Grote projecten broodnodig voor economie Suriname

13
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 1 sep – Grote investeringsprojecten zijn zowat van levensbelang voor de kwakkelende economie van Suriname. Dit stelt Anthony Caram, vertrekkend hoogleraar van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De regering schuift de grote plannen juist naar de achtergrond.

Er moet dringend worden bezuinigd. Dus zijn het de grote projecten die het eerst afvallen, voorlopig althans. Beredeneerd wordt dat de economie voorlopig niet in staat is projecten van grote omvang te dragen. “Uitstellen van belangrijke investeringsprojecten als onderdeel van te nemen bezuinigingsmaatregelen, zal de economische groei van ons land juist stagneren”, zegt Caram tegenover De West.

Deze projecten moeten de economie op de rails houden. Als er bezuinigd moet worden, is het elders. “De overheid zou er beter aan doen haar lopende uitgaven tot beheersbare proporties terug te brengen. Het is evident dat de economie van Suriname onder druk staat door fors teruggevallen staatsinkomsten uit de mijnbouwsector”, aldus Caram. Hij verwacht dat de geprojecteerde groei twee procent wordt in plaats van vier.


13 REACTIES

 1. Die het kleine versmaadt is het groote niet waard.

  Grote projecten zonder geld, hoe dan? Ik denk meer aan beheersbare kleine projecten. Suriname zit boordevol met export goederen dat wij cadeau hebben gehad van moeder natuur en dit laat verrotten. In plaats dat wij onze huiswerk gaan maken kletsen we met allerlei standbeelden en borstbeelden.

  Die dingen ontsiert de binnenstad en is een gevaar voor het verkeer. Verwijdert die rotzooi man en plaats bloembakken in de plaats.

  Mijn landgenoten zijn liever lui dan moe, Wij moten meer aanpakken zodat de economie kan groeien. Onze economie wordt mede vernietigt door onze eigen mensen in het buitenland. En maakt hierdoor de weg moeilijk voor Suriname om te expoteren.

  Bouterse kan ook niet alles, de gemeenschap moet ook mee helpen.
  ANDERS NA SO WO TAN BARI.
  Het kwaad streeft ernaar mensen te overheersen, om hun
  eigenwaarde te vernietigen.


  Maak melding

 2. Hoe wil je hier de economie op de rails krijgen, met dit stelletje leeghoofden en criminelen aan het roer, we gaan nog voor 5, vaandag weer 40 cent verhoging op brandstof en 15 september verhoging van water en licht, solidariteitsheffing, wat wordt dit arme volk toch belazerd.


  Maak melding

 3. Maar waarmee moeten de grote projecten worden gefinancierd?
  ER is geen geld en als er geld kan worden geleend dan alleen tegen een rente va > 8%.
  Het al aldus nog erger worden want de olie bijft dalen de goudprijs al niet toenemen en Suriname heeft nauwelijks export producten.


  Maak melding

 4. Per 1 september (vandaag) zal er een ‘Solidariteitsheffing’ van 40 cent extra worden gevraagd op de prijs per liter benzine en diesel. De elektriciteits- en watertarieven worden per 15 september aangepast.

  De overheid heeft dan zonder enige reden de benzine prijs verhoogd met 0,90 SRD (Government take van 0,50 en nu 0,40)

  Ben benieuwd waar het eindigt om de werende burger meer geld uit de zak te kloppen.
  Als je alle ministers en directeuren van de overheid een salariskorting geeft van 40% dan zal dat direct enkele miljoenen schelen per jaar.
  Schaf ook alle emolumenten en privileges af die DNA leden krijgen.


  Maak melding

 5. Surinamers in het algemeen denken klein. Aan die instelling kan er nog veel gesleuteld worden. Bewustwording van het geloof in eigen kunnen is van eminent belang om in Suriname de boel op gang te krijgen.

  Stel niks meer uit. Ga aan de slag met die grote projecten. De riolering, de modernisering van de stad, Het energie vraagstuk, regulering van het openbaar vervoer,enz enz….

  Er is genoeg te doen… laten we investeren in de toekomst van ons nageslacht en minder in het nu…


  Maak melding

 6. Deze regering mag dan een aantal wegen, rotondes, bruggen hebben aangelegd het blijft in schril contrast staan met hun verkiezingsbeloftes. De paarse leugen regeert. Het ultieme bewijs van de leugens die Bouterse zijn volk heeft verteld en nog blijft paarse paupers als RobG, Paraman, Pero, Milton etc achter hun baas staan. Meer bewijs voor haar slaafse volgzaamheid is er niet.

  PS je wel wel geld hebben om te investeren en Suriname heeft geen cent te makken. Geld lenen wordt ook lastig. Met de huidige stand van zaken gaat Suriname torenhoge rentes moeten betalen.

  Bouterse heeft het land naar de klote geholpen.


  Maak melding

 7. Ik ben het helemaal met de heer Caram eens, alleen zal er dan wel het nodige moeten veranderen in ons land.
  Waarom is ons land zo weinig in trek bij buitenlandse investeerders ?
  Ik denk, dat iedereen het antwoord wel weet.
  Zo lang er nog sprake is van corruptie en nepotisme zullen buitenlandse investeerders, die hier kunnen zorgen voor de broodnodige werkgelegenheid, hun heil ergens anders in de Caribbic zoeken.
  Het probleem van ons land is, dat het door en door corrupt is.
  Een andere poster op dit forum heeft dat een genenkwestie genoemd van de Surinamers.
  Surinamers zijn er niet voor de wereld, de wereld is er voor de Surinamers en dat is een volstrekt andere benadering.


  Maak melding

 8. meneer Karam,, een tipje..

  een paar grote projecten kan direct gefinanciëerd worden door het geld op te halen bij Abrahams en bij meneer Bouta die hebben meer dan één miljard US$ in kas thuis op de veranda liggen achter de verwarming..

  alleen bouta heeft meer dan 650 miljoen dollar en ze rest zit bij abrahams onder de vloer..,algemeen bekend..

  vergeet de goud staven niet..

  dus gewoon ophalen geen begeleiding nodig van de veiligheidsdienst….


  Maak melding

 9. Over grote projecten gesproken.
  Ik ben samen met enkele Surinaamse deskundigen in Nederland bezig met wat men noemt multibedrijvenprojecten
  voor Suriname uit te denken. Om winst te maken moeten deze projecten heel groot worden opgezet.
  Het zijn bedrijven op het gebied van teakhout, medicinale kruiden, kippen inclusief kippenvoer etc., veeteelt, visserij, energie (jathropa curcas) en ga zo maar door. Misschien dat ik en mijn denktankgroep eindelijk in beeld komen met betrekking tot de diversificatie van de Surinaamse inkomstenbronnen. Let op : deze projecten hebben miljoenen aan investeringen nodig, maar kunnen miljarden aan winst opleveren. Bij een belastingpercentage van 35% kan de staat aardig wat aan overhouden. Op deze manier kan Suriname het risico van inkomstendalingen in bepaalde sectoren (momenteel Mijnbouw) compenseren met winsten uit andere sectoren. De monocultuurdenktrant van Suriname is al achterhaald.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.