Parlement en regering Suriname in debat over verhogingen

18

PARAMARIBO, 8 sep – Het parlement en de regering gaan in debat over de aangekondigde verhoging van tarieven voor licht en water. Ook de inmiddels verhoogde heffing op brandstof komt aan de orde. Coalitiepartner DOE wil de regering stevig aan de tand voelen.

De communicatie met de samenleving is niet wat die wezen moet. De onduidelijkheid regeert, zeker wat het waarom aangaat. “Voor ons zijn de overwegingen van de regering belangrijk. De mensen moeten de overwegingen van de regering horen, zodat het voor iedereen duidelijk is, want dat heb ik gemist tijdens de discussies”, zegt DOE-voorzitter en parlementariër Carl Breeveld tegenover de Times of Suriname.

Volgens minister Regillio Dodson (DOE) is de regering niet in staat de subsidies op licht en water te blijven betalen. Die komen jaarlijks op ongeveer een miljard Surinaamse dollar (ongeveer tweehonderd en vijftig miljoen euro). Het moet allemaal ‘marktconform’. De door president Desiré Bouterse adviesgroep FEP had voorgesteld verhogingen geleidelijk aan te introduceren. Anders dus dan nu.

18 REACTIES

 1. U MOET blij zijn dat u in dit paradijselijk land woont !!!!!

  — Waar de strafwet niet voor een IEDER geldt !
  Moordenaars en Harddrugsdealers lopen vrijelijk rond !

  — Waar de geschiedenis openlijk wordt VERVALST !

  — Waar en GEEN mensenrechten gelden !

  — Waar de volksvertegenwoordiging de Grondwet vertrapt !

  — Waar de rechtsstaat is verdwenen !

  — Waar de feitelijke/up to date financiele cijfers worden
  weggehouden bij het Volk !

  — Waar de regering VIJF jaar lang ZOGENAAMD
  niet weet van wie de rovende milieuvernietigende
  scalians zijn, die ons Goud gratis wegdragen en
  verschepen !

  — Waar de regering tot op HEDEN niet weet dat de UITGAVEN moeten worden VERLAAGD naar hetgeen
  het land aan INKOMSTEN heeft !
  BEGROTINGEN tellen niet, eindstand Staatsschuld
  meer dan ZES MILJARD !

  — Waar de regering er voor zorgt dat Ons Land bijna
  wordt overgenomen door terreurgroep HEZBOLLAH !

  — Waar de regering ZONDER zware Bezuinigingen
  DURFT het volk op te zadelen met prijs-verhogingen
  en lastenverzwaringen, zonder EERST te kappen in de DUIZENDEN maandelijkse onnodige onnuttige uitgaven
  en corruptie !

  — Waar een minister openlijk aangeeft dat de schulden
  van het Land zijn veroorzaakt door de bevolking !
  Regering no bing de ini deng vefi jari di psa !

  — Waar een NEP-vakbondsleider is overgelopen en
  de arbeiders letterlijk laat stikken, actieve politicus zijn
  en tegelijkertijd vakbondsleider is volstrekt ONKAN !

  — Waar het financiele MOERAS waarin de vorige
  NDP-regering Sranang (ONNODIG) heeft gestort
  ineens wordt gebruikt om ONGEFASEERDE
  verhogingen door te voeren !

  PS : Helaas, de aangekondigde strafmaatregelen
  voor de bevolking zullen de Sranang economie
  verder doen INSTORTEN, er komt een PRIJSSPIRAAL
  op gang !

  PARADIJSSSSSSSS……….. ??????????


  Maak melding

 2. ‘aan de tand voelen’,…
  Sinds wanneer heeft papieren tijger bouta tanden?
  Die man geeft al 35 Jaren geen krimp, wat verwacht men dat hij vandaag zijn tanden die hij niet heeft ,zal laten zien?!


  Maak melding

 3. Enkele voor – en tegenstellingen door de nieuw geplaatse paarse marionetten, hihi. Soso lafu wat komen gaat. hihi.
  Het belanden in de benarde situatie heeft niet alleen aan het beleid van de regering gelegen. Het volk heeft door de jaren heen meegeholpen. “De regering wordt geplaatst door het volk via de verkiezingen. Er zijn ook nog instituten om inspraak te hebben. Er zijn manieren om bepaalde zaken gedaan te krijgen. Als je dat niet doet sanctioneer je, dat is de realiteit.” Dodson merkt op dat de mentaliteit van ‘God voor ons allen, iedereen voor zichzelf’ bij de samenleving zal moeten veranderen. De overheid gaat daarentegen zaken die fout lopen corrigeren. t komen hihi. Velen stemden voor deze paarse ka van baas. Neks no fout, hihi.

  Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) zegt aan Starnieuws dat de boeren een grote actie aan het voorbereiden zijn. Zij hebben ook organisaties in Paramaribo en andere districten benaderd. Woensdag zal er hierover overlegd worden en het besluit om over te gaan tot actie zal ook op die dag beslist worden. Velen stemden voor deze paarse ka van baas, hihi.

  Besturen van diverse bedrijfslevenorganisaties hebben maandagavond flink hun gal gespuugd over de verhogingen die de regering heeft doorgevoerd. Hihi, onder hen bevinden zich vele oliedomme paarse aanhangers, No klage, help je baas, neks no fout. Hihi.

  NPS bezorgd: Minder draagkrachtigen worden weer getroffen. Hihi. Velen stemden oliedom op hun paarse geliefde dictator, hihi. Respecteer de oliedomme keuze en het de komende paarse kommer en kwel die ze verdienen door leugenaars te geloven. Hahahahahaha. Sos lobi didibri na echte lijder en a de onschuldig krijsten vele armen oliedom, we geve baas de vijf, hihi. soso lobi paarse ka foe baas, wiens we ka, baas na lijder. hahahahaha.

  Lastercampagne tegen Tjin Liep Shie op social media. Allen die met baas samenweken verworden paarse parasieten en stinkende poepvliegen, andere vette paarse varkens. hihi. Soso lobi baas, neks no fout. Soso lobi Sir I’m Nasty. hahaha.

  Alle paarse aanhangers en paarse k..ntlikkers verdienen de komende paarse jaren tachtig perikelen. Hahahahahahaha


  Maak melding

 4. Gaat dit debat ook plaatsvinden op het vakantieverblijf van bloedmonster DESIRE DELANO BOUTERSE?????

  Deze drugs en drankverslaafde, bejaarde crimineel speelt het liefst thuiswedstrijden, maar heeft de ballen niet om zich te verantwoorden in DNA. Het laffe mietje…


  Maak melding

 5. Is de DOE zo onnozel?!Het moet hun toch eindelijk doodringen dat ze te maken hebben met een onvervalste dictator.
  Ook zo een debat komt als mosterd na de maaltijd.De eerste maatregelen zijn al in werking en komende zijn onafwendbaar.De poppenkast gaat er ook niets aan kunnen veranderen.


  Maak melding

 6. Het parlement en de regering gaan in debat.

  De parlementaire oppositie heeft zich altijd opgesteld als een tegenstemmer van de aangenomen wetten. En nu probeert deze zelfde oppositie struisvogel politiek met ons te spelen. Zeer laffe daad en hoogverraad. Hoe kan men in hemelsnaam op deze lafaard rekenen, Langer dan zestig lange jaren de kans hebben gehad om de corruptie te bestrijden of in te dammen en toch geen moer gedaan.

  De man met de tien schone vingers heeft anderen de kans aangeboden om hun vingers vies te maken. Het geval van de EBG en C kersten en Co tegen de berg en dalers. Het verharden van de affobakaweg. En de vele andere corruptieve handelingen van de regering Venetiaan.

  Als men vindt dat de heer Ramon Abrahams gestolen heeft dan moet men een klacht indienen bij de PG.


  Maak melding

 7. ” Coalitiepartner DOE wil de regering stevig aan de tand voelen.

  De communicatie met de samenleving is niet wat die wezen moet. De onduidelijkheid regeert, zeker wat het waarom aangaat. “Voor ons zijn de overwegingen van de regering belangrijk. De mensen moeten de overwegingen van de regering horen, zodat het voor iedereen duidelijk is, want dat heb ik gemist tijdens de discussies”, zegt DOE-voorzitter en parlementariër Carl Breeveld tegenover de Times of Suriname.”

  DOE?
  Hoe geloofwaardig is deze pro-mensenrechtenschendingen
  partij nog!? De tarieven gaan niet omhoog tot dat er een
  grondig onderzoek is gedaan, aldus sprak
  minister Regillio Dodson. Of is hij nu reeds een min-ster.

  Kortom, waar is ons geld gebleven (misschien weet de
  veroordeelde en tevens hoofdverdachte van moord het) en
  waar gaat het nu naartoe. Wij willen niet betalen voor de
  vliegvakanties van Keizer Bigi Mofo I en zijn hofhouding.


  Maak melding

 8. DOE wil begrip kweken bij het volk voor de tariefverhogingen middels een debat. DOE zit in de regering en had ook de president kunnen adviseren om de media in te schakelen en het volk van het waarom op de hoogte te stellen. Nu verspilt DOE geld aan een onnodige debat in het parlement. De eerste stappen van DOE zijn dus niet zo best. Begrijpt DOE niet dat ze weinig in te brengen zal hebben (of heeft) in de regering? Breeveld had gedacht dat regeren net zoiets is als preken vanaf de kansel. Hoe wil hij deze zeer christelijke tariefverhogingen rechtvaardigen? Met de bijbel?


  Maak melding

 9. Ik denk dat het maatje adhin komt uitleggen dat Surinamers blij mogen zijn bla bla bla. En dat iedereen het recht heeft de jaren 80 mee te maken, en vandaar uit komen wij in de jaren 90 met ‘nullen’geld. En daarna weer hetzelfde als nu, want geschiedenis is wat gebeurt is. Niet waar je wat van dient te leren of iets dergelijks.
  Omdat zoontje dino voorlopig niet beschikbaar is, neemt dochter Peggy de honneurs waar. Zij wordt de designated driver op het kabinet van troubled waters. Is hij een beetje ziek? Ik vroeg mij inderdaad af waarom besprekingen gehouden moeten worden in zij. Privé verblijf. Lijkt mij wel een beetje eng. Met ongelukken en zo. Met vinnie en kofferbakken en zo. Ik zou niet zo snel gaan zonder tegenmaffia.


  Maak melding

 10. De dochter van het staatshoofd, Peggy Bouterse-Bilkerdijk (45), is benoemd tot adviseur, belast met de reorganisatie van het Kabinet van de President. Zij zal de functie van Chef Staf voorbereiden en tevens tijdelijk waarnemen.

  Oh ja toe maar de koekblik heeft nog enkele bronbron aan de zijkant. Het kan maar niet op.
  Ben benieuwd naar het salaris en emolumenten of is dit een éénmans bedrijfje die de job heeft gekregen?


  Maak melding

 11. De noodzakelijke verhoging op de basisgoederen c.q. nutsvoorzieningen is niet het probleem, maar het goed verkopen aan het Surinaamse volk is een pre.

  Het Surinaamse volk moet in herinnering gebracht worden van de sociale verworvenheden van regering Bouterse I die nog steeds gefinancierd moeten worden.

  Het Primaire sociale (noden/noodzakelijk behoeften) contract m.n. de verhoging van kinderbijslag, AOW verhoging, gratis gesubsidieerd schoolgeld, (gratis) gesubsidieerde ziektekostenverzekering en de gesubsidieerde naschoolse opvang etc. etc. Het volk moet beter en duidelijker geïnformeerd worden dat de (royalty’s) inkomsten uit de goudsector drastisch verminderd zijn. Maar (het sociaal contract) de sociaal maatschappelijke noodzakelijke noden moeten primair onherroepelijk gefinancierd worden.

  Solidariteit en collectieve participatie wordt van het volk verwacht. Eenheid maakt macht, samen staan we als natie sterk.

  Geachte beleidsmakers,
  Behalve de extra inkomsten voor de staatskas van 0,40 srd verhoging op de brandstofprijs, zal respectievelijk ruim 10 miljoen srd belasting inkomsten per maand geïnd worden op de 0,40 srd benzineverhoging.

  Er zal ook iets extra positief geschieden aangaande het milieu door de brandstofverhoging. Bezitters van motorvoertuigen zullen minder snel de motorvoertuigen pakken en zal er minder gereden worden met de auto, motorfiets en/of bromfiets/scooters in de stad. En zal dus het milieu ontlast worden van de (milieu vervuiling) uitlaatgassen.

  En zullen minder lange files zijn/opstoppingen in de binnenstad zijn. Het is een win-win situatie.

  Het is soms geven en nemen/water bij de wijn doen, de psychologie van de macht/ de Trias Politica c.q. respect tonen voor de (onwetendheid) schreeuw van het opgejut volk.

  Een soortgelijke opstand alla Brazilië (in een diepe politieke crisis) jongsleden 2015 tegen de regering van president Dilma Rousseff, is geen goede start voor de regering Bouterse II.

  Het gevoel van onmacht van het Surinaamse volk en het gevoel van in de steek gelaten te zijn of verraden te zijn door de coalitie wordt rigoureus gevoed door de rancuneuze Surinaamse oppositie. Laat het volk even bedaren, geef ze iets of het gevoel dat ze gehoord worden.

  Beleidsmakers, halveert u onherroepelijk de brandstofverhoging van 0,40 srd naar 0,20 srd. Haal de 0,20 srd belastingen op een andere, rechtvaardige, economische, creatieve en verantwoorde manier uit een ander potje vandaan. Bijvoorbeeld, verhoging van de boetes op verkeersovertredingen.

  De verhoging van de verkeersboetes zal ook bijdragen aan de verkeersveiligheid/veilig verkeer Suriname. Boetes op onbewoonde percelen die helemaal ondoorzichtig met onkruid bebost zijn geworden.

  Belastinginning/verhoging en hoge boetes over contrabande in de (illegale) goudsector.
  De regering moet zeker ook primair een verhoging doen op alle genotsmiddelen, vooral de genotsmiddelen die ongezond zijn voor de volksgezondheid/ voor de gezondheid van de mens/ voor de volksgezondheid van de Surinaamse natie.

  Naast de extra inkomsten van de verhoging op de genotsmiddelen, sigaretten, alcohol e.a. zal bijvoorbeeld, het minder nuttigen van alcohol ook het huiselijk geweld verminderen. Minder roken is goed voor de volksgezondheid, vooral voor de gezondheid van de (baby’s/kinderen) passieve rokers.

  (Legale) Bordelen moeten een flinke belastingaanslag krijgen c.q. een belastingverhoging krijgen.

  Prostituees moeten zich laten registreren en hun gegevens moeten opgeslagen worden in een zeden database.

  Het registreren of belastingaanslag/verhoging van de prostituees en nachtclubs bonzen zal niet alleen de staatskasspekken, maar het zal primair ook (vrouwen handel) de gedwongen prostitutie uitsluiten, stuiten & bestrijden.

  De minderjarigen in de illegale prostitutie (seks branche) zullen door de registratie en belastingaanpak beter aan het licht komen en beter bestreden kunnen worden.

  De potentiële illegale uitvoer van elke vorm van (illegale) verkregen deviezen moet preventief aangescherpt worden, bij de (financiële instellingen) banken, (particuliere) chance/geldwisselkantoren/Cambio’s en primair moet vooral de controle verscherpt worden op de illegale uitvoer van de harde valuta/deviezen en goud op/via de JAP-luchthaven te zanderij.

  Hoge boetes opleggen bij elke vorm van contrabande.
  De verhoging van de watertarieven en elektra kunnen op een sociale manier geschieden.

  Het volk/de samenleving moet gestimuleerd worden om te kunnen bezuinigen/zuinig te zijn met ‘s werelds voornaamste grootse/hoogste c.q. schaarstegoed water en elektra.

  Er moeten afspraken gemaakt worden tussen de overheid en de samenleving/huishouders c.q. kleine/grote ondernemers over het stroomverbruik en verbruik kosten, die de overheid een bepaalde hoeveelheid aan kubieke dm water per maand en een bepaalde hoeveelheid aan Watt stroom/energie beschikbaar stelt/zal gedogen/subsidiëren met het vaste oude tarief/oude vaste prijs.

  Als de hoeveelheid aan gedoogde/toegestane, verbruikte/gebruikte aantal van de afgesproken kubieke dm water & verbruikte energie/ stroom overschreden is, treed de verhoging dan automatisch in werking op alles dat daarna verbruikt wordt.

  Kortom, een groot deel van leiding drinkwater en energie wordt door de regering Bouterse gesubsidieerd.

  De huishouders en ondernemers mogen de oude tarieven blijven betalen van een bepaalde gesubsidieerde hoeveelheid water en elektra verbruik. Als de gebruikers (huishouders & ondernemers) het afgesproken gedoogde aantal aan de stroom-, elektra- en waterverbruik overschreden hebben, gaat de verhoging dan vanaf dat moment onherroepelijk van kracht van wat er daarna verder wordt verbruikt.

  De samenleving moet weten dat alleen de zon voor niets opkomt.

  De Surinamers willen in Suriname toch geen toestanden als in het ooit zo grote, machtige oude Griekeland van Plato en Socrates, Aristoteles, Archimedes e.a. beroemde filosofen/wetenschappers. Het oude Griekenland als de bakermat van de westerse beschaving (is zo goed als zeker bankroet) zit nu in een crisis.

  https://www.google.nl/#q=griekenland+is+zo+goed+als+zeker+bankroet

  Roy Frits Lansdorf.


  Maak melding

 12. Ik ben heel benieuwd hoe Breeveld dit gaat aanpakken.

  Het is voor een iedereen duidelijk dat het sociaal contract nu met rente door de Surinamers betaalt moet gaan worden.
  Eerst kreeg men subsidie via de energie rekening (niet helemaal eerlijk verdeeld) nu betaald men daar voor en mag men hopen dat het sociaal contract iets gaat opleveren.

  Helaas pinda kaas alle extra’s uit het sociaal contract gaan op aan verborgen kosten en prijsverhogingen.
  Alle extra inkomsten en het gespaarde van Venetiaan en co is ondertussen verspilt en de extra schulden worden nu opgeteld door Hoefdraad.

  Breeveld u heeft een schone taak dit te verkopen aan de DNA en Dodson mag op boeven jacht in de Goudvelden.

  Hij kan allicht aankloppen bij Safrina, NaNa resources en vele anderen voor goudwinsten uit het verleden.
  Wellicht kan hij het boekje Gowtu (Jeroen van Trommelen) even lezen dan hoeft hij allicht minder lang te zoeken en kan hij Hoefdraad opweg helpen.


  Maak melding

 13. Dochter Peggy Bouterse gaat het Kabinet van de president reorganiseren!!!!!!!!!!!!!!!! Het houdt gvd nooit op. Nepotisme zet zich de komende 5 jaar gewoon voort. Je weet de uitkomst al… in deze laatste regeerperiode moeten de allerlaatste ranzige familieleden en matties nog snel ff geacommodeert worden om zich te verrijken. Wat een doorzichtige, schandalige vertoning. En dit achterlijke volk accepteert alles van die drugsveroordeelde, meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE.


  Maak melding

 14. Arm Suriname: Peggy Bouterse-Bilkerdijk, dochter van DDB, gaat een HONORARIUM toucheren als dat van een MINISTER. Hij heeft zijn dochter aangesteld als RAAD- ADVISEUR.

  IK HEB DIT MEERDERE MALEN AANGEGEVEN DAT DDB NIET VAN SURINAME HOUDT MAAR VAN RAMON, ZIJN FAMILIE EN VRIENDEN.

  DDB laat gewoon merken dat hij KA heeft met de Surinaamse Gemeenschap.

  IK HAAT DEZE MAN TOT HET DIEPSTE VAN MIJN ZIEL!!!


  Maak melding

 15. Lansdorf,

  Gaarne kosten/baten analyse over de snoepreizen,
  Cariveest (EUR 6 miljoen), OW (Abrahams ook ndp)
  SRD 300 miljoen zoek.
  Bruggen, bruggen en nogmaals bruggen.
  Geen misleidende praatjes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.