Surinaamse padieboeren: regering heeft ons gepakt

15

PARAMARIBO, 28 aug – De padieboeren zijn er niet over te spreken dat er een lagere verkoopprijs is bedongen voor hun oogst dan was beloofd. De regering heeft hen blij gemaakt met een dooie mus. De export naar Venezuela heeft uiteindelijk minder opgeleverd.

Het was niet wat de boeren was voorgehouden. “We zijn voor de gek gehouden door de regering. De hele branche is beetgenomen”, zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie, tegenover de Ware Tijd. De verkoop via de zogenaamde Petro Caribe overeenkomst zou een goede prijs garanderen. Het was een pracht uitkomst voor een branche die met grote overschotten zit.

Nu blijkt Petro Caribe voor een beperkte hoeveelheid beschikbaar te zijn geweest. Er mag nog naar Venezuela worden geëxporteerd, maar dan tegen een aanzienlijk lagere prijs. De boeren voelen zich danig genept. “Als de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken (Winston Lackin, red.) ons niets had beloofd, zouden de exporteurs zelf markten hebben gezocht. Nu zitten we met een overschot”, aldus Oemraw.

15 REACTIES

 1. Die paarse bende is de regering van list en bedrog geweest. Regering van plunder en het land terugwerpen richting de Middel Eeuwen. Paradijs is aanstaande. Het paarse paradijs wel te verstaan. Wanneer gaan ze al het geld terugvorderen wat de paarse elite gestolen heeft. Te beginnen bij Bouterse en Abrahams.


  Maak melding

 2. Waar er een wil is, is er altijd een weg.
  De Ministers van Buitenlandse Zaken en LVV zijn geen herkauwde dieren. Doekhi heeft het mooi gezegd, jullie zijn een stelletje dronkaards.
  Al te goed is buurmans gek.

  BESTAAT VENEZUELA ALLEEN OP DE WERELDKAART?
  doe jullie toch ook een beetje moeite man.


  Maak melding

 3. Tja, Zo gaat het altijd in de landbouw en veeteelt. Niks nieuws onder de zon. De paddieboeren moeten toch weten dat alles altijd veel te rooskleurig wordt gepresenteerd?

  Van mijn grootmoeder die haar kost moest verdienen met handel liep altijd iets te roepen wat ik de paddieboeren mee wil geven. Ze riep steevast: “Berekeningen zijn nog geen Onvangsten”!
  Dat is dus handel.


  Maak melding

 4. De Surinaamse padieboeren moeten niet zeuren. Deze gasten krijgen al subsidie van de overheid op hun productie en dan willen ze ook nog een hoge prijs voor hun product ontvangen. Als ze hun product niet in Venezuela kwijt kunnen moeten ze maar andere markten gaan aanboren.

  Op de wereldmarkt zullen ze dan geconfronteerd worden met de harde realiteit. Volgens mij heeft Venezuela de keus om rijst te importeren uit goedkopere landen waar de rijst efficiënter wordt geproduceerd en waar de boeren geen subsidie van de overheid ontvangen.

  Ook V7 die deze boeren had beloofd een hogere subsidie te geven kan de boeren niet beschermen tegen de wetten van de concurrentie op de wereldmarkt.


  Maak melding

 5. Hoe moet je in godsnaam concureren tegen buitenlandse boeren die goedkoper produceren alleen vanwege het feit dat er geen governement take op brandstof wordt geheven.


  Maak melding

 6. rijst boeren niet zeuren; gewoon andere rijst soorten zaden importeren en die verbouwen, zoals basmatie uit azie, en op andere paarden wedden. rijst verschepen per container is rendabel en het grote gebruiker zit in Europa, en in elke europees land wonen mensen die rijst eten..dus dan kun je meer produceren en verschepen,, is goed voor de werkgelegenheid en hoef je minder je zorgen te maken met zelfmoord neigingen. het geest is al lang uit de fles en alleen in kleine rondjes denken, verruimd het denkend vermogen niet..


  Maak melding

 7. @Singh, de Chinezen kunnen rijst slimmer produceren dan vele klagende Surinaamse padieboeren.De Surinaamse padieboeren ontvangen dikke subsidies van de overheid en dan lopen ze ook nog te zeiken. Laat de Chinezen maar rijst produceren en dan wordt Suriname een wereldspeler op de global rijstmarkt. Veel van de klagende padieboeren moeten het planten van rijst niet als dekmantel gebruiken voor hun contrabande.


  Maak melding

 8. @Blaka Djoeka,

  Ga eens inhoudelijk in op het bericht en schuif de schuld niet in de schoenen van de kiezers. De hardwerkende Nickerianen hebben natuurlijk wel een punt waar zij niets tegen kunnen doen/


  Maak melding

 9. Jammer dat de rijstexport niet meer onze trots is. We moeten mensen belonen die echt werk verrichten i.p.v. de boel flessen.

  Als het werk van de paddieboeren Surinaams trots blijkt, moet dat beloond. Maar dat is duidelijk niet (meer) het geval.

  Hopelijk zullen er vindingrijke ondernemers opstaan die Suriname weer op de kaart zullen zetten wat betreft de export. Dan ben ik ervan overtuigd dat de regering dit met veel trots zal omarmen en subsidie geen punt van discussie zal zijn maar dat ze gewoon recht op zullen hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.