Vakleerkracht moet basisonderwijs Suriname opkrikken

8

PARAMARIBO, 24 aug – Het basisonderwijs zal het voortaan vooral moeten hebben van vakleerkrachten. Volgens minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap & Cultuur zijn deze specialisten broodnodig. Rekenen geeft enorme kopzorgen.

Ook voor natuuronderwijs haalt een groot deel van de leerlingen slechte cijfers. “Een leerkracht die de hoofdakte heeft gehaald met keuzevakken, hoeft niet alle vakken te beheersen. Maar omdat het onderwijs zegt dat u leerkracht bent voor een bepaalde klas, moet u alle vakken verzorgen. Gedwongen verzorgt men natuuronderwijs en rekenen, die men misschien niet lust”, zegt Peneux tegenover Dagblad Suriname.

Vakleerkrachten zijn getraind in bepaalde vakken en kunnen de leerkracht bijstaan. Het verlicht en de kinderen zijn in goede handen. Eigenlijk is het hele systeem aan revisie toe. “We houden veel van babbelen, maar veel in het Surinaamse onderwijs, is meestal gedoogd. We hebben niet vastgelegd wat het traject van een leerkracht is, en hoe hij groeit. Het leef- en werkmilieu moet gezonder en aangenamer”, aldus Peneux.

8 REACTIES

 1. Is dat het ei van Columbus volgens de minister,waarmee hij zeker 90% geslaagden zal halen? Wat als dit niet werkt en de resultaten nog slechter worden?
  Op grond waarvan heeft de minister dit geconcludeerd?
  Is een grondige studie hieraan vooraf gegaan?
  Het mag niet zo zijn dat deze minister straks faalt en vervangen moet worden en zijn opvolger met heel andere oplossingen komt.


  Maak melding

 2. Meneer Peneux moet eerst de randvoorwaarden binnen het (basis)onderwijs verbeteren.
  Maak het vak onderwijzer(es) aantrekkelijker.
  Dat vakleerkrachten het ei van Columbus zouden zijn in het basisonderwijs, daar geloof ik helemaal niets van.
  Vakleerkrachten heb je nodig in het vervolgonderwijs.
  Minister Peneux zegt wel vaker vreemde dingen.
  Ik heb er geen enkel vertrouwen in, dat deze man het Surinaamse onderwijs op de rails kan krijgen.


  Maak melding

 3. ik hoor heel veel gespierde taal en heel veel: de president bouterse wil het zo.

  ik hoor geen concrete taal en ik zou willen dat Bouterse wil het zo, zou worden vervangen door: zo is het door ons afgesproken in het regeerakkoord.


  Maak melding

 4. Rekenen kan iedereen wel. Alleen, waarom moet iemand die een kappersopleiding gaat volgen leren dat x2 + y2 = 25 een cirkel is en dat y = 3x +4 een lijn is?
  Per opleiding moet bekeken worden wat voor rekenvaardigheid is vereist. Dus komt specialisatie pas ter sprake na de basisschool en niet voor elke opleiding, lijkt mij.


  Maak melding

 5. In Nederlandse kranten stond vandaag een artikel over de toelatingsexamens die een slachting hebben aangericht onder de aankomende PABO-studenten in Nederland. Het onderdeel Rekeken heeft onder de nieuwe aanmelders voor de lerarenopleiding een bloedbad aangericht. Het beheersen van het onderdeel Rekenen is voor veel Nederlandse scholieren/studenten een groot probleem.

  M.b.t. Suriname kan ik alleen maar zeggen dat het betrekken van vakspecialisten in het basisonderwijs niet alleen een primeur is voor Suriname, maar mijn inziens voor het Nederlandstalig onderwijs in Nederland en op de Antilliaanse eilanden.vBelgie kan hierop een uitzondering zijn. Dit systeem zal de kennis van de leerlingen op het gebied van Rekenen, Biologie, Natuurkunde, Aardrijkskunde, Geschiedenis,enz.enz. verbreden en verdiepen.In Suriname kan men dus ook innovatief in het onderwijs bezig zijn.


  Maak melding

 6. Peneux onze intellectuele lilliputter stelt dat de directeur van onderwijs minstens een doctoraal bul moet hebben. Heeft deze Peneux ooit eens de universiteit van binnen gezien? Eisen stellen dat de directeur een maximalist moet zijn terwijl hij zelf een minimalist is. We gaan zien wat deze paarse idioot ervan gaat bakken op het onderwijs. Hoop niet een misbaksel.


  Maak melding

 7. Het gaat niet over Nederland 🙂
  Waarom halen ze er steeds Nederland bij?
  In Nederland maken we ons toch ook niet druk over de Spanjaarden, Fransen, Noormannen of Duitsers!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.