Werkelijke kostprijs energie in Suriname niet duidelijk

10

PARAMARIBO, 9 sep – Met tariefverhogingen in aantocht, is het verre van helder wat de werkelijke kostprijs is van elektrische energie in Suriname. Deze conclusie valt te trekken uit de warwinkel die inkoopbeleid wordt genoemd bij energiebedrijf EBS. ‘Tussenpersonen’ verdienen miljoenen dollars.

Volgens de Times of Suriname koopt het bedrijf indirect brandstof op. Er wordt op rekening gekocht bij een tussenhandelaar, omdat EBS liquide problemen heeft. Het uitstel van betaling wordt duur doorberekend. En dat voor brandstof die door het nationale oliebedrijf Staatsolie wordt verkocht. Staatsolie wil niet rechtstreeks leveren, omdat het te lang op het geld moet wachten. Ook de aankoop van gas is veel te duur.

Dochterbedrijf Ogane betaalt per import tweehonderd duizend dollar aan een tussenhandelaar. Per jaar wordt zeventien keer aardgas ingevoerd. Aan de andere kant is door het te goedkoop verkopen van zijn producten, EBS gedwongen ‘wurgcontracten’ te sluiten. Ook voor technische onderdelen wordt te veel betaald aan een bepaalde leverancier. Met het stopzetten van de subsidies komt niet automatisch de echte kostprijs boven drijven.

10 REACTIES

 1. CLAD had dit al duidelijk gedocumenteerd. EBS betaald 3 maal de prijs aan een tussenpersoon omdat het voor de echte leveranciers niet krediet waardig is.
  Met generatoren uit Duitsland was ook al mal 2 betaald.

  Door de Wijdenbosch deal met Suralco werd de Brokopondo stroom afgerekend als of het met Zware stookolie opgewekt werd in plaats van met een afgeschreven en niet onderhouden waterkrachtcentrale.

  Suriname zal eens weten waarom het 2 maal te veel moet betalen voor haar elektriciteit.
  Door dome deals van dome politici. Die van Front waren niet echt slim die van Bouterse zijn of lui en/of dom.


  Maak melding

 2. Forummers/reageerders, odi odi.

  ‘Tussenpersonen’ verdienen miljoenen dollars.
  En wie zijn de ’tussenpersonen’?
  Volledige namen van deze gasten vermelden.

  EBS wordt gedwongen ‘wurgcontracten’ te sluiten met wie?
  Ook moeten de gegevens van deze bedrijven met hun eigenaars bekend worden gemaakt in de media.

  Ook voor technische onderdelen wordt te veel betaald aan een bepaalde leverancier.
  Naam en toenaam van deze ‘leverancier’ dient nu in de publiciteit te verschijnen.

  Waren die gasten van PALU niet volledig van het bovenstaande op de hoogte?

  Het is gewoon een corrupte oplichters bende bij het EBS.
  Ik hoop dat er een volledig en degelijk onderzoek hierin wordt gesteld.
  Ook hun ‘buitenlandse bankrekeningen’ via stromannen kan eventueel met behulp van buiten worden nagetrokken.

  woensdag 09-09-2015 om 22:11 uur


  Maak melding

 3. Yere no..die boitie mensen moeten blij zijn dat ze stroom hebben dus die betalen wel een dure prijs, de mensen in de stad doen mee aan Paramaribo by night dus zij mogen minder betalen.


  Maak melding

 4. Met elk bericht bewijzen ze steeds dat Sur.een banana bah republiek is.Ze verhogen de prijs maar weet niet wat de inkoop is en of het opwekken van elektriciteit kost.

  Zo brulde de kleinzoon van opa D en de fish lady in Sana Bubaya dat er begonnen was met 250 schoolpakketten in 2008 en dit jaar zijn er 25000 pakketten verstrekt.Ze waren er zo trots op dat ze vergaten dat er zoveel arme,behoeftigen, bijgekomen zijn.Dit is het volk ongegeneerd in de kruis betasten.
  Vermeldens waard zou zijn dat heden een ieder voldoende verdient om zo een schoolpakket aan te schaffen.


  Maak melding

 5. In Godsnaam , is er niemand die ons kan bevrijden , santokhie wij hebben op je verdient waar ben je, als je je taak niet kan vervullen draagthet over aan iemand die wel kan.


  Maak melding

 6. Zilver sulfer,

  Waarom Santhoki met de haren erbij slepen, er is vaker genoeg aan de bel getrokken door de oppositie, maar de NDP had nooit een open oor.
  A moni di, a moni di boko boko alla sani bung, a kondre e drai.
  De oppositie was in de minderheid en wie luistert nu naar de minderheid, hetgeen de deskundigen Amzad, Melvin, Panka, Desi, Eugene en Bimbo uitkraaiden was heilig en daar stond men 100% achter.
  Corruptie melding werd afgedaan als te zijn stemmingmakerij en partijgenoten in kwaad dachtlicht stellen, een gedegen onderzoek werd niet verricht.
  Het resultaat liegt er niet om.


  Maak melding

 7. De tussenpersonen doen goede zaken, en dat noem ik business as usual. Al het geklaagd begrijp ik niet. Als EBS niet rechtstreeks kan kopen door bovengenoemde reden, in dat geval hebben ze dan een partij nodig die dat bijvoorhand kan voorschieten tegen een afgesproken rente vergoeding, niks vuil ad lucht, doe ik zelfs. Ga zo voort tussen personen, en waarom moet dat openbaar gemaakt worden, begrijp ik niet, het staat duidelijk iemand met geld, en zulke heb je genoeg in SU. Soso Lobi


  Maak melding

 8. Tsja, als je als overheid een wanbetaler bent, dan drijf je bedrijven in de armen van dure tussenpersonen, die risico (van uitstel van betaling of zelfs geen betaling) lopen en dus een hoge prijs vragen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.