanders in Brazilië die het ANP heeft gesproken staan achter de demonstraties in het land. De grootste problemen zijn de corruptie, het slechte onderwijs, de slechte gezondheidszorg en de sociale ongelijkheid, aldus het drietal.

  21 juni 2013, 07:50 – Bron: ANP
  Blanca Engels, die bij een Nederlands bedrijf werkt in Sao Paulo: ‘Politici verdienen hier 17.000 real (ongeveer 6000 euro) per maand, ze krijgen alle onkosten vergoed, een auto. Een leraar verdient nog geen 300 euro.’ Engels vindt het triest dat Brazilianen zo veel belasting moeten betalen en daar zo weinig van terugzien in openbare voorzieningen. ‘Het ergst is het onderwijs en dat is nu juist zo belangrijk, dat is het begin van alles.’

  Hans Blankenburgh, zakenman in Rio, wijst op de grote ongelijkheid die in Brazilië nog steeds bestaat, al zijn de afgelopen 10 jaar veel mensen aan de armoede ontstegen. ‘Er is veel aan de strijkstok blijven hangen.’ Hij vindt het raar dat een zoon van ex-president Lula een privévliegtuig van 50 miljoen dollar kon kopen. ‘Hoe heeft hij dat kunnen doen? Voordat Lula president werd, verdiende hij misschien 1500 real (ruim 500 euro) per maand.’

  Blankenburgh wijst op misstanden in de politiek. ‘Bijvoorbeeld uit de christelijke hoek. Er is een politicus, Feliciano, die homo zijn een ziekte noemt en die dat wil genezen. Dat soort lui zorgt ervoor dat mensen heel boos worden.”

  Vreedzaam
  Maria Lakenman, die vrijwilligerswerk doet in een krottenwijk in Rio, is de enige van het drietal die zelf ook meegelopen heeft in de demonstraties. Met de groengele vlag van Brazilië nog op haar wangen vertelt ze: ‘Het was deze donderdag veel groter dan maandag. Het begon allemaal vreedzaam. Maar toen begon de politie in te grijpen en gingen mensen rennen. Dat was wel eng.’

  Er zijn altijd relschoppers die de boel verzieken, maar het merendeel van de demonstranten wil vreedzaam demonstreren, aldus Lakenman. ‘Er was bijvoorbeeld een auto in de fik gestoken. Daarna hebben mensen geld ingezameld om de eigenaar te helpen. Gebouwen die waren beklad, werden schoongemaakt na een oproep op Facebook.’

  Lakenman denkt dat de beweging alleen maar zal groeien. Ze heeft gezien dat ook mensen in de sloppenwijken beginnen te demonstreren. Tot nu toe kwamen de meeste betogers uit de middenklasse.

  Volgens Blankenburgh is er vooral een nieuw soort politicus nodig: mensen die niet voor het geld de politiek in gaan, maar om het land vooruit te helpen.


  Maak melding

 20. Het is allemaal de schuld van het geld. Het geld heeft die mensen blind en hebzuchtig gemaakt. Ik wil dat het geld gearresteerd wordt en in de gevangenis in wordt gegooid wegens het aanzetten tot corruptie en gierigheid. No money, no fraud.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.