Extra brandstofheffing moest ‘niet voelbaar’ zijn

15
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 2 sep – Bij de beraadslagingen tussen sociale en politieke groepen over noodmaatregelen is extra brandstofheffing wel degelijk aan de orde geweest. Maar volgens econoom Armand Zunder is het nooit de bedoeling geweest tekeer te gaan als een olifant in een porseleinwinkel.

Daar lijkt het nu wel op met de veertig cent extra heffing. Binnen het Financieel Economisch Platform, FEP, is het nooit zo ter sprake geweest. “Dit is het tegenovergestelde van wat het FEP had voorgesteld”, zegt Zunder tegenover de Ware Tijd. De heffing of government take zou zodanig verhoogd moeten worden, dat die niet voelbaar zou zijn. De consument hoefde dan niet het gevoel te krijgen overvallen te worden.

Nu is er absoluut reden tot bezorgdheid om de gevolgen. Vooral het effect op de prijzen in de detailhandel vormt een bron van zorg. Zowel de vakbeweging als consumentenorganisaties voorzien grote problemen. Bij de oppositie in het parlement wordt gevreesd voor een ‘ontevredenheidsgolf’. Het steekt des te meer dat de regering niet eerst overleg heeft gevoerd met het parlement.

15 REACTIES

 1. Het nieuw regeerteam schijnt inderdaad nog een beetje nat achter de oren te zijn. Wij zijn het allemaal mee eens dat er inkomsten verhogende maatregelen moeten komen, maar dat moet altijd in overleg met alle stakeholders. En de adviezen van die stakeholders kun je niet zomaar aan een kant zetten. Anders heeft het overleg ook geen zin.


  Maak melding

 2. Ik vind het niet erg dat de brandstofprijzen ietwat zijn aangepast in Suriname, en hoop dat de automobilisten wat meer economischer gaan rijden.
  Het rondjes rijden ’s avonds met allerhande mooie verlichte en gepimpte auto’s en de blitz maken moet alleen kunnen voor hen die het zullen betalen.

  Dit mag niet kunnen met gesubsidieerde olie gelden want dat geld zou ergens anders voor gebruikt kunnen worden.

  Regering, aub ook de accijnzen op alcohol en sigaretten drastisch verhogen want het mag niet kunnen dat iemand z’n lever naar de sodemieter stuurt met drank, of z’n longen naar de filistijnen kachelt met tabak en de gemeenschap de rekeningen van on- en minvermogenden ‘patienten’ moeten betalen.

  Het maakt niet uit wat de oppositie zegt, deze president moet gewoon doorgaan met dit beleid, want het moet eens een keer ophouden met dit enorm stom en onrealistisch gedrag van vele Surinamers.


  Maak melding

 3. om extra brandstof te heffen vindt ik niet erg ,om voor water en energie meer te betalen vindt ik ook geen ramp.energie en water hebben regeringen jaren laten liggen om politieke redenen ,ze durfden het niet aan om de bevolking meer te laten betalen voor deze nutsvoorzieningen terwijl het brood nodig was .het werd tijd om al deze nuts voorzieningen te verhogen en deze regering heeft het gedurft en nu roept men moord en brand .tijd om te gaan bezinnen dat het zo niet verder kon .het is niet gelogen maar vele mensen hun lichten branden dag en nacht no joke ,water die uit kranen stromen terwijl die kraan defect is en men neemt zelfs de tijd niet om de waterleiding bedrijf te bellen dat de kraan defect is .autos worden op het erf gewassen of je ziet mensen hun autos wassen bij de erf kranen .dit kon echt zo niet door gaan een stukje bezuiniging is ook niet slecht ,wie sranang sma wan alla sanie makkelijk .neem nou die wegen belasting voor mij mag men wegen belasting gaan invoeren al zou het met een klein bedrag beginnen en ook betalen voor die twee grote bruggen .gratis gratis is het sleutel woord bij veel surinamers vooral mijn creoolse broeders en zusters zij klagen het meest , en het minst presteren de waarheid moet gezegt worden ,ik generaliseer niet het zijn niet al mijn broeders en zusters die die mentaliteit hebben maar het zijn nog al wat .ga na waar je kan bezuinigen zoals mijn hindoestaanse en javaanse broeders na gaan denken hoe te overleven met bezuinigen .wij creolen moeten wakker worden , wie e sribie de tijd van gratis is voorbij mie mang ,geloof mij ik pero wacht niet op lanti mie na roko mang mie na pran mang mie no lisie .

  ai na mie pero
  so so lobie.


  Maak melding

 4. Roy, de paarse paupers zijn in geen velden of wegen te bekennen. Schijnt een stormloop te zijn bij de kruitvat en Etos. De vraag naar Pampers onder de Bouterse aanhangers is hoog.

  Om de beschikbaarheid voor ouders in Nederland zo goed mogelijk te garanderen, hanteren ze de beperkte maatregel van maximaal 2 pakken per bestelling per 7 dagen en moet je totale orderwaarde minimaal 35 euro bedragen.


  Maak melding

 5. @Pero,

  Jij bent een dwaas: Heel veel huishoudens zullen niet in staat zijn de water en Energierekening te betalen. De verhogingen zijn ABSURD en BUITENPROPORTIONEEL.

  Heel veel Huishoudens komen acuut in de problemen aan het eind van de maand, met name de mensen met een smalle beurs.

  In ieder huishouden heb je een televisie, koelkast, en wasmachine en dat betekent dat je al voor elektra 40 SRD nu 170 SRD per maand gaat moeten betalen.

  En dat zelfde geldt voor de rekening van de SWM en het gaat niet hierbij blijven want de prijzen in de winkels zullen nog meer gaan stijgen. Er komen nog meer PRIJSVERHOGINGEN, Pero

  Ik geef je op een briefje: SOCIALE ONRUST ZAL HET GEVOLG ZIJN!!! Je hoeft geen hoge opleiding te hebben genoten om dit niet te zien aankomen.

  IK HEB DIT EEN AANTAL KEREN GEZEGD: REGERING DDB/ADHIN GAAT HET VELD MOETEN RUIMEN.

  WEG MET DEZE CHARLATAN!!!


  Maak melding

 6. al is alles gratis in Suriname tog klaagt iedereen / in lief suriname

  ze moeten nog woz waarde invoeren afvalstof onderhoud riool
  net als Nederland dan moet sur mensen klagen wat leven is


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.