Reactie op VN-rapport over discriminatie in Nederland

69

[INGEZONDEN] – Vandaag, vrijdag 28 augustus 2015, heeft het College voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties (CERD) een rapport gepubliceerd met conclusies en aanbevelingen over discriminatie in Nederland.

Het rapport van het anti-racismecomité van de VN ondersteunt de agenda van Stichting Nederland Wordt Beter. Stichting Nederland Wordt Beter verwelkomt het kritische rapport van de VN-commissie. Ondanks signalen van grassrootsorganisaties, het College voor de Rechten van de Mens, Amnesty international en activisten, blijft men in Nederland hardnekkig ontkennen dat er een racismeprobleem is.

Stichting Nederland Wordt Beter hoopt dat de regering de aanbevelingen van de VN gaat gebruiken om racisme binnen Nederland stevig aan te pakken en daarnaast als uitgangspunt om de tegenstanders van verandering van de figuur Zwarte Piet in de goede richting te bewegen. De stichting is van mening dat de regering te lang op zich heeft laten wachten. De hevige discussie over racisme en de negentig onterechte arrestaties tijdens de intocht in Gouda vorig jaar laten zien dat de problematiek niet langer een morele kwestie is maar ook een veiligheidskwestie.

Tot nu toe is het standpunt van de regering dat de aanpak van racisme vooral een zaak is van de samenleving en niet van de regering. Stichting Nederland Wordt Beter is van mening dat de Nederlandse regering behalve een faciliterende rol ook een verantwoordelijke rol heeft, als het gaat om de bestrijding van racisme. Racisme laat diepe wonden achter in het persoonlijke leven van de slachtoffers en de samenleving. Racisme dient bestreden te worden via onderwijs en wetten en niet uitsluitend via de burgers.

Wij hopen dat onze komende gesprekken met Minister Asscher en andere betrokkenen zullen bewerkstelligen dat de regering een meer leidende rol neemt, zodat wij hopelijk binnen afzienbare tijd af kunnen rekenen met raciaal profileren door bijvoorbeeld de politie, racistische uitingen tijdens de sinterklaasviering en daarbuiten en discriminatie op de arbeidsmarkt en in het onderwijs.

Stichting Nederland Wordt beter

69 REACTIES

 1. Henk het zit je niet lekker he, gewoon een keer toegeven dat jullie ook geen lieverdjes zijn en niet steeds weer proberen de waarheid te verdoezelen. Jullie doen nooit iets verkeerds, gaat een keer opvallen al hoe dom iemands is.


  Maak melding

 2. Geweldige overwinning van de anti-Zwarte Pieten activitisten. Volhardend en nooit opgegeven en daar de zoete overwinning. Ondanks laagdunkendheid van de Nederlandse regering, het Nederlandse rechtsstelsel en tegenwerking van de Nederlandse Politie.

  Nederland is keihard op de vingers getikt door de internationale wereld organisatie, de Verenigde Naties. Nederland moet het fuguur Zwarte Piet veranderen, diep gewortelde traditie of niet!!


  Maak melding

 3. Nederland geeft 60 miljoen euro noodhulp aan deze kansloze gelukzoekers. En die hersenloze voormalig overzeese rijksgenoten houden zich, uit verveling, bezig met een kinderfeest.


  Maak melding

 4. @@ Henkie goed gezien!! mee eens!!!! alleen vergeet jij 1 ding!! hun eigen volk ay Wiep Ding!! ze maken daarginds mekaar af met hak en bijl en kapmes!!!

  Geen racisisme in hun eigen??? jawell!!!!! laatstaan!!!! ha ha haaaaa


  Maak melding

 5. Henk Molenaar,
  VERRAAD ZIJN AFKOMST

  Nadat de Hollanders Suriname en de slaven plus nog komt bij kijken de contractarbeiders hebben uitgebuit en met
  slavenarbeid (BLOEDGELD) hun Land (Nederland) hebben opgebouwd. Deze met de bijbel in de hand gedrukt en vaarwel gezegd.

  Zijn mijn landgenoten tot de conclusie geweest dat je niet van de bijbel kunt leven, zijn toen naar Nederland
  vertrokken om hun deel op te eisen!

  Mijn landgenoten zitten niet zomaar met tienduizenden in Nederland omdat zij zo graag in Nederland willen wonen, NEE ze zijn in jouw land om hun tegoeden in te vorderen.

  Ga liever je geschiedenis leren in plaats dat jij hier stommiteit uitkraait.

  SUCCES


  Maak melding

 6. de zwarte is wel uit de slavernij gehaald,maar haal de slaaf maar een uit de zwarte, zolang dat niet het geval zal dit gezeik over van alles wat maar een beetje naar slavernij riekt blijven, nog even en er wordt tegen de nederlandse staat geprocedeerd om dat er op de gouden koets ook afbeeldingen staan die betrekking hebben op het slavernijverleden, en daarna valt er vast nog wel weer wat anders te vinden


  Maak melding

 7. Alleen een werkloze Hollander zonder vrouw die de hele dag zit te rukken reageert ze’n frustraties af op dit forum.

  Mijnheer Molenaar er is maar 1 persoon die die arme afrikanen kan vertellen wat hun toekomst perspectief in Nederland zal zijn.


  Maak melding

 8. Kan Suriname de 100000 veelal arme vluchtelingen uit Afrika niet opnemen ? Dan wordt Europa in elk geval gevrijwaard van racisme en discriminatieproblemen en mag Suriname laten zien hoe het met vreemdelingen weet om te gaan. Maar zoals gewoontegetrouw zal Suriname wel uitkijken. Wel de lusten maar niet de lasten is gemeengoed bij Surinamers. Laten ze aub hun Afrikaanse broeders en zusters helpen.


  Maak melding

 9. Henk helemaal eens. Wat een gelul zeg. Ga naar je eigen land en ga daar protesteren. Mensen van afrikaanse komaf hebben altijd een probleem terwijl ze bliksems goed weten dat hun mentaliteit verschrikkelijk is. Ze hebben schijt en alles en alls je ze op hun opde vingerx tijt dan us het gelijk discriminatie. Donder dan op naar je eigen land!


  Maak melding

 10. Hoe je kerst, pasen of sinterklaas viert, de overheid gaat daar niet over. Adviezen van de VN kunnen de kliko in. En als er mensen zijn die moeite hebben met zwarte piet dan hebben ze pech. Wat er in komt kan er ook uit.


  Maak melding

 11. Het ligt in de bedoeling dat president Desi Bouterse binnenkort in New York een ontmoeting zal hebben met de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro.

  Echt waar. Zou het echt durven of zal hij zich terugtrekken wegens loesberé zoals al die andere keren?


  Maak melding

 12. @ Henk Molenaar,

  Het is inderdaad zeer belangrijk dat zo spoedig mogelijk het racisme in Nederland wordt aangepakt.
  Het is van de zotte dat terwijl Nederland met het vingertje wijst naar alles wat maar fout kan gaan in andere landen, de fouten in eigen land met de mantel der liefde bedekt.
  Blijkbaar vind je het normaal dat de premier van Nederland, Mark Rutte met zijn eeuwige lach, zonder enige gene kon zeggen dat piet zwart is omdat hij zwart is.
  De ondertoon waarmee hij dat heeft gezegd was voor mij des te meer een reden om de VVD nog meer te verachten.

  Blijkbaar vind je het de normaalste zaak ter wereld dat allochtonen die vaak op de arbeidsmarkt over dezelfde, soms zelfs over betere kwaliteiten beschikken dan autotochtonen, keihard worden gediscrimineerd enkel en alleen om het feit dat ze allochtonen zijn.

  Jij schaart je achter het feit dat Afrikanen massaal naar Europa vluchten dus komt in Nederland geen racisme voor.
  Denk je nou echt dat mensen hun land verlaten voor de lol.
  Je bent wel heel erg kortzichtig in je denken.


  Maak melding

 13. @Henk Molenaar

  Jouw mening is lekker belangrijk.

  De VN heeft Nederland al vaker aangegeven te stoppen met dit stukje racisme. Helaas blijft Rutte zich verstoppen achter allerlei excuses om maar niet zijn verantwoordelijkheid hierin te nemen.

  Dit zegt genoeg over de instelling van heel Nederland. De hoofdpiet bekent steeds weer kleur.


  Maak melding

 14. a de kaba,
  mijn vriend mag binnenkort weer reizen!

  Mogelijk binnenkort ontmoeting president Bouterse met secretaris-generaal OAS in New York
  zaterdag, augustus 29, 2015 No comments
  Minister Badrising had werkbespreking met Luis Almagro in Washington

  (Bron foto: ministerie van Buitenlandse Zaken)

  Het ligt in de bedoeling dat president Desi Bouterse binnenkort in New York (VS) een ontmoeting zal hebben met de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Uruguyaan Luis Almagro. Een aantal belangrijke zaken inzake de relatie Suriname-OAS zal worden besproken. Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken had afge lopen donderdag een werkbespreking met de topman van de OAS in Washington, zo laat het ministerie weten in een gisteren, 28 augustus 2015, uitgebracht persbericht.

  Minister Badrising benadrukte de committering van Suriname aan regionale integratie, de sociaaleconomische ontwikkeling van het land en die van de overige landen van de regio, op basis van Inter-Amerikaanse solidariteit. Zij bedankte de secretaris-generaal voor de jarenlange, goede samenwerking van Suriname met de OAS en sprak de hoop uit dat deze relatie verder zal worden voortgezet, aldus het ministerie.

  Tijdens het gesprek is overeengekomen, dat door de OAS verdere ondersteuning zal worden gegeven aan initiatieven die eerder samen met de OAS werden ontplooid, waaronder een vergadering in Suriname die gericht op het vinden van een gezamenlijke oplossing van de grondenrechtenproblematiek. In 2014 werd door de OAS reeds goedkeuring verleend voor het organiseren van de Meeting of Governmental Experts on Land Rights, Natural Resources, Development and Consultation: Experiences and Challenges. Met het organiseren van een vergadering van (regerings-) experts zullen Suriname en overige OAS lidlanden in de gelegenheid worden gesteld om te leren van elkaars ervaringen, praktijken en uitdagingen, om sociale conflicten die kunnen ontstaan bij de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen te helpen voorkomen en oplossen.

  Badrising gaf aan ook via het nationaal kantoor van de OAS in Suriname, nauwer te zullen samenwerken ter facilitering van processen en projecten. De bewindsvrouw kijkt uit naar de country strategy van de OAS, welke zal inspelen op de nationale ontwikkelingsprioriteiten van Suriname en hoe de OAS – op verzoek van de regering – daaraan invulling kan geven.


  Maak melding

 15. Nederland is altijd verweven met racisme maar Nederland is ook het land dat dit fenomeen get hardste ontkent.
  “Aanpak van racisme vooral een zaak van de samenleving en niet van de regering”. Dat zijn woorden uit de mond van de autist Rutte! Ja, diezelfde Rutte die zelf Maar al te graag op de stoel van de rechter wil gaan zitten en zich een mening over straf toedeelt. Die hypocriete Rutte wast nu wel zijn handen in onschuld over zaken die wél aangepakt dienen te worden. Sinds wanneer is Rutte een man van aanpak? Die kiest altijd de weg van de minste weerstand. Tja, zó is datdan wel makkelijk regeren voor die die lach alles weg meneertje die Rutte heet.

  Maak uw borst dus nat mensen die racisme aanwakkeren want de gevolgen zult u volgens Rutte zélf moeten dragen!!! We hebben gezien wat in Zuid-Afrika, Sebreniza en zelfs hier in de tweede wereld oorlog gebeurde. Holland verschuilt zich dan Steevast achter een mening ‘neutraal’ te zijn en biedt zo vrijgeleiding aan volksmoordenaars en racisten.

  @Molenaar, Die invasie uit Afrika is heus niet erg. Wat nu gebeurt is invasie in tegenover gestelde richting van wat andere wereldelen in het verleden ervoeren met als gevolg dat oorspronkelijke bevolking uit die landen en wereldelen dusdanig geëlimineerd werden dat thans de Europeanen het voor het zeggen hebben in die landen. Laat de grond en terrein pikkers onder de nieuwelingen dus alsjeblieft komen 🙂


  Maak melding

 16. mijn opmerking is…,,, als je het niet eens bent,, je vind het niet goed,,,waarom blijf je dan gebruik maken van de sociale inkomsten de huizen de genoeg doeningen, van die wit man,,..

  waarom ga je niet weg uit dit land en terug naar je eigen wortels..,dan ben je van het ge zeik af..

  waarom blijf je hier je eigen frustreren je ergeren tot in lengte van jaren..je kunt immers zelf niks veranderen..

  ga terug en voer je vrij..

  laat die wit man in zijn eigen waarde en jij ook..


  Maak melding

 17. Wat je raar noemt! Wat raar is is dat ondanks alles wat Nederland en Witte nederlanders flikken ze altijd de vinger durven wijzen naar anderen. Wat niet vergeten moet worden is dat veel van die “tienduizenden” die naar Nederland komen dit doen omdat hun familieleden jaren eerder ongewild als slaaf naar nederland zijn gebracht en ze niet anders kennen dan de volgende generaties bezoeken IN nederland etcetc.


  Maak melding

 18. wat voor een soort mensen maakt zich nu druk over dit vermeende soort discrimonatie , niet iemand die kan relativeren, zichzelf is en in zichzelf geloofd, en laat de VN zich lekker druk maken over bijv. Syrie, zijn toch veel ernstiger zaken dan een onschuldig kinderfeest van een paar dagen


  Maak melding

 19. Molenaar jij als hindoestaan bent er zelf een van die naar nederland is gekomen ,hoe vindt je dat.je vemomt je in die nederlandse henk molenaar zodat je makkelijk kan uithalen naar de creool maar je verraad je eigen .je zal tot je dood een daliet zijn en blijven waarom ben je niet terug gegaan naar pakistan of india.
  Molenaar je komt heel veel tekort mie boi. Veder wil ik jou mee geven dat zowel die zwarte amerikan als die creoolse surinamer zoals ik hier in su zal sterven zoals die zwarte amerikaan in amerika zal sterven omdat wij allen weten waarvoor wij staan .waarom gaan jullie hindoestanen naar afrika als jullie ze verachten ,uit armoe komen jullie toch vanuut india naar afrika,europa of elders in de wereld om het beter te hebben .heb je bent jaloers op de creool dat verzeker ik velen van jou .je mag die creool afkammen wij zijn veerkrachtig .zie su zie amerika waar wij presidenten ,ministers,opperbevelhebbers leveren terwijl wij creolen werden onderdrukt.afgunst hebben jou soort op de creolen .de creol komt op voor zijn rechtdn maar jullie zijn onder kruipsels.dankzij die creolen mogen anders gekleurden zoals jou molenaar in amerika.wij hebben ook voor jullie gevochten ,,dat gaan sommigen van jullie nooit begrijpen omdat je niet beter weet.een onder kruipsel als jou als daliet zit alleen met jaloezie .wat je wil zien is alleen maar negatief van de creool maar vergis je niet ,wij praten er over maar bij jullie gaat alles onder de vloermat , maar men weet wel beter als het om jullie gaat.ik generaliseer niet maar jullie hebben een complex van minderwaardigheid het komt door het kasten systeem die ingebakken zit in sommigen van jullie waarvan jij molenaar een van bent,je vermomt je als nederlander hier terwijl je een daliet hindoestaan bent .ik heb je jaren al door.


  Maak melding

 20. in sme heb je openlijk discriminatie open en bloot kijk maar om je heen..

  dagelijks wordt dat onder vonden.,,.iedereen weet dat,maar niemand zegt er wat van..


  Maak melding

 21. Nederland moet niet schijnheilig doen. Ze hebben de hakenkruis, dat symboool van voorspoed is voor heel veel volkeren en een oude traditie is voor hen, toch ook verboden? Dus ze kunnen wel degelijk tradities, die zgn mensen kwetsen, verbieden, hebben ze daarmee laten zien.
  Alleen wanneer het op de eigen tradities aankomt, dan moet niemand eraan komen, hoe kwetsend het ook voor anderen mag zijn!! Erg schijnheilig hoor ter bescherming van die Schijnheiligman.


  Maak melding

 22. Nederlanders houden ervan – uit betweterigheid – alles en iedereen te bekritiseren. Maar oh wee indien iemand de Nederlander of Nederland bekritiseert: dan krijgt de Nederlander direct zeer pijnlijke weeën.


  Maak melding

 23. Ik stel voor Suriname 20.000 arme kansloze Afrikanen opneemt als asielzoeker. Dan geeft Suriname ze een huis, een uitkering voor de rest van hun leven. Ik stel voor dat hun Afrikaanse Creoolse broeders in Suriname deze kosten voor hun rekening nemen.

  Laat me raden?

  Steekt niemand met last van een slavernijsyndroom de vinger op?

  Tot zover het solidariteitsgevoel van de afstammelingen van de slaven in Suriname die vinden dat de Hollanders het maar moeten oplossen en die Afrikaanse gelukszoekers een all inclusieve vakantie in Nederland moeten aanbieden. Wat de praktijk wijs uit dat deze zielenpoten ( vb de Somaliërs) voor 90% een uitkering hebben en te belazerd zijn om zich in te spannen zoals asielzoekers uit Azië wel doen.


  Maak melding

 24. @ Pero,

  Een week of 3, 4 geleden las ik dat je had geschreven dat je niet discrimineert.
  Echter jij doet niets anders dan hindustanen kleineren, ze dalit noemen, zeggen dat ze jaloers zijn en nog meer van dat onzin geblaat en gemekker.

  Ergens had je het ook over koeliebries daarmee hindustanen bedoelend.
  Voortaan ben je voor mij een pegro!!!

  Creolen voelen zich immer gediscrimeerd, terwijl zij zelf het hardst discrimineren. De grootse racisten van Suriname zijn de creolen.


  Maak melding

 25. Beste Pero,

  Kom eens uit die Zwarte slachtofferrol en doe een wat al die andere rassen in de wereld doen ( werken en ambitie uitstralen) en zorg dat je eens wat presteert in plaats van elke 3 minuten racisme te blerren.

  Ik word echt doodmoe van dat met dat vingertje wijzen naar alle blanke Nederlanders en roepen dat je zo zielig bent en komt halen wat de blanken je voorouders 300 jaar geleden hebben afgenomen.

  Life sucks en then you die.

  Aan jou de keuze om dat te doen met je handje ophouden en ik ben zielig te roepen of je handen uit de mouwen steken.

  .


  Maak melding

 26. Jiyani: “Creolen voelen zich immer gediscrimeerd, terwijl zij zelf het hardst discrimineren. De grootse racisten van Suriname zijn de creolen.”

  Klopt als een zere vinger.


  Maak melding

 27. Zo, spannend,
  vertel me, wat hebben de negers, zij hebben alles dank zij de blanken gekregen en nu schelden zij de blanken uit, ondankbaar .
  zij hebben niet eens een geloof, jullie apen,
  ga terug naar afrika, dank zij de Hindoestanen zijn jullie verlost als slaaf.

  go back.


  Maak melding

 28. waarom mag je tegenwoordig geen neger meer zeggen..

  volgens mij is een creool komt van crioro een dogla persoon..

  kruising tussen een witte en zwarte..

  0ver de eeuwen heen is het woord neger of negre blakamang of kafri overal gebruikt om de neger aan te duiden..

  nu mag het ineens niet meer,,,waarom..

  in sme noemt de djoeka zich zelf toch ook een marrons of boes negre..

  wie noemt zich zelf dan een surinamer


  Maak melding

 29. De mensen die tegen Zwarte Piet zijn hoeven niet meer te ageren tegen Zwarte Piet, ze hebben de strijd al gewonnen en ze moeten al helemaal niet meer reageren op wat Henk Molenaar nog voor onzin zit uit te kramen.

  Als ik nog in Nederland zou zitten zou ik (zit lekker in Suriname), omdat de overwinning toch al binnen is, als tegenstander van Zwarte Piet, nu i.p.v. T-shirts met ‘Zwarte Piet is Racisme’, T-shirts laten bedrukken met het opschrift ‘Zie je wel, zo kan het ook (met een Roetvegen Piet) of ‘Nu wordt het Sinterklaasfeest een leuk kinderfeest voor iedereen’ (met een zwart en een wit kindje). Zelfs de meest racistische pro Zwartepieten, trigger happy politieagenten en zelfs die belachelijke Braboneger en de onnozele Rutte zouden niet meer tegen zo’n opschrift kunnen ageren.


  Maak melding

 30. Hans, de Gouden Koets wordt nu gerestaureerd. Wedden dat na de restauratie die afbeeldingen die het slavernij verleden van Nederland verheerlijken, verdwenen zijn? Ze waren laatst al niet meer zichtbaar voor de pers. De meeste Nederlanders zijn er intussen namelijk achter gekomen dat het slavernijverleden van Nederland niet iets is om trots op te zijn, net als de meeste Duitsers, die zich nu schamen voor hun Nazi verleden, zouden de meeste Nederlanders zich moeten schamen voor hun slavernijverleden, dat besef is jammer genoeg nog niet tot jou doorgedrongen. Iemand die tot slaaf wordt gemaakt, heeft net zoveel reden om zich te schamen als iemand die beroofd wordt door een inbreker, niet de benadeelde moet zich schamen, de crimineel die ingebroken heeft moet zich schamen als bekend wordt dat hij de spullen van een ander gestolen heeft, zo moeten de mensen die slaven houden of gehouden hebben zich schamen dat zij anderen van hun vrijheid (op een na hoogste goed van een mens) beroorfd hebben. Het is het Nederlandse volk misschien niet kwalijk te nemen dat ze zich niet schamen voor hun slavernijverleden, het werd of weggemoffeld, gebagatelliseerd of als iets glorieus voorgesteld, nu komen ze er langzamerhand achter dat het een misdadig systeem was, iets waar men zich diep voor moet schamen.


  Maak melding

 31. Henk Molenaar, als de blanken zo hardwerkend waren/zijn als je beweert, waarom gingen ze dan überhaupt helemaal naar Afrika om die ‘luie’ negers te ronselen om het werk voor hen te komen doen op de plantages? Als ze met hun intelligente, vooruitziende kop alleen maar ijverige blanken hadden aangetrokken om op de plantages te gaan werken, hadden ze toen en nu al die problemen die ze denken te hebben met negers, niet gehad, ze hoefden b.v. niet met een zweep achter hun ijverige rasgenoten aan te lopen om het werk op de plantages voor hen te doen en Nederland zou niet vol zitten met ‘luie’, Nederlands sprekende negers, die volgens jou, slechts hun hand ophouden voor een uitkering.

  Malama zegt: “negers hebben niet eens een geloof”. Malama, in mijn ogen zijn alle geloven onzin, het ene geloof is niet beter dan het andere, al gelooft de ene groep in een almachtige god en de andere groep in rotsen, rivieren, een olifant of een aap: ALLEMAAL ONZIN omdat ze er slechts in GELOVEN zonder dat ze enig bewijs hebben dat het allemaal waar is. De negers die als slaven in Afrika geronseld werden om te gaan werken op de plantages in de Amerikas geloofden dus ook op hun manier in hun eigen onzin, maar dat mochten ze niet langer doen van hun blanke meesters, ze moesten hun eigen onzin geloof dus vergeten en gaan geloven in de onzin van de blanken. Daarom denk jij dat negers, die meestal zeggen christen te zijn, geen eigen geloof hebben.

  Malama, ik meen op te maken, uit jouw schrijven (dank zij de hindoestanen zijn jullie verlost als slaaf), dat je een hindoe bent, als dat echt zo is, dan moet je de negers, die in jou ogen apen zijn, gaan vereren als een god, want het hindoeïsme (jouw eigen geloof) heeft toch Hanoeman als een van haar belangrijkste goden, of vergis ik mij?

  Malama, overigens zijn de negers niet dankzij de hindoestanen verlost als slaaf, de hindoestanen mochten voortaan, tegen een kleine financiële vergoeding hetzelfde slavenwerk gaan doen als de negers deden, zonder dat zij er voor betaald werden in geld (slaven waren/zijn niet gratis, want er moet ook voor hun voedsel, huisvesting en kleding gezorgd worden). De slavernij van de negers is afgeschaft omdat door het verzet van de negers het te duur werd (het was niet winstgevend meer) het oude systeem te handhaven (er was ook geen aanvoer meer van nieuwe slaven), de contractarbeid die ervoor in de plaats kwam was echter nog steeds winstgevend en contractarbeiders mochten wel aangevoerd worden, de hindoestanen die voortaan in de plaats van de negers suikerriet moesten kappen op de Surinaamse plantages, werden dus even hard of misschien wel harder uitgebuit als de voormalige negerslaven op de plantages, alleen hadden ze nu het idee dat ze betaald (onderbetaald, dat wel) werden voor hun arbeid.


  Maak melding

 32. De volgende actie is een verbod op de woorden zwart en neger.

  Want het is nooit goed. Een klein gedeelte van deze groep zal altijd iets te zeiken hebben.


  Maak melding

 33. Henk Molenaar
  Lekker belangrijk…….

  Toch raar dat iedereen uit Afrika met tienduizenden tegelijk naar Nederland willen komen……
  ————-
  Hoe zijn Europeanen in Amerika, Australië, Nw-Zeeland, Zuid-Afrika etc… Terecht gekomen?


  Maak melding

 34. Hans Molenaar
  Mensen kiezen een land uit waar ze een beter leven hebben
  —————–
  Dit is dus je antwoord.
  Ok, duidelijk!
  Zo zijn jullie dus in Afrika, Amerika, Australië etc terecht gekomen.

  Dus voortaan niet meer van die domme opmerkingen?


  Maak melding

 35. Hans
  wat voor een soort mensen maakt zich nu druk over dit vermeende soort discrimonatie , niet iemand die kan relativeren, zichzelf is en in zichzelf geloofd, en laat de VN zich lekker druk maken over bijv. Syrie, zijn toch veel ernstiger zaken dan een onschuldig kinderfeest van een paar dagen
  —————
  Wat voor soort mensen? De VN!
  Maar goed ook dat hun mening belangrijker is dan de jouwe.
  Het zal wel blijken hoe groot hun invloed is.


  Maak melding

 36. wat weten jullie van sinterklaas en zijn hulpje de schoorsteenveger jullie beginnen al te schreeuwen zonder dat jullie weten hoe sinterklaas is ontstaan laat staan waar hij vandaan kwam dat zwarte heft niets te maken met negers zijn hulpje ging door de schoorsteen heen om pajes aan de kinderen te geven zodoende is hij zwart geworden jullie weten niet eens wat een schoorsteen is hoe kunnen jullie dan daar tegen ageren voordat Suriname een kolonie van Nederland werd bestond al sinterklaas in de 13e eeuw .


  Maak melding

 37. @Henkes,

  Sinterklaas blijft een oplichter. De ouders kopen de cadeaus en Sinterklaas gaat er met de eer vandoor. In opdracht van Sinterklaas moeten volwassen mannen en vrouwen hun kinderen voorliegen dat ene Sinterklaas zo ontzettend veel van hen houdt en hen jaarlijks cadeautjes komt geven.
  Het zijn die domme volwassenen die aan deze leugenachtigheid deelnemen door hun kinderen zelf voor te liegen. De leugen regeert en zo wordt de basis geschept opdat de leugen kan blijven doorregeren.
  Vreselijk dat zoveel ouders zoveel genoegen erin scheppen hun kroost zo voor te liegen. En dan verwachten dat die kroost zich zal ontpoppen tot een eerlijke man of vrouw!
  Het wordt tijd dat Sandew Hira die Sinterklaas ondervraagt!


  Maak melding

 38. Dames en heren. Zou het niet goed zijn voor Suriname om asielzoekers/vluchtelingen op te nemen in het land. Denk maar aan een getal van 100.000. Zie de voordelen van Suriname. Ze kunnen een bijdrage leveren om het land op te bouwen. Economische kunnen een hoop drempelwaardes voor voorzieningen worden bereikt. Ze zullen ontwikkeling brengen in Suriname en het zal een meerwaarde zijn voor Suriname. Intellectueel, meer handen aan de ploeg, meer handen aan het bed, ze kunnen eventueel in de landbouw gaan, etc. etc. Allemaal kansen voor onze klein Suriname in bevolking maar groot in areaal.


  Maak melding

 39. Ik zal niet ontkennen dat er discriminatie en racisme is.

  Men wilt alles uitroeien in Nederland, maar vervolgens wordt zwarte piet en sinterklaas volop gevierd op de Antillen en nog in vele andere landen.

  Zelfs denk ik dat als je een drukke agenda heb je geen tijd hebt om je bezig te houden met deze toestanden. Laat een vereniging dit maar op een top niveau gaan oplossen.

  Ik heb van de week een documentaire van Afrika gezien. Wel, ik had alleen maar tranen wat ze met hun eigen volk gedaan hebben. 1000x erger dan die zwarte piet.

  Sommige Surinamers doen alsof zij zo heilig zijn, terwijl zij zo discrimineren en racistische uitspraken doen naar andere volkeren.

  Mensen met een goed leven zul je niet gemakkelijk de straat op krijgen om mee te gaan lopen. Emoties zullen dan een rol gaan spelen.


  Maak melding

 40. Voor de ontwikkeling van Suriname hebben we zwarte pieten, witte pieten en sinterklazen nodig. als ze maar gaan werken om het land tot ontwikkeling te brengen. Deng Xio Ping de leider die China heeft open gebroken zei eens: het maakt niet uit als de kat wit, geel of zwart is. Als hij maar muizen vangt. Dus moraal van het verhaal is: kleur maakt niet uit. Hij of zij moet willen werken om het land Suriname tot ontwikkeling te brengen.
  Trouwens dames en heren, allemaal die zich vergalopperen over zwarte piet en sinterklaas. Zal je een geheim verklappen. Noch sinterklaas noch zwarte piet bestaan.


  Maak melding

 41. Deze discussie is reeds achterhaald want het is een gewonnen race geworden.

  Off topic:
  Ik kan me vergissen, maar volgens de nieuwsberichten komen ze ook met duizenden uit Syrië naar Europa en niet alleen uit Afrika, maar steeds wordt hier op vluchtelingen uit Afrika gedoeld. Blijkbaar zijn Syrische vluchtelingen niet interessant genoeg voor sommigen, en vindt men Afrikaanse vluchtelingen veel interessanter, terwijl zowel Syrische als Afrikaanse vluchtelingen in dezelfde situatie zitten. Zowel Syriërs als Afrikanen worden geronseld en zowel Syriërs als Afrikanen sterven massaal in zee. Waar gaat dit eigenlijk over?


  Maak melding

 42. @ Marcel.
  Ik had het niet beter kunnen formuleren.
  De mensen die er aanstoot aan nemen,rot dan toch lekker op naar je eigen land.
  Sinterklaas afschaffen,wat n onzin zeg.de pieten mogen niet zwart gesminkt zyn,rot toch lekker op naar je eiland.
  Er is geen enkel kind die met sinterklaas bezig is met rasisme.
  Het zyn de volwassen met rare en slechte ideen die zich hier mee bezig houden.die hebben hun kadotjes toen ze klein waren gekregen maar gunnen de kleinthes van nu het niet.
  De rapper heeft het over;your my dog,your my nigger.
  Maar laat n niet zwarte dat zeggen dan breekt de pleuris uit.


  Maak melding

 43. Beste mensen,

  Wat jullie vergeten is dat racisme sinds het ontstaan van de mens bestaat. Kijk maar naar oude culturen waar een onderklasse het zware en smerige werk deed. Conclusie racisme komt ook voor bij eigen volk. Maar wat ik hiermee wil aangeven, racisme bestrijden is onmogelijk, zal altijd bestaan in elk land niemand kan dat hier ontkennen !!!


  Maak melding

 44. Het kromlullen wat recht is lijkt wel een tradtie te zijn onder een grote groep creolen, en het vervolg het aanpraten van schuld gevoelens. Hoezoo zou “ik” me moeten scamen voor wat er in het verre verleden door een handvol Zeeuwen en Nrd.- en Zd. Hollanders is uitgespookt?. Moeten niet eerder zij die nu met de vinger wijzen zich niet schamen omdat ze niet instaat zijn rationeel te kunnen denken en niet kunnen relativeren. ik heb het al eerder gesteld , je kunt een zwarte wel uit de slavernij halen, maar de slaaf niet uit een aantal
  zwarten, dan hebben ze namelijk niets te klagen. Je moet er wel voor open staan om een ander inzicht te krijgen, te relativeren en dat de situatie van toen en nu totaal verschillend waren


  Maak melding

 45. Triest,

  Dat je als Surinaamer nog steeds niet begrepen hebt dat wij Ollanders ons de Verenigde Nazies echt de wet niet voor laten schrijven. Wij bestaan vele jaren hebben verschrikkelijke dingen gedaan. Wat bij ons hoort de vele oorlogen die we gevochten hebben toch spreken we nog steeds Nederlands geen Engels, Duits, Frans, Spaans etc. Ben echt een Nederlander opgegroeid in een multiculturele samenleving. En trots dat ik Nederlander ben en niet lief leuk en sociaal. Want hadden we dat afgelopen eeuwen niet bestaan. Echter dat enkele Surinaamse mensen als een Quincy Gario denken net als de verenigde nazies hier even de wet te komen voorschrijven bewijst alleen dat zei zich niet in Nederlanders verdiept hebben. De reaktie van onze regering is duidelijk daar branden we onze vingers niet aan de Nederlandse bevolking maakt dat zelf uit hoe ze hun kinderfeestje vieren. En ik heb zelfs Surinaamse familie. Zie vaak Surinamers op me werk of op straat. Maar nog nooit een gezien die op zwarte piet leek zo diep glimmend zwart zulke overdreven rode lippen zulke enorme fel rode lippen en een pofbroek. Heb ook nog nooit een Nederlander gezien die op Sinterklaas leek baard meiter staf jurk etc. Zie echt die gelijkenis niet. En enige waar ik mezelf wel op betrap is dat ik door dit soort dom gelul heel diep in mezelf een enorme haat voel opbouwen tegen een gehele bevolkingsgroep. Aanzetten tot haat de grondbeginselen van discriminatie. Het eerste wat ik nu dus niet meer pik ik bakra dat is discriminerend bedoeld en zal als iemand dat nog een keer tegen me zeg op passende oer oude Nederlandse manier hier op reageren


  Maak melding

 46. Anoniem (maandag 31 augustus 2015 om 18:24 uur.).

  Van mij mogen asielzoekers naar Suriname komen, de vraag is alleen ‘wie zal voor de kosten opdraaien en in welke huizen zullen ze gehuisvest worden’? Bouterse kan de 18000 beloofde huizen, voor de mensen die nu in Suriname grote woningnood hebben, niet van de grond krijgen en dan zouden wij ‘zomaar’ 100.000 asielzoekers moeten opvangen? Wil je dat die asielzoekers, een dag nadat ze in Suriname aangekomen zijn, in een wankel bootje stappen om weer te vertrekken?


  Maak melding

 47. Marco, als je je Surinaamse familie of wie dan ook wil discrimineren, dan moet je dat gewoon blijven doen, maar geef niet de schuld daarvoor aan de mensen, die het stomme, voor jou heilige uiterlijk van Zwarte Piet willen veranderen. Je wil liever je medemens discrimineren dan Zwarte Piet te veranderen in Roetvegen Piet, je wil je Surinaamse familie of wie ook discrimineren, niet omdat Zwarte Piet zo belangrijk is, maar omdat je gewoon een vuile racist bent.


  Maak melding

 48. Anders Hans, je hebt gelijk dat discriminatie zo oud is als de mensheid zelf, voor de oermens was het van levensbelang om vreemdelingen/onbekenden als vijanden te zien, maar in de tijd van internet zou je beter moeten weten, niet omdat iemand een ander uiterlijk, geloof of cultuur heeft, is hij per definitie je vijand en is het gerechtvaardigd om hem te discrimineren. De mensen die hun ‘vreemde’ medemens tegenwoordig, zonder dat ze die persoon hebben leren kennen, niet als medemens zien, met al zijn onvolkomenheden, fouten, onzekerheden en goede eigenschappen, zijn niet verder gekomen dan een holbewoner uit de oertijd.


  Maak melding

 49. @henkes, zeg zit jij wel bij de goeie opticien dat had ik niet geschreven. Ff voor de duidelijkheid als je jezelf laat sminken als clown of zwarte piet wordt je gesminkt als een clown of zwarte piet. Nu willen Surinamese mensen roetvegen prima op de site van de verenigde nazies staat een foto hoe zwarte piet er dan uit zou moeten zien. En voor het eerst zie ik nu een zwarte piet die wat weg heeft van de Surinaamse medemens. Wat vroeger niet zo was het was zwarte piet een opzich staand gesminkt individu zoals een clown Kerstman of Sinterklaas . Heb hier trouwens tegenstanders van zwarte piet gesproken E.e.a. Heeft diepere gronden begreep ik. Suinamaamse mensen zijn heel gefrustreerd dat hun onontvankelijkheid in 1975 hun nagenoeg niks goed heeft gebracht. Sterker nog ze zijn er heilig van overtuigd dat de Nederlandse regering Desi Bouterse heeft gestuurd om een staatsgreep uit te voeren om Suriname weer onder Nederlands bewind te krijgen. Hoe ziek in je hoofd kan je zijn. En daarom hier de terrorist komen uithangen en schoppen tegen de kolonisator zijn systeem en gebruiken. We noemen ” de negerzoen, zwarte piet. Sail 2015 en herdenking Kerwin Duinmeijer, gouden koets, etc. Het zieke hiervan is dat het nog een van de mildste vormen van terrorisme is waar Surinamers zig schuldig aan maken. Leden van jullie democratie’s verkozen regering hebben tenslotte toegegeven en zijn er voor veroordeeld dat Dino Bouterse wapen heeft geleverd aan Hetzbolla drug verkocht om terrorisme te ondersteunen en Suriname als veilige haven en de mogelijkheid om in Suriname terroristen opleiding kampen toe te staan om terroristische aanslagen in America te kunnen uitvoeren. Reaktie Suriname hij was uitgelokt ongelooflijk wat een slap excuus! Gekozen door de Surinaamse bevolking begreep ik met ruime meerderheid van de stemmen. En waar je op stemt ben je voor verantwoordelijk. Dus nogmaals ik ben opgegroeid in een multiculturele samenleving en discriminatie is mijn niet bekend. Mijn Surinaamse familie respecteer ik heb ik nooit gediscrimineerd ook zei zien Suriname steeds verder afglijden. Aanzetten tot haat wat Surinaamse mensen doen hier is een van de grondbeginselen van discriminatie. Iets waar het merendeel van de Surinaamse bevolking zich schuldig aan maakt. En ik heb geen hekel aan gekleurde mensen maar wel aan hypocriete mensen die aanzetten tot haat met gevolg discriminatie en openlijk mensen steunen die zich aan de lopende band schuldig maken misdaden tegen de menselijkheid. Met wapens uit Suriname. Deze mensen volgen een ideologie die in deze tijden niet meer kan En willen dit opdringen met Terrorisme. En dat bestrijd de normale wereld. Op Suriname na dan die steunen deze mensen met drugsgeld wapens en de ruimte terroristen op te lijden. Iets wat als je het in Nederland zou doen landverraad heet. Types geval van de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.


  Maak melding

 50. Mensen die discrimineren en andere mensen op allerlei manieren achterstellen zijn meestal mensen die erg dom zijn en die hun hersenen in hun achterwerk hebben inplaats van ze op de juiste plaats te hebben,. Zoals hier in Eindhoven en compagnie,.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.