Surinaamse topeconoom Caram: aanpassing moest

30
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 3 sep – De regering Bouterse had geen andere keus dan tarieven en prijzen aan te passen. Dit stelt de voormalige president van de Centrale Banken van Suriname en van Aruba, professor Anthony Caram. De verhogingen zorgen weliswaar voor deining.

Parlementariërs van zowel coalitie als oppositie hebben kritiek geuit. Voor het ‘arme volk’ wordt het ergste gevreesd. “Ik ben niet zo pessimistisch. Ik denk dat de overheid helaas geen andere keus had dan de verhogingen door te voeren. De regering zit met grote tekorten en heeft op korte termijn veel geld nodig”, zegt Caram tegenover de Ware Tijd. Zeker wat de tarieven betreft voor drinkwater en energie is er geen ontkomen aan.

Punt is dat de regering dringend geld nodig heeft. Verhoging van de brandstofheffing en afschaffing van nutsubsidies liggen dan voor de hand. De overheid zit ook met torenhoge schulden die betaald moeten worden. De kritiek is weliswaar te begrijpen. Maar feit blijft dat de patiënt ernstig ziek is en dringend moet worden ingegrepen. Natafelen over wat eerder gedaan moest worden, heeft geen zin.

30 REACTIES

 1. De kritiek is weliswaar te begrijpen. Maar feit blijft dat de patiënt ernstig ziek is en dringend moet worden ingegrepen. Enne, dus de patient of degene(en) die de paarse verdorven overheid uitmaken zijn ernstig ziek van geest. Ziek van corruptie, leugens, macht,-geld, en hebzucht, naast ziek van moorddaigheid, etc. Warempel, grote delen van het paarse volk zijn ook paars crimineel geestelijk en moreel verziekt door hun duivelse lijder, didibri. Sinds 1980 is verworden Suribabwe door de paarse lijder Sir I’nm nasty en aanhangers verziekt. Vele Surinamers vluchtten uit het land. Net als de generaties uit Afrika en het Midden OOsten die heden vluchten uit hun land, hun land waar hun oliedomme ouders krijsten, net als in verworden Suribabwe…….soso lobi a dictator. Hihi. Broodje ei 15.000srd en een soft 4.000 srd worden net als in 1998-1999 een feit. Goed voor alle oliedomme paarse soso lobi dictor stommelingen. Hihi. Baas gi mi wroko no, njang, dringi no.oeng mars gwe.


  Maak melding

 2. als de patiënt ziek is zou ik eerst de auto park verkopen. zou ik snijden in het waterhoofd(overheid). zou ik staatsbedrijven van de hand doen zou ik belasting maatregelingen treffen tegen de top zou ik mensen met grote lappen grond aanpakken. Dat zijn de maatregelingen die genomen moeten worden om de economie uit de slob te krijgen het moment je roept geld, zonder bezuiniging. Ben ik bang dat er geen verandering komt. Het hoeft geen betoog dat de top van paars hier debet aan is en zou eerst aangepakt moeten worden.


  Maak melding

 3. Caram kan mooi praten,maar laat hij eerst vertellen hoeveel hij verdient.Hoe moeten personen met een salaris van SRD 600 al deze verhogingen betalen meneer Caram?
  Denkt u toch eerst na voordat u domme dingen uit uw mond haalt!


  Maak melding

 4. Operatie Bouterse geslaagd, de patiënt (Suriname) overleden.

  Wat heeft Bouterse op een ongelofelijke manier de kluit belazerd de afgelopen 5 jaar. Suriname was een economisch wonder volgens de Paarse Roversbende, tot op 1 dag na de verkiezingen…..


  Maak melding

 5. De regering had geen keus zegt de zogenaamde top -econoom Caram.
  Jawel ze hadden wel een keus..zo konden ze opdonderen en het bestuur overlaten aan echte deskundigen en economen.
  Voor zover wij het weten zitten moordenaars,verraders,coupplegers ,drugsdealers in het ndp clubje.
  De lijder zelf heeft geen keus . Hij moet het gevecht van zijn leven ,en zijn leven leveren. Zijn beste optie is …VERGIFFENIS bedelen.
  De strijd gaat tussen 2 groepen namenlijk….bouta en sandew hira vs de rest van de surinamers.
  In Suriname overkomt je het vreemdste. Hier wint de minderheid het altijd van de meerderheid.Gebeurd alleen maar in Suriname.
  Wel zielig om te zien hoe moordenaar bouta de rest met zich meesleept naar VERDOEMENIS en hij niet in staat is zijn Eigen puinhoop vanaf 1980 tot heden die hij creeerd .op te lossenHet wordt met de dag erger..


  Maak melding

 6. Voor mij is dit ook geen pretje, als het moet dan zal het moeten gebeuren. De regering Bouterse en de president
  bij de CBvS hebben volgens mij geen rekening gehouden met de wereld economie en op goeie en slechte tijden.

  De wereldmarkt economie is gekelderd en dit zullen wij ook merken in onze portemonnee.

  Wij kunnen niet eeuwig blijven zoeken naar schuldigen, maar naar oplossingen zoeken voor de gerezen problemen.
  Het kan gewoon gebeuren dit heeft niemand in de hand.

  De genen die niet met de realiteit meegaat hebben een waterhoofd of hebben een gebrek aan kennis van zaken.


  Maak melding

 7. Deze prof wordt geciteerd met een half verhaal !

  Prijsverhogingen die niet gepaard gaan met ZWARE
  SANERINGEN van de OVERHEIDSUITGAVEN , zijn
  nutteloos en niet aanvaardbaar !

  Zij treffen de gewone Sranangmang VEEL
  TE ZWAAR !

  Deze Prijsverhogingen zullen de economie verder
  VERZWAKKEN ! Er komt een prijsspiraal op gang
  die niet te stoppen is !

  Ook ondersteuning van de SRD (nog steeds vele
  miljoenen) is onzinnig. Want geen BEZUINIGINGEN !

  Prijsverhogingen zijn ondoordacht en konden worden
  getemporiseerd door VERKLEINEN Staatslasten !

  Momenteel zijn er nog te veel VERMIJDbare hoge
  staatsuitgaven (onzininige uitgaven) die de regering
  weigert te snoeien !

  PS : Niet het volk heeft de onnodige staatsschuld
  veroorzaakt !


  Maak melding

 8. Wat een mooi stukje!
  Wat Caram hier stelt zorgt ervoor dat de positie van de regering eigenlijk geen uitleg meer behoeft.

  De regering doet haar best. De positie van regering Bouterse kun je eigenlijk vergelijken met: Iemand die een huis heeft gekocht die in een zeer slechte staat van onderhoud waar zelfs nog een fundering ontbreekt. Ga daar maar tegenaan staan. En kijk of je met een doorsnee begroting nog redt.

  M.a.w.: de oppositie die steeds dwars gaat liggen en mensen die hier zich hier negatief uiten over de regering hebben makkelijk kletsen. Bouterse is vanaf NUL begonnen om het land op te bouwen en dat vraagt offers. Laten we dus alsjeblieft in belang van het vaderland allemaal de gelederen sluiten om dat te verwezenlijken.


  Maak melding

 9. De domste volk van de wereld zijn de Surinamers. We zouden met gemaak wereld en olympisch kampioen worden, want keer op keer maken ze de zelfde fout, want ” neks no fout” . Zelfs de VhP maakt fout om mee te adviseren , domme santokhie


  Maak melding

 10. Het moet niet veel gekker meer worden hier.
  Zonder enige vorm van fiainciele verantwoording over het vorige regeerperiode gaat men over tot het dubbel naaien van de arme bevolking.
  Volk van Suriname. We hebben nu al onze les List en Bedrog gehad van de regering Bouterse versie 2.0.
  Hoeveel vernederingen willen we ondergaan voordat we deze mensen gaan opruimen. Het was niet beter, het is niet beter geworden en wordt ook niet meer beter.
  Iedereen die gaat beweren dat we naar het hier en nu moeten kijken en niet naar het verleden moet gelijk worden afgeschoten.
  Dit is een vorm van lippendienst waar niemand een rijstkorrel meer van gaat eten.
  Het bgedrag van deze boeven gaat gewoonweg niet veranderen.
  en binnenkort zullen we weer horen dat de CIA, buitenlandse kolonisten en anderen er achter zitten. En wordt weer de nationalistische, anti kolonialistische en op eigen verder kaart gespeeld om ons weer te bedonderen.
  Dus Actie en geen gelul meer.


  Maak melding

 11. En inderdaad ! Dit is de ‘economische revolutie’ die Suriname nodig heeft om de transitie te maken en het land zal transformeren naar een welvarende natie.

  And again Desie Delano Bouterse will take care of this very important job !

  De Surinamers moeten niet lullen want als een gemiddeld gezin maandelijks 60 srd ( = 15 euro) aan nutsvoorzieningen betaalt, kan dit nooit lang goed gaan met zo’n land. Vroeg of laat zou dit hartstikke fout gaan en heeft onze president gelijk om in te grijpen.

  Het moet ophouden met subsidies van diverse zaken in het land. Ook de accijnzen op tabak, alcohol en parfums moet men gaan aanpakken want daar valt nog heel veel te halen.


  Maak melding

 12. De afgelopen 5 jaar is er zoveel gestolen door deze paarse roversbende met Abrahams voorop, maar daar hoor je Caram niks over zeggen.en voor de verkiezingen, hielden ze wijzelijk hun mond dicht, omdat ze toen al wisten, wat er allemaal op het volk zou afkomen, maar wel het volk misleiden met verhoging van aov en kinderbijslag en 5000 exstra banen bij de overheid, en jammer genoeg is dit volk erin getrapt, en gaan nu dokken.


  Maak melding

 13. Maar hoe praten nou recht dat Bouterse eerst voor de verkiezingen niks kraaide, daarna even kort zei dat de situatie nu precair is, vervolgens die jonge onervaren Adhin de leiding geeft van de regering en zelf weer de bush in trekt om snuivend te feesten.
  Hij zal gedacht hebben nat als bij textiel “dubbel genaaid houdt beter”. Textiel mag je vervangen door bevolking.
  De nieuwe ploeg heeft te veel boekenwijsheid en te weinig ervaring en rijpheid. Straks zijn al deze “integere mensen” rijp voor de Psychiater (LPI).
  En DDB denkt laat de volgende lichting maar aankomen.
  Iedereen die overnight miljonair is geworden zoals Lackin, Panka, Graanoogst, en meer zijn nu vervangen en kan de volgende lichting aanrukken.
  Het is tijd voor echte : JUSTICE, LIBERATION, FREEDOM & DEMOCRACY.
  ACTIE MENSEN ALLEEN ACTIE GAAT HELPEN.


  Maak melding

 14. Van 1502 tot 1863 en Milton: Dommer komen ze niet voorbij deze Bouterse teefjes.

  “And again Desie Delano Bouterse will take care of this very important job !”, aldus Milton.

  Bouterse zorgt er voor de derde keer voor dat Suriname de economische afgrond in dondert en Milton en 1502 tot 1863 staan nog te klappen.


  Maak melding

 15. Van 1502 tot 1863

  U bakt ze wel erg bruin.
  Baas B heeft een land in goede staat overgenomen. sinds 2000 was er een spectaculaire economsche groei van ruim 300%. De deviezenvoorraad was hoog en de staatsschuld werd jaarlijks minder en alle voorbereide projecten waren gefinancierd. Ofwel het huis was niet in zeer slechte staat.

  Indien u benadering zou kloppen heeft Baas B een heel slechte deal gedaan door het huis voor de koop niet goed te controleren. Daarna heeft hij in gouden tijden het huis ook nog eens uitgewoond voor dat hij er na 5 jaar achterkwam dat het volgens u zelfs geen fundering had.
  Zelfs zo dom is Baas B niet


  Maak melding

 16. @Henk Molenaar,

  Kan jij je nog herinneren de muzikanten die eind jaren 80 in Rijswijk zijn vermoord?
  Ik ben er stellig van overtuigd dat 1502 tot 1862 en Milton leden zijn geweest van die MOORDBRIGADE die toen op pad zijn gestuurd om leden van de BEVRIJDINGSRAAD te elimineren.!!!


  Maak melding

 17. @Miltonnetje, door Desi betaalde NONSENS-schrijver ,
  start samen met de complete NDP met het
  TERUGBETALEN van de ONNODIGE staatsschuld
  van ZES MILJARD !

  Onze democratie en Onze rechtsstaat moeten terug !

  Grondwet moet Ongeschonden terug !

  Wat nu volgt na het NDP-faillissement van
  Sranang, is uitkleden van het arme volk !

  Er ontbreekt VISIE, de bevolking telt niet mee !

  Leve de HOGE NDP-pruts-uitgaven, Leve het
  ontbreken van Zware bezuinigingen op de
  Overheidsuitgaven !

  VERHOGINGEN o tja Sranang go na Parijs !
  Neks no fout !

  DOMMERE redeneringen over economie en
  financien bestaan niet !

  PS : Miltonnetje en NDP, ik hoop dat jullie juichen
  wanneer de Zware Devaluatie van de SRD niet
  meer te ontkennen/ontwijken is !

  NDP straft de bevolking af, alsof deze arme
  mensen het BELEID hebben bepaald de
  afgelopen Vijf jaar !

  Venezuelaanse MALAISE o nakki Sranang !

  Alsof de bevolking de onnodige staatsschuld
  heeft veroorzaakt of Onze reserves nagenoeg
  heeft opgemaakt !


  Maak melding

 18. @milton,

  Zonder afzetmarkten te vinden voor door haar geproduceerde goederen (bv landbouwproducten) zal Suriname ten allen tijde onvoldoende inkomsten hebben. Zoek dus inversteerders die iets willen produceren in Suriname en een gegarandeerde hoeveelheid willen afnemen tegen een voor Suriname gunstige prijs. Geen uitverkoop (van grondstoffen of producten) houden dus.

  Iedere Surined die de komende 5 jaar naar Suriname (op vakantie gaat of remigreert) zal worden uitgekleed. Binnenkort zullen de maatregelen volgen, verwacht ik.
  Bovendien, kom je daar aan, dan zul je merken dat alles ineens veel meer kost. Het kan verkeren.

  Sandew Hira zal er samen met maatjes Ad Hin en Staatssupermarktbeheerder Kalipsing er warmpjes gaan bijzitten, het volk moet met de blote billen op de vrieskoude bankjes gaan zitten en blaasontsteking oplopen. Misschien moeten de mensen alvast een kruidendokter (geen André P.) vragen wat de remedie tegen blaasontsteking is. Want behandeling in de polikliniek gaat flink wat kosten.

  Wat die professor Caram niet vermeldt is dat aanpassing nu moet omdat de afgelopen jaren, toen het nog kon, niet is gespaard en geinvesteerd en er flink is gegraaid. Ik hoorde de professor niet toen hij moest aanraden om te sparen en te investeren. Meneertje wil geen link leggen tussen het heden en het verleden. Ook de koppige Surinaamse kiezersvolk niet. Domheid/koppigheid/gebrek aan wijsheid wordt altijd zwaar afgestraft. Dat zal de komende jaren eens temeer duidelijk worden.
  Succes met het besparen. Ik hoop dat jullie riem sterk genoeg is. Pons maar alvast die extra gaatjes erin.


  Maak melding

 19. @ Henk in de Molen

  Waarom noem jij andersdenkenden dom?
  Er zit wel degelijk een kern van waarheid in hun verhaal.
  ik zou persoonlijk echter geen politicus op handen gaan dragen want dat zijn wat mij betreft allen van het geslacht geboefte.


  Maak melding

 20. Maak Karam overkoepelend president van de centrale bank van Suriname tevens minister van Financiën.
  De beste stuurlui staan immers altijd aan wal!
  Probleem opgelost.


  Maak melding

 21. ik hoor die KOMIEK HOOGHART zeggen dat arme mensen heel weinig stroom en water gebruiken. De tariefsverhogingen zijn bedoeld voor de RIJKEN , ZOALS DE CARWASH BEDRIJVEN.

  IK HEB NOG NOOIT IN MIJN LEVEN ZOVEEL ONZIN GEHOORD.

  IK word met de dag KOTSMISSELIJK van die man!!


  Maak melding

 22. De kern van het probleem waar al zo lang mee zit is de aanwezigheid van Bouterse, Djiliep Sardjoe, Hernberg, Linscheer, Abrahams, Graanoogst, Boerenveen, Caldeira en Naarendorp in het centrum van de macht. Zolang deze rovers niet worden geëlimineerd en voorgoed verwijderen van het machtscentrum zal het nooit goed gaan met Suriname. Met respect voor al die mensen die denken te gaan samenwerken met Bouterse, de killer, zal blijken dat er niet valt samen te werken want Bouterse zit er enkel om zijn hachje te redden om niet te worden gestraft.
  Het interesseert Bouterse niet hoe het met Suriname gaat hij kan alles doen wat hij wil. Hij heeft gemoord en laten moorden, van de staatskas geroofd, verkracht, mensen geïntimideerd en het land voor de 3e keer failliet laten gaan en trommelt hij mensen op om zijn wanbeleid te gaan opruimen. De man weet dat Surinamers niet verder kijken dat hun neuzen lang zijn, hij kan met alles wegkomen.
  Niemand die het publiek zegt dat het probleem Bouterse de killer is. Waarom is men bang voor deze man.


  Maak melding

 23. 100% mee eens met de beslissingen van BAAS.
  ReddFoxx zou ook hetzelfde hebben gedaan.
  Wij gaan nog voor 5.
  Soso Lobi en blijf elkaar verdragen
  Groetjes van ReddFoxx, Princess Amofo, Omoe Snezie, Sommo, Sabajos en Santokies


  Maak melding

 24. De negatieve elementen,denken een punt te hebben,ze willen positieve ontwikkelingen tegen werken,..door te schelden en negatief te spreken…er komt niks zinnigs uit hun keel waarmee men iets kan doen voor Suriname,alleen maar ongenuanceerde onzin.,waar niemand wat aan heeft.het lijkt wel een mamanting torie hier.t lijken wel marktvrouwen.t lijkt alsof men Suriname liever de moeras in verdwijnen alleen vanwege haat tegen een president die het tegen hun zin en verwachtingen het heel goed doet. God zegen Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.