dinsdag, november 28, 2023
HomeNieuws uit SurinameWetsvoorstel: Surinamers betalen voor onderhoud waterafvoer

Wetsvoorstel: Surinamers betalen voor onderhoud waterafvoer

-

PARAMARIBO, 24 aug – Burgers zullen binnenkort rechtsreeks moeten betalen voor onderhoud van het rioleringssysteem. Landelijk wordt een nieuwe wet ingevoerd voor innen van geld. Per maand zal één Surinaamse dollar per meter worden betaald.

Vast staat nog niets. Het wetsvoorstel ‘Tarieven onderhoud rioleringsstelsel’ moet nog door het parlement. Het bedrag zal via de huurwaardebelasting (nog in te voeren, red.) geïnd worden, zegt parlementariër Remi Tarnadi tegenover de Ware Tijd. De overheid wil het onderhoud niet langer betalen uit de algemene pot.

Het onderhoud van het veelal open afvoersysteem wordt steeds duurder. Alleen al in Paramaribo moet zo een zevenhonderd kilometer worden afgewerkt. Het idee is nu dus een speciale pot in te stellen, waar de burger aan mag bijdragen. Weigeren zal een boete opleveren, volgens het voorstel. Met een directe bijdrage van de burger is het dan wel te verwachten dat de kwaliteit van het onderhoud verbetert.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

44 REACTIES
 1. Gouden Kerst? Dat wordt armoede lijden voor alle Paarse Paupers die massaal op Bouterse hebben gestemd omdat deze volhield dat het fantastische ging met Suriname..


  Maak melding

 2. Het is een stap in de goede richting. Want dat is de nr.1 op de lijst van ergernissen. Bij elke regenbui zijn er wel ondergelopen straten. Pak het aub zo snel en goed mogelijk aan…


  Maak melding

 3. Die arme bevolking.

  Ze riepen met z’n allen nog 5.

  En nu de heren op hun post zitten druppelt langzaam maar zeker wat hun naast de prijsstijgingen nog meer te wachten staat.

  En de zakkenvullers, die hoor je niet.
  Ze hebben zich verrijkt en mogen op een goede uitkering rekenen.


  Maak melding

 4. Daar begint het mee, de overheid zal allerlei listen en bedrog gaan bedenken, om het volk op te laten draaien voor al die jaren wanbeleid, en gelden die achterover gedrukt zijn.


  Maak melding

 5. Wat een grap!
  Zijn de surinamers wel in staat om 1×24 uur werk te leveren?
  Want als ik betaal wil dat zeggen dat ik niks te klagen moet hebben want het werk/probleem zal dag of nacht opgelost moeten worden want daarvoor betaal ik dan toch 1srd per maand?
  O,ja aan de algemene pot mag niemand komen die is gereserveerd vor bouta en GANG en Sandew hira ,die gaat reizen naar AFRIKA en de afrikaanse toestanden bestuderen en dan toepassen hier.
  Wie weet gaat meneertje sandew daar in de hoedanigheid van priester om zijn BOKO HARAM broeders VERGIFFENIS te schenken.
  Het is gebleken dat hij meer geeft voor moordenaars dan de slachtoffers zelfs als 1 van ze zijn Eigen bloed is.


  Maak melding

 6. Een beetje verstandige surinamer wil graag betalen en niet van alles gratis willen het is hoe je het bekijkt.van alle regeringen is de ndp de eerste die vindt dat het tijd wordt dat het volk mee moet gaan betalen .het kan niet zo zij dat alles gratis moet zijn .
  Dit fenomeen van gratis komt van de voorgaande regeringen .
  Ik hoop dan ook dat als het volk mee gaat betalen de rioleringen goed onderhouden gaan worden .voor mij mogen wij wegen belasting gaan betalen zolang wij maar goeie wegen gegarandeert kunnen krijgen en niet dat dat zelfde geld wat voor de wegen besteed moet worden wordt gebruikt om een ander gat te dichten .soms ding mang dies vromoe hoor ai tap ding ,alles gaat nog te chaotisch in dat land.de ndp is niet perfect maar komt wel met goeie ideen die werkbaar zijn .hopelijk volgen andere partijen .


  Maak melding

 7. Goed initiatief van de regering om met dit wetsvoorstel te komen. Dit voornemen durfden Nieuwfront regeringen niet eens te bespreken. Dit past ook in de ordening en modernisering van de stad Paramarbo. De sociale kosten om de stad leefbaar te houden stijgen de pan uit. De burgers moeten zich thans bewust worden van de kosten die het leeghalen van trenzen en het openhouden van riolering met zich meebrengt.


  Maak melding

 8. O mijn god: Onze Paarse Fanclub Pero en RobG vinden het natuurlijk weer een prima idee.

  Deze uitspraak van Pero zet ik op een tegeltje:

  “Een beetje verstandige surinamer wil graag betalen en niet van alles gratis willen ”

  Ik pies weer in mijn broek van het lachen.


  Maak melding

 9. @ Pero

  “Dit fenomeen van gratis komt van de voorgaande regeringen” .

  Hoe krijgt u het in uw hoofd. Hoeveel zogenaamd gratis is er de afgelopen maanden niet jubelend in ontvangst genomen van de regering Bouterse Amerali.
  Gratis Grond, Gratis Lanti banen om paarse vlagen te hangen, Gratis School, Gratis Naschoolse opvang, Gratis Ziekte kosten verzekering. Gratis AOV verhoging etc.
  Er is alleen vergeten te vertellen dat na de verkiezingen de rekeningen van Gratis met rente (> 7,75%) betaald moet gaan worden.

  Natuurlijk is er niets gratis. Natuurlijk moet er betaald worden.
  Echter na 5 jaar wanbeleid valt nu alles uit elkaar en blijkt dat er van alle mooie beloften niets waar gemaakt te worden.
  Ga eens na hoeveel van de Water projecten ook water uit de kraan laten komen.
  Ga eens na hoeveel woningen er al uit de woningbouw fabriek gekomen zijn. Als de president zijn woord waar maakt zouden het er ondertussen enige honderden moeten zijn. Hij riep van 8 per dag of 3.000/jaar.
  Ga eens kijken bij Domburg hoe het met de opwaardering van de Waterkant gaat.

  Gratis wordt door iemand betaald.


  Maak melding

 10. hahhahahahaaaawhahhahhhhaaaaaaa
  Die vriend van RobG beloofde een ‘GOUDEN KERST’ alleen moet je zelf ervoor betalen,,was hij vergeten ons te melden,
  Nu komt de aap uit de mouw.
  Nu Abrahams en familie.parmessar en familie een zooitje ervan hebben gemaakt moeten wij ons Zelf zien te redden.,
  Meneer de moordenaar wil Vergiffenis en dat is allesBaja, wie gaat voor zijn vergiffenis betalen als wij voor onze rioleering moeten betalen?.
  ‘Apostel; RobG gaat bij de vergiffenis TRAGEDIE zijn die niemand van plan is te erkennen.Het is nu al NIETIG te verklaren!!!


  Maak melding

 11. Mensen, dit is de normaalste zaak van de wereld. Bouterse is GEEN sinterklaar, de inwoners MOETEN gewoon betalen! Tevens verzoek ik onze president om ZSM belastingontduiking zo hard mogelijk te bestraffen. Suriname is rijk, maar de inwoners zijn egoisten. Zwartwerken zwaar en hard bestraffen. Moet je eens zien hoe Suriname door mijn advies alle tekorten zal aanvullen/wegstrepen.

  Belasting op alles! Ook wegenbelasting, gewoon €150,00 per 3 maanden standaard voor alle benzine voertuigeigenaren en €200,00 per 3 maanden.

  Nederland is pas een belastingstaat waarbij alle vooral werkenden het moeten betalen, waarom niet in Suriname?

  Henk Molenaar, donderop met je gel.l….

  Kijk maar eerst naar Nederland, de hoererende blanke studenten, jullie Justitie topman die straffeloos kids misbruikt in andere arme landen.


  Maak melding

 12. …dus wacht even,
  JE vermoord 15 mensen in de vroege morgen,
  je pleegt een coup,breng dood en en verderf voor Moiwana
  maak amnestie je en Eigen vraag om vergiffenis?En wij,wij moeten betalen voor rioleering?!

  Hell No!!


  Maak melding

 13. Maar waarom zijn er dan belastingen? Die de meeste goudzoekers niet betalen?
  Wat gebeurt er met de belasting centen?
  Een dominee inhuren? voor 60,000/jr
  Een vrouw betalen voor het niets doen? 60,000/jr
  “Adviseurs” inhuren voor God weet hoeveel?
  Geld smijten in de bodemloze EBS?
  Wie garandeert dat dit geld ook niet gaat worden gebruikt om kantoren en wagens te pimpen?
  Uitgeven van contracten zonder te voldoen aan de minimale voorwaarden voor behoorlijk en fatsoenlijk bestuur?
  Wie betaalt uiteindelijk de prijs?
  Nog 5..nog 10..nog 15


  Maak melding

 14. de precaire financieel-economische situatie waarin Suriname in 5 jaar terecht is gekomen door de criminele paarse graaiersbende van Bouterse, hangt nu als een zwaard van Damocles boven het hoofd van het laffe, angstige volk. Jullie betalen nu de weelde waarin Bouterse, Abrahams, Lackin, Naarendorp, Allibux en overige lieden uit het paarse roversnest en dievengilde zich na 5 jaar paars in baden.


  Maak melding

 15. Men moet Paramaribo verlaten en een stad bouwen op de Wilhelmina gebergte. Dan stroomt het water vanzelf naar beneden en blijft het niet hangen op de wegen. Dit vallende water kan dan opgevangen worden en als waterkrachtcentrale gebruikt worden voor de iopwekking van stroom. Geen riolering nodig dan. Bovendien kan je goedkoop transport regelen met het zwaartekrachtprincipe. Precies zoals een lift werkt met contragewichten en dus weinig energie nodig heeft om op en neer te gaan. Ook kun je lastige figuren van de top van de berg naar beneden donderen ipv gevangenissen te bouwen.
  Ja, die berg heeft een heleboel voordelen, naast een mooie uitzicht. Vliegtuigen hoeven minder te dalen bij het landen en bij het opstijgen kunnen ze gebruik maken van de zwaartekracht. Scheelt aan brandstof.


  Maak melding

 16. Sang, plotseling zijn die NDP’ers voor kostenverhoging!!
  Die landoccupeerders zullen helemaal blij zijn. Zij hoeven niet te dokken, wel de eigenaar.


  Maak melding

 17. Had makkelijk gekund uit de miljarden van de goud en olie-opbrengst. Dan had Suriname pas een rijk land geweest. En dan hadden de armen echt een laag bedrag kunnen betalen en solidariteitsbeginsel voor werkenden.
  Maar ja, de huizen groeiden tot aan de hemel en Bouterse gaat ontwikkelingshulp naar Nederland brengen . Hij heeft het wel gebracht maar niet naar Nederland.want weg is het.

  Nog vijf, nog vijf.


  Maak melding

 18. meneer remi tarnadi n d p er..

  goed voorstel..heel blij .. zeer positief..

  ,,maar beter is als de pres. viese pres, alle ministers alle directeuren alle poppenkast spelers .d.e.c’s 2 + 17+ 51 + 50 zeg maar 80 tot 150 van jullie hoge gasten met een verdienste van meer dan 20 000 duizend per maand allemaal 5000 srd per maand zou inleveren,dan heb je zo by zo een bedrag van 150 x 5000 = 750000,– per maand aan overtollig geld die jullie hoge pieten niet kunnen opmaken in vergelijking met een mofina met 1200 srd in de maand….

  dan pas wordt er bezuinigt en niet verder praten om het praten en niks doen..

  daarmee kan het hele land elke maand vele vele sloten schoon houden vuil ophalen en zelf merken jullie hoge pieten er niks van..

  dus begin daar waar er te halen valt en tegelijkertijd bij de mofina aan te kloppen..

  maar begin bij jou zelf..anders wordt het niks..


  Maak melding

 19. Eindelijk.
  De tijd van alles moet gratis is straks ook voorbij.
  Zo’n voorstel moest sedert 25-11-1975 in het parlement naar voren zijn gebracht. Vervolgens verder zijn uitgevoerd.
  Een overheid kan godsonmogelijk voor zulke zaken opdraaien, terwijl de bevolking niets wil bijdragen.
  Het moet wel TRANSPARANT worden uitgevoerd.
  Een ieder in SU. dient ook te weten waarvoor de bijdrage wordt gebruikt.
  Er dient ook daadwerkelijk (controle) & (toezicht) hierop te worden uitgevoerd.

  Zijn er personen die deze diensten niet in Nederland betalen?
  En dan heb ik het over tarieven van afvalstoffenheffing en rioolheffing.
  Ik denk het niet.


  Maak melding

 20. Forummers/reageerders, odi odi.

  Eindelijk.

  De tijd van alles moet gratis in SU. is straks ook voorbij.
  Zo’n voorstel moest sedert 25-11-1975 in het parlement naar voren zijn gebracht. Vervolgens verder zijn uitgevoerd.
  Een overheid kan godsonmogelijk voor zulke zaken opdraaien, terwijl de bevolking niets wil bijdragen.

  Het moet wel TRANSPARANT worden uitgevoerd.
  Een ieder in SU. dient ook te weten waarvoor de bijdrage wordt gebruikt.
  Er dient ook daadwerkelijk (controle) & (toezicht) hierop te worden uitgevoerd.

  Zijn er personen die deze diensten niet in Nederland betalen?
  En dan heb ik het over tarieven van afvalstoffenheffing en rioolheffing.
  Ik denk het niet.


  Maak melding

 21. Helaas voor Sranang, de VOORSPELLINGEN
  komen uit !

  LASTENverzwaringen en PRIJSverhogingen op
  ALLE gebieden volgen !

  Bouta heeft NOG STEEDS geen CENT bezuinigd ,
  de te HOGE maandlasten van de staat lopen nog
  steeds door !

  Scalian-eigenaren nog steeds niet bekend,
  goud- en houtdieven/handelaren hebben vrij spel,
  belastingdienst werkt door de corruptie totaal
  niet efficient, EBS en SLM e takki pe yu e pot mi !

  En dannnnnn…. , de bevolking willen belasten met VRZWARINGEN ???

  Het gaat vooral om de mensen die al NIETS hebben !

  MILJARDEN van de staat zijn FOETSIE, maar
  GEEN banen gecreerd en NIET geinvesteerd in valuta-opbrengende economische activiteiten !

  PS : EERST alle honderden miljoenen kostende
  zinloze NDP-uitgaven KAPPEN,
  voordat de bevolking wordt kaalgeplukt !!

  POTTI a monnie fu a staatsschuld (SIXI MILJARD)
  baka ini a staatskas !


  Maak melding

 22. molenaar heeft het steeds over 18000 huizen ,deze hindoestaan die zich heeft vermomd als molenaar de witte man maakt zich hier echt belachelijk .je woont in nederland wat voor leugens verspreid rutte in nederland als we het over beloftes hebben .wie houdt wie hier voor de gek .geen 18000 maar duizenden huizen staan er en verder wil ik kwijt dat het een proces is ,maken jullie je niet druk over su ,su leefd ,als je werkt ga je leven jo njang mik prisirie en dat doen velen hier .
  zie het verschil tussen hen die werken en hen die niet willen werken .stress na holland ai libie no dja .
  strede strede wie no sa vrede .so so lobie .
  die asiel zoekers die rutte wil tegen houden gaat niet lukken ze krijgen allemaal spuitpoep in europa en jullie gaan het nog meer voelen no spang , dit is maar het begin we zijn nog geen eens op de helft .niet voor niets willen vele surinamers terug behalve de mensen als molenaar ray en consorten die geen moer hebben dan klagen we ka dape rutte au pot vaja in oeng bakase.


  Maak melding

 23. Per maand zal één Surinaamse dollar per meter worden betaald.

  Vraag
  Hoe worden huishoudens dan belast die geen meter hebben, terwijl deze de grootste vervuilers en veroorzakers zijn van verstoppingen?
  Ga maar kijken naar al die inheemse dorpjes langs de Highway waar zij leven zonder water en zonder elektra.
  Je ziet de kinderen uit deze dorpjes iedere avond tot sluitingstijd rondhangen bij de winkels en veroorzaken heel veel overlast en milieuvervuiling door hun afval / rommel gewoon op straat te deponeren. Ja zelfs tegen je schutting aan piesen.
  M.a.w. gezinnen met een watermeter zijn degenen die de 1 SRD zullen moeten betalen.


  Maak melding

 24. Goed zo een prachtig voorstel. De pot moet inderdaad voor die diensten besteed worden. Dit is echt groot denken. Alles moet schoon worden. Natuurlijk zijn er mensen die het niet goed vinden. Zij willen in een troep blijven leven, die vreemde zwervers, zij willen nooit netheid. Ze zullen schreeuwen van armoede dit en dat. Hun eigen smerige vuil ergens dumpen daar moet betaald worden.


  Maak melding

 25. Goed zo een prachtig voorstel.Deze pot moet inderdaad voor die diensten besteed worden. We moeten groot denken want overal moet schoon worden. Er zullen mensen die schreeuwen van armoede dit en dat. Deze mensen willen in hun smerige vuil blijven leven. No spang nu zullen ze voor hun rommel ook betalen. Voor alles willen ze geen cent uitgeven. Die bloedzuigers. In de toekomst geen last meer van water overlast van zoveel dagen .


  Maak melding

 26. Vandaar dat er vanuit de overheid, loon- en omzetbelasting van de werkende klasse geiind, zodat dit soort werkzaamheden uitvoeren kunnen worden.
  Maar als dezelfde overheid belastinggelden gebruikt voor verkiezingspropaganda en daarnaast nepotisme en corruptie hoogtij viert, dan zal dit tot gevolg hebben dat zeer weinig tot niets overblijft van onze belastingen.
  De bevolking geen moeite hebben om steentje bij te dragen, maar met een dergelijke bestedingspatroon van de regering zal je heel moeilijk het volk achter je krijgen.
  De vraag rijst dan ook nog als de gelden daadwerkelijk voor dat doel zullen worden gebruikt.


  Maak melding

 27. Gratis is voorbij. Lees het 1/2 jaar rapport van Hakrin bank

  http://gfcnieuws.org/ontvangsten-staat-dalen-met-18-in-eerste-halfjaar-2015/

  Inkomsten dalen 1ste helft van 2015 dalen met 18%, Uitgaven stijgen met 8%, schulden nemen extra toe met 51%, Nationale schuld in medio 2015 reeds boven 36% BNP. en neemt toe.

  Voeg aan het laatste alle niet geboekte en betaalde rekeningen toe en het gevolg van de niet te vermijden devaluatie, de afname van het BNP en de schulden stijgen per direct naar boven het leningplafond.

  Bouterse heeft een in gouden tijden kans gezien de economie van Suriname geheel te gronde te richten


  Maak melding

 28. @Henk Molenaar,@Flyer, @Ray
  Bij jullie is het moreel besef schaars ontwikkeld. Volgens mij leven jullie in Nederland als free-riders, figuren die alles voor gratis willen hebben. Ik denk dat jullie je aan het volgende schuldig maken; zwartrijden, schijten in het openbaar,het milieu vervuilen door petflessen overal te laten slingeren en anderen voor de kosten laten opdraaien.FOEI TOCH.

  Ik vind het knap van deze regering om ordening te brengen in de samenleving. De vorige regeringen durfden het niet aan. Het waren grote lafaard, lafbekken van het ergste soort. Foei Toch. Planologen gaan in opdracht van de regering aan de slag. De stad Paramaribo moet leefbaar gemaakt worden, de afwatering moet in de eerste fase worden geoptimaliseerd. In de tweede fase zal men het afvalwater moeten reinigen in grote installaties. Dit brengt allemaal kosten met zich mee. De installaties moeten worden aangelegd en worden niet gratis aangeleverd door het buitenland. De kwaliteit van het leef- en woonmilieu in Paramaribo, de stad in de jungle moet verbeterd worden. Ook Suriname gaat mee in de vaart der volkeren. Paramaribo wordt gemoderniseerd.


  Maak melding

 29. Ray, je moet een toontje lager gaan zingen. Qua uiterlijk lijk jij op de mensen die lid zijn van Alqaida en de Nederlander kent het verschil niet tussen een Marokkaan en een Pakistaan. In hun ogen ben jij hetzelfde als ISIS. Je hoef je niet mooier voor te doen.Ook jij valt onder hetzelfde noemer…………, ook al wil jij je aan onttrekken.


  Maak melding

 30. Goed initiatief. Alleen hoop ik dat er onderscheid wordt gemaakt tussen particulieren en bedrijven. Daarnaast moet de wet ook voorzien in kwijtschelding of vermindering voor mensen met een minimahuishouden.


  Maak melding

 31. De ROBBY-G-Bouta “ORDENING” heeft voorlopig
  een tweehonderdtal onschuldige VERMOORDE
  Sranangmans opgeleverd !

  PLUS een staatschuld van ZES en een
  HALF MILJARD !

  Tussendoor zijn onze Goud- en Deviezenreserves
  met meer dan de HELFT gedaald !

  Vandaag is bekendgemaakt dat de UITGAVEN van
  DESI-NDP alweer VEEL HOGER waren in 2014 !

  NEX NO WORDE !

  GEEN BANEN , GEEN NIEUWE INKOMSTEN,

  ALLEEN MAAR FLUT-NDP-CONSUMPTIEVE

  UITGAVEN !

  Weg met de veroorzakers van de FINANCIELE
  RAMP! Weg BOUTA, weg ANDY, weg GILMORE !

  PE A MONNIE GO ???

  PS : Zonder zware Bezuinigingen op -NEP-
  Onproductieve NDP-uitgaven , GEEN
  Lastenverhogingen accepteren !

  Srafteng psa keba !


  Maak melding

 32. Beste RobG

  wees eens eerlijk onder welke regering zijn er dijkenplannen in uitvoering genomen en gemalen gebouwd.

  welke regering heeft de dijken gelden gebruikt voor het Pimpen van waterkant en heeft de gemalen verwaarloost of kon de brandstofrekening niet betalen.

  Beste RobG door het wanbeleid van Bouterse en co heeft men kans gezien in gouden tijden met miljarden extra inkomsten niets te realiseren en nog eens miljarden extra schulden te maken.
  Na de regering Venetiaan heeft de regering Bouterse niet alleen een volle kas aangetroffen, voor bereide en gefinancierde projecten maar ook nog eens miljarden extra ontvangen uit Staatsolie en Goud.

  Nu zijn de extra’s weg en zie wat er gebeurd. Inkomsten min 18%, uitgaven plus 8%, Schulden plus 51% en na devaluatie en het optellen van alle onbetaalde rekeningen en het terugvallen van het BNP de schulden ratio boven het wettelijk leenplafond zonder verdiencapaciteit om het terug te kunnen betalen.
  Gevolg China is zometeen middels wat I Owe You papiertjes eigenaar van Suriname.

  De deviezen verdwijnen als sneeuw voor de zon als zometeen de Yuan Swap afgerekend moet worden.

  De enige nog serieuze inkomsten bron is de familie aan de Noordzee.


  Maak melding

 33. Pero: je praat en schrijft als een 6-jarige kleuter.

  Moeten wij jou hier echt serieus nemen?

  Onze betaalde Paarse Pauper RobG: “k vind het knap van deze regering om ordening te brengen in de samenleving”

  Ik pies in mijn broek van het lachen. Nog nooit is de corruptie en het verspillen van geld zo groot geweest als onder Bouterse. Niet één megaproject is gerealiseerd en de staatsschuld bedraagt 6 miljard srd!!

  En RobG gelooft nog steeds in sprookjes….


  Maak melding

 34. Het is de normaalste zaak dat Een mens voor zulke dingen betaalt. Als er een goede voorbereiding aan vooraf gaat is daar niks mis mee. Denk aan verhoudingen zoals: inkomen, grootte van het gezin etc. Het moet voor iedereen naar draagkracht op te brengen zijn.

  Mensen, als alle strekkingen aan burgers in Suriname gratis blijft, wordt het land bankroet. In alle andere landen moeten burgers voor zulke dingen betalen. Het zal wennen zijn maar we kunnen niet achter blijven.


  Maak melding

 35. GELD IS EEN HULPMIDDEL

  Geef aan de minister van financiën wat de minister financiën toekomt Wie niet aan zijn/haar belastingverplichting voldoet zal dit op zijn/haar bankrekening wel merken.

  Dat geld heb je in bruikleen dit is niet jou eigendom. Als je je vaste lasten hebt betaald en er rest nul, dan betekent dit dat jij een slaaf bent of je werkt om je straf.

  DE WEERLOZEN ZIJN GEBOREN OM TE LIJDEN


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES