Vestigen hogere onderwijsinstelling in Suriname wordt lastiger

12

PARAMARIBO, 9 sep – Het vestigen van instellingen voor hoger onderwijs wordt een stuk lastiger. Minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap & Cultuur wil paal en perk stellen aan de wildgroei van de afgelopen jaren.

Het aantal onderwijsinstellingen op HBO-niveau van meer buitenlandse blijft toenemen. Een wet moet daar een halt aan toeroepen. “Als ministerie is het belangrijk dat wij regelgeving maken voor wanneer een instituut zich wil vestigen in Suriname”, zegt Peneux tegenover de Ware Tijd. De wet moet begin volgend jaar al gereed zijn. Er zullen voorwaarden worden gesteld voor vestiging, zoals inzicht in het curriculum.

Ook zal strenger gelet worden op de vakinhoud en het opleidingsniveau van docenten. Binnenkort wordt alvast gestart met de herregistratie van al gevestigde instituten. Ook zullen de voorwaarden worden vastgesteld waaraan moet worden voldaan. “Wij zullen met een commissie werken om ze uiteindelijk op het niveau te brengen dat je als ministerie stelt”, aldus Peneux.

- Advertentie -

12 REACTIES

 1. En dat allemaal omdat Brunswijk zijn HBO-diploma heeft gehaald? De redenering is dat als die domme Brunswijk het kan halen dan is er iets goed mis met dat instituut.

 2. Op de Cubaanse wijze zal er verder invoering worden gegeven. Hihi. Dictatoriaal Suribabwe is een feit.

 3. Onze intellectuele lilliputter laat weer van zich horen. Dan heeft hij over docenten die over de scheef gaan in het onderwijs en die stante pede worden ontslagen. Zelf laat hij zich omringen door zogenaamde intellectuele vrouwen. ??? Een mannelijke directeur met heel veel jaren ervaring stuurt hij zo de laan uit. Over seksisme en favoritisme gesproken. Portiek favoritisme wel te verstaan. En hij heeft het continu over het niveau van onderwijs en onderwijsvorming. Paal en perk stellen aan de wildgroei van hoger onderwijs in Suriname. Hoezo?? Ik zou zeggen hoe meer onderwijs, hoe beter het is voor Suriname. Ook aan online vorm van het aanbieden van hoger onderwijs moet gedacht worden. Dringend gewenst om het intellectuele niveau van de gemiddelde Surinamer op te krikken. Deze man heeft het continu over het niveau van onderwijs. Heeft deze goede man überhaupt een universiteit van binnen gezien??????????????? Zelf is hij een intellectuele lilliputter. Hebben ze in Suriname nog goede academisch gevormde psychologen?? Hoog tijd voor een bezoek.

 4. We moeten paal en perk stellen aan onderwijs en educatie. Back to t hè nineteen eighties. Nu voor ge jongere generaties.

 5. ““Wij zullen met een commissie werken om ze uiteindelijk op het niveau te brengen dat je als ministerie stelt”, aldus Peneux.”

  Aldus de minister met alleen een veterdiploma.

 6. Forummers/reageerders, odi odi.

  Maar ja, er zit ergens wel een kern van waarheid in.

  @Jona!
  Ik heb een leuk artikel over dezelfde Cuba.
  En deze is deskundig genoeg.
  Raadpleeg het volgende artikel zelf en trek vervolgens je eigen conclusie.

  Sunday, August 23, 2015: Cuban official reaches out to Jamaica to lower medical costs

  http://www.jamaicaobserver.com/news/Big-health-offer_19225225

  woensdag 09-09-2015 om 22:33 uur

 7. Zwarte Pijl

  Tegenwoordig kan iedereen wel een vliegbrevet van het net downloaden. Zelfstandig vliegen wordt al heel lasting.

 8. Zullen we ook nog eens een keertje onderzoeken waarom de studieresultaten over het algemeen en in het bijzonder op de middelbare scholen zo erbarmelijk zijn? En zullen we ook kijken hoe het percentage drop-outs naar beneden gebracht kan worden? Ligt het aan de curricula van de opleidingen of aan de slechte invloed van de criminele partij politiek op de studenten, want goede voorbeeldfiguren ontbreken? Misschien speelt ook de sociale onrust een rol of het feit dat je in Suriname geen opleiding hoeft te hebben om geld te verdienen (voorbeelden genoeg).

 9. Op zich niet vreemd om met vaste normen\criteria te werken.
  De vraag die bij mij blijft hangen: wat is de waarde van zo een Surinaamse Bachelor diploma in de rest vd wereld?
  In Su ben je hiermee een half god, maar in Trinidad bv? Wat kan je er daar mee doen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.