Goudmijn Oost Suriname heeft eigen energielijn

7

PARAMARIBO, 9 sep – Suriname Gold Company, Surgold, zorgt voor zijn eigen stroomvoorziening op de plant in het Merian-gebied, in Oost Suriname. In totaal vijf dieselgeneratoren zorgen samen voor een elektrisch vermogen van ruim veertig megawatt.
Een belangrijke mijlpaal voor deze joint venture met Staatsolie.

De eerste twee van de vijf reuzen generatoren zijn geplaatst. “Wij waarderen de steun en medewerking die de autoriteiten en de gemeenschappen hebben gegeven waardoor het transport veilig en succesvol is verlopen. De voortgang van het Merian Gold Project zal bijdragen aan duurzame en verantwoorde economische en sociale ontwikkeling van het gebied”, zei Adriaan Van Kersen, algemeen directeur van Surgold.

Surgold is een volle dochteronderneming van multinational Newmont Mining Corporation en uitvoerend partner van het Suriname Gold Project CV. Surgold heeft een belang van vijf en zeventig procent in het partnerschap. De overige aandelen zijn in handen van Staatsolie Maatschappij Suriname. De mijn moet volgens plan eind volgend jaar in productie zijn.

7 REACTIES

 1. De apen komen weer eens laat uit de mouw.
  De regering had zich verplicht energie te leveren ten $ 0,11/Kilowattuur.
  Nu gaat Newmont het zelf doen. Hier zal ongetwijfeld een boete opstaan, Amerikanen kennende.

  Ook wordt de ondernemingen boom zichtbaar. Suriname blijkt nu haar held te storten, als slappende vennoot, in een CV. Ofwel het heeft helemaal niets te zeggen in het beheer van de onderneming terwijl het wel het volledige eigen vermogen inbrengt.

  Suriname subsidieert Newmont op een enorme wijze.


  Maak melding

 2. Dit is niet wat we in Suriname moeten willen. We maken hierin de verkeerde keuzes. Alleen het feit dat er 5 reuze DIESEL-GENERATOREN in ons prachtig binnenland gaan draaien,puur en alleen om geld binnen te halen…. is een kwalijke zaak.

  Goud is niet een eerste levensbehoefte en dient geen enkel doel, die leid tot verantwoord ondernemen. Het gaat ten koste van het milieu en schaad flora en fauna.

  Jammer dat men die afwegingen niet ter sprake brengt in de discussie over het beleid ten aanzien van het opbouwen van Suriname. Het gaat alleen maar om duku en macht.

  Duku kan je ook op andere manieren verdienen. Milieu bewuster en verantwoord.


  Maak melding

 3. Het enige antwoord op de energie behoefte en voorziening in het binnenland van Suriname is de uitvoering van het Tapajay project !!!

  Mega generatoren of kolencentrales die stroom moeten produceren zijn niet meer van deze tijd. Het moet semi-green & green energy worden.


  Maak melding

 4. @ Konsensi,

  Die vijf dieselgeneratoren in het prachtige (!) binnenland wegen niet op tegen de ecologische en milieuschade die door de binnenlandbewoners zelf wordt aangericht. Het prachtige (!) binnenland bestaat slechts uit diepe kraters, ontboste gebieden en diepe waterbassins. Men zou zich daar druk om moeten maken.


  Maak melding

 5. Newmont/Surgold LLC is de tussen persoon. Zij kopen ze in voor $ 10.000.000 bij Wartsilla in Finland of Nederland en doen ze op een boot en voeren ze in voor $ 20.000.000 waarna Staatsolie netjes de rekening betaald middels haar maandelijks investeringsbijdrage.

  Hierna verwerkt LLC de kosten in haar operaties en reduceert de het de minst tot nihil waarna Staatsolie de Pineut is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.