Aanpak doorvoerhandel Suriname ‘niet van deze tijd’

16

PARAMARIBO, 7 sep – De rigoureuze aanpak van de doorvoer van goederen kan Suriname problemen opleveren. Dit zegt Steven Mac Andrew, voorzitter van de Vereneiging Surinaams Bedrijfsleven en Caricom-deskundige. De kans op rechtszaken is levensgroot.

Ondernemers in de doorvoer kunnen besluiten een zaak aanhangig te maken. Het is namelijk niet uitgesloten dat Suriname zich schuldig maakt aan het schenden van regels van de Caribische Gemeenschap. Er is geen overleg vooraf geweest. “Deze handelwijze geeft aan dat de regering totaal voorbijgaat aan principes van goed bestuur”, zegt Mac Andrew tegenover de Ware Tijd. Het is geen goed teken.

Overleg vooraf zou heel wat problemen kunnen voorkomen. Nu wordt de doorvoer abrupt stopgezet met alle gevolgen van dien. “Het schijnt dat het wereldbeeld van de regering één van lang vervlogen tijden is, waar de regering bepaalt en een ieder maar moet slikken”, aldus Mac Andrew. Het Caribisch gerechtshof stelt het principieel dat eenmaal verworven vrijheden niet worden beperkt. Schadeclaims loeren nu om de hoek.

16 REACTIES

 1. Wat een bijzondere regering!!

  Als iets niet functioneert cq fraudegevoelig is neemt men geen maatregelen om het sluitend te maken.

  Nee men schaft het af en denkt dat het probleem daarmee niet meer bestaat en dat de consequenties door de ondernemers met blijdschap zal worden ontvangen.


  Maak melding

 2. Een hond in zijn hok heeft nog geen recht op dat hok, ook al ligt hij er al heel lang in.dat recht hebben ze niet.

  Mac Andrew zegt:
  Het Caribisch gerechtshof stelt het principieel dat eenmaal verworven vrijheden niet worden beperkt. Schadeclaims loeren nu om de hoek.

  Gaat u maar zelfs een kijkje nemen dan zult u zien wat zich allemaal daar afspeelt. Dit zelfde chaotische situatie is de SMS duur komen te staan.


  Maak melding

 3. Deze meneer Mac Andrew komt zeker uit een Leguana of Sapakara ei, want hij weet duidelijk niet welke regels er Internationaal gelden ter bestrijding van grensoverschrijdende belastingontduiking, fraude, witwassen van geld, corruptie etc etc.

  Elk land of elke natie dient subiet maatregelen te nemen ter bestrijding en voorkoming van deze criminele daad, dus mogen de Caricom, OAS en desnoods de hele gehele VN op hun kop gaan staan, maar deze vorm van belastingontduiking in Suriname zal worden aangepakt en bestreden !

  Hij wordt omschreven als Caricom-deskundige, maar weet niet of hij de juiste man voor deze job is want hij zegt enkel en alleen onzin !

  Durft hij de Amerikanen te gaan vertellen dat het “wereldbeeld van de Amerikaanse regering één van lang vervlogen tijden is, waar de regering bepaalt en een ieder maar moet slikken” want de Amerikanen doen niets anders in de gehele wereld !

  Mr Steven Mac Andrew, kruip weer onder de steen waar je vandaan komt and shut your mouth !


  Maak melding

 4. “Het schijnt dat het wereldbeeld van de regering (baas ) één van lang vervlogen tijden is, waar de regering bepaalt en een ieder maar moet slikken”, aldus Mac Andrew. Hihi. Jaren tachtig zijn in werkelijk terug. Alleen zijn al die verroeste militairenen paarse stinkend rijke corrupte adviseurs die nog leven nu ouden van dagen. Wie houdt wie voor de gek? Baas houdt al die paarse oliedomme stommelingen, of ze nu jong of oud, rijk of arm, geschoold of ongeschoold, diabolisch voor de gek. Hihi. Stree de foe stree, na didibri wang e bepaal nu. Neks no fout. Hihi


  Maak melding

 5. En nog steeds de vraag:
  Wat doet de overheid, Financiën en Belastingdienst, aan de vele bekende smokkel van brandstof?
  Het is en blijft voor een ieder bekend dat langs de Suriname rivier enkele personen / bedrijven diesel en benzine, smokkelen, illegaal verkopen aan goudzoekers en bedrijven.
  Dit is geen doorvoer maar regelrecht een criminele daad.
  Ga maar kijken nabij Leguana park te Waterland. Daar is een Hindostaan die wekelijks een boot laat s’avonds laat aanmeren en de brandstof pompt in grote opslagtanks.
  Wie incasseert belasting en de government take? Nobody.
  En betaald hij belasting over zijn winsten en houdt hij loonbelasting en sociale lasten in? Neen want hij bestaat in feite niet. 🙁


  Maak melding

 6. Ik las vandaag ook een bericht waarin Sham Binda stelt dat de overheid heel veel geld zal verliezen met al deze maatregelen !

  Nou, ik weet zeker dat de overheid nu veel meer geld zal gaan overhouden dan voorheen omdat de mechanismen en de stimuli voor het smokkelen van goederen weg komen te vallen.
  De overheid is enkel bezig om de doorvoer handel te reguleren en te controleren, want het was een grote chaos en geheel onoverzichtelijk.

  Goederen werden bv in Suriname ingevoerd en als doorvoerhandel opgeslagen op de haven, entrepot of een douane opslag die zo lek waren als een mandje.
  Men betaalde dus geen invoerrechten, accijnzen en btw echter bleken de goederen achteraf te zijn verdwenen.

  Of stelde de handelaar dat de waarde van de goederen waren verminderd en deze onverkoopbaar waren geworden, waardoor hij uit coulance een enorme reductie of kwijtschelding kreeg op de importheffingen.

  Nu zegt de overheid, een ieder mag handel binnen brengen en dus ook voor de doorvoer, maar de goederen moeten allemaal direct worden ingeklaard en afgerekend.
  Wie wederom exporteert en dit 100% kan bewijzen heeft recht op teruggaaf van van de betaalde importheffingen, echter moeten alle bescheiden hierover worden overlegd.

  Ergo, er is helemaal niets aan het handje en wil de overheid enkel meer transparantie en controle in de doorvoerhandel hebben.

  De hosselaars en smokkelaars vinden dit natuurlijk niet leuk maar dit moet gebeuren in een land waar wet, recht en regelgeving gelden !

  Chandrika, where you at ??? Ik hoor je al een tijd niet meer over jou ‘wet en recht’ !


  Maak melding

 7. Momenteel is de enige verhoogde productie die in
  Suriname waargenomen is van de
  N(ationale )D(ebielen) P(ersonen).

  Een verhoogde productie van alles dat krom is recht praten.
  Lees de reacties van; Rob zonder Geld, Para de sloper Man,
  Van 1563 tot op heden in de steun, etc. etc. etc.

  Het land is wederom gesloopt door de bende moordenaars
  en hun mondproductie. En maar stelen, stelen en nogmaals
  stelen.


  Maak melding

 8. Ja ik kan met @jona meegaan.dit is de early 80ies 3.0, speciaal voor het jonge volk. Toch vinden zij: daar weten wij niets van, wij waren toen nog niet geboren. Nou nu ben je wel geboren en praat nu maar recht wat krom is. Ik zou zeggen: geniet ervan, ik heb er ook van genoten. En geniet ook van die paarse idioten hier op waterkant. Over een aantal jaren kun je erom lachen. De vraag is of je dan wat geleerd hebt.


  Maak melding

 9. Beste Milton

  Steven Mac Andrew legt de vinger op de zere plek en u gaat het hem verwijten.
  Natuurlijk moet er misbruik van overslag en doorvoer met als gevolg belasting ontduiking bestreden worden. Dat begint echter met het goed organiseren van de in en de uitvoer.
  Weet u nog dat enige tijd geleden de President ingreep toen men de controle op invoer waterdicht wilde maken met controle aan de bron middels SGS hij dat persoonlijk ten koste van vele miljoenen echte dollars schadevergoeding afblies.

  Weet u dat toen het nieuwe belastingplan klaar lag in 2012 om ingevoerd te worden, hij het weer heeft laten opbergen waarmee ook weer eens heel veel miljoenen verspilt zijn alsmede de extra inkomsten die het zou hebben opgeleverd te niet gedaan zijn.

  Beste Milton niet Mac Andrews komt uit een ei maar de President.


  Maak melding

 10. Steek je kop in het zand…dan zie je het probleem niet meer.
  PAARSE STRUISVOGELPOLITIEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Dit land blinkt uit in negativiteit…altijd ruis op de lijn…nooit openheid van zaken….altijd liegen, bedriegen, oplichten, malverseren, klagen, vragen en bedelen.
  Deze paria zakt steeds verder in een internationaal isolement.


  Maak melding

 11. Hoe kun je doorvoer van goederen verbieden? Je kunt hooguit illegale doorvoer van goederen verbieden. Dat is wat anders dan alle doorvoer verbieden. Gaan ze ook doorvoer van personen (via Pengel) verbieden?


  Maak melding

 12. de arme en harde werkers zitten te genieten met tijd
  en de rijke zitten mekaar te vreten om geld en meer hebzucht zie zelf maar wie klaagt en wie geniet dat is Suriname
  mensen die hebzucht zijn slapen niet ze willen meer


  Maak melding

 13. Stoppen doorvoerhandel en opslag goederen ONZINMAATREGEL !

  Dan ook ALLE HANDEL van en naar Sranang
  verbieden, er vinden in de gehele keten teveel onregelmatigheden plaats !

  Tjek deze voorbeelden bij zelfde redenering :

  De Belastingdienst fungeert niet transparant en vele partijbonzen e.a. betalen geen CENT belasting, dus OPHEFFEN die dienst !

  Commissie Goudordening heeft ZEER WEINIG en SELECTIEF geordend, geen enkele scalian is
  de afgelopen vijf jaar aangepakt ! Dus, Commissie
  opheffen en stoppen werkzaamheden Commissie Goudordening !

  Wat een OERDOMME redenering van regering
  en president !

  Doorvoerhandel en goederenopslag professioneel ORDENEN en zorgen dat ALLE handelaren op
  normale wijze hun afdrachten aan de staat betalen,
  dat is DE OPLOSSING !

  PS : I. Wordt nu ook de Doorvoerhandel en de
  Opslag van Cocaine Stopgezet ???
  Ik heb daarvoor GEEN toestemmig gegeven !!!

  II. Sranang-economie wordt met sneltreinvaart
  keihard VERNIETIGD !


  Maak melding

 14. Doorvoerhandel moet onder de MRI Scan doorvoer niet in Korjaaltjes en “Schoeners” Port to Port inverzegelde containers vervoer per schip.De entrepo’s haha daar wordt er ook gerommeld nog vorige week is een entrepo in de avond uren leeg weg gedragen en de eigenaar geeft op ingebroken dus diefstal en dat gebeurt vaker dus invoerrechten ontduiking (jaarlijks voor honderd miljoenen srd) er zijn altijd verschillen in entrepo’s de douane is ook debit eraan.
  Doorvoer lading zoals sigaretten,alcoholische dranken,sappen,appliancies bereiken Nickerie de haven niet eens komen terug dus nu door de regulering zullen een eerlijke concurrentie krijgen,de sponsors van de politieke partijen zijn ook debit eraan .Landings Certificaten worden ook vervalst in het buitenland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.