zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSurinaamse minister wil af van ‘politieke ministers’

Surinaamse minister wil af van ‘politieke ministers’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 31 aug – Voor bepaalde ministeries zouden er in de toekomst geen politieke figuren meer benoemd moeten worden. Dit zegt minister Jennifer van Dijk – Silos van Justitie & Politie. Vooral op Justitie & Politie zou een technocraat geplaatst moeten worden als minister.

Dit gaat ook op voor onder meer Binnenlandse Zaken en Financiën. Van Dijk – Silos zegt tegenover de Ware Tijd dat er speciale wetgeving voor gemaakt zou moeten worden. Voor Justitie & Politie is het erg belangrijk. De rechterlijke macht heeft er behoefte aan vanwege diens onafhankelijke status. Maar ook onder meer het Korps Politie Suriname kan wat minder politieke bemoeienis goed gebruiken.

Ook voor Binnenlandse Zaken zou steeds een technocraat moeten worden aangesteld, omdat het de “grote werkgever” is. En ook op Financiën horen partijbelangen niet thuis. Het zou allemaal bij wet geregeld moeten worden om te voorkomen dat de eerstvolgende regering de tijd terug zet. Of er ook echt komt, valt te bezien. Onder meer Paul Somohardjo vindt het niet kunnen, omdat het de politiek is die aan de basis ligt van elke regering.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

14 REACTIES
 1. Het komt op hetzelfde neer, want ook die technocraat moet gekozen worden. Of wordt het een vader op zoon benoeming dan?
  Wie moet die technocraat dan uitkiezen? Het volk? De NA? De president? De ambtenaren? Teveel gedoe dus!


  Maak melding
 2. Ik kan mevr.van Dijk helemaal begrijpen. De politiek heeft heel veel kapot gemaakt, dat jaren is opgebouwd. Maar een verbod op het plaatsen van partij politieke figuren zal moeilijk gaan. Een optie zou kunnen zijn wetgeving waarin is vastgelegd, dat een kandidaat minister aan een aantal eisen moet voldoen, voordat die kan worden beëindigd, qua opleiding, ervaring, competenties en een geneeskundig en psychologisch onderzoek mogen best wel deel uitmaken van de selectie procedure. Als iemand door deze selectie is moet ook worden vastgelegd, wat het vermogen is voor ambtsaanvaarding en erna. Dat zou denk ik al een belangrijke stap vooruit zijn.


  Maak melding
 3. wat een onzin..

  alle ministers lantie mangs worden door de politiek benoemd aangesteld..

  niemand heeft de laatste 5 jaren via een solliesietatie procedure een functie bekleedt..,,allemaal door de politiek aangesteld..

  zelfs alle ministers directeuren zijn allen door de baas zelf benoemd..


  Maak melding
 4. Ik kan mij het van de NPS tijd nog herinneren. De KTPI van Soemita kreeg altijd LVV. En mijn Javaanse vrienden kregen meteen een baan voor het leven. ‘s-morgen even op het werk verschijnen en de rest van de dag taxi ritten rijden om bij te verdienen. Allles volgens het Johan Adolf Pengel systeem van verkiezingen winnen door kiezers werk te verschaffen als ambtenaar.


  Maak melding
 5. Kijk even wie dit zegt.
  De benoeming van mevr. van Dijk-Silos zelf is de grootste politieke benoeming in de regering Bouterse 2.
  Natuurlijk was/is ook zij een politiek figuur.
  En dan nog iets mevr. van Dijk-Silos.
  Ook elke benoeming van een technocraat is een politieke benoeming, want u denkt toch niet, dat er een minister wordt benoemd, die de beginselen van de NDP niet onderschrijft.
  Het begrip technocraat heeft in Suriname een andere betekenis, dan in veel andere westerse landen.
  De toekomst zal uitwijzen, hoe sterk u in uw schoenen staat.
  Zelf denk ik, dat wanneer u niet doet, wat uw grote baas zegt, u binnen de kortste keren weer een andere baan kunt zoeken.


  Maak melding
 6. Van Dijk – Silos is van de pot gerukt. Suriname heeft geen technocraten nodig, alles valt en staat met integere en kundige bestuurders. Anders kun je net zo goed verkiezingen en het partijen afschaffen. Om te beginnen moet Suriname stappen zetten om af te rekenen met corruptie.

  1) het optuigen van een Fiscaal en Opsporingsdienst (zgn anti corruptie bureau)
  2) invoer omgekeerde bewijslast tav corruptie
  3) corruptie = gevangenisstraf = nooit meer ambtenaar kunnen worden


  Maak melding
 7. Dan is het hoog tijd dat zij onmiddelijk aftreedt ,opdat een a-politiek persoon in haar plaats benoemd kan worden.Ik heb het idee dat deze mevrouw veel zegt en weinig doet.Dat Belly een puihoop had achtergelaten was reeds lang duidelijk,maar dat komt omdat enig toezicht op zijn beleid ontbrak.De coalitie in het parlement hadden alleen het recht op order ja of nee te knikken.Als het parlement niet functioneert zullen de ministers telkens weer puihopen achterlaten.


  Maak melding
 8. Als bedoeld wordt dat je geen nietsnutten zonder bestuurlijke ervaring moet benoemen tot minister dan geef ik Van Dijk gelijk.

  Zo niet dan is het klinkklare onzin wat ze zegt. De zogenaamde niet politieke techneuten moet als minister functioneren in een politieke realiteit waarin alles wordt bekonkeld en vrijwel niets verloopt zoals het zou moeten. Dat overleven ze zeker niet lang.
  Nu afwachten hoe lqang Van Dijk blijft zitten


  Maak melding
 9. Grooot gelijk wat een verenieuwing,geen partijpolitiek bedrijven bij belangrijke ministeries,daarmee basta. deze vrouw is deskundiger als haar voorgangers,dat blijkt telkens weer.goeie keus van de president.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES